Το να εντοπίσεις στην Μεγάλη Βρετανία γοητευτικές πόλεις που μοιάζουν να σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές, που σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι ξαφνικά σε ένα μυθιστορηματικό σκηνικό της Jane Austen, δεν είναι δύσκολο. Ειδικά όμως το Μπαθ, η κομψή γεωργιανή λουτρόπολη όπου όντως έζησε κι εμπνεύστηκε η Jane Austen, είναι ένας από τους εντυπωσιακότερους βρετανικούς προορισμούς, δημοφιλής μάλιστα ήδη από τα χρόνια των ρωμαϊκών κτήσεων.

23

Φωλιασμένο ανάμεσα σε 7 καταπράσινους λόφους του ειδυλλιακού Somerset, ανακηρυγμένο από τη UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 1987 και σε απόσταση 156 χιλιόμετρα από το Λονδίνο, το Μπαθ διατηρεί αναλλοίωτη τη φήμη που απέκτησε από τον 1ο αιώνα μ.Χ. λόγω των ρωμαϊκών λουτρών που αναπτύχθηκαν γύρω από τις ιαματικές του πηγές. Η μοναδική του ταυτότητα αντικατοπτρίζεται στην εκθαμβωτική αρχιτεκτονική του, που κατατάσσει το Μπαθ στις ωραιότερες πόλεις της Βρετανίας, μια πόλη που αναμφίβολα γοητεύει όσους την επιλέξουν ως μονοήμερη εκδρομή από τη βρετανική πρωτεύουσα και δικαιώνει όσους αποφασίσουν να της αφιερώσουν περισσότερες μέρες.

Και πράγματι, εκτός από τον απαράμιλλο συνδυασμό αυθεντικής γοητείας και διαχρονικής κομψότητας, ένα πλήθος μνημείων, μουσείων, γκαλερί, φεστιβάλ, χώρων πρασίνου, πρωτότυπων καταστημάτων και προσεγμένων εστιατορίων, κάνουν το ήσυχο και ταυτόχρονα ολοζώντανο Μπαθ, με τα ιστορικά του κτίρια, τα σοκάκια και τις γέφυρες που διασχίζουν τον ποταμό Avon, ιδανικό καταφύγιο μια ολιγοήμερης απόδρασης.

Η ιερή πηγή, τα ιαματικά νερά και η πόλη Aquae Sulis

Το ζεστό νερό που αναβλύζει καθημερινά εδώ και χιλιάδες χρόνια σε σταθερή θερμοκρασία 46°C ήταν κατά το παρελθόν ένα ανεξήγητο φυσικό φαινόμενο που αποδιδόταν στους μυθολογικούς θεούς. Γι΄ αυτό και οι Ρωμαίοι έχτισαν έναν λαμπρό ναό δίπλα στην πηγή, αφιερωμένο στη Sulis Minerva, θεότητα με θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ και η ίδια η πόλη του Μπαθ έφερε στα λατινικά την ονομασία Aquae Sulis. Εκτός από το ναό, χτίστηκε κι ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα λουτρών που τροφοδοτούνταν από το πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, ιαματικό νερό της θεωρούμενης ιερής πηγής, τα οποία μάλιστα επισκέπτονταν πολίτες από κάθε σημείο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τα περίφημα λουτρά κι ακόμη περισσότεροι ναοί που τα πλαισίωσαν με τα χρόνια, επανήλθαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον 19ο αιώνα, έγιναν το κέντρο της κοινωνικής ζωής του Μπαθ και το καθιέρωσαν σε λουτρόπολη διεθνούς φήμης, αποφέροντας μάλιστα στην πόλη το 2021 και μια ακόμη κατάταξη στις λίστες της UNESCO, αυτή τη φορά μεταξύ των σπουδαιότερων spa προορισμών του κόσμου.

