Καλά κρυμμένο ανάμεσα στην Ελβετία και την Αυστρία, το Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν είναι η 6η μικρότερη χώρα στον κόσμο με συνολική έκταση μόλις 160 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ευλογημένη από τις καταπράσινες κοιλάδες και τις μαγευτικές πλαγιές των Άλπεων, αυτή η μικρή χώρα κουβαλά μία τεράστια ιστορία ατελείωτων αιώνων με τους μελετητές να πιστεύουν ότι μικρές αγροτικές κοινότητές δρούσαν ήδη οργανωμένα στην περιοχή ήδη από τη Μέση Νεολιθική Εποχή.

41

Ένα από τρία τελευταία πριγκιπάτα που έχουν απομείνει στην Ευρώπη, το Λιχτενστάιν, μία γαλήνια χώρα- τσέπης, μπορεί να σας αποκαλύψει τα μυστικά της μέσα ελάχιστες ημέρες παρά το γεγονός ότι στα μουσειακά της ιδρύματα φιλοξενεί πολύτιμους θησαυρούς, οι οποίοι μαρτυρούν πολλά για την ευρωπαϊκή ιστορία στα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης. Ωστόσο, το Λιχτενστάιν είναι εντυπωσιακά μικροσκοπικό, τόσο που κάποιος μπορεί να το γυρίσει ολόκληρο σε μερικές ώρες. Για την ακρίβεια, για να διασχίσετε τη χώρα κατά μήκος θα χρειαστείτε περίπου 6 ώρες, ενώ αν επιχειρήσετε να τη διασχίσετε ολόκληρη κατά πλάτος μόλις 2. Στην πραγματικότητα το πριγκιπάτο είναι τόσο μικρό ώστε η Ελβετία έχει καταφέρει να παραβιάσει κατά λάθος τα σύνορα 3 φορές τα τελευταία 30 χρόνια.

Έτσι κι αλλιώς τα κοινά της με τη γειτονική χώρα είναι αρκετά, αφού πολλοί την έχουν αποκαλέσει και ως «μία μικρότερη εκδοχή της Ελβετίας». Και πράγματι αν υπάρχει ένα πράγμα που χαρακτηρίζει το Λιχτενστάιν τότε αυτό δεν είναι άλλο από την ησυχία των χιονισμένων λόφων, οι οποίοι το περιβάλλουν αλλά και από την απροσδιόριστη τάξη και τη φινετσάτη ευγένεια που διακρίνονται σε κάθε γωνιά αυτής της γοητευτικής χώρας, η οποία έχει εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ζωής αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας προσιτός τουριστικός προορισμός. Για να μείνετε σε ένα καλό ξενοδοχείο εδώ θα χρειαστεί να ξοδέψετε κατά μέσο όρο 170 ευρώ τη βραδιά, ενώ μία πιο φθηνή επιλογή είναι να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιον ξενώνα, κάτι που θα κοστίσει κατά μέσο όρο 90 ευρώ για μία διανυκτέρευση.

Τι θα δείτε

Μία βόλτα στη Βαντούζ

Μία από τις πιο γραφικές πρωτεύουσες της Ευρώπης – και δίχως αμφιβολία η μικρότερη – η χαριτωμένη Βαντούζ είναι το «σπίτι» και η καρδιά του εμπορικού κέντρου της χώρας. Εδώ μπορείτε να συλλέξετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε για να απολαύσετε όλα όσα έχει να προσφέρει στον επισκέπτη το μικροσκοπικό Λιχτενστάιν. Για την ακρίβεια, καθώς δεν πρόκειται για έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό, μία στάση σε ένα γραφείο πληροφοριών θα φανεί πολύτιμη προκειμένου να λύσετε όλες τις απορίες σας σχετικά με το τι πρέπει να προσέξετε και πώς πρέπει να κινηθείτε.

Στη Βαντούζ, τη μικρή πρωτεύουσα του Λιχτενστάιν, βρίσκονται τα βασικότερα σημεία ενδιαφέροντος του πριγκιπάτου, καθώς και δεκάδες εστιατόρια και καταστήματα, αλλά μία ευχάριστη βόλτα με τα πόδια στο ιστορικό κέντρο Städtle (τη μικρή πόλη, στα ελληνικά) είναι αρκετή για να ανακαλύψετε περισσότερα για την αύρα αυτής της χαλαρωτικής, ήρεμης χώρας.

