Ίσως μιλάμε για την πιο διάσημη κουζίνα στον κόσμο. Όποια κι αν είναι τα γούστα σας στο φαγητό, όσο επιφυλακτικοί κι αν είστε απέναντι σε αυτό που ονομάζουμε «γκουρμέ γαστρονομία», όπως κι αν προτιμάτε τις γευστικές εντάσεις στα πιάτα σας -είτε αγαπάτε το κρέας και το ψάρι είτε προτιμάτε τα λαχανικά- ένα είναι βέβαιο: είναι πολύ πιθανό να έχετε δοκιμάσει ένα αυθεντικό γαλλικό πιάτο τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας.
Ακόμα κι αν νομίζετε ότι δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ γαλλική κουζίνα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι την έχετε γευτεί έστω και έμμεσα. Η γαλλική μαγειρική έχει καταφέρει να διεισδύσει, με τις έντονες επιρροές της, στις κουζίνες όλου του κόσμου. Αν βρεθείτε στο Παρίσι, είναι αυτονόητο ότι στη λίστα με τα όσα εκπληκτικά θέλετε να δείτε και να κάνετε, αξίζει να προσθέσετε και ένα δείπνο σε ένα αυθεντικό γαλλικό εστιατόριο. Επιλέξτε ένα μέρος με ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά: έναν χώρο όπου κάποτε σύχναζαν μερικοί από τους πιο διάσημους και επιδραστικούς ανθρώπους της εποχής τους.
Σε ορισμένα από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά εστιατόρια της γαλλικής πρωτεύουσας, δεν θα έχετε μόνο την ευκαιρία να γευματίσετε σε πανέμορφες αίθουσες με μοναδική διακόσμηση, εντυπωσιακά βιτρό και εκθαμβωτικές οροφογραφίες, δοκιμάζοντας γεύσεις που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γαλλικής κουλτούρας. Θα νιώσετε την ενέργεια ενός χώρου που υπήρξε κάτι πέρα από ένα εξαιρετικό εστιατόριο. Θα βιώσετε την ατμόσφαιρα ενός τόπου που λειτούργησε ως στέκι και χώρος ζύμωσης ιδεών, σημείο γέννησης καλλιτεχνικών ρευμάτων και πηγή έμπνευσης για μερικούς από τους πιο ταλαντούχους δημιουργούς της εποχής.


Ένα καφέ-εστιατόριο με τεράστια ιστορία
Είναι το Le Procope το πιο παλιό καφέ του Παρισιού; Μια ερώτηση που δύσκολα μπορεί να βρει ξεκάθαρη απάντηση. Ωστόσο, οι κληρονόμοι της επιχείρησης, που αποτελεί ένα μικρό φαινόμενο χάρη στη λαμπρή της διάρκεια στον χρόνο, υποστηρίζουν ότι στην πόλη δεν υπάρχει πιο παλιό καφέ-μπιστρό.
Όποια κι αν είναι η αλήθεια, το Le Procope είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο ιστορικά μέρη όπου μπορεί να γευματίσει κανείς στη γαλλική πρωτεύουσα. Εδώ έπιναν τον καφέ τους και δειπνούσαν ο Βολταίρος και άλλες σημαντικές προσωπικότητες του γαλλικού Διαφωτισμού. Στους χώρους του σύχναζαν επίσης ο Balzac, ο Marat, ο Robespierre, ο Victor Hugo και ακόμη και ο Ναπολέων Βοναπάρτης.
Θα το συναντήσετε στον αριθμό 13 της Rue de l’Ancienne-Comédie, στην περιοχή του Saint-Germain, στον δρόμο που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει ως «τον ομορφότερο σε ολόκληρο το Παρίσι». Σύμφωνα με τις ιστορικές πληροφορίες που έχουν καταγραφεί και διασωθεί μέχρι τις μέρες μας, το περίφημο Le Procope ιδρύθηκε το 1686, κατά την εποχή της βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΔ΄, από τον Σικελό Φραντσέσκο Προκόπιο ντέι Κολτέλλι. Πολύ σύντομα απέκτησε ξεχωριστή φήμη ανάμεσα στους θεατρικούς κύκλους της εποχής και εξελίχθηκε σε θεατρικό στέκι, όπου σύχναζαν οι ηθοποιοί της λεγόμενης Comédie-Française, η οποία, κατά την εποχή του Διαφωτισμού -και συγκεκριμένα το 1689- εγκαταστάθηκε στον ίδιο ακριβώς δρόμο με το Le Procope. Ανάμεσά τους, ο σπουδαίος Μολιέρος και ο Ρακίνας, ο εξαιρετικά σημαντικός Γάλλος δραματουργός που βάσισε ολόκληρο το έργο του στην αρχαία ελληνική τραγωδία.
Και η αλήθεια είναι ότι πολλά μεγάλα πράγματα συνέβησαν, πριν από αιώνες, μέσα στους τέσσερις τοίχους και στις φινετσάτες αίθουσες αυτού του καφέ-εστιατορίου, που έχει πλέον εξελιχθεί σε σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας. Στο Le Procope αποσύρθηκε, στις 18 Δεκεμβρίου του 1752, ο ίδιος ο Ζαν-Ζακ Ρουσσώ, λίγο πριν το τέλος της παράστασης του έργου του «Νάρκισσος», το οποίο έβρισκε αφόρητα βαρετό. Και το 1774, ο Μπωμαρσαί παρέμεινε στη σάλα του εστιατορίου για αρκετή ώρα, πριν από την πρεμιέρα του έργου του «Οι Γάμοι του Φιγκαρό».
Ο θρύλος λέει ότι, στο Le Procope -πλάι στη τζαμαρία που αντικρίζει την πλακόστρωτη μεσαιωνική Rue de l’Ancienne-Comédie- ο Βολταίρος έπινε καθημερινά 40 κούπες από ένα ιδιαίτερο μείγμα καφέ και σοκολάτας. Έναν αιώνα αργότερα, και ο Μπαλζάκ απολάμβανε εδώ τον καφέ ή το τσάι του. Ανάμεσα στους σταθερούς θαμώνες ήταν και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος. Αν κάνετε κι εσείς μια στάση, θα δείτε από κοντά το ανέπαφο γραφείο του Βολταίρου, ένα σπάνιο έκθεμα που φιλοξενείται ακόμη εδώ.