Στη σημερινή εποχή τα Ρωμαϊκά Λουτρά διατηρούν την αίγλη και το εντυπωσιακό τους μέγεθος και αποτελούν ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης. Αναμφίβολα το εντυπωσιακότερο τμήμα παραμένει η ορθογώνια πισίνα, πάντα γεμάτη με ζεστό ιαματικό νερό βάθους 1,6 μέτρων, με τέσσερις σειρές σκαλοπατιών να πλαισιώνουν κάθε πλευρά της, ενώ κολώνες και αψίδες περιβάλλουν το χώρο όπου κάποτε ξεκουράζονταν οι επισκέπτες. Η πρώτη άποψη των λουτρών που αντικρύζει ο επισκέπτης είναι από το επίπεδο της οροφής με τα βικτωριανά αγάλματα Ρωμαίων αυτοκρατόρων και Βρετανών μοναρχών, όλα φιλοτεχνημένα το 1894, ενόψει των εκ νέου εγκαινίων των λουτρών το 1897. Εκτός από τη συναρπαστική θέα, εντύπωση προκαλεί το ότι το συγκρότημα εκτείνεται κάτω από το τωρινό επίπεδο του δρόμου, με το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων να βρίσκεται κάτω από πλατείες και παρακείμενες οδούς.

Θαυμάστε την μοναδική ιαματική πηγή της Βρετανίας που αναβλύζει αδιάκοπα, δείτε τον αρχαίο ναό κι έπειτα επισκεφθείτε το Μουσείο των Λουτρών, όπου δύο μακέτες αναπαριστούν ακριβώς τους αρχαίους χώρους και τις εγκαταστάσεις. Εδώ σώζεται και η ζωοφόρος του ναού, το κεφάλι της θεότητας Minerva από επιχρυσωμένο χαλκό, που φυλάσσονταν εντός του ναού και αποτελεί σπάνιο αρχαιολογικό θησαυρό, χιλιάδες λατρευτικά αντικείμενα και αφιερώματα, αναθηματικές στήλες αλλά και ο θησαυρός της Beau Street, μια συλλογή 17.000 ρωμαϊκών νομισμάτων που ανακαλύφθηκαν στο Μπαθ το 2007.

Και βέβαια μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το περίφημο ιαματικό νερό με τα 43 μεταλλικά στοιχεία, όπως ορίζει η παράδοση από τον 17ο αιώνα, από το σιντριβάνι στον κομψό χώρο του γεωργιανού Pump Room, όπου μπορείτε επίσης να πάρετε το τσάι σας ακολουθώντας τα χνάρια της Jane Austen και του Charles Dickens. Κι αν ζηλέψατε που δεν μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας στα ρωμαϊκά λουτρά, δεν έχετε παρά να κατευθυνθείτε στο Thermae Bath Spa, ένα πλήρως εξοπλισμένο, μοντέρνο συγκρότημα ευεξίας που καταλαμβάνει μέρος των ιστορικών λουτρών και συνδυάζει μπάνιο σε ιαματικά νερά και στην πισίνα της οροφής με υπέροχη θέα στον ορίζοντα της πόλης.

Ένα διαμάντι γεωργιανής αρχιτεκτονικής

Μπορεί το Μπαθ να άνθισε οικονομικά από τα μεσαιωνικά χρόνια χάρη στο εμπόριο μαλλιού, αλλά ήταν ο 18ος αιώνας και η γεωργιανή περίοδος που άλλαξαν πλήρως την ιστορία, την κοινωνία και την αρχιτεκτονική της πόλης, μεταμορφώνοντάς τη σε δημοφιλές θέρετρο με λαμπρά οικοδομήματα που προκαλούν θαυμασμό ακόμη και σήμερα με την αρμονική σχεδίασή τους. Μάλιστα, τα καταγεγραμμένα διατηρητέα κτίρια της πόλης φτάνουν τα 5.000 και ολόκληρο το Μπαθ θεωρείται ο ορισμός της γεωργιανής αρχιτεκτονικής.

