Στο Αιγαίο πέλαγος ή στο νότιο Ευβοϊκό; Εξαρτάται από πού φυσάει. Οι βοριάδες και οι βορειοανατολικοί άνεμοι πάνω από 5 μποφόρ πιάνουν το Αιγαίο, άρα κοιτάτε προς το Ευβοϊκό, που το αφήνουν στην ησυχία του και οι νοτιάδες –οπότε απολαμβάνετε όλη τη μεριά από Μαρμάρι, Κάρυστο και Κάβο Ντόρο.

34

Μέχρι τα Μεσοχώρια, λοιπόν, τα πράγματα είναι πιο ήρεμα. Από την παραλία Καλλιανού και πέρα, όμως, το τοπίο αλλάζει και γίνεται πιο επιβλητικό και ακατέργαστο. Σε πολλές παραλίες καταλήγουν φαράγγια, με τα ρέματά τους να τελειώνουν την πορεία τους στη θάλασσα, σχηματίζοντας μαγευτικά ποταμάκια και λιμνούλες δίπλα ακριβώς στο αλμυρό νερό.

Βέβαια, το ότι αυτές οι υπέροχες παραλίες βρίσκονται σε κάπως δυσκολοπρόσιτα σημεία δεν σημαίνει πως θα είσαστε μόνοι εκεί, ειδικά αν πάτε τον Αύγουστο. Άλλωστε η νότια Εύβοια έχει το δικό της κοινό, που καλύπτει μια μεγάλη γκάμα: εναλλακτικοί ταξιδιώτες (πεζοπόροι, φυσιολάτρες, κατασκηνωτές), λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, ρομαντικά ζευγαράκια, οικογένειες που έρχονται κάθε χρόνο για διακοπές στην Κάρυστο, στο Μαρμάρι, στα Στύρα.

Όπως και να ’χει, με σκιά φυσική από τα αρμυρίκια και τα πεύκα ή μόνο με βράχους και φως (σαν τις Κυκλάδες), με beach bars, ομπρέλες, ξαπλώστρες και κοκτέιλ ή απλά με σκηνή και καρπούζι, το ελληνικό καλοκαίρι –όπως το ονειρεύεται ο καθένας– βρίσκεται δίπλα στην Αθήνα, στις ακτογραμμές της νότιας Εύβοιας.

Οι παραλίες προτείνονται κατά τη σειρά που θα τις βρείτε οδηγώντας από τον Αλμυροπόταμο μέχρι τον Κάβο Ντόρο. Στη λίστα δεν περιλαμβάνεται η κεντρική Εύβοια, παρότι υπάρχουν κι εκεί κάποια μοναδικά παράκτια τοπία. Φυσικά, οι συγκεκριμένες προτάσεις δεν είναι και οι μοναδικές στη νότια Εύβοια. Υπάρχουν κι άλλες υπέροχες παραλίες, που σίγουρα θα τις ανακαλύψετε και οι ίδιοι αν έρθετε ως εδώ, ρωτώντας και ακούγοντας.

Άγιος Δημήτριoς Αργυρού (Χρυσή Άμμος)

Βρίσκεται στον μυχό του κόλπου του Αλμυροπόταμου, ενός πανέμορφου, βαθιού φιόρδ με πολυσχιδείς ακτές, το οποίο στολίζεται στην είσοδό του με το ακατοίκητο νησάκι Καβαλλιανή. Μέσα, τα νερά είναι πρασινογάλαζα και κρυστάλλινα· έξω, η άμμος έχει χρυσαφί χρώμα.

Η παραλία είναι μεγάλη και πολύ πλατιά (περισσότερο από 80 στρέμματα), με μια μικρή μαρίνα κι ένα beach bar που νοικιάζει λίγες ομπρέλες και ξαπλώστρες. Στο πίσω μέρος της, τα αρμυρίκια και οι ευκάλυπτοι προσφέρουν παχιά σκιά. Προς την ίδια κατεύθυνση βρίσκεται επιπλέον και η παραλία Γαλάζια Λίμνη, με πολύ γαλήνια νερά (από εκεί προέρχεται και το όνομά της) σε εντυπωσιακό πράσινο χρώμα.