Ακόμα και κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, το Le Procope παρέμεινε τόπος συγκέντρωσης για όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των μεγάλων γεγονότων. Ο Ροβεσπιέρος, ο Νταντόν και ο Μαρά συγκαταλέγονταν στους σταθερούς θαμώνες του, ενώ λέγεται ότι ο νεαρός Ναπολέων λέγεται ότι συνήθιζε να αφήνει το καπέλο του ως ενέχυρο όταν δεν είχε χρήματα για να πληρώσει τον καφέ του. Λίγα χρόνια αργότερα, στα 1820 και μετά την Παλινόρθωση, ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες του Procope συγκαταλεγόταν ο Γερμανός φυσιοδίφης και εξερευνητής Αλεξάντερ φον Χούμπολτ, που γευμάτιζε εκεί καθημερινά.
Ιδιαίτερα σημαντικός υπήρξε ο λογοτεχνικός χαρακτήρας που ανέπτυξε το Le Procope κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Ονόματα όπως ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο Αλφρέ ντε Μυσσέ, η Γεωργία Σάνδη, ο Τεοφίλ Γκωτιέ, ο Πωλ Βερλαίν, ο Ανατόλ Φρανς και ο πολιτικός φιλόσοφος Πιερ Λερού έχουν συνδεθεί με την ιστορία του. Πολλοί από αυτούς πέρασαν ώρες στον χώρο του καφέ και του εστιατορίου, συζητώντας, διαφωνώντας και καλλιεργώντας ιδέες που σημάδεψαν τη σκέψη και τη λογοτεχνία της εποχής.


Τι αξίζει να δοκιμάσετε
Το Le Procope ανακαινίσθηκε ριζικά το 1989, σε ρυθμό και αισθητική του 18ου αιώνα, και εξακολουθεί να υποδέχεται τους επισκέπτες στα εκπληκτικά του δωμάτια, τα οποία είναι φορτωμένα με ιστορία, πολιτιστική κληρονομιά και σημαντικά κειμήλια.
Αν θέλετε να απολαύσετε το γεύμα σας εδώ, φροντίστε να κάνετε εγκαίρως κράτηση, καθώς δεν είναι εύκολο να βρείτε τραπέζι. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα ειδικά διαμορφωμένα μενού του εστιατορίου -το Procope Menu και το Philosopher’s Menu- τα οποία σας επιτρέπουν να απολαύσετε ένα πλήρες γεύμα με 32,50 και 41,50 ευρώ το άτομο. Το μενού περιλαμβάνει ορεκτικό, κυρίως πιάτο και γλυκό.
Θα ήταν λάθος να φύγετε από εδώ χωρίς να γευτείτε την εξαιρετική κρεμμυδόσουπα, ένα παραδοσιακό γαλλικό πιάτο που εδώ το φτιάχνουν μοναδικά, το πεντανόστιμο ριζότο με τα μανιτάρια και τη σάλτσα τρούφας ή το στήθος πάπιας. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για κάποια από τα εκπληκτικά γλυκά του μενού: η κρέπα φλαμπέ, που ετοιμάζεται μπροστά στα μάτια σας είναι must, όπως και το ολόφρεσκο προφιτερόλ και η λαχταριστή crème brûlée, που θα κάνει «θόρυβο» όταν τη σπάσετε με το κουταλάκι.
Διαβάστε ακόμα:
New York Café στη Βουδαπέστη: Mέσα σε ένα από τα ομορφότερα καφέ του κόσμου