Με κύριο άξονα το Καρπενήσι, η Ευρυτανία αποτελεί μια ολοένα και πιο δημοφιλή επιλογή για εκδρομές και σύντομα ταξίδια στη βουνίσια φύση της Ρούμελης, καθώς είναι προορισμός που έχει να προσφέρει πράγματα και δραστηριότητες για κάθε εποχή του χρόνου.

18

Βέβαια, με τον χειμώνα να πέφτει συνήθως αρκετά βαρύς στην περιοχή, είναι κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη που μπορεί να απολαύσει κανείς πλήρως τα ανυπέρβλητα ορεινά τοπία της ευρύτερης περιφέρειας. Θα έχει δε και ευκαιρίες για απρόσκοπτες πεζοπορίες, πριν αρχίσει η έντονη χιονόπτωση και οι δυσκολίες στην οδική πρόσβαση προς τα πιο μεγάλα υψόμετρα.

Από την άλλη, παρά την αυξανόμενη δημοφιλία, η Ευρυτανία εξακολουθεί να διατηρεί και πάμπολλες (σχετικώς) ανεξερεύνητες ή άγνωστες στους πολλούς γωνιές, καλά κρυμμένες μέσα στα βουνά και στα δάση της. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το μικρό, ήσυχο Κερασοχώρι, στο οποίο αξίζει να έρθετε για εκδρομή προκειμένου να απολαύσετε τις ελατοσκέπαστες ομορφιές των ορεινών Αγράφων. Από το 2011, άλλωστε, αποτελεί και την έδρα του Δήμου Αγράφων, γεγονός που έχει αρχίσει να το κάνει κάπως πιο γνωστό.

Ένα ιστορικό χωριό μέσα στα έλατα

Το Κερασοχώρι στέκει σκαρφαλωμένο στα 1.050 μέτρα υψόμετρο κι έχει χτιστεί μέσα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του βουνού Καυκί, το οποίο εντάσσεται στις νότιες παρυφές της οροσειράς των Αγράφων. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 174 ατόμων, βρίσκεται δε αρκετά κοντά στο Καρπενήσι, από το οποίο εύκολα διανύει κανείς την απόσταση των 39 χιλιομέτρων που μεσολαβεί, ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Χαλκιόπουλου-Βίνιανης. Υπολογίστε ότι θα φτάσετε μέσα σε περίπου 45 λεπτά, σημειώστε όμως ότι μπορείτε να έρθετε και με το ΚΤΕΛ Καρπενησίου, καθώς διέρχεται από τον οικισμό σε καθημερινή βάση.

Η περιοχή κατοικείται ήδη από την αρχαιότητα, όταν φαίνεται πως άνηκε στην επικράτεια του φυλετικού κράτους των Αγραίων. Γι’ αυτό και ένα από τα αξιοθέατα του Κερασοχωρίου είναι η περιοχή του Κάστρου, όπου διασώζονται ίχνη αρχαίου οικισμού και τμήμα από κάποιο φρούριο που δείχνει να στεκόταν γύρω του.

Το σημερινό χωριό θεωρείται δημιούργημα των μεσαιωνικών χρόνων και φαίνεται να ιδρύθηκε από Σλάβους αποίκους στους οποίους επιτράπηκε να κατοικήσουν σε εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αν κρίνουμε από το αρχικό του όνομα, που ήταν Κεράσοβο: έτσι λεγόταν μάλιστα ως το 1930, όταν αποφασίστηκε να υιοθετηθεί το ελληνικότερο Κερασοχώρι –παρότι η σλάβικη λέξη «κεράσοβο» μεταφράζεται ως «λιθοσωρός», οπότε δεν έχει κάποια σχέση με τα κεράσια.

