Αν αφήσουμε κατά μέρος την αυτονόητη ανάγκη για αποσυμπίεση από την απαιτητική καθημερινότητα, είναι ο απροσδόκητος τρόπος που ένα ταξίδι μπορεί να μας μεταμορφώσει, το στοιχείο που του δίνει την ακαταμάχητη γοητεία του· αυτήν που μας κάνει να ονειροπολούμε, να επιστρέφουμε σε παλιές φωτογραφίες, να ζαλίζουμε τους ανθρώπους γύρω μας με λεπτομέρειες, να φορτίζουμε με αδρεναλίνη και μόνο στην ιδέα ότι οργανωνόμαστε για τον επόμενο προορισμό.

15

Solo traveling σε αριθμούς

Θα μπορούσαμε να πούμε, ωστόσο, ότι αυτή η μεταμορφωτική δύναμη του ταξιδιού ενισχύεται και εμπλουτίζεται όταν κανείς ταξιδεύει μόνος του. Η απόλυτη ελευθερία σε όλες τις πτυχές ενός ταξιδιού, από την επιλογή του προορισμού μέχρι το πού θα φάει, το ότι μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο του budget του, η δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα τους ντόπιους, αλλά και μια διαρκής αίσθηση περιπέτειας και προσωπικής ενδυνάμωσης, είναι από τα στοιχεία που κάνουν το solo traveling τόσο δελεαστικό. Τελικά, σήμερα πλέον, όταν μιλάμε για solo traveling, το μυαλό μας δεν πρέπει να πηγαίνει στην εικόνα του εικοσάχρονου φοιτητή, που αναζητά την περιπέτεια με το backpack του. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο μέσος όρος ηλικίας του «μοναχικού» ταξιδιώτη είναι τα 57 χρόνια.

Και, αν και ένα σόλο γυναικείο ταξίδι είναι ίσως αρνητικά (και στερεοτυπικά) φορτισμένο ως concept, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιθανότερο να ταξιδέψουν μόνες τους σε σχέση με τους άντρες. Σύμφωνα με τα Google Trends, μάλιστα, για το 2019, οι αναζητήσεις του όρου «solo women travel» σημείωσαν αύξηση 230%.

Η στερεοτυπική αντίληψη του solo traveling

Τον ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στην ταξιδιωτική βιομηχανία, τόσο ως επαγγελματίες όσο και ως ταξιδιώτισσες, έχουν αρχίσει να υπογραμμίζουν, ήδη αρκετά πριν από την πανδημία, οι γνώστες του χώρου. Είναι εντυπωσιακό μάλιστα ότι, σύμφωνα με στοιχεία, σχεδόν το 85% των αποφάσεων σε ένα ταξίδι το παίρνουν οι γυναίκες, ενώ η επιρροή τους αποδεικνύεται και από την αύξηση των ταξιδιών που οργανώνονται από γυναίκες αποκλειστικά για γυναίκες.

Κατά συνέπεια, η στερεοτυπική αντίληψη ότι είναι επικίνδυνο/περίεργο/τολμηρό/βαρετό/μοναχικό για μια γυναίκα να ταξιδεύει μόνη της, έχει αρχίσει να καταρρέει -εν μέρει και χάρη στις εμπειρίες γυναικών που μιλούν για τα ταξίδια τους, αλλά και στη στήριξη και την ενημέρωση που προσφέρουν διαδικτυακές κοινότητες διεθνώς, οι οποίες φέρνουν σε επαφή και μοιράζονται τη γνώση με τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη τους, γυναίκες solo travelers, από ολόκληρο τον κόσμο.

Το μήνυμα λοιπόν -ειδικά μετά από ένα χρόνο αναγκαστικής ακινησίας, λόγω της πανδημίας – είναι σαφές (και καιρός να θεωρηθεί και αυτονόητο): μια γυναίκα μπορεί να ζήσει μόνη της την εμπειρία ενός αξιομνημόνευτου ταξιδιού. Αλλά τι πρέπει να προσέξει και με ποιον τρόπο πρέπει να προετοιμαστεί;

Tips για να ταξιδέψετε μόνη

1. Είναι σημαντική η επιλογή του προορισμού. Με ποιο κριτήριο τον επιλέγουμε; Τι θέλουμε να γνωρίσουμε; Τι στοιχεία έχουμε για το τι μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα εκεί;

2. Να είστε μινιμαλίστρια στο πακετάρισμα: το σίγουρο είναι ότι, ταξιδεύοντας μόνη, το τελευταίο που χρειάζεται να απασχολεί μια γυναίκα είναι πώς θα κουβαλήσει την τεράστια βαλίτσα της.

3. Προστατεύστε τα σημαντικά σας έγγραφα. Χρειάζονται οπωσδήποτε αντίγραφα, στα οποία καλό είναι να έχει πρόσβαση και ένας άνθρωπος εμπιστοσύνης, σε περίπτωση ανάγκης.

4. Ξεκινήστε από το μηδέν: πάρτε την πρώτη μέρα τον χρόνο σας να οργανωθείτε, να εξοικειωθείτε με το περιβάλλον του προορισμού σας, να κάνετε μια ανίχνευση, να εντοπίσετε τους σταθμούς των μέσων που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, ώστε να αισθάνεστε πιο άνετα στις εξορμήσεις και τις βόλτες σας.

5. Μην αποκαλύπτετε το μέρος διαμονής σας. Μπορείτε στις συζητήσεις σας με τους ανθρώπους που γνωρίζετε να είστε κάπως ασαφής, κρατώντας τη διεύθυνση του καταλύματός σας για τον εαυτό σας.

6. Να είστε ανοιχτή με τους ντόπιους. Ναι, ο κόσμος συχνά είναι επικίνδυνος, αλλά, ακόμα πιο συχνά, συναντάμε ανθρώπους ευγενικούς, πρόθυμους να μας μιλήσουν, να μας καθοδηγήσουν, να μας δώσουν ένα απροσδόκητο tip για να απολαύσουμε ακόμα περισσότερο το ταξίδι.

7. Δικτυωθείτε. Αναζητήστε groups στο facebook, διαδικτυακές κοινότητες και ομάδες με μέλη γυναίκες ταξιδιώτισσες, που μπορούν να σας δώσουν εξειδικευμένες συμβουλές για τον προορισμό σας ή ακόμα και να σας βοηθήσουν να έρθετε σε επαφή με άλλες γυναίκες που απολαμβάνουν τα σόλο ταξίδια.

Pro tip: Έχετε σκεφτεί να πάρετε μαζί σας ένα μικρό πτυσσόμενο τρίποδο, για να βγάζετε τις φωτογραφίες που θέλετε, και όχι μόνο selfies;

Είστε έτοιμη για το ταξίδι;