Ζάρακες (Φρυνιακός)

Πολύ όμορφο τοπίο, με σχεδόν εξωτικό χαρακτήρα, το οποίο οφείλεται στην πλατιά, λευκή και αμμουδερή παραλία, που σχηματίζει μια μύτη εισχωρώντας μέσα στη γαλαζοπράσινη θάλασσα. Οι βράχοι που την περιβάλλουν, επίσης, μοιάζουν με δαγκάνες καβουριού.

Οι δυνατοί άνεμοι χτυπάνε φρενιασμένα την περιοχή (γι’ αυτό είναι γνωστή και ως «Φρυνιακός»), σηκώνοντας μεγάλα κύματα. Kάτι που τελικά προκάλεσε την ανθρώπινη παρέμβαση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κυματοθραύστη, ο οποίος έκανε το τοπίο ακόμα πιο ενδιαφέρον, προσφέροντας νερά που είναι (σχεδόν) πάντα ήσυχα. Εδώ θα βρείτε και ομπρέλες, ξαπλώστρες, καθώς και καφέ-μπαρ.

Αρμυρίχι

Η πρώτη από το τρίπτυχο Αρμυρίχι-Λιμνιώνα-Τσακαίοι του Μεσοχωρίου. Πρόκειται για μια μικρή, γλυκύτατη παραλία, με τιρκουάζ νερά και με δύο θαλασσινές σπηλιές στην άκρη (έχουν και σκιά), στις οποίες φθάνετε περπατώντας μέσα από τα ρηχά. Είναι προστατευμένη από τον αέρα κι έχει λευκό, ψιλό βοτσαλάκι.

Το νερό βαθαίνει απότομα μόλις μπείτε, ενώ ομπρέλες και τα σχετικά πρέπει να τα πάρετε μαζί σας. Θα βρείτε ελληνική κουζίνα στο γραφικό ταβερνάκι «Cavo Armirihi» (6949912936-6983041016), όπως κι ένα χαριτωμένο καφέ-μπαρ. Επειδή είναι πολύ δημοφιλής παραλία, τον Αύγουστο θα πρέπει να περιμένετε γερή πολυκοσμία και πολλά αυτοκίνητα.

Λιμνιώνας

Υπέροχη παραλία με αιγαιοπελαγίτικη αίσθηση, σε μεγάλο κόλπο, ο οποίος χωρίζεται στα δύο από βράχο που προβάλλει μέσα στη θάλασσα. Στα αριστερά της μεγαλύτερης μεριάς βρίσκεται θαλασσινή σπηλιά με βράχια για βουτιές, ενώ στα δεξιά υπάρχουν ταβέρνες.

Από τις τελευταίες ξεχωρίζει ο «Γιώργος» (6932771777) με ψαρικά, κρεατικά και θεϊκό τυροπιτάρι (τηγανόψωμο). Στην πλάτη της παραλίας, κοντά στην πλαγιά με τα δέντρα, θα δείτε και κατασκηνωτές. Χοντρή άμμος και λεπτό βοτσαλάκι, βαθιά, γαλανά νερά και λίγες ομπρέλες –δημοτικές. Παραδόξως, αν και τον χτυπάει ο βοριάς, ο Λιμνιώνας είναι σχεδόν πάντα γαλήνιος.

Τσακαίοι

Άλλη μία καρτποσταλική, μπλε, μικρούτσικη παραλία δίπλα στον Λιμνιώνα, με λίγα πετρόκτιστα σπίτια αριστερά-δεξιά, φτιαγμένα με κεραμοσκεπές. Aρκετά προστατευμένη από τον αέρα, με αίσθηση νοσταλγίας, χωρίς ομπρέλες και τα συναφή. Αν θέλετε, πηγαίνετε και με τα πόδια ή και με το αυτοκίνητο από τον Λιμνιώνα, ακολουθώντας τον στενό, ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

Παραλία Καλλιανού

Πελαγίσια, απομονωμένη παραλία στο τέλος εύκολου κατηφορικού αυτοκινητόδρου ακριβώς κάτω από το χωριό Καλλιανός, στην έξοδο του φαραγγιού Δημοσάρη. Νερά κρυστάλλινα, που βαθαίνουν απότομα, άμμος και χοντρά άσπρα βότσαλα.

