Οι πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου με τις όχι πολύ υψηλές αλλά ούτε και χαμηλές θερμοκρασίες είναι ίσως η καλύτερη εποχή για μια εκδρομή με το αυτοκίνητο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε ένα μέρος που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά και το πολύ μεγάλο αρχαιολογικό και νεότερο πολιτιστικό ενδιαφέρον.

22

Η νότια πλευρά της Φωκίδας, οι Δελφοί, η Ιτέα και το Γαλαξίδι είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την υπέροχη ακτογραμμή, την πλούσια φύση και φυσικά την μεγάλη αρχαιοελληνική και νεότερη αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομία.

Και ενώ όλα είχαν οργανωθεί -νομίζαμε- στην εντέλεια μια σοβαρή βλάβη στο αυτοκίνητο παραλίγο να ματαιώσει την εκδρομή. Χρόνος να επισκευαστεί δεν υπήρχε αλλά για για καλή μας τύχη ένας φίλος μας πρότεινε την λύση στο πρόβλημα μας.

Η Avis, με τη μεγάλη γκάμα οχημάτων που προσφέρει προς ενοικίαση είναι η καλύτερη επιλογή για όποιον θέλει ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα σε εξαιρετική τιμή ενοικίασης. Την ίδια στιγμή, πράγμα ιδιαίτερο σημαντικό σε εποχή ακριβών καυσίμων, στην Άvis ενοικιάσαμε ένα μοντέλο με ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση, ιδανική λύση για την εκδρομή στη νότια Φωκίδα. Όλη η η διαδικασία έγινε διαδικτυακά και απλούστατα.

Έτσι, βρεθήκαμε στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας με αρχικό προορισμό τους Δελφούς, κάτι που δύο μέρες πριν -τη μέρα που το αυτοκίνητο μας εμφάνισε βλάβη- φαινόταν αδύνατον να συμβεί τόσο εύκολα.

Λίγο πριν τους Δελφούς κάνουμε μια μικρή πρώτη στάση για καφέ στην Αράχωβα. Είναι Σεπτέμβριος, το κεφαλοχώρι του Παρνασσού δεν ζει ακόμα της μέρες δόξας της χειμερινής σεζόν αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πολυκοσμία δίνει αυτή την ιδιαίτερη αίσθηση βουνίσιας γαλήνης. Είναι και μία ευκαιρία να θαυμάσουμε το μεγάλο βουνό χωρίς χιόνι και πριν «βουτήξουμε» στην αρχαία ιστορία, τέχνη και πολιτισμό.

Ένας μυθικός τόπος

Πρώτη στάση της εκδρομής θα ήταν ένα από τα γνωστότερα σημεία της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο αρχαιολογικός χώρος τoυ Μαντείου των Δελφών, αφιερωμένος στον Θεό Απόλλωνα, εκεί όπου μεγάλο μέρος του αρχαίου κόσμου αναζητούσε «προβλέψεις» για τα μελλούμενα είναι ένας τόπος που ισορροπεί ανάμεσα στο ιστορικό και το μυθικό. Απολαμβάνοντας το τοπίο με τα απομεινάρια των αρχαίων ναών, τα κάθετα πανάρχαια βράχια και λίγο πιο κάτω τη μικρή κοιλάδα του Ποταμού Πλείστου καταλαβαίνει κανείς γιατί αυτό το μέρος θεωρήθηκε ιδανικό για την αναζήτηση των θεϊκών χρησμών στην αρχαιότητα και γιατί η φήμη του είχε ξεπεράσει τον ελληνικό χώρο (στις ανασκαφές έχουν βρεθεί αφιερώματα από τη Συρία και την Αρμενία).

Μετά την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο ακολούθησε η επίσκεψη στο μουσείο. Το έκθεμα που ξεχωρίζει είναι φυσικά το άγαλμα του Ηνίοχου, το πιο διάσημο από τα αφιερώματα που έχουν βρεθεί στο μαντείο. Ένα κομμάτι της ομορφιάς του μουσείου είναι και ο τρόπος παρουσίασης των εκθεμάτων που ξεδιπλώνει αναλυτικά την αρχαία ελληνική θρησκεία και τέχνη αλλά και τις περιόδους ακμής και παρακμής του μαντείου.

Από τους Δελφούς κατευθυνόμαστε σιγά σιγά προς τον κύριο προορισμό του ταξιδιού μας το Γαλαξίδι. Με το αυτοκίνητο που ενοικιάσαμε από την Αvis διασχίζουμε τον πανέμορφο ελαιώνα της Άμφισσας με τα περίπου 1.200.000 ελαιόδεντρα, πολλά από τα οποία έχουν ηλικία αιώνων. Θεωρείται ο αρχαιότερος ελαιώνας της Ελλάδας. Δυστυχώς μια πυρκαγιά έκαψε κάποια δέντρα, αλλά το πανέμορφο αυτό δάσος των ελιών που καλλιεργούνται ακόμα και σήμερα με παραδοσιακό τρόπο (και ελάχιστα φυτοφάρμακα καθώς το κλίμα της περιοχής δεν ευνοεί τον βασικό εχθρό της ελιάς τον δάκο) και δίνει τις πεντανόστιμες ελιές Άμφισσας διατηρείται ανέπαφο στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του.

