Γνωστή για την εκπληκτική της αρχιτεκτονική, η συνοικία Le Marais σήμερα αποτελεί ένα χωνευτήρι γαλλικής, εβραϊκής και LGBTQ+ κουλτούρας με ζωηρή ατμόσφαιρα. Στα γραφικά δρομάκια αυτού του πάλαι ποτέ αριστοκρατικού καταφυγίου, σήμερα, μπουτίκ μόδας υψηλών προδιαγραφών και συναρπαστικές γκαλερί έργων τέχνης συνυπάρχουν αρμονικά με μοντέρνα μπαρ, αναγεννησιακά αρχοντικά – τα λεγόμενα hôtels particuliers – και εβραϊκά εστιατόρια.

30

Το Marais βρίσκεται στην καρδιά του Παρισιού και εκτείνεται σε μεγάλο μέρος του 3ου και 4ου διαμερίσματος στην δεξιά όχθη του Σηκουάνα. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, κάποτε ήταν μια ελώδης περιοχή, όχι μακριά από την Île de la Cité. Κατά τον Μεσαίωνα, η περιοχή μετατράπηκε σε καλλιεργήσιμη γη με την κατασκευή αρδευτικών καναλιών και μεγάλων αστικών έργων που άλλαξαν για πάντα το Marais, ενώ παράλληλα το Παρίσι μεγάλωσε σημαντικά στις αρχές της δεκαετίας του 1600. Κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, πολλοί πλούσιοι άρχοντες μετακόμισαν στο ανερχόμενο Marais, θέλοντας απεγνωσμένα να ξεφύγουν από τη φασαρία, το θόρυβο και τη βρωμιά του κέντρου της πόλης. Έτσι, άρχισαν να χτίζονται στην περιοχή όλο και περισσότερα αρχοντικά, τα οποία – το ένα πιο εξωφρενικό από το προηγούμενο – έμοιαζαν περισσότερο με παλάτια παρά με οικογενειακά σπίτια.

Σήμερα έχει αλλάξει πολύ και, παρότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς κατάφερε να γίνει η πιο μοντέρνα γειτονιά του Παρισιού, σημάδια από τα διάφορα στάδια της ανάπτυξής της στο πέρασμα των αιώνων βρίσκονται διάσπαρτα παντού. Ο λαβύρινθος από στενά πλακόστρωτα δρομάκια που σχηματίζουν το Le Marais έχει καταφέρει να διατηρήσει τη μεσαιωνική του ατμόσφαιρα. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα πολυτελή αρχοντικά επιβιώνουν ακόμα, όπως για παράδειγμα τα υπέροχα κτίρια που στεγάζουν ήμερα το μουσείο Πικάσο και το Μουσείο Ιστορίας του Παρισιού – Carnavalet.

Τον 20ο αιώνα, η περιοχή υποδέχτηκε μια ισχυρή εβραϊκή κοινότητα, ενώ σήμερα είναι ένα από τα κέντρα της LGBTQ+ κοινότητας στο Παρίσι. Όλα αυτά καθιστούν την επίσκεψη πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς ένας απλός περίπατος στα ιστορικά αυτά σοκάκια μοιάζουν με ταξίδι αστραπή από το παρελθόν στο σήμερα της γαλλικής πρωτεύουσας και κουλτούρας.

Τέχνη και πολιτισμός

Για μια τόσο μικρή γειτονιά, το Marais διαθέτει έναν εντυπωσιακό αριθμό εκπληκτικών μουσείων, όπως το Μουσείο Carnavalet που αφηγείται την ιστορία του Παρισιού μέσα από χιλιάδες έργα τέχνης και εκθέματα που ανατρέχουν στο παρελθόν της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα πολυτελές αρχοντικό αναγεννησιακού ρυθμού, χτισμένο τον 16ο αιώνα και χαρακτηρισμένο ως ιστορικό μνημείο ήδη από το 1846, που αποκτήθηκε από την πόλη του Παρισιού το 1880. Το μουσείο, που ανακαινίστηκε εκτενώς πρόσφατα, στεγάζει πάνω από 652.000 έργα. Πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, πινακίδες, σχέδια, γκραβούρες, αφίσες, νομίσματα, αντικείμενα ιστορίας και μνήμης, φωτογραφίες, ξυλόγλυπτα, διακοσμητικά και έπιπλα, όλα μαζί οδηγούν τους επισκέπτες του μουσείου σε ένα ταξίδι στο μακρύ παρελθόν της πρωτεύουσας με μοναδικό χαρακτήρα.

Σε μία από τις πιο μαγικές γωνιές του Παρισιού και σήμα κατατεθέν του Marais, στην πλατεία των Βοσγίων βρίσκεται ένα από τα λιγότερο γνωστά μουσεία της πόλης του φωτός, το Μουσείο Βικτόρ Ουγκώ. Το σπίτι όπου έζησε ο εμβληματικός Γάλλος συγγραφέας έχει μετατραπεί σε μουσείο ήδη από το 1903. Το μουσείο χωρίζεται στο διαμέρισμα του Βίκτωρος Ουγκώ στον δεύτερο όροφο και σε έναν χώρο αφιερωμένο σε περιοδικές εκθέσεις στον πρώτο όροφο, όπου διοργανώνονται δύο περιοδικές εκθέσεις το χρόνο, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν συλλογές που η φύση τους δεν επιτρέπει να εκτίθενται μόνιμα, καθώς και το εξαιρετικά πλούσιο έργο του Βίκτωρος Ουγκώ.