Το τοπίο γίνεται υπέροχο λόγω του ποταμού που εκβάλλει εδώ, ρίχνοντας τα δροσερά, καθαρά νερά του στη θάλασσα. Ομπρέλες και ξαπλώστρες δεν υπάρχουν, αλλά το καλοκαίρι θα δείτε πολλές σκηνές. Αίσθηση ελευθερίας και, γενικά, μια κατάσταση για λίγους –ιδιαίτερα όταν φυσά μελτέμι.

Παραλία Αγίου Δημητρίου (Σχινοδαύλεια)

Παραμυθένια παραλία σχεδόν κάτω από το ομώνυμο χωριό, στην οποία φτάνεις κατεβαίνοντας και στροφάροντας από έναν απότομο χωματόδρομο. Τη διασχίζει το ποταμάκι που σχηματίζει το ρέμα της Πορφύρας καθώς κάνει τα τελευταία του μέτρα πριν εκβάλλει στη θάλασσα, όπου σχηματίζει και μια λιμνούλα. Δίπλα σε αυτήν, επιπλέον, ορθώνεται και μια σπηλιά με σταλακτίτες.

Καταπράσινα δέντρα στις όχθες του ρέματος κι ένα γεφυράκι πάνω από το ποτάμι. Μπλε, διάφανα νερά, λευκό, ψιλό βοτσαλάκι. Πίσω από το ρέμα, μάλιστα, υπάρχει και καφέ-μπαράκι-ταβερνάκι, το οποίο σερβίρει τα απαραίτητα. Το καλοκαίρι έρχονται πολλοί με σκηνές ή για το ημερήσιο μπάνιο τους. Μάιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, ίσως και αρχές Ιουνίου, η παραλία είναι έως και μοναχική.

Μεγάλη Άμμος (Χρυσή Άμμος)

Πρόκειται για μια παραλία-ντίβα δίπλα στο Μαρμάρι, με υπέροχη λευκή άμμο και ψιλό βοτσαλάκι, η οποία αλλάζει σχήμα κάθε καλοκαίρι ανάλογα με το πού φυσάει ο άνεμος και με το πού πηγαίνουν τα κύματα. Το τοπίο που φτιάχνει ο αέρας και το κύμα είναι εντυπωσιακό: μία μεγάλη «γλώσσα» άμμου σαν πέταλο μπαίνει στη θάλασσα· κι αν ο καιρός το θέλει, φεύγει από αυτήν κι άλλη γλώσσα, δημιουργώντας έτσι μια δεύτερη μικρή παραλία.

Η Μεγάλη Άμμος πρωταγωνίστησε στο προωθητικό spot του Υπουργείου Τουρισμού για το 2020, οπότε συζητήθηκε παγκοσμίως και μπήκε δυναμικά στην καλοκαιρινή ατζέντα. Είναι πολύ μεγάλη, οπότε θα έχετε τον χώρο σας, ενώ είναι και οργανωμένη. Τέλος, επειδή το μέρος το πιάνει ο αέρας, έχει γίνει δημοφιλές ανάμεσα στους wind surfers και στους kite surfers, οπότε προσφέρει και εντυπωσιακά θεάματα με εισιτήριο «ελευθέρας».

Πεταλιοί

Οι Πεταλιοί είναι μια συστάδα από καμιά δεκαριά νησάκια, νησίδες και ξέρες, απέναντι ακριβώς από το Μαρμάρι. Πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά και παραλίες με χρυσαφί άμμο σε στιλ Καραϊβικής, όπου όχι μόνο θα κολυμπήσετε, αλλά θα κάνετε και καταδύσεις, ακόμα και ψαροντούφεκο.