Η θεαματική εικόνα της πόλης οφείλεται σε τρεις φιλόδοξους άνδρες, με όραμα να κάνουν το Μπαθ μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης. Ο πρώην δήμαρχος Ralph Allen δημιούργησε τον υπέροχο Prior Park Landscape Garden νότια της πόλης, ο John Wood ο Πρεσβύτερος σχεδίασε υπέροχους δρόμους και μοναδικά κτίρια, όπως το Circus και την Queen Square, ενώ ο γιός του, John Wood ο Νεότερος, ακολουθώντας τα βήματά του χάρισε στην πόλη το Royal Crescent και τα Assembly Rooms. Παράλληλα, ο Richard ‘Beau’ Nash, πασίγνωστος δανδής και πρωτοπόρος της μόδας της εποχής, έδωσε στο Μπαθ κοσμοπολίτικο αέρα οργανώνοντας λαμπερές εκδηλώσεις και παραστάσεις που προσέλκυαν την υψηλή κοινωνία του Λονδίνου.

Καθώς η πόλη ενδείκνυται ιδιαίτερα για περπάτημα, περιηγηθείτε στους πανέμορφους καμπυλωτούς δρόμους της για να να ανακαλύψετε τους αρχιτεκτονικούς της θησαυρούς, όλοι στο χαρακτηριστικό ζεστό, μελί χρώμα του ασβεστόλιθου του Μπαθ. Γνωστότερος όλων, το Royal Crescent, χτισμένο μεταξύ 1767 – 1774, αποτελείται από 30 διαδοχικές κατοικίες σε ημικυκλική διάταξη και θεωρείται από τα τελειότερα δείγματα γεωργιανού ρυθμού στον κόσμο. Για μια εμπειρία που αποκαλύπτει τη ζωή στο Royal Cresent το 18ο αιώνα, το πρώτο σπίτι που ολοκληρώθηκε στο δρόμο αυτό έχει μετατραπεί σε μουσείο – το No.1 Royal Crescent – όπου καταρτισμένοι οδηγοί παρουσιάζουν την ιστορία και τις συνήθειες των πρώην ενοίκων του. Αν αντίθετα θέλετε μια γεύση από τους σημερινούς ρυθμούς του διάσημου δρόμου, διαλέξτε το Royal Crescent Hotel & Spa, για διαμονή στα πολυτελή του δωμάτια, αναζωογόνηση στο spa ή ένα αυθεντικό afternoon tea με θέα στους όμορφους κήπους του.

Παρότι το Royal Crescent είναι ο γνωστότερος, δεν είναι ο μόνος ημικυκλικός δρόμος γεωργιανής αρχιτεκτονικής στο Μπαθ. Αναζητήστε ακόμη τα Lansdown Crescent, Widcombe Crescent, Cavendish Crescent και Somerset Place, το καθένα με τη δική του γοητεία και ομορφιά και ειδικά την άνοιξη μη χάσετε το Camden Crescent, με κάποια από τα σπίτια του να «χάνονται» πίσω από πανέμορφα μωβ λουλούδια γλυσίνας.

Ακόμη θεαματικότερο για πολλούς, το Circus, χτίστηκε λίγο νωρίτερα μεταξύ 1754-1768 και αποτελείται από 3 κοίλα μέρη που σχηματίζουν ένα δακτύλιο με 3 εισόδους. Κοιτάζοντας από ψηλά, το εμπνευσμένο σχέδιο των διατηρητέων αστικών κατοικιών μαζί με την Queen Square και την παρακείμενη Gay Street, σχηματίζουν ένα κλειδί, μασονικό σύμβολο σαν αυτά που κοσμούν πολλά από τα κτίρια του Wood. Υπάρχει μάλιστα η θεωρία ότι από κοινού τα Royal Crescent και Circus αναπαριστούν τον ήλιο και το φεγγάρι, το βέβαιο είναι πάντως πως ο Wood θαυμάζοντας τους Δρυίδες και τις προϊστορικές κατασκευές τους, σχεδίασε το Circus στην ίδια διάμετρο με το μυστηριώδες νεολιθικό μνημείο Stonehenge.

