Συνηθίσαμε να θεωρούμε τη λάσπη κάτι βρώμικο, και όχι άδικα. Ωστόσο βουτώντας στη λάσπη του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων στην Καβάλα, βιώνεις μια αίσθηση που δύσκολα μπορείς να περιγράψεις. Η ψυχρότητα και η υφή της γκρίζας μάζας, «τυρφοειδής οργανικός θεραπευτικός πηλός» είναι η επίσημη ονομασία του, ανακατεύονται αρχικά στα δάχτυλα του ποδιού και όσο βουλιάζουμε στην λάσπη αυτή τυλίγει το σώμα σαν απαλό, βελούδινο πέπλο.

21

Η λάσπη στον πυθμένα είναι σκληρή και δεν φοβίζει πως θα μας ρουφήξει. Απλά χαλαρώνουμε ξαπλωμένοι, απολαμβάνοντας την απαλή άνωση που μας κρατά στην επιφάνεια και παρατηρώντας τους γύρω μας που δύσκολα ξεχωρίζουν στην ομοιομορφία του γκρίζου.

Το «κολύμπι» στον πηλό είναι μια μοναδική εμπειρία. Η πυκνή, κρεμώδης λάσπη μας κρατά στην επιφάνεια, δημιουργώντας μια αίσθηση μηδενικού βάρους. Η αντίσταση του πηλού λειτουργεί σαν απαλό μασάζ σε μύες και αρθρώσεις, βελτιώνοντας την ευκινησία και την κυκλοφορία του αίματος χάρη στην υδροστατική πίεση. Ταυτόχρονα, η ήπια θερμότητά της χαλαρώνει σε βάθος τους μυϊκούς ιστούς και ανακουφίζει από εντάσεις, προσφέροντας σωματική και ψυχική ευεξία. Ενημερωτικά ο ιαματικός πηλός ενδείκνυται για: ρευματολογικές διαταραχές (φλεγμονώδεις αρθροπάθειες κ.α.), μετατραυματική αγωγή (διαστρέμματα κ.α.), γυναικολογικές παθήσεις (διαταραχές εμμήνου κύκλου κ.α.), καρδιαγγειακές παθήσεις (φλεβίτιδα κ.α.), δερματικές παθήσεις (ψωρίαση κ.α.), παθήσεις νευρικού συστήματος. Επίσης χρησιμοποιείται στην αισθητική ως καλλυντικό σκεύασμα.

Οι γεωλογικές και βιολογικές συνθήκες του παρελθόντος διαμόρφωσαν το ιδανικό περιβάλλον μέσα στο οποίο, ακόμη και σήμερα, παρασκευάζεται και ωριμάζει ο θεραπευτικός πηλός, ακολουθώντας μια σύνθετη, πολύπλοκη διαδικασία. Στον φυσικό ταμιευτήρα, η θερμοκρασία της λάσπης φτάνει τους 27 °C, ενώ τα κυριότερα ορυκτά της αργίλου που συναντάμε στον πηλό είναι ο μαντμοριλογίτης, ο καολίνης και ο μοσχοβίτης. Η εφαρμογή του πηλού μπορεί να γίνει είτε ολικά, εμβαπτίζοντας ολόκληρο το σώμα μας μέσα στη λάσπη, είτε μερικά, καλύπτοντας επιλεγμένα σημεία του σώματος μας με επάλειψη. Με αυτόν τον τρόπο αξιοποιούνται στο έπακρο οι θεραπευτικές και αναζωογονητικές του ιδιότητες.

Όσον αφορά το ιαματικό νερό του λουτρού, αγγίζει θερμοκρασία περίπου 28 °C, ανοίγει τους πόρους και απομακρύνει απαλά τα νεκρά κύτταρα, αναζωογονώντας τόσο το σώμα όσο και τις αισθήσεις. Η θερμότητά του χαλαρώνει τους μυς σε βάθος, ενώ η ήπια υδροστατική πίεση συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των αρθρώσεων και στην ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος. Θεωρείται εξαιρετικά ευεργετικό για τη θεραπευτική αντιμετώπιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ινομυαλγιών, πολλαπλής σκλήρυνσης, οστεοαρθρίτιδας ισχίου και γόνατος, καθώς και στην αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικά επεισόδια.

Το λουτρό πραγματοποιείται στο ανακαινισμένο μεταβυζαντινό λουτρό, ένα αρχιτεκτονικό στολίδι με καμάρες και ψηφιδωτά που σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή. Η ηρεμία του χώρου, το απαλό φως και οι αχνιστές κολώνες υδρατμών δημιουργούν μια σχεδόν τελετουργική ατμόσφαιρα, όπου ο επισκέπτης αισθάνεται να ταξιδεύει πίσω στο χρόνο ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνει τις σύγχρονες ευεργετικές ιδιότητες του νερού.