Βγαίνοντας από το μουσείο, αξίζει να περιπλανηθείτε και – εάν ο καιρός το επιτρέπει – να περάσετε λίγο χρόνο στην υπέροχη πλατεία των Βοσγίων. Πρόκειται για μια τέλεια συμμετρική πλατεία που τέσσερις αιώνες πριν αντιπροσώπευε μια νέα εποχή στο Παρίσι. Αρχικά ονομάστηκε Palais Royal, μιας και η πρόθεση ήταν να συγκεντρωθούν γύρω της οι βασιλείς και η γαλλική αριστοκρατία. Τελικά όμως έγιναν οι Βερσαλλίες η κύρια βασιλική κατοικία και όταν αργότερα ήρθε η επανάσταση και καταργήθηκε η βασιλεία, η πλατεία μετονομάστηκε σε Place des Vosges. Σε αυτήν την πλατεία βρίσκεται και το περίφημο Hôtel de Sully, ένα μνημείο αναγεννησιακού ρυθμού.

Η λίστα με τα μουσεία που βρίσκονται στο Marais είναι μακριά και αντικειμενικά είναι πολύ δύσκολο να τα επισκεφθεί κανείς όλα. Ανάμεσα όμως σε εκείνα που πραγματικά αξίζουν την προσοχή του επισκέπτη είναι το Μουσείο Εβραϊκής Τέχνης και Ιστορίας. Η Γαλλία φιλοξενεί την τρίτη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στον κόσμο, μετά το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η παρουσία των Εβραίων χρονολογείται εδώ και περισσότερα από 2000 χρόνια. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους πρέπει να εξερευνήσετε το εν λόγω μουσείο. Συγκεκριμένα, στο Marais κατοικούσαν Εβραίοι ήδη από τον Μεσαίωνα. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 17ου αιώνα. Η μόνιμη έκθεση παρακολουθεί την ιστορία των Εβραίων της Γαλλίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής μέσα από την τέχνη και την κληρονομιά τους. Οι πολυάριθμες περιοδικές εκθέσεις του, οι εκδηλώσεις του στην αίθουσα εκδηλώσεων και οι εκπαιδευτικές του δραστηριότητες το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα σημεία της πολιτιστικής ζωής του Παρισιού.

Εάν είστε λάτρης του Πικάσο, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Μουσείο Πικάσο που φιλοξενεί την μεγαλύτερη συλλογή έργων του καλλιτέχνη στον κόσμο. Θαυμάστε τα πιο προσωπικά αρχεία των διαφόρων περιόδων της ζωής του καλλιτέχνη, ακολουθώντας μια χρονολογική σειρά, από τα πορτρέτα του Πικάσο με τις ερωμένες του μέχρι τα πειραματικά γλυπτά και τα σκίτσα του. Το ίδιο το μουσείο είναι ένα από τα πιο όμορφα ιστορικά αρχοντικά στην περιοχή.

Αν πάλι είστε λάτρης της φωτογραφίας, τότε επιβάλλεται μια επίσκεψη στον Ευρωπαϊκό Οίκο Φωτογραφίας. Στεγασμένο σε ένα εξαιρετικό αρχοντικό, το MEP ( Maison Européene de la Photographie)είναι ένας εκθεσιακός χώρος αφιερωμένος στην όγδοη τέχνη. Παρουσιάζει το έργο διεθνώς αναγνωρισμένων φωτογράφων καθώς και ανερχόμενων καλλιτεχνών. Εκτός από τις εκθέσεις, το πολιτιστικό πρόγραμμα του MEP περιλαμβάνει ξεναγήσεις, συνέδρια, συναντήσεις, προβολές και δραστηριότητες για νέους και οικογένειες.

Ο 20ος αιώνας άφησε το σημάδι του στο Marais και το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού, γνωστό και ως Κέντρο Μπομπούρ ή απλά Μπομπούρ, δίνει μια σύγχρονη πινελιά. Αυτό το μουσείο μοντέρνας τέχνης και το εντυπωσιακό, πολύχρωμο κτίριο υψηλής τεχνολογίας αξίζουν πραγματικά μια επίσκεψη, έστω και μόνο για την εκπληκτική θέα του Παρισιού από τον έκτο όροφο. Η παρακείμενη πλατεία είναι γνωστή για τους καλλιτέχνες του δρόμου, όπως καρικατουρίστες, πλανόδιους, μίμους και ζογκλέρ που συγκεντρώνονται για να διασκεδάσουν τα πλήθη. Σε κοντινή απόσταση, το σιντριβάνι Στραβίνσκι, ένα γοητευτικό και ιδιόρρυθμο μνημείο με κινούμενα γλυπτά, προσφέρει μια ανάσα δροσιάς τις ζεστές ημέρες.