Μετά τους Δελφους, η πρώτη παραλιακή στάση μας ήταν η Ιτέα, η κωμόπολη του Κορινθιακού με τις εξαιρετικές ψαροφαγικές επιλογές τις οποίες και τιμήσαμε. Από εκεί ακολουθήσαμε την υπέροχη παραλιακή διαδρομή των 2 χιλιομέτρων που καταλήγει στο Γαλαξίδι. Το συγκεκριμένο κομμάτι περιλαμβάνεται σε ειδική διαδρομή του φετινού Ράλι Ακρόπολις, οπότε χάρη στο αυτοκίνητο που μισθώσαμε από την Avis μπορούμε να πούμε πως οδηγήσαμε σε «συνθήκες WRC».

Φτάσαμε στο Γαλαξίδι νυχτερινή ώρα, κουρασμένοι αλλά γεμάτοι εικόνες. Τακτοποιούμαστε στο κατάλυμά μας και πέφτουμε για ύπνο για να έχουμε χρόνο και κουράγιο να εξερευνήσουμε αυτή την όμορφη πόλη με τη μεγάλη ναυτική ιστορία την επόμενη ημέρα.

Το Γαλαξίδι της ναυτοσύνης

Το Γαλαξίδι δεν είχε ενωθεί με το εθνικό οδικό δίκτυο έως το 1963 όταν και ολοκληρώθηκε ο δρόμος Ιτέας -Ναυπάκτου. Για να φτάσει κανείς εδώ έπρεπε να ακολουθήσει τον θαλάσσιο δρόμο. Αυτή η απομόνωση σε συνδυασμό με τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέο οικισμό το 1978 είναι που έχουν διατηρήσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της κωμόπολης. Και είναι αυτά που δίνουν αυτήν ήσυχη αλλά premium ατμόσφαιρα σε έναν τόπο που αποπνέει αρχοντιά η οποία δεν συνδυάζεται με έπαρση.

Το κατάλυμά μας ήταν σε ένα από τα παλιά αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε περιποιημένους ξενώνες, οπότε είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε και εσωτερικά την αρχιτεκτονική. Τα κτίρια με τις επιβλητικές πόρτες από ξύλο και τα κόκκινα και μπλε παραθυρόφυλλα μάς μεταφέρουν νοερά την εποχή της οικονομικής ακμής της πόλης που βασιζόταν στη μαστοριά και το ταλέντο των ντόπιων.

Τον 18ο και τον19ο αιώνα το Γαλαξίδι ήταν ένα από τα σημαντικά ναυτιλιακά κέντρα της Μεσογείου, με πλήθος ναυπηγείων στα οποία κατασκευάζονταν ξύλινα ιστιοφόρα, με ντόπιους καπετάνιους να εργάζονται σε σημαντικές ναυτιλιακές εταιρείες και πλήθος Γαλαξιδιωτών ναυτιλιακών πρακτόρων να δουλεύουν (και να στέλνουν χρήματα πίσω στην ιδιαίτερες πατρίδα τους) σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης. Σταδιακά, με την επικράτηση των ατμόπλοιων η πόλη ως ναυτιλιακό κέντρο παρήκμασε, όμως τα σημάδια της «ναυτικής περιόδου» είναι παρόντα στην αρχιτεκτονική ή σε μνημεία, όπως το Διεθνές Μνημείο της Γυναίκας Ναυτικού το οποία τιμά όλες αυτές τις γυναίκες που περίμεναν με αγωνία τους ναυτικούς άντρες τους να γυρίσουν από τα μακρινά ταξίδια. Για να έχουμε ακόμα καλύτερη εικόνα αυτού του ένδοξου παρελθόντος επισκεφτήκαμε το Ναυτικό Ιστορικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα όμορφο κτίριο του 19ου αιώνα.

