Mία από τις πιο φημισμένες παραλίες ολόκληρης της Ελλάδας, ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο που προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνία της χώρας, βρίσκεται στο νότιο τμήμα της όμορφης Χίου, περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του νησιού και μόλις λίγα λεπτά απόσταση από τον γραφικό οικισμό Εμπορειό. Ένα μικρό, παραδοσιακό ψαροχώρι που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη γοητεία στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

14

Είναι γνωστή με την ονομασία Μαύρα Βόλια, αλλά οι Χιώτες την αποκαλούν και Μαύρο Γιαλό. Το μόνο σίγουρο είναι πως όπως κι αν επιλέξετε να την πείτε, το όνομα της θα είναι πάντοτε συνδεδεμένο με το βαθύ μαύρο χρώμα των μικρών βοτσάλων με τα οποία είναι στρωμένη από άκρη σε άκρη. Χωρίς αμφιβολία οι γυαλιστερές μαύρες πέτρες, σαν μικρά κοσμήματα στο έδαφος, μοιάζουν εξαιρετικά δελεαστικές. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τις πάρετε μαζί σας. Η απομάκρυνση τους από την παραλία απαγορεύεται ρητά, καθώς θα αλλοιώσει το μοναδικό τοπίο.

Ένα τοπίο σπάνιας, μυστηριακής ομορφιάς που διαμορφώθηκε εξαιτίας της έκρηξης του ανενεργού-πλέον- ηφαιστείου Ψάρωνας, ένα συμβάν το οποίο οι αρχαιολόγοι αδυνατούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια στον χρόνο. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα παραμένει ολοζώντανο ως τις μέρες μας. Μία μαγευτική, «μαύρη» παραλία που, ουσιαστικά, χωρίζεται σε δύο τμήματα. Τα πιο διάσημα Μαύρα Βόλια και στην άλλη άκρη το πιο απομακρυσμένο τμήμα της, με την ονομασία Φώκι. Εκεί καταφεύγουν όλοι όσοι αναζητούν την απόλυτη ηρεμία σε ένα περιβάλλον σχεδόν σεληνιακό, στο οποίο τα ψηλά, ακατέργαστα βράχια ξεπροβάλλουν απ’ όλες τις πλευρές.

Ίσως το πιο χρήσιμο tip που χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για τα Μαύρα Βόλια είναι το ότι από την παραλία θα αντικρύσετε ένα εκτυφλωτικό ηλιοβασίλεμα, με τη δύση να «βάφει» τα πάντα τριγύρω, από τη θάλασσα μέχρι τις λείες, αστραφτερές πέτρες με ένα συναρπαστικό, φωτεινό πορτοκαλί χρώμα. Ο ήλιος αρχίζει να χαμηλώνει σχετικά νωρίς στην παραλία και το ηλιοβασίλεμα μοιάζει να διαρκεί περισσότερο, προσφέροντας μία υπέροχη, ρομαντική εμπειρία. Παρόλα αυτά ακόμα κι αν έρθετε για μπάνιο μετά το μεσημέρι μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας ομπρέλα, καθώς στην παραλία δεν υπάρχει πουθενά σκιά.