Το 2025 είναι επιτακτική ανάγκη η εξόρμηση σε περιοχές που παραμένουν ανεξερεύνητες από την πλειονότητα. Η λαίλαπα του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει οδηγήσει πολλά παραθαλάσσια και ορεινά μέρη στον υπερτουρισμό. Η συμφόρηση συχνά προκαλεί δυσφορία και αγανάκτηση, ενώ συχνά γίνεται συνώνυμο της ποιοτικής κατάπτωσης ενός τόπου. Η Ελλάδα, όμως, είναι ατελείωτη. Υπάρχουν πολλά μέρη που δεν περιλαμβάνονται στους προορισμούς πρώτης γραμμής και σε περιμένουν να τα εξερευνήσεις. Η επιθυμία για τέτοια μέρη, που δεν έχουν υποστεί την υπερβολική παρέμβαση της ανθρώπινης δραστηριότητας, είναι όλο και πιο συχνή και έντονη.

15

Ένα από αυτά, λοιπόν, είναι η Άμφισσα, που κάποτε ονομαζόταν «Σάλωνα». Τα Σάλωνα είναι γνωστά και για την αγωνιστική τους συνεισφορά και δυναμική στην επανάσταση του 1821. Αν και το μέρος απέχει σχεδόν 2,5 ώρες από την Αθήνα, δίνει την αίσθηση ότι είναι ξεχασμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Εν μέρει μπορεί και να είναι αλλά χάρη σε αυτή τη λησμονιά οφείλει και τη συντήρηση της ταυτότητάς του.

Η πόλη των περίπου 10.000 κατοίκους, είναι σαν να αρνείται να παραδοθεί ολοσχερώς στις σύγχρονες τάσεις. Πιθανώς γι’αυτό και να διατηρεί μόνο μια ξενοδοχειακή μονάδα. Αυτό είναι και το διακύβευμα για μια ήσυχη ζωή, μακριά από την ηχορύπανση και τη μαζοποίηση. Ταυτόχρονα, είναι μια πόλη που δεν ξεφεύγει από τις σύγχρονες αξιώσεις. Πρόκειται δηλαδή για ένα σταυροδρόμι όπου τέμνονται τα αστικά με τα λαϊκά στοιχεία. Από τη μία, μπορείς να περιπλανηθείς στα γραφικά της σοκάκια, με τα αμέτρητα νεοκλασικά σπίτια να προσδίδουν την κατάλληλη κινηματογραφική οπτική. Αν ανηφορίσεις ως την κορυφή, θα βρεθείς στη συνοικία της Χάρμαινας. Εκεί αναπτύχθηκε η βυρσοδεψία της περιοχής που για χρόνια υπήρξε βασική πηγή πλούτου των ντόπιων αλλά και η κουδονοποιία. Οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τις συγκεκριμένες παραδοσιακές χειρωνακτικές τέχνες είναι ελάχιστοι πια αλλά συνεχίζουν ακάθεκτοι.

Από τη συνοικία ξεκινάει και τις Απόκριες η αναπαράσταση της Νύχτας των Στοιχειών, το γνωστό έθιμο της περιοχής, μια παγανιστική αλληγορία έρωτα και θανάτου που αξίζει να παρακολουθήσεις έστω μια φορά. Ο μύθος λέει ότι ένας νεαρός βυρσοδέψης, ο Κωνσταντής, ερωτεύτηκε τη Λενιώ. Όσο έλειπε προκειμένου να πουλήσει δέρματα για να αγοράσει το δαχτυλίδι της αγαπημένης του, όμως, εκείνη σκοτώθηκε από έναν κεραυνό. Μόλις το έμαθε εκείνος, πήρε την απόφαση να αφαιρέσει τη ζωή του. Η εκκλησία δε θέλησε να τον θάψει και έκτοτε η ψυχή του περιφερόταν αλυσοδεμένη στους δρόμους της πόλης προστατεύοντας τους βυρσοδέψες και τα υπόλοιπα στοιχειά. Έτσι, η Χάρμαινα διακατέχεται από μια μυστικιστική ενέργεια που στέλνει χαιρετισμούς από εποχές μόχθου και κάματου.