		array(1) {
 [0]=>
 array(5) {
  ["file"]=>
  array(24) {
   ["ID"]=>
   int(93679)
   ["id"]=>
   int(93679)
   ["title"]=>
   string(70) "Scenic,Aerial,View,Of,Galaxidi,Village,With,Colorful,Buildings,,Greece"
   ["filename"]=>
   string(15) "Galaxidi_03.jpg"
   ["filesize"]=>
   int(976719)
   ["url"]=>
   string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/Galaxidi_03.jpg"
   ["link"]=>
   string(154) "https://www.travel.gr/experiences/galaxidi-nisiotikos-aeras-kai-galana/attachment/scenic-aerial-view-of-galaxidi-village-with-colorful-buildings-greece-2/"
   ["alt"]=>
   string(0) ""
   ["author"]=>
   string(2) "10"
   ["description"]=>
   string(110) "Το Γαλαξίδι ξεχωρίζει για το νησιώτικο χρώμα του. Photo: Shutterstock"
   ["caption"]=>
   string(0) ""
   ["name"]=>
   string(71) "scenic-aerial-view-of-galaxidi-village-with-colorful-buildings-greece-2"
   ["status"]=>
   string(7) "inherit"
   ["uploaded_to"]=>
   int(93638)
   ["date"]=>
   string(19) "2022-05-12 12:44:59"
   ["modified"]=>
   string(19) "2022-09-06 14:28:22"
   ["menu_order"]=>
   int(0)
   ["mime_type"]=>
   string(10) "image/jpeg"
   ["type"]=>
   string(5) "image"
   ["subtype"]=>
   string(4) "jpeg"
   ["icon"]=>
   string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
   ["width"]=>
   int(2000)
   ["height"]=>
   int(1333)
   ["sizes"]=>
   array(18) {
    ["thumbnail"]=>
    string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/Galaxidi_03-150x150.jpg"
    ["thumbnail-width"]=>
    int(150)
    ["thumbnail-height"]=>
    int(150)
    ["medium"]=>
    string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/Galaxidi_03-300x200.jpg"
    ["medium-width"]=>
    int(300)
    ["medium-height"]=>
    int(200)
    ["medium_large"]=>
    string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/Galaxidi_03-768x512.jpg"
    ["medium_large-width"]=>
    int(768)
    ["medium_large-height"]=>
    int(512)
    ["large"]=>
    string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/Galaxidi_03-1024x682.jpg"
    ["large-width"]=>
    int(1024)
    ["large-height"]=>
    int(682)
    ["1536x1536"]=>
    string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/Galaxidi_03-1536x1024.jpg"
    ["1536x1536-width"]=>
    int(1536)
    ["1536x1536-height"]=>
    int(1024)
    ["2048x2048"]=>
    string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/Galaxidi_03.jpg"
    ["2048x2048-width"]=>
    int(2000)
    ["2048x2048-height"]=>
    int(1333)
   }
  }
  ["desc"]=>
  bool(true)
  ["image_position"]=>
  string(6) "center"
  ["image_link_to"]=>
  string(0) ""
  ["open_link_in_new_tab"]=>
  bool(false)
 }
}
	

Δεν είναι το μόνο σημαντικό κτίριο που φιλοξενεί μουσείο, το highlight της πόλης είναι το αρχοντικό Αγγελή. Σε αυτό το μεγαλοπρεπές οικοδόμημα στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο. Τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα είναι οι γυναικείες, τοπικές φορεσιές όμως το ίδιο το κτίριο με τις λιτές γραμμές είναι από μόνο του το μεγαλύτερο αξιοθέατο. Άλλα όμορφα κτίρια είναι το Τσαλαγγύρα που σήμερα στεγάζεται το δημαρχείο, το αρχοντικό Μπουρζέικο, το αρχονικό Δεδουσαίικο, το Παρθεναγωγείο που χτίστηκε το 1880 και λειτούργησε ως σχολείο θηλέων για περίπου 50 χρόνια αλλά και το παλιό δημοτικό σχολείο.

Αλλά βέβαια ίσως το πιο γνωστό τοπόσημο της πόλης είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου, του προστάτη των ναυτικών, ο οποίος στέκει στη θέση του από το 1902, εκεί όπου παλαιότερα υπήρχε βυζαντινός ναός. Θαυμάσαμε το εκπληκτικής καλλιτεχνικής αξίας ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού και είδαμε τα πάρα πολλά τάματα των ντόπιων ναυτικών και των οικογενειών τους. Τάματα για να έχουν ένα καλό ταξίδι και έναν σίγουρο γυρισμό.