Τέλος, για να ολοκληρώσετε την περιήγησή σας στη βικτωριανή εποχή, κάντε μια βόλτα στην κομψή, περίστυλη Bath Street, έναν από τους γραφικότερους δρόμους της πόλης, που συνδέει τα Ρωμαϊκά Λουτρά με το Thermae Bath Spa και εμφανίζεται στην κινηματογραφική μεταφορά του 2007 του μυθιστορήματος Persuasion της Jane Austen. Ανάλογης φήμης χαίρει και η Great Pulteney Street, η φαρδύτερη λεωφόρος του Μπαθ και από τις μεγαλοπρεπέστερες της Βρετανίας, σκηνικό ταινιών εποχής όπως οι The Duchess και Vanity Fair.

Μια πόλη γεμάτη αξιοθέατα

Από τις εντυπωσιακότερες εικόνες του Μπαθ, αυτή της γέφυρας Pulteney Bridge πάνω από τον ποταμό Avon, είναι ένα θέαμα που μένει για καιρό στη μνήμη του επισκέπτη. Σχεδιασμένη από τον Robert Adam το 1769 και με πρότυπο το Ponte Vecchio της Φλωρεντίας, αποτελεί μία πανέμορφη σκεπαστή γέφυρα, με τις δύο πλευρές της να καταλαμβάνονται από όμορφα μαγαζάκια. Τα κομψά της τόξα συμπληρώνουν οι διαδοχικές καμπύλες ενός υδατοφράχτη, συνθέτοντας ένα μοναδικό θέαμα, ειδικά όπως φωτίζεται το βράδυ.

Σε κοντινή απόσταση, θρησκευτικό σύμβολο της πόλης για πάνω από 1.000 χρόνια, το Αβαείο του Μπαθ υπήρξε τόπος στέψης του πρώτου μονάρχη ολόκληρης της Αγγλίας το 973 μ.Χ. και αποτελεί έξοχο δείγμα βικτωριανού – γοτθικού εσωτερικού διάκοσμου, έργο του Sir George Gilbert Scott. Εκτός από την υπέροχη ριποειδή οροφή, θαυμάστε τις αφηγηματικές σκηνές στα βιτρό παράθυρα, εντοπίστε κάποια από τα 1.500 ταφικά μνημεία κι έπειτα παρατηρήστε εξωτερικά τη δυτική πρόσοψη, με το μεγάλο αψιδωτό της παράθυρο να πλαισιώνεται από σκαλιστές σκάλες που ανεβοκατεβαίνουν άγγελοι. Ιδανικά κλείστε την επίσκεψή σας στο Αβαείο ανεβαίνοντας τα 212 σκαλιά που θα σας φέρουν στην κορυφή του πύργου του. Εκεί, δίπλα στις καμπάνες και το ρολόι του Bath Abbey σας περιμένει η μαγευτική θέα της πόλης από ψηλά, ως τους καταπράσινους τριγύρω λόγους.

Ούτε τα όμορφα πάρκα λείπουν από το Μπαθ, με τους υπέροχους Sydney Gardens να αποτελούν τους μοναδικούς εναπομείναντες κήπους του 18ου αιώνα στη Βρετανία, προσφέροντας υπέροχη θέα στα κανάλια του Avon και το Royal Victoria Park – που εγκαινίασε η 11χρονη, μετέπειτα βασίλισσα Βικτώρια – να προσφέρεται για ένα πικ νικ στο κέντρο της πόλης με φόντο το Royal Crescent. Για τον ακόμη πιο παραμυθένιο Prior Park Landscape Garden αξίζει να κατηφορίσετε νότια της πόλης, όπου εκτός από γαλήνη και ηρεμία, θα απολαύσετε και το θέαμα μίας από τις τέσσερις παλλαντιανού ρυθμού γέφυρες στον κόσμο. 