Λίγο πιο πέρα βρίσκεται και το Κάστρο των Σαλώνων, το οποίο λειτούργησε για αιώνες ως φρούριο. Εντός του κάστρου, υπάρχει ένα μικρό θέατρο που φιλοξενεί παραστάσεις τη θερινή εποχή. Αν αντέξεις την ανάβαση στα υψηλότερα σημεία της πόλης, είναι σίγουρο ότι θα καρπωθείς τα οφέλη της απόλυτης ησυχίας και της φύσης. Από την άλλη, η αστική πλευρά της πόλης μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά μέσα από το καλλιτεχνικό αίμα που ρέει στις φλέβες της. Τακτικές και πολυπληθείς είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το μουσικό σχολείο και τους τοπικούς φορείς. Επιπλέον, δεν παραλείπονται οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης, τα εργαστήρια θεάτρου, ζωγραφικής αλλά και οι μουσικοθεατρικές παραστάσεις που διαδραματίζονται είτε στην πλατεία Κεχαγιά (πάνω πλατεία) είτε στην πλατεία Ησαΐα (κάτω πλατεία).

Αναμφίβολα, όλες αυτές είναι δραστηριότητες που δε συναντώνται συχνά ούτε σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Τριγύρω συνυπάρχουν με τον ίδιο ενθουσιασμό παραδοσιακά μαγαζιά, ταβέρνες, ουζερί και ανακαινισμένα στέκια χρόνων αλλά και σύγχρονα μπιστρό και μπαρ. Ένα εξ αυτών είναι το Μεγάλο Καφενείο 1929, το μοναδικό καφέ- θέατρο που υπάρχει στην Ελλάδα και άνοιξε πριν περίπου έναν αιώνα. Από εκεί πέρασαν μεγάλα ονόματα του θεάτρου όπως ο Μάνος Κατράκης, ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Βασίλης Αυλωνίτης κ.α. ενώ απέκτησε μεγάλη φήμη όταν ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος το επέλεξε για τα γυρίσματα της εμβληματικής ταινίας «ο Θίασος». Επίσης, ξεχωριστές επιλογές αποτελούν το κλασικό μπαρ της πόλης που ονομάζεται «Το παλιό ποτοποιείο» και το καφέ «Αποσπερίτης» όπου στο πατάρι του μπορείς να παρακολουθήσεις θεατρικά έργα.

Επιπλέον, τον πολιτιστικό χάρτη της πόλης συναπαρτίζουν οι εκκλησίες και τα μουσεία της, όπως ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, Ιερός Ναός Παναγίας, η Δημοτική Πινακοθήκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ειδικότητα, το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας, γνωστό και Vagonetto, αποτελεί ένα μοναδικό θεματικό πάρκο, που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Η επίσκεψη στο Vagonetto είναι ουσιαστικά ξενάγηση στον υπόγειο κόσμο των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνταν από τους μεταλλωρύχους για τις εξορύξεις.

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται η Ιτέα, το Γαλαξίδι, οι Δελφοί και η Αράχοβα. Η εγγύτητα σε μια μακρά λίστα προορισμών προσφέρει κίνητρα εξωστρέφειας και εξερεύνησης αν σκεφτείς ότι εκτός αυτών, ένα μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας, η Θεσσαλία και η Αχαΐα βρίσκονται εξίσου σε εύλογη απόσταση. Κοντά βρίσκεται και το υδραγωγείο του Μόρνου, η τεχνητή λίμνη από όπου ξεκινάει η μεταφορά του νερού για την ύδρευση του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Η ρυμοτομία της πόλης προκαλεί έκπληξη, αφού την περιδιαβαίνεις εύκολα και άνετα, όπως και η παραδοχή ότι παραμένει καθαρή και προσεγμένη. Άνωθεν, η Γκιώνα και ο Παρνασσός ορθώνονται με επιβλητικότητα, λες και σκεπάζουν με στοργή και προστασία τον αστικό ιστό, υποδηλώνοντας τη βαθιά σύνδεση του τόπου με την παράδοσή του. Ο βουκολικός τόνος, σε συνδυασμό με τον απέραντο ελαιώνα της Φωκίδας, από όπου ξεφυτρώνουν οι περίφημες ελιές Αμφίσσης και ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο συνεχόμενο στα Βαλκάνια και τον αρχαιότερο στην Ελλάδα, διαμορφώνουν ένα τοπίο με εικαστικό ενδιαφέρον, όπου μπορείς να χαθείς αμέριμνα και στωικά.

Διαβάστε ακόμα:

Άμφισσα: Ένας κοντινός προορισμός με αυθεντική φυσιογνωμία

Low budget ανοιξιάτικη απόδραση στους Δελφούς για μία διανυκτέρευση

Road trip στα νότια της Φωκίδας: Οι μυθικοί Δελφοί, οι υπέροχες ακτές, το αρχοντικό Γαλαξίδι