Για shopping, φαγητό και ποτό

Το Marais προσφέρει μια από τις καλύτερες εμπειρίες shopping της πρωτεύουσας. Η περιοχή τα Σαββατοκύριακα πεζοδρομείται, πολλά από τα μικρά καταστήματα παραμένουν ανοιχτά και πλήθη Παριζιάνων και μη συρρέουν στα μικρά δρομάκια του Le Marais. Οι δύο κύριοι εμπορικοί δρόμοι είναι η Rue des Francs-Bourgeois και η Rue Vieille du Temple, οι οποίοι είναι κάθετοι μεταξύ τους και φιλοξενούν όλες τις πολυτελείς μπουτίκ και τις ναυαρχίδες του high-street fashion αυτή τη στιγμή.

Ο αριθμός των καινοτόμων concept stores στην περιοχή βρίσκεται επίσης σε άνοδο. Το Merci έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένα από τα πιο διάσημα εμπορικά σημεία της πρωτεύουσας, όπου πωλούνται τα πάντα, από vintage ρούχα και αξεσουάρ μέχρι είδη σπιτιού, δώρα και χαρτικά. Το Used Book Café, που διαθέτει βιβλιοθήκη 10.000 βιβλίων, αποτελεί τεράστιο πόλο έλξης. Για τους λάτρεις της μόδας, μια επίσκεψη στο The Broken Arm και στο Tom Greyhound είναι must.

Κι επειδή στο Marais το παλιό και το καινούριο συνυπάρχουν αρμονικά, δώστε μια ευκαιρία και στο πολυκατάστημα BHV (Bazar de l’Hôtel de Ville), το οποίο συχνά περιγράφεται ως ένα από τα μοναδικά καταστήματα στο κέντρο του Παρισιού όπου πωλούνται τα πάντα, από καλύμματα μαξιλαριών μέχρι φωτιστικά και vintage ρούχα, και το οποίο λειτουργεί από το 1856.

Για ένα χαλαρό γεύμα, κατευθυνθείτε προς τις οδούς Rue des Rosiers και Rue des Écouffes για να δοκιμάσετε τις τοπικές λιχουδιές: φαλάφελ και σάντουιτς με παστράμι. Υπάρχουν πολλά μικρά εστιατόρια για να διαλέξετε, και η απόφαση συνήθως λαμβάνεται με βάση το ποιο έχει τη μεγαλύτερη ουρά απ’ έξω. Δύο ασφαλείς επιλογές είναι το L’As du Fallafel και το Florence Kahn.

Αν θέλετε να ψωνίσετε ή απλά να απολαύσετε ένα σνακ στο χέρι, επισκεφθείτε την Marché des Enfants Rouges, την παλαιότερη σκεπαστή αγορά του Παρισιού, η οποία δημιουργήθηκε το 1615 από τον Λουδοβίκο 13ο για να τροφοδοτεί με τρόφιμα την ανερχόμενη τότε γειτονιά.

Εναλλακτικά, κατευθυνθείτε προς το Maison Plisson, το οποίο έχει σχεδόν όλα όσα θα μπορούσατε να ζητήσετε κάτω από μία στέγη, όπως παντοπωλείο, αρτοποιείο, κρεοπωλείο, τυροπωλείο, κάβα, καφέ και εστιατόριο με βεράντα.

Η περιοχή αποτελεί επίσης σταθμό στην επανάσταση του κοκτέιλ που εξαπλώνεται αργά αλλά σταθερά στο Παρίσι. Αν βρίσκεστε βόρεια της Rue de Poitou, του δρόμου που σηματοδοτεί το όριο του Haut-Marais (μια εξαιρετικά μοντέρνα γειτονιά μέσα στη γειτονιά, όπου οι αστέρες του γαλλικού κινηματογράφου έχουν τα παριζιάνικα διαμερίσματά τους), περάστε από το Le Mary Celeste για ένα περιποιημένο κοκτέιλ. Άλλα σπουδαία κοκτέιλ μπαρ της περιοχής περιλαμβάνουν το Little Red Door και το Candelaria.

Στην άλλη πλευρά του Le Marais, το Sherry Butt ξεχωρίζει από το πλήθος. Διαθέτει μια γενναιόδωρη επιλογή από ουίσκι και κοκτέιλ στο μενού, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πραγματικά εφευρετικών μη αλκοολούχων επιλογών. Η χαλαρή ατμόσφαιρα και οι shabby-chic εσωτερικοί χώροι το καθιστούν το τέλειο μπαρ για να περάσετε μια βραδιά σαν αυθεντικοί παριζιάνοι.

Διαβάστε ακόμα:

Η μποέμ γοητεία της Μονμάρτρης

Πολυτέλεια, απλότητα ή ρομαντισμός: 8 πανέμορφα Airbnb διαμερίσματα στο Παρίσι

Γιατί το Παρίσι είναι η ωραιότερη πόλη του κόσμου, από τη Σώτη Τριανταφύλλου