Οι πλούσιες πολιτιστικές εκφάνσεις

Χωρίς να απομακρυνθείτε πολύ από το αβαείο, στο World Heritage Centre, θα μάθετε για όσα έχρισαν το Μπαθ μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και θα προμηθευτείτε δωρεάν χάρτες για διαδρομές στην πόλη. Ο πολιτισμός εκπροσωπείται σε τέτοιο βαθμό που κάνει το Μπαθ να μοιάζει σωστό θησαυροφυλάκιο των τεχνών. Στο μουσείο Holburne θα θαυμάσετε αναγεννησιακούς θησαυρούς, πίνακες του Thomas Gainsborough που έζησε στην πόλη, πορσελάνες, γλυπτά και τη συλλογή διακοσμητικών αντικειμένων του ιδρυτή του μουσείου που φέρει το όνομά του. Μη χάσετε την Αίθουσα Χορού στον πάνω όροφο, με ασημικά και πορσελάνες να αστράφτουν κάτω από τους κρυστάλλινους πολυελαίους, έτοιμη να υποδεχθεί τους καλεσμένους μιας λαμπερής δεξίωσης.

Η Victoria Art Gallery είναι αφιερωμένη στην κλασσική και σύγχρονη τέχνη και τα περίπου 1.500 αντικείμενα της πολυποίκιλης συλλογής περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ζωγραφικούς πίνακες, από τυδωριανά πορτρέτα έως έργα του Paul Klee. Πολύ ενδιαφέρουσα αποδεικνύεται και η επίσκεψη στο Ταχυδρομικό Μουσείο, το Herschel Museum παρουσιάζει τη ζωή του αστρονόμου και μουσικού William Herschel, αλλά την παράσταση κλέβει σίγουρα το Μουσείο Μόδας του Μπαθ, τόσο με την μόνιμη συλλογή του όσο και με τις περιοδικές του εκθέσεις. Στην παρούσα φάση παραμένει κλειστό καθώς μετακομίζει από τα εκπληκτικά Assembly Rooms – που κατά τη γεωργιανή περίοδο συγκεντρώνονταν πλούσιοι και αριστοκράτες για να πιούν το τσάι τους και να παρευρεθούν σε χορούς – σε νέα τοποθεσία.

Στο μεταξύ, ο σκοτεινός κόσμος του Φρανκενστάιν ζωντανεύει στο Mary Shelley’s House of Frankenstein, μια ατραξιόν που δεν ενδείκνυται για λιπόψυχους, όπου θα γνωρίσετε πώς η Mary Shelley εμπνεύστηκε και σύστησε στο κοινό το 1816 το διάσημο τερατόμορφο πλάσμα, γράφοντας στο Μπαθ το γνωστό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Οι πιο ρομαντικοί, θα εκτιμήσουν πολύ περισσότερο ένα ταξίδι στον κόσμο της αγαπημένης Βρετανής συγγραφέως στο Jane Austen Centre, όπου μια σειρά από εκθέματα και κοστούμια εποχής αφηγούνται την ιστορία της Austen, της περιόδου που έζησε στο Μπαθ (1801-1806) και της επιρροής που η πόλη άσκησε στο έργο της. Φορώντας μάλιστα και τα κοστούμια εποχής που διατίθενται για το κοινό, θα νιώσετε σαν πραγματικοί πρωταγωνιστές του «Bridgerton», της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς που θύμισε τα τελευταία χρόνια σε όλους μας τη γοητευτική φυσιογνωμία του εκθαμβωτικού Μπαθ.

Διαβάστε ακόμα:

5 τοπ στάσεις για φαγητό στο Μπράιτον- Έναν σημαντικό γαστρονομικό προορισμό στην Αγγλία

Γουίνδσορ: Το επιβλητικό βασιλικό κάστρο, τα αξιόθεατα και η μαγευτική φύση της ιστορικής πόλης

7 ονειρεμένα χωριά στη βρετανική εξοχή