Εδώ θα περάσετε από το Landtag, το κτήριο που φιλοξενεί τη βουλή του Λιχτενστάιν, όπως και από την πλατεία Rathausplatz, όπου βρίσκεται το εμβληματικό δημαρχείο της πόλης. Στην ίδια πλατεία θα δείτε και μία εντυπωσιακή εκκλησία νεο-γοτθικού ρυθμού, χτισμένη το 1873, τον καθεδρικό ναό St. Florin. Και, φυσικά, θα κάνετε μία στάση στο Schloss Vaduz, το πανέμορφο κάστρο του 12ου αιώνα το οποίο αποτελεί την επίσημη κατοικία του πρίγκιπα του Λιχτενστάιν. Το επιβλητικό κάστρο δεν είναι ανοικτό για το κοινό, αλλά αποτελεί, σίγουρα, ένα από τα πιο φωτογενή σημεία της πόλης.

H κάμαρα με τους θησαυρούς του Λιχτενστάιν

Ο πιο γρήγορος και ενδιαφέρον τρόπος να ανακαλύψετε τα μεγάλα μυστικά της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του μικρού κρατιδίου είναι να κάνετε μία στάση στην Κάμαρα με τους Θησαυρούς του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στη Βαντούζ.

Η συλλογή περιλαμβάνει έργα τέχνης και άλλα πολύτιμα αντικείμενα από την πριγκιπική οικογένεια της χώρας, πολλά από αυτά έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 400 ετών. Κάποια από τα εκθέματα που θα δείτε εδώ είναι δωρεές από μεγάλες ιδιωτικές συλλογές, ανάμεσα σε αυτές τα αντικείμενα που δώρισε στο μουσείο ο συλλέκτης Adulf Goop, τεράστιος θαυμαστής των ανεκτίμητων πασχαλινών αυγών Fabergé.

Ακόμη, ιστορικά αντικείμενα τα οποία φανερώνουν τους δεσμούς της πριγκιπικής οικογένειας του Λιχτενστάιν με άλλες βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, αλλά και ένα σπάνιο ντοκουμέντο. Μία ενδιαφέρουσα συλλογή από φεγγαρόπετρες, οι οποίες προσφέρθηκαν στο Λιχτενστάιν ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη συνεισφορά της χώρας στη μηχανολογική κατασκευή της βάσης από την οποία εκτοξεύθηκε το πρώτο διαστημόπλοιο της ΝASA που αναχώρησε για τη Σελήνη.

Tip: Kαθώς πρόκειται για το πιο δημοφιλές αξιοθέατο του Λιχτενστάιν το μόνο βέβαιο είναι ότι εδώ θα συναντήσετε πολύ κόσμο. Οπότε καλό είναι να οργανώσετε την επίσκεψη σας νωρίς το πρωί για να μην πέσετε πάνω σε μεγάλες ουρές.

Kunstmuseum Liechtenstein

Σε ένα υπερμοντέρνο κτήριο σε κεντρικό σημείο της Βαντούζ, η Πινακοθήκη του Λιχτενστάιν είναι η επιτομή της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα κτήρια της πρωτεύουσας.

Εκεί οι λάτρεις της σύγχρονης τέχνης θα δουν εξαιρετικά δείγματα γλυπτικής και ζωγραφικής, ενώ στη μόνιμη συλλογή υπάρχουν και πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα του 19ου αιώνα. Κάποια από τα έργα που φιλοξενούνται στην Πινακοθήκη αποτελούσαν τμήμα της συλλογής έργων τέχνης που ήταν ιδιοκτησία του εκάστοτε μονάρχη της χώρας, αν και τα περισσότερα κομμάτια της πριγκιπικής συλλογής βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο του Λιχτενστάιν στη Βιέννη. Για τους αγγλόφωνους υπάρχει διαθέσιμος αναλυτικός ηχητικός οδηγός που θα σας αποκαλύψει με τον καλύτερο τρόπο όλες τις λεπτομέρειες του μουσείου.

Το κάστρο Gutenberg

Στους καταπράσινους λόφους πάνω από το χωριό Balzers στο νότια του Λιχτενστάιν βρίσκεται το παραμυθένιο, μεσαιωνικό κάστρο Gutenberg.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το κάστρο που βρίσκεται σε υψόμετρο 70 μέτρων ήταν κατοικημένο ήδη από τα Νεολιθικά χρόνια με πολλά και σημαντικά ευρήματα να έχουν εντοπιστεί σε κοντινή απόσταση από το σημείο. Για όσους ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν ακόμα περισσότερο στην ιστορία του κάστρου τα συγκεκριμένα αρχαιολογικά ευρήματα εκτίθενται στο Εθνικό Μουσείο του Λιχτενστάιν.

