Όποιος έχει πάει στο Ναύπλιο για καλοκαιρινές διακοπές κι έχει ρωτήσει τους ντόπιους πού αξίζει να πάει για μπάνιο, σίγουρα άκουσε ότι θα πρέπει να κατευθυνθεί είτε προς την Αρβανιτιά, είτε προς την Καραθώνα. Η κύρια μεταξύ τους διαφορά είναι ότι η πρώτη είναι η δημοφιλέστερη επιλογή, καθώς απέχει μόλις 10 λεπτά περπάτημα από την πόλη.

16

Για να προσεγγίσει κανείς στην Καραθώνα, από την άλλη, θα χρειαστεί είτε αυτοκίνητο, είτε κάποιο δρομολόγιο του τοπικού ΚΤΕΛ –τα καλοκαίρια είναι πυκνά. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται 4 χιλιόμετρα έξω από το Ναύπλιο, ανατολικά από το περίφημο Κάστρο του Παλαμηδίου: θα σας πάρει γύρω στα 10 λεπτά για να φτάσετε.

Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε τη διαδρομή με ποδήλατο, ενώ οι πιο φανατικοί της πεζοπορίας μπορούν να δοκιμάσουν να έρθουν και με τα πόδια. Με καλή φυσική κατάσταση θα χρειαστείτε γύρω στα 30 λεπτά, υπολογίστε βέβαια και άλλο τόσο για την επιστροφή στην πόλη.

Αν και πρόκειται για πολυσύχναστο προορισμό (ειδικά τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου και του Αυγούστου), η Καραθώνα δεν θα σας δυσκολέψει ιδιαίτερα στο παρκάρισμα, καθώς υπάρχουν άπλετοι χώροι στάθμευσης, οι οποίοι διατίθενται δωρεάν. Ερχόμενοι εκεί, θα βρεθείτε σε ένα σημείο αναφοράς της καλοκαιρινής ζωής του Ναυπλίου, που επιπρόσθετα είναι και εξαιρετικά οργανωμένο, ώστε να καλύψει τις ανάγκες σας για ό,τι τυχόν χρειαστείτε όσο θα απολαμβάνετε το μπάνιο σας.

Πρόκειται για μια εκτεταμένη παραλία ευρισκόμενη σε κλειστό κόλπο, η οποία εκπέμπει «εξωτική» γοητεία χάρη στη συστάδα με τους ψηλούς φοίνικες που απλώνεται κατά μήκος της ακτής της. Ωστόσο δεν είναι τα μόνα δέντρα εδώ, αφού θα δείτε και ελιές, αλλά και αρμυρίκια και σχίνους, που προσφέρουν άφθονη φυσική σκιά.

Κατά το μεγαλύτερό της μέρος η παραλία απαρτίζεται από άμμο (όπως και ο βυθός της), ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα κομμάτια ανακατεμένα με ψιλό βοτσαλάκι. Στο δυτικό της τμήμα, επίσης, βρίσκεται μια γραφική, κατάφυτη βραχονησίδα. Πολλοί νομίζουν ότι λέγεται κι αυτή Καραθώνα, αλλά οι πιο ενημερωμένοι Ναυπλιώτες θα σας πουν πως πρόκειται για το Ποντικονήσι. Τα καλοκαίρια θα δείτε αρκετά ιδιωτικά σκάφη να πλευρίζουν εκεί.

Τα νερά της Καραθώνας έχουν διάφορες αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου και είναι πεντακάθαρα –η παραλία βραβεύεται άλλωστε και με γαλάζια σημαία. Λόγω μεγέθους, μάλιστα, διαθέτει και ελεύθερες γωνιές στις οποίες μπορείτε να κάτσετε με την ψάθα ή την πετσέτα σας, αν αποζητάτε περισσότερη ησυχία. Επιπλέον η ακτή είναι ρηχή, κάτι που την καθιστά κατάλληλη και για οικογένειες με παιδιά ή για ηλικιωμένα άτομα. Αξίζει δε να σημειωθεί και η μέριμνα για την κατασκευή μιας ειδικά διαμορφωμένης ράμπας, που εξασφαλίζει ότι πρόσβαση στις ομορφιές της θάλασσας θα έχουν και οι επισκέπτες με κινητικές δυσκολίες.

Όσοι επιθυμούν κάτι πιο οργανωμένο, από την άλλη, θα βρουν κατά μήκος της ακτής αρκετά καταστήματα όπου μπορούν να συνδυάσουν το μπάνιο τους με καφέ και κάποιο πρόχειρο σνακ. To beach bar «Άμμος Paradise», λ.χ., είναι από τα πιο διάσημα έξω από το Ναύπλιο, αλλά κι ένα από τα πρώτα μαγαζιά που άπλωσε ξαπλώστρες στην παραλία –ήδη από το 1993. Στην περίπτωση που πεινάσετε περισσότερο, πάλι, θα κατευθυνθείτε προς την ψαροταβέρνα «Καραθώνα», όπου σερβίρονται μεζέδες και φρέσκα θαλασσινά. Τέλος, υπάρχει και γηπεδάκι beach volley, όπως και υποδομές για θαλάσσια σπορ: η περιοχή αποτελεί στέκι για όσους αγαπούν το wind surfing.

Εντωμεταξύ η παραλία είναι αρκετά ζωντανή και τα βράδια, καθώς πολλές παρέες νεαρών την επιλέγουν για υπαίθρια μπάρμπεκιου συνοδεία κιθάρων. Κάποιες φορές, επίσης, διοργανώνει και ο Δήμος Ναυπλιέων συναυλίες στην έκτασή της. Αλλά και για όσους ενδιαφέρονται για κάτι περισσότερο σε αξιοθέατα, υπάρχει ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου στον μυχό της Καραθώνας –με πολύ όμορφη θέα σε όλη την ακτή– καθώς και η πιο εντυπωσιακή εκκλησία της Παναγίας Κατακεκρυμμένης (είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου), η οποία λέγεται έτσι επειδή βρίσκεται σε μια σπηλιά μέσα σε έναν βράχο, στον δρόμο που καταλήγει στον μόλο.

Η πρόσβαση εκεί δεν είναι εύκολη, γιατί θα χρειαστεί να περπατήσετε αρκετά πάνω σε βράχια και να ανεβείτε μπόλικα σκαλοπάτια. Συστήνεται επίσης να τσεκάρετε ότι είναι ανοιχτή, αν αποφασίσετε να κάνετε τον κόπο να την επισκεφθείτε. Ένα ακόμα δύσβατο μονοπάτι, τέλος, που απευθύνεται σε πιο έμπειρους πεζοπόρους, ξεκινά αριστερά από τον φάρο, περνά πάνω από τα βράχια της περιοχής και καταλήγει στο γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του Κρασόχτιστου.

Διαβάστε ακόμα:

Σαν νησιά, λιγότερο από δύο ώρες από την Αθήνα: Τα παραθαλάσσια χωριά της Αργολίδας μετά το Ναύπλιο

7 λόγοι για να επιστρέφετε πάντα στο Ναύπλιο

Σαββατοκύριακο στο Ναύπλιο