Μπορεί η εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον έξω κόσμο, αλλά και το πόσο πολύ απολαμβάνουμε τα όσα μάς συμβαίνουν ενώ ταξιδεύουμε; Σίγουρα ναι. Γιατί μία ξένη γλώσσα δεν είναι άγνωστες λέξεις που σταδιακά ηχούν οικεία και φιλικά στα αυτιά μας. Είναι η στενότερη επαφή με μία ολότελα διαφορετική κουλτούρα, είναι ένας βαθύτερος τρόπος να κατανοήσουμε τη ζωή και τις ιδέες ενός λαού.

10

Τα ισπανικά είναι η γλώσσα που μιλούν περίπου 580 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη, άνθρωποι από πολλές διαφορετικές χώρες, ακόμα και από διαφορετικές ηπείρους, άνθρωποι με ετερόκλητες καθημερινότητες και νοοτροπίες. Η γλώσσα των ισπανικών τούς ενώνει, τους φέρνει πιο κοντά, είναι το σταθερό σημείο αναφοράς στην εγγύτητα της επικοινωνία τους. Ποτέ δεν είναι αργά να πάρουμε και εμείς την απόφαση να διδαχθούμε αυτή την εκφραστική, μελωδική γλώσσα και να τη μιλάμε στο επόμενο, ίσως, ταξίδι μας νιώθοντας πολύ πιο κοντά στους πολίτες της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης ή ακόμα της Χιλής, της Αργεντινής, της Κόστα Ρίκα.

Οι λόγοι για να επιλέξει κανείς την Ισπανία ως τον επόμενο προορισμό ταξιδιού πάρα πολλοί. Πρόκειται για μία απερίγραπτα πλούσια από πολιτιστικής άποψης χώρα, για την ακρίβεια το τρίτο κατά σειρά κράτος στον κόσμο με τα περισσότερα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα είναι και μία χώρα με πάρα πολύ έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα, με τους συναυλιακούς χώρους και τα μεγάλα θέατρα να σφύζουν από ζωή και δημιουργία, τη στιγμή που μιλάμε για ένα από τα σημαντικότερα κράτη στο πεδίο της σύγχρονης γαστρονομίας με κορυφαία εστιατόρια τα οποία έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη μοντέρνα μαγειρική.

Ένα ταξίδι στην ιστορικότατη Μαδρίτη, στην πολύχρωμη, παραθαλάσσια Βαρκελώνη ή στην «ποτισμένη» με τα αρώματα των εσπεριδοειδών Βαλένθια θα ξετυλίξει μπροστά στα μάτια σας όλη την ουσία της ισπανικής πραγματικότητας. Το να γνωρίζετε τη γλώσσα αυτού του θαυμάσιου τόπου θα σας συνδέσει με τρόπο μαγευτικό με τον νέο κόσμο στον οποίο θα έχετε μόλις εισέλθει, είναι στην πραγματικότητα το «κλειδί» για ένα ταξίδι πιο εύκολο, πιο απολαυστικό, πέρα για πέρα αξέχαστο.

Το Ινστιτούτο Θερβάντες, ένας ηγετικός φορέας που προωθεί τη γνώση των ισπανικών σε ολόκληρο τον κόσμο και συμβάλει στη συνολικότερη διάδοση του ισπανόφωνου πολιτισμού έχει περισσότερους από 100.000 μαθητές σε μαθησιακά κέντρα που λειτουργούν σε σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Στη χώρα μας η ιστορία του ξεκινά το 1991 όταν για πρώτη φορά ισπανόφωνοι καθηγητές με εξιδεικευμένη εκπαίδευση άρχισαν να διδάσκουν σε ολιγάριθμα τμήματα καταφέρνοντας μία πολύ γρήγορη και αποτελεσματική εκμάθηση της ισπανικής γλώσσας στους μαθητές τους μέσα στις άψογα οργανωμένες και εξοπλισμένες αίθουσες του Ινστιτούτου Θερβάντες.

Αυτή τη στιγμή άνθρωποι όλων των ηλικιών εμπιστεύονται το Ινστιτούτο Θερβάντες για την πρώτη επαφή τους με τα ισπανικά ή για να τελειοποιήσουν τις γνώσεις τους πάνω στη συγκεκριμένη γλώσσα, πιθανότατα με την απόκτηση του διπλώματος DELE, το οποίο αποτελεί την επίσημη πιστοποίηση άριστης γνώσης της ισπανική γλώσσας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι Έλληνες φοιτητές επιλέγουν στην πλειοψηφία τους ισπανικά πανεπιστήμια για να παρακολουθήσουν το φοιτητικό πρόγραμμα Erasmus, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο κοντά στην κουλτούρα και την ιστορία των ισπανόφωνων λαών. Και το καλύτερο; Πρόκειται για μία γλώσσα που ειδικά οι Έλληνες μπορούμε να μάθουμε εύκολα και μάλιστα με τέλεια προφορά λόγω της φωνητικής της ομοιότητας με τη μητρική μας.

Το Ινστιτούτο Θερβάντες διαθέτει τμήματα για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα που αντιστοιχούν στην κλίμακα των επιπέδων του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός η εγγραφή στα μαθήματα περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση στην πιο σημαντική βιβλιοθήκη σε ισπανικά στην Ελλάδα, τη βιβλιοθήκη Χουάν Κάρλος Ονέττι του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας αλλά και συμμετοχή σε ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων που έχουν πάντα ως κοινό σημείο αναφοράς τον ισπανόφωνο πολιτισμό.

Από τον Οκτώβριο του 2022, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, χάρη σε συμφωνία συνεργασίας με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, επεκτείνει την ακαδημαϊκή δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη με ένα ευρύ φάσμα δια ζώσης και διαδικτυακών μαθημάτων για ενήλικες και παιδιά.
Τα δια ζώσης μαθήματά μας θα γίνονται στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου 26, 2ος όροφος, 54623.

Info
Εγγραφές όλο το χρόνο 
Σκουφά 31 Κολωνάκι, τηλ. 210 3634117, www.atenas.cervantes.es/gr