Οι πιο ωραίες ιστορίες ξεκινούν με ένα «θα ήθελα πολύ» ή με ένα «ονειρεύομαι να». Η πολυτάλαντη φίλη μου Ελένη, σε μια κουβέντα μας -μεταξύ ήλιου, ούζου και καλοψημένης σαρδέλας- λίγο μετά το πρώτο lock down, μου είχε εκμυστηρευτεί ακριβώς αυτό.

10

«Θέλω πολύ να κάνω τη δική μου σειρά με παπούτσια. Συγκεκριμένα μοκασίνια», μου είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού (κάτι που τότε εισέπραξα μόνο ως ευσεβή πόθο. Λάθος, συγνώμη Ελένη).

Περνώντας και ένα δεύτερο lock down, η σκέψη ωρίμασε, έγινε απόφαση και η απόφαση, πράξη. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Hibou the label. Ένα ολόφρεσκο brand παπουτσιών με σήμα την (σοφή) κουκουβάγια, που έχει να προτείνει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Η ιδρύτρια του brand

Η Ελένη είναι από τις περιπτώσεις των γυναικών που συμπαθείς με την πρώτη ματιά. Ετοιμόλογη, ευγενική, έξυπνη με φίνα αίσθηση του χιούμορ και εξαιρετικό στυλ. Με πολύ καλή δουλειά κι ένα μέλλον να διαγράφεται μπροστά της λαμπρό. Τι ήταν όμως αυτό που την ώθησε, παράλληλα με τη δουλειά της, να δημιουργήσει μια σειρά με καταπληκτικά χειροποίητα μοκασίνια και να προσγειώσει τις γυναίκες, από τα άβολα τακούνια, σε μια πιο άνετη αλλά απίστευτα κομψή φόρμα; «Πριν από κάποια χρόνια, ψάχνοντας με την ξαδέλφη μου, Christina ένα συγκεκριμένο σχέδιο που είχαμε στο μυαλό μας, απελπιστήκαμε γιατί δεν μπορέσαμε να το βρούμε πουθενά. Αποφασίσαμε λοιπόν να το σχεδιάσουμε από την αρχή και το σχέδιο να δοθεί σε έναν επιδέξιο υποδηματοποιό προκειμένου να το κατασκευάσει. Έτσι μπήκε μέσα μας το “μικρόβιο”» μου εξηγεί.

H φιλοσοφία

«Η φιλοσοφία πίσω από το project είναι ότι λατρεύουμε κάποια διαχρονικά σχέδια παπουτσιών όπως το μοκασίνι, τη μπαλαρίνα, το Mary Jane, την Chelsea boot και την εσπαντρίγια, μεταξύ άλλων, και σκοπός μας είναι να τα φέρουμε στο προσκήνιο σε μια πιο σύγχρονη μορφή» μου λέει η Ελένη όταν τη ρωτάω για τη φιλοσοφία του brand.
Μου αναφέρει μάλιστα ότι ορισμένα σχέδια θα βγαίνουν κάθε χρόνο με κάποιες παραλλαγές, ανάλογα φυσικά και τη σεζόν.
«Μας αρέσει η ιδέα να αγοράζεις κάτι που σου αρέσει πολύ και μετά να εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο και για το επόμενο διάστημα. Μπορεί να θέλεις να πάρεις το ίδιο σχέδιο για παράδειγμα, σε άλλο χρώμα ή άλλο δέρμα».

Hibou the label

Τι κάνει μια σοφή κουκουβάγια (στα γαλλικά) σε ένα brand υποδημάτων; Η Ελένη επέλεξε το συγκεκριμένο ζώο για όλους τους συμβολισμούς που αυτό κουβαλά. Σοφή, υπομονετική, μοναδική «Το project είναι οικογενειακή υπόθεση» μου λέει η ιδρύτρια του brand. «Σε αυτό συμμετέχουν η μητέρα, η θεία, η ξαδέλφη μου και εγώ. Μάλιστα, η ξαδέλφη μου, Christina, είναι καλλιτέχνις και είναι αυτή που σχεδίασε το Logo του brand. Μαζί επιμελούμαστε αρκετά κομμάτια του label που αφορούν την αισθητική» καταλήγει η Ελένη.

Ως γυναίκες που απευθύνονται σε γυναίκες οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο chic από ένα χειροποίητο ζευγάρι χαμηλά παπούτσια, που μπορεί να φορεθεί όλες τις ώρες και να συνδυαστεί με όποιο κομμάτι της γκαρνταρόμπας κι αν επιλέξετε. Πόσω μάλλον αν αυτό το σχέδιο είναι μοναδικό «Τα μοκασίνια, είναι ένα παπούτσι που αγαπάμε από μικρές. Το βλέπαμε πολύ συχνά να φοριέται και από τους δύο γονείς. Αρχίσαμε λοιπόν με ένα σχέδιο κλασσικό, διαχρονικό που δεν φεύγει πότε από τη μόδα και μπορεί να φορεθεί από το πρωί ως το βράδυ -ακόμη και με ένα βραδινό καλό φόρεμα. Στην οικογένεια αγαπούσαμε πάντοτε τη μόδα και τα παπούτσια» μου εξηγεί η Ελένη, η οποία αποφάσισε, μαζί με το team της, να χρησιμοποιήσει τα καλύτερα υλικά και Έλληνες τεχνίτες για την πρώτη της σειρά παπουτσιών.

«Τα παπούτσια φτιάχνονται από την αρχή ως το τέλος -από το κόψιμο των δερμάτων, την ενίσχυση με φόδρα, το ράψιμο, μέχρι τη συναρμολόγηση- στο χέρι, με υψηλής ποιότητας δέρματα, σόλες, κλωστές και χρώματα» μου λέει η Ελένη, ενώ το μάτι μου πέφτει στη ραφή, την οποία η Ελένη έχει επιλέξει να κάνει με διαφορετικό χρώμα από ό,τι το δέρμα, δημιουργώντας έτσι μια πολύ ενδιαφέρουσα αντίθεση και ένα fashionable ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία και στα δέρματα, όπως νάπα, φίδι, λουστρίνι, nubuck leather και πολλά άλλα. Οι Έλληνες τεχνίτες με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι επαγγελματίες, με βαθιά γνώση της κατασκευής καλών χειροποίητων παπουτσιών. Επενδύουμε στις μικρές παλιές ελληνικές βιοτεχνίες, καθώς μέρος της κουλτούρας μας είναι και το support small businesses» μου αναφέρει και χαίρομαι πολύ που ένα ακόμη brand επιλέγει να κάνει εξ’ ολοκλήρου την παραγωγή του στη χώρα μας.

Πού θα βρείτε τα μοκασίνια Hibou the label

Η πρώτη συλλογή βρίσκεται ήδη στην ιστοσελίδα hibouthelabel.gr αλλά και στο Matchbox (Νέο Ψυχικό, Κηφισιά & Κολωνάκι).