Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, απολαμβάνει εξαιρετική θέα στον Κορινθιακό Κόλπο και στα απέναντι παράλια της Πελοποννήσου, ενώ έχει και τη δική του «γαλάζια λίμνη». Ενώ όμως βρίσκεται δίπλα στη διάσημη Χιλιαδού και απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο, παραμένει ένας γαλήνιος προορισμός, ο οποίος ακόμα δεν έχει εξερευνηθεί από τους πολλούς, παρότι τα καλοκαίρια παρουσιάζει αρκετή κίνηση από εκδρομείς.

24

Ο λόγος για το Μοναστηράκι. Ένα χωριό της Φωκίδας χτισμένο αμφιθεατρικά στην ακτή του Κορινθιακού, με τρόπο όμως που συνδυάζει παράλληλα και το βουνό, αφού ένα τμήμα του ανέρχεται σε 15 μέτρα υψόμετρο στους δασωμένους πρόποδες του Κούμαρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ζουν εκεί 279 μόνιμοι κάτοικοι, αλλά τα καλοκαίρια ο πληθυσμός εμφανίζεται αισθητά αυξημένος.

Η ονομασία Μοναστηράκι φαίνεται ότι ανάγεται σε μικρό μοναστήρι που βρισκόταν εκεί κατά τα ύστερα βυζαντινά χρόνια. Το σημερινό χωριό, πάντως, είναι αρκετά νεότερο: ξεκίνησε ως άτυπος οικισμός ψαράδων από το γειτονικό χωριό Κλημάκια, για να ιδρυθεί επίσημα το 1907. Κατά τη δεκαετία του 1930 άκμασε ως εμπορικός σύνδεσμος της ορεινής Ναυπακτίας και των παραλίων της Δωρίδας, διαθέτοντας καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Ψαθόπυργο, λίγο έξω από την Πάτρα.

Επιλογές διαμονής

Αν και τα καλοκαίρια παρουσιάζεται αυξημένη κίνηση, όπως είπαμε και πιο πριν, το χωριό κρατά αποστάσεις από την τουριστική υπερ-ανάπτυξη. Δεν θα βρείτε λοιπόν εδώ τις μεγάλες ξενοδοχειακές υποδομές άλλων παραθαλάσσιων προορισμών, χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει, όμως, ότι δεν υπάρχουν καταλύματα για διαμονή.

Αρκετοί από όσους έρχονται στο Μοναστηράκι περνούν απλά για ημερήσια εκδρομή από το κοντινό Γαλαξείδι ή από τη Ναύπακτο, ενώ όσοι επιλέγουν να μείνουν εδώ κάποιες μέρες προσανατολίζονται προς ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Θα βρείτε όμως και το ξενοδοχείο 2 αστέρων «Κρυσταλλία» που προσφέρει επιπλωμένα δωμάτια στην καρδιά του χωριού, μόλις 100 μέτρα από την πλησιέστερη παραλία. Κοντά στο Παραθάλασσο, πάλι, 2 λεπτά από την ακτή, θα βρείτε την παραθεριστική κατοικία « Parathalasso Villas» με βεράντα, κήπο και εποχική εξωτερική πισίνα.

Επιλογές για φαγητό και καφέ

Για όσους ζουν ή παραθερίζουν στη Ναύπακτο και στο Γαλαξείδι, το Μοναστηράκι αποτελεί δημοφιλή καλοκαιρινή εκδρομή για μπάνιο και ουζάκια. Αν επιθυμείτε κάτι σε καφετέρια, θα πρέπει να αναζητήσετε το «Καφενείο», το οποίο λειτουργεί ως καφενείο (όπως λέει άλλωστε και ο τίτλος), αλλά και σαν μίνι μάρκετ του χωριού. Στο Παραθάλασσο, επίσης, θα βρείτε το beach bar «Laλούν», με καλό καφέ και δροσερά κοκτέιλ.

Όσον αφορά το φαγητό, η ψαροταβέρνα «Ηλιόπουλος» είναι φημισμένη –αξίζει να δοκιμάσετε ψαρόσουπα πεσκανδρίτσας και ψητή γάμπαρη Αμβρακικού, αν βρείτε διαθέσιμα. Σταθερή πελατεία έχει όμως και το «Μελτέμι», προσφέροντας φρέσκα θαλασσινά, αλλά και κρεατικά μαγειρεμένα με σπιτική αίσθηση. Κι αν αποζητάτε μια κλασική ψησταριά, το «Σ’ Αναμμένα Κάρβουνα» του Σίλα Τσιγάρα στην κεντρική πλατεία του χωριού έχει περίφημα σουβλάκια και καλοψημένο κοντοσούβλι.