Στα highlights της επίσκεψης σας εδώ συγκαταλέγεται απαραίτητα μία στάση στο μικρό παρεκκλήσι του Gutenberg αλλά και μία βόλτα στον θαυμάσιο κήπο με τις τριανταφυλλιές – ένα μέρος που μοιάζει αληθινά βγαλμένο από βιβλίο των αδελφών Γκριμ ή από ταινίας της Disney.

To κάστρο είναι ανοικτό για το κοινό όλο τον χρόνο και το γεγονός ότι δεν υπάρχει εισιτήριο κάνει το Gutenberg ένα από τα δημοφιλέστερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος ταξιδιώτης στο Λιχτενστάιν. Παράλληλα, και οι κήποι έχουν ελεύθερη είσοδο αλλά μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Oι μικρές πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα

Eκτός από τη Βαντούζ δύο ακόμα μικρότερες πόλεις του πριγκιπάτου της κεντρική Ευρώπης σας περιμένουν για να τις ανακαλύψετε. Η Nendeln και η Eschen είναι δύο από τα ιστορικότερα μέρη του λιλιπούτειου κρατιδίου, τα οποία «λένε» πολλά για τη διαδρομή της χώρας μέσα στον χρόνο, αλλά και για τον τρόπο ζωής των κατοίκων.

Συγκεκριμένα στην παραδεισένια Nendeln θα επισκεφθείτε το κεραμοποιείο Schädler, το παλαιότερο που υπάρχει σε ένα κράτος με έτσι κι αλλιώς μεγάλη παράδοση στις πύλινες δημιουργίες. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι παραδοσιακοί, καλυμμένοι με ζωγραφισμένα πλακάκια, φούρνοι όπου ψήνονται οι κεραμικές κατασκευές, αλλά και τα εργαστήρια όπου πραγματοποιείται η χειροποίητη διακόσμηση με χρώμα.

Από την άλλη, η Eschen θα γίνει η αφετηρία σας αν αγαπάτε την πεζοπορία στις ορεινές περιοχές, αφού από εδώ ξεκινά μία διαδρομή συναρπαστικής ομορφιάς, που διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Η θέα από τις πλαγιές των λόφων είναι μαγευτική και χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο διασκεδαστικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Λιχτενστάιν.

Επίσης, το βιομηχανικό Schaan, μόλις τρία χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Drei Schwestern, στα σύνορα Αυστρίας και Λιχτενστάιν και είναι μία αληθινά πολύβουη πόλη που αξίζει να επισκεφθείτε κυρίως χάρη πολιτιστικό κέντρο DoMuS. Εκεί στεγάζονται κάποια από τα πλέον σημαντικά και ενδιαφέροντα ευρήματα ολόκληρης της χώρας, τα οποία θα σας ταξιδέψουν από τα αρχαία ρωμαϊκά χρόνια μέχρι τον Μεσαίωνα και από εκεί στη σύγχρονη εποχή. Από εδώ ξεκινούν και κάποιες από τις πιο παράτολμες διαδρομές σε ορεινά μονοπάτια που είναι διαθέσιμες στο πριγκιπάτο, για όλους όσους κατέχουν σε βάθος το σπορ της πεζοπορίας. Παράλληλα, στη Schann λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι το διήμερο Φεστιβάλ του Λιχτενστάιν με πολύ μουσική και ακόμα περισσότερο φαγητό βασισμένο σε αυθεντικές, τοπικές συνταγές.

Τι θα δοκιμάσετε

Mόλις 6 χιλιόμετρα από τη Βαντούζ ένα γραφικό χωριό «χωμένο» μέσα στις απέραντες κοιλάδες των Άλπεων αποτελεί το γαστρονομικό κέντρο ολόκληρου του Λιχτενστάιν, και ένα μέρος που αξίζει αληθινά να επισκεφθείτε αν η τοπική κουζίνα είναι κάτι που κεντρίζει το ενδιαφέρον σας.