Το Κεράσοβο γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τον 18ο αιώνα, επί Τουρκοκρατίας, γενόμενο κωμόπολη με αρκετό πληθυσμό και με ισχυρούς προύχοντες. Ο σύγχρονος επισκέπτης μπορεί ακόμα να διακρίνει ίχνη αυτού του παρελθόντος καθώς περιδιαβαίνει τους πλακόστρωτους δρόμους, αφού θα συναντήσει σίγουρα κάποια παλιά, πέτρινα αρχοντικά, τα οποία εξακολουθούν να δεσπόζουν στο χωριό. Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, καθώς διασώζει ωραίες μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του 1710, αλλά και στον ναό της Αγίας Παρασκευής για να θαυμάσετε ένα έξοχο καρύδινο τέμπλο –έργο κατασκευασμένο με τον παλιό τρόπο (δίχως ηλεκτρικό εξοπλισμό), στις αρχές του 20ού αιώνα, από τον Αγραφιώτη τεχνίτη και ιεροψάλτη Στυλιανό Δ. Υφαντή.

Το χωριό ανέπτυξε αντιστασιακή δράση ήδη πριν το 1821, καθώς ήταν εκεί το 1767 που οι κλεφταρματωλοί του Γιάννη Μπουκουβάλα επιτέθηκαν στον παππού του Αλή Πασά, νικώντας τους Τουρκαλβανούς του. Πήρε βέβαια μέρος και στην Ελληνική Επανάσταση, ενώ κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής η ορεινή του τοποθεσία το ανέδειξε σε στρατηγικό κέντρο για τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

Όπως και σε πολλούς άλλους ορεινούς τόπους η παρακμή άρχισε από τη δεκαετία του 1960 κι έπειτα, λόγω της ραγδαίας αστυφιλίας και την αναγκαστικής εσωτερικής μετανάστευσης. Οι σημερινοί κάτοικοι, ωστόσο, ελπίζουν ότι θα έρθει μια νέα εποχή ακμής τώρα που αποτελεί έδρα Δήμου, γεγονός που δημιουργεί και θέσεις εργασίας για τους ντόπιους. Στα περίχωρα του χωριού, άλλωστε, λειτουργεί και Παραθεριστικό Κέντρο των υπαλλήλων των Ελληνικών Ταχυδρομείων, το οποίο βοηθά στην περαιτέρω ανάδειξη της τοποθεσίας.

Διαμονή-καφές-φαγητό

Αν και γίνονται σχέδια για την ανάπτυξη ξενώνων και μονάδων προσανατολισμένων στον σύγχρονο αγροτουρισμό, το Κερασοχώρι παραμένει ένας προορισμός αναξιοποίητος, δίχως υποδομές για διαμονή. Όσοι το επισκέπτονται, λοιπόν, έρχονται απλά για μια ωραία εκδρομή μέσα στα δάση των Αγράφων, ενώ όσοι αποφασίζουν να μείνουν εδώ λίγες μέρες στρέφονται προς τον γειτονικό οικισμό Κρέντη.

Μην αμελήσετε να πεζοπορήσετε μέχρι το λεγόμενο «Καραούλι», από όπου θα μπορέσετε να απολαύσετε την καταπληκτική θέα στο γύρω ορεινό τοπίο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι έτσι ονομάζεται και ο Πολιτιστικός Σύλλογος των απανταχού Κερασοβιτών, που ειδικά τα καλοκαίρια αναπτύσσει διάφορες δράσεις στο χωριό.

Ερχόμενοι εδώ, επίσης, θα μπορέσετε να κάτσετε για καφέ ή για να πιείτε μια μπύρα είτε στον «Κοσμά», κοντά στο κτήριο του Δημαρχείου, είτε στο καφέ-μπαρ «Ο Άνεμος». Θα βρείτε όμως και επιλογές για φαγητό, αφού στο χωριό λειτουργούν δύο ταβέρνες: αυτή του Γεώργιου Βλάχου κι εκείνη που φέρει την επωνυμία «Το Σύνορο».

Διαβάστε ακόμα:

Road trip στα ημιορεινά Άγραφα – Ένα διαφορετικό οδοιπορικό σε έναν μαγευτικό τόπο

72 ώρες στο Καρπενήσι: Βόλτες στη φύση, εξαιρετικό φαγητό και επιλογές σε nightlife

Καμάρια: Η πιο άγνωστη λίμνη της κεντρικής Ελλάδας