3 πράγματα που αξίζει να κάνετε, αν βρεθείτε στο Μοναστηράκι

Το Μοναστηράκι είναι μέρος που μπορεί να συνδυάσει μπάνιο και βόλτα, καθώς, πέρα από τις παραλίες, το ίδιο το χωριό είναι αρκετά όμορφο: τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα παραδοσιακά του σπίτια δίνουν σε αρκετούς επισκέπτες την αίσθηση ότι βρίσκονται σε κάποιο νησί, παρά στη Φωκίδα. Αλλά και το γενικότερο τοπίο είναι πολύ ωραίο, γι’ αυτό και η περιοχή έχει επισήμως ανακηρυχθεί ως «Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους».

Το χωριό απέχει 228 χιλιόμετρα από την Αθήνα, από την οποία θα προσεγγίσετε μέσω Ναυπάκτου, ακολουθώντας την εθνική οδό Αντιρρίου–Ιτέας. Πιο κοντινή γνωστή πόλη στη Φωκίδα είναι το Γαλαξείδι, από το οποίο η απόσταση κυμαίνεται στα 11,5 χιλιόμετρα.

Δείτε τη «γαλάζια λίμνη» του χωριού

Το Μοναστηράκι διαθέτει παραλίες κατάλληλες για μπάνιο. Στο ίδιο το χωριό, λ.χ., μπροστά από την προαναφερόμενη ψαροταβέρνα «Ηλιόπουλος», θα βρείτε τη δημοφιλή παραλία «του Ηλιόπουλου» με ωραία, ρηχά νερά. Έχετε ωστόσο τον νου σας για αχινούς, ιδιαίτερα τις πιο ήσυχες μέρες και ώρες.

Στα 500 μέτρα δυτικά θα φτάσετε στο λεγόμενο Παραθάλασσο. Είναι εδώ όπου βρίσκεται η ξεχωριστή «γαλάζια λίμνη», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, λόγω των χρωματισμών του νερού της. Πρόκειται για μια μικρού μεγέθους, κλειστή λιμνοθάλασσα, η οποία χωρίζεται από τον Κορινθιακό Κόλπο με μια λωρίδα ξηράς, όπου διαμορφώνεται παραλία με ολόλευκα βότσαλα και ψιλό χαλικάκι. Για το μπάνιο σας μπορείτε να διαλέξετε αν θέλετε κάτι οργανωμένο (με ξαπλώστρες και τα σχετικά) ή αν θα στήσετε τις ομπρέλες και τις ψάθες σας στο μη οργανωμένο τμήμα.

Αν επιθυμείτε περισσότερη ησυχία, πάντως, μπορείτε να κινηθείτε προς την άκρη του χωριού –στα λεγόμενα «Μπαμπέικα»– αναζητώντας κάποιες λιγότερο πολυσύχναστες παραλίες, οι οποίες προτιμούνται και από τα ζευγάρια της περιοχής.

Δείτε την εκκλησία του Ευαγγελιστή Μάρκου

Δεσπόζει στο κέντρο του χωριού και διαθέτει ωραιότατο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Σύμφωνα με τις παραδόσεις έχει χτιστεί πάνω στο μικρό μοναστήρι της υστεροβυζαντινής εποχής, από το οποίο προήλθε το όνομα Μοναστηράκι.

Περάστε από το ακρωτήρι Κόκκινος

Κινούμενοι προς τα δυτικά, ο όρμος του Μοναστηρακίου καταλήγει στο ακρωτήρι Κόκκινος (ή Κοκκινόβραχος), το οποίο θεωρείται φυσικό σύνορο με τη γειτονική –και τουριστικώς πιο διάσημη– Χιλιαδού. Το όνομα οφείλεται στο κοκκινωπό χρώμα των πετρωμάτων. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, εδώ βρισκόταν η αρχαία πόλη-κράτος Ερυθρές, ιδρυμένη από τους Οζολούς Λοκρούς, η οποία αναφέρεται από τον Θουκυδίδη.

Θεωρείται ότι σήμερα κείτεται στον βυθό, στη θέση που οι ντόπιοι ονομάζουν «Ξέρα» (σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τη στεριά), έχοντας καταποντιστεί από ισχυρό σεισμό. Ο τελευταίος συνέβη σίγουρα μετά το 208 π.Χ. αφού οι πηγές θέλουν τις Ερυθρές να υπάρχουν ακόμα τότε, έχοντας γίνει τμήμα της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Πράγματι, η περιοχή έχει δώσει αρχαιολογικά ευρήματα. Αναμένεται όμως να ανακαλυφθεί και κάτι που θα επισημοποιήσει την ταύτιση με την αρχαία λοκρική πόλη.

Διαβάστε ακόμα:

Eμπειρίες στη Ναύπακτο: Όμορφες παραλίες, διασκέδαση και αρχαιολογικό ενδιαφέρον 2,5 ώρες από την Αθήνα

Long weekend στο Γαλαξίδι: Νησιωτικός αέρας και γαλανά νερά στα παράλια του Κορινθιακού

Αθανάσιος Διάκος: O παράδεισος των καλοφαγάδων της Ρούμελης