Στο Trieseberg θα χαζέψετε τα μαγευτικά, πράσινα τοπία τη στιγμή που θα ακούτε τους ντόπιους να μιλούν μία μοναδική, ιδιότυπη διάλεκτο, κάτι ανάμεσα σε Γερμανικά και Αλαμανικά, μία παμπάλαιά εκδοχή της γερμανικής γλώσσας την οποία δεν θα ακούσετε πουθενά αλλού. Στην μικροσκοπική κωμόπολη, όμως, διεξάγεται και ένα φεστιβάλ φαγητού, το Triesenberger Wochen που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της περιοχής σερβίρουν πιάτα με έντονη ταυτότητα και χαρακτήρα, τα οποία προέρχονται από τις πιο παραδοσιακές συνταγές της κουζίνας των Walser, γεύσεις βγαλμένες κατευθείαν από τη μεσαιωνική κουζίνα των Αλαμάνων που δεν θα δοκιμάσετε σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.

Το Λιχτενστάιν διαθέτει ακόμα μερικά εξαιρετικά γκουρμέ εστιατόρια με απογειωτικές προτάσεις φαγητού και απίθανο design. Το Torkel, πλάι σε έναν καταπράσινο αμπελώνα, έχει rustic διακόσμηση και ξύλινη επίπλωση και είναι ένα από τα πιο ρομαντικά spots της πόλης, ειδικά αν βρεθείτε εδώ καλοκαίρι και επιλέξετε να καθίσετε στον ανθισμένο κήπο.

Από την άλλη το Marée, μέσα στο υπέροχο ξενοδοχείο Park Hotel Sonnenhof, ένα κτήριο αλπικής γοητείας, διαθέτει αστέρι Michelin και σερβίρει παραδοσιακές τοπικές συνταγές με σύγχρονα και avant garde στοιχεία. Δοκιμάστε ακόμα το Enoteca Leonardo, το φημισμένο στέκι όπου θα δοκιμάσετε κάποια από τα καλύτερα τοπικά κρασιά, αλλά και το ζεστό και χαριτωμένο Bergrestaurant Sareiserjoch όπου θα γευτείτε πενταντόστιμες σούπες, εξαιρετικά κρέατα και υπέροχο foundue τυριών, ένα εμβληματικό γεύμα των Άλπεων. Τέλος, το εστιατόριο μέσα στο ξενοδοχείο Alpenhotel Malbun προσφέρει cozy ατμόσφαιρα και ένα χαλαρωτικό τζάκι που σκορπά θαλπωρή στον χώρο. Στο τέλος του γεύματος μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ένα από τα γλυκά του μενού, με επιρροές από τη γαλλική κουζίνα.

Χρήσιμο tip: Το Λιχτενστάιν έχει το δικό του εργασιακό καθεστώς και τα πάντα είναι κλειστά τις Κυριακές, ακόμα και τα εστιατόριο. Αν βρεθείτε στο πριγκιπάτο Σαββατοκύριακο φροντίστε να έχετε μεριμνήσει για το φαγητό σας εκείνη την ημέρα για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Πώς θα πάτε

Το Λιχτενστάιν δεν έχει αεροδρόμιο κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να πάρετε το τρένο από κάποιον άλλον, κοντινό προορισμό προκειμένου να φτάσετε στη χώρα όπου οι κοιλάδες των Άλπεων έχουν την τιμητική τους. Το κοντινότερο διεθνές αεροδρόμιο είναι αυτό της Ζυρίχης, το οποίο απέχει από το πριγκιπάτο περίπου 1,5 ώρα οδικώς. Εναλλακτικά, αν έχετε προετοιμάσει το ταξίδι σας εγκαίρως και σωστά, μπορείτε να πάρετε μία πτήση από Ζυρίχη προς το μικρό αεροδρόμιο του St. Gallen-Altenrhein έξω από το χωριό Tal, πολύ κοντά στη λίμνη της Κωνσταντίας, αλλά είναι καλό να γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι τα δρομολόγια δεν είναι καθόλου συχνά. Το σίγουρο είναι ότι το Λιχτενστάιν είναι η χώρα που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε αν βρίσκεστε στην Ελβετία ή στην Αυστρία για ένα χορταστικό roadtrip, καθώς είναι ένα μέρος που έχει καταφέρει να διατηρήσει τη μοναδική του ταυτότητα αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες.

Διαβάστε ακόμα:

Λυών: Για φαγητό στην πόλη που έχει χαρακτηριστεί «Γαστρονομική πρωτεύουσα του πλανήτη» από το 1935

Bursa: Ένας από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς στην Τουρκία

Gstaad: Tαξίδι στην «Αράχωβα της Ελβετίας»