Υπέροχες παραλίες, ωραίες διαδρομές

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που μας εξασφάλισε το αυτοκίνητο της Avis ήταν πως μπορούσαμε να φτιάξουμε το πρόγραμμά μας ακριβώς όπως θέλαμε, να μην εξαρτιόμαστε από δρομολόγια λεωφορείων, να κάνουμε μικρές εκδρομές μέσα στην εκδρομή. Mία από αυτές ήταν στην όμορφη παραλία του Αγίου Βασιλείου, λίγο μετά το Γαλαξίδι. Μια μικρή πανέμορφη παραλία με ψιλό βότσαλο, διάφανα νερά και υπέροχα τοπία λίγο πριν τη δύση του ηλίου. Μια άλλη εκδρομή που κάναμε και σας προτείνουμε να κάνετε και εσείς ήταν στο χωριό Κίρρα, πολύ κοντά στην Ιτέα, με τις ψαροταβέρνες, την οργανωμένη παραλία με δυνατότητα και για θαλάσσια σπορ καθώς και τα ερείπια ενός μεσαιωνικού πύργου. Τέλος «επιβάλλεται» και μια επίσκεψη στη Μονή της Μεταμορφώσης του Σωτήρους η οποία απέχει 5 χιλιόμετρα από την πόλη και ευρισκόμενη σε υψόμετρο 300 μέτρων προσφέρει εκπληκτική πανοραμική θέα σε όλη την περιοχή.

		array(1) {
 [0]=>
 array(5) {
  ["file"]=>
  array(24) {
   ["ID"]=>
   int(26978)
   ["id"]=>
   int(26978)
   ["title"]=>
   string(7) "livadia"
   ["filename"]=>
   string(11) "livadia.jpg"
   ["filesize"]=>
   int(1293841)
   ["url"]=>
   string(60) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/09/livadia.jpg"
   ["link"]=>
   string(95) "https://www.travel.gr/experiences/thalassa-prasino-i-poli-treis-protaseis/attachment/livadia-2/"
   ["alt"]=>
   string(0) ""
   ["author"]=>
   string(1) "2"
   ["description"]=>
   string(83) "Στις πηγές της Κρύας της Λιβαδειάς/Photo: Shutterstock"
   ["caption"]=>
   string(0) ""
   ["name"]=>
   string(9) "livadia-2"
   ["status"]=>
   string(7) "inherit"
   ["uploaded_to"]=>
   int(26885)
   ["date"]=>
   string(19) "2021-09-17 14:44:47"
   ["modified"]=>
   string(19) "2024-02-26 11:53:50"
   ["menu_order"]=>
   int(0)
   ["mime_type"]=>
   string(10) "image/jpeg"
   ["type"]=>
   string(5) "image"
   ["subtype"]=>
   string(4) "jpeg"
   ["icon"]=>
   string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
   ["width"]=>
   int(2508)
   ["height"]=>
   int(1672)
   ["sizes"]=>
   array(18) {
    ["thumbnail"]=>
    string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/09/livadia-150x150.jpg"
    ["thumbnail-width"]=>
    int(150)
    ["thumbnail-height"]=>
    int(150)
    ["medium"]=>
    string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/09/livadia-300x200.jpg"
    ["medium-width"]=>
    int(300)
    ["medium-height"]=>
    int(200)
    ["medium_large"]=>
    string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/09/livadia-768x512.jpg"
    ["medium_large-width"]=>
    int(768)
    ["medium_large-height"]=>
    int(512)
    ["large"]=>
    string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/09/livadia-1024x683.jpg"
    ["large-width"]=>
    int(1024)
    ["large-height"]=>
    int(683)
    ["1536x1536"]=>
    string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/09/livadia-1536x1024.jpg"
    ["1536x1536-width"]=>
    int(1536)
    ["1536x1536-height"]=>
    int(1024)
    ["2048x2048"]=>
    string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/09/livadia-2048x1365.jpg"
    ["2048x2048-width"]=>
    int(2048)
    ["2048x2048-height"]=>
    int(1365)
   }
  }
  ["desc"]=>
  bool(true)
  ["image_position"]=>
  string(6) "center"
  ["image_link_to"]=>
  string(0) ""
  ["open_link_in_new_tab"]=>
  bool(false)
 }
}
	

Κατά τη διάρκεια της επιστροφής μας στην πόλη και χάρη στην άνεση της μετακίνησης που προσφέρει η επιλογή ενοικίασης αυτοκινήτου, σταματήσαμε για καφέ στις πηγές της Κρύας στη Λιβαδειά. Ήταν η το καλύτερο φινάλε σε ένα πολύ γεμάτο long weekend με βάση την παραθαλάσσια Φωκίδα το οποίο προτείνεται σε όσους δεν ενδιαφέρονται τόσο για νυχτερινή διασκέδαση αλλά αναζητούν, μέρη με πολιτιστικό ενδιαφέρον, πολύ καλή αλλά απέριττη γαστρονομία, πεντακάθαρα νερά, μα πάνω από όλα εκπληκτικές διαδρομές με το αυτοκίνητο με σκηνικό τη μεγαλοπρέπεια της φύσης.

Διαβάστε ακόμα:

Αχινός Φθιώτιδας: Παραδοσιακά πυργόσπιτα, θάλασσα κι ένα ονομαστό κρασί

5 διευθύνσεις με καλό φαγητό στην Τσαγκαράδα

5 low budget ευρωπαϊκοί προορισμοί για τα τριήμερα του φθινόπωρου