«Βουτιά» στη λάσπη

Πριν βουτήξουμε στη λάσπη, ξεκινάμε με μια σύντομη επίσκεψη στον γιατρό του συγκροτήματος, όπου συζητάμε το ιατρικό μας ιστορικό και μετράμε την πίεση μας, για να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την ασφάλειά μας. Έπειτα, εισερχόμαστε στο διαχωρισμένο τμήμα (αντρικό ή γυναικείο), φορώντας μόνο το μαγιό ή και ειδικό σκουφάκι για να ακολουθήσει το πρώτο ντους με ιαματικό νερό. Ρυθμίζουμε την πίεση ανάλογα με τις ανάγκες μας και αφήνουμε το υδρομασάζ να ξυπνήσει το σώμα μας. Ακολουθούν τα καλύτερα! Κατεβαίνουμε στην «πισίνα» της λάσπης, όπου σχοινιά στα πλάγια προσφέρουν στήριξη και καθοδήγηση. Η πυκνή μάζα επιπλέει το σώμα μας απαλά, δεν κολλάμε, δεν βουλιάζουμε και μπορούμε να σκεπάσουμε ακόμα και το πρόσωπό μας με λάσπη, φροντίζοντας να προστατέψουμε μάτια και μαλλιά.

Μισή ώρα στη λάσπη αρκεί για να νιώσουμε την επιδερμίδα μας να ανανεώνεται και να σφριγηλεύει. Όταν ολοκληρώσουμε, βγαίνουμε στο φρεσκοκομμένο γκαζόν και απλωνόμαστε στον ήλιο για 5–10 λεπτά, καθώς η ξηρή λάσπη απελευθερώνει στο δέρμα όλα τα ευεργετικά της συστατικά. Για το φινάλε, ξανά ντους με ιαματικό νερό σε δυνατή ροή. Το νερό λειτουργεί ως δεύτερο μασάζ, ξεπλένοντας κάθε ίχνος πηλού και τονώνοντας το κυκλοφορικό, το νευρικό και το αναπνευστικό μας σύστημα. Να θυμάστε μόνο πως όλα γίνονται με άδειο στομάχι και αφού πρώτα έχουμε επισκεφθείτε το WC.

Ο συνδυασμός του λασπόλουτρου με το ιαματικό μπάνιο δημιουργεί μια ολοκληρωμένη εμπειρία ευεξίας. Οι ευεργετικές ιδιότητες της λάσπης προετοιμάζουν το σώμα, ενώ το ζεστό, μεταλλικό νερό αναζωογονεί τους μύες και τους ιστούς. Το αποτέλεσμα είναι μια αίσθηση βαθιάς χαλάρωσης και ανάτασης, ιδανική για τη μείωση της έντασης, την ανακούφιση των αρθρώσεων και την τόνωση της κυκλοφορίας.

Η εμπειρία στο Πηλοθεραπευτήριο των Κρηνίδων μπορεί να συνεχιστεί με θεραπευτικό μασάζ σε ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο, με ειδικές βιομαγνητικές βεντούζες, ζεστές ηφαιστειακές πέτρες (βασάλτες) κ.α. Το μασάζ δεν προσφέρει μόνο στιγμές χαλάρωσης αλλά αποτελεί εναλλακτική λύση για τον πόνου, όπως ανακούφιση από πονοκέφαλο κ.α.

Στο οργανωμένο χώρο του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων, μέσα σ’ ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, λειτουργεί ταβέρνα και κάμπινγκ που παρέχει τροχόσπιτα για διαμονή. Επίσης στην γύρω περιοχή θα βρείτε ταβέρνες, ψησταριές καθώς ξενοδοχεία και ξενώνες που ικανοποιούν κάθε απαίτηση.

Συνδυάστε την αναζωογόνηση του λασπόλουτρου στις Κρηνίδες με μια απολαυστική περιπλάνηση σε αρχαιολογικά μνημεία και φυσικά τοπία της περοχής. Επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπου θα θαυμάσετε το θέατρο και το παλαιοχριστιανικό συγκρότημα. Διοχετεύστε την ιστορία στο βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, και συνεχίστε στο μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας για μια ήπια πεζοπορία. Τέλος, κατευθυνθείτε στα σπήλαια Αγγίτη (Μααρά) και Αλιστράτης, για να θαυμάσετε σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, απέχει 17 χλμ από την Καβάλα, είναι ανοιχτό για επισκέπτες από 1 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου κάθε έτους.

Πληροφορίες:

Τηλ. : 2510516162

www.pilotherapia.gr

www.visitkavala.gr

Διαβάστε ακόμα:

Η εμπειρία στα Λουτρά Πόζαρ: Ανεξάντλητη φυσική ομορφιά

Πηγές Καλλιθέας: Το εμβληματικό αξιοθέατο της Ρόδου με τα ιαματικά νερά

Κυλλήνη: Ο προορισμός της Ηλείας με τα γραφικά χωριά, τα ιαματικά λουτρά και το ποιοτικό φαγητό