Η πρόσβαση στο εσωτερικό των τριών μεγαλύτερων νησιών απαγορεύεται, γιατί αποτελούν ιδιωτικές εκτάσεις –θα δείτε τις βίλες των ιδιοκτητών να υψώνονται σε κάθε ένα από αυτά. Οι παραλίες, όμως, είναι για όλους.

Γιαννίτσι

Τη θαυμάσια παραλία του χωριού Γιαννίτσι θα την ακούσετε και ως Λιμνιώνα, οπότε προσέξτε μην τη μπερδέψετε με τον Λιμνιώνα του Μεσοχωρίου. Είναι ερημική, με λεπτό, μαύρο βοτσαλάκι και πεντακάθαρα νερά, ενώ περιβάλλεται και από τις δύο πλευρές της από πανύψηλα βράχια. Εκεί, επίσης, εκβάλλει και ρέμα ερχόμενο από τα γύρω βουνά.

Το μέρος το πιάνει γερά ο βοριάς, οπότε, όταν φυσάει, τα τεράστια κύματα δημιουργούν ένα πραγματικό υπερθέαμα. Προσφέρεται για κάμπινγκ, απλώς φροντίστε να φέρετε όλα τα απαραίτητα μαζί σας, διότι εδώ υπάρχει μόνο μια καντίνα. Η πρόσβαση είναι εύκολη και γίνεται από ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

Ποτάμι

Πολύ μεγάλη, πελαγίσια παραλία, ανοιχτή στους ανέμους, μετά τον Πλατανιστό και τους καταρράκτες του, στον δρόμο για το Κάβο Ντόρο. Δεν είναι μόνο η πεντακάθαρη, γαλανή θάλασσα. Είναι και το παραμυθένιο τοπίο –άλλο ένα από αυτά τα μοναδικά που βρίσκεις στη νότια Εύβοια.

Εκπληκτικές οι αμμοθίνες πάνω στην πλατιά αμμουδιά, η οποία υποδέχεται το ρέμα του Πλατανιστού (εξ ού και το όνομα της παραλίας). Το γλυκό νερό, με τη σειρά του, δημιουργεί μια γειτονιά από πλατάνια, τα οποία φθάνουν μέχρι τη θάλασσα, οπότε θα δείτε και πάπιες να σουλατσάρουν τρία μέτρα από την αλμύρα της. Απέναντι, επίσης, μπορείτε να διακρίνετε την Άνδρο. Στη μια μεριά η αρχετυπικά καλοκαιρινή ταβερνούλα του Παναγιώτη (2224020327 -6974311068), ενώ δεξιά, πάνω στα βράχια, θα βρείτε το «Αιγαίο» (2224024802), με σκαλάκια που οδηγούν στη θάλασσα.

Αρχάμπολη

Μια εκτυφλωτικά ωραία, καβοντορίτικη και σχετικά άγνωστη παραλία με «κυκλαδίτικη» αισθητική, ψιλή, λευκή άμμο και γαλάζια νερά, φωλιασμένη σε όρμο και κυκλωμένη από γυμνούς, επιβλητικούς βράχους. Εδώ καταλήγει και το φαράγγι της Αρχάμπολης, το οποίο ξεκινάει από τα ψηλά της Όχης παρέα βέβαια με τον χείμαρρό του. Από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, μάλιστα, θα απολαύσετε και τη θέα στη θάλασσα, με το μάτι να φτάνει έως την Άνδρο. Δίπλα του θα δείτε και τα ερείπια ενός αρχαίου οικισμού, που κατοικούταν συνεχώς από τον 8ο έως τον 1ο π.Χ. αιώνα.

Για να την προσεγγίσετε, έχετε δύο εναλλακτικές. Να πάτε με καϊκάκι από το Μαρμάρι, λύση που προτείνεται γιατί είναι ξεκούραστη και δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε και το ωραίο θαλασσινό ταξίδι. Αλλιώς θα πάτε από το παλιό μονοπάτι που ξεκινάει από το καβοντορίτικο χωριό Θύμι. Σε αυτήν την περίπτωση θα οδηγήσετε από την Κάρυστο μέσω Πλατανιστού μέχρι το Θύμι, και από εκεί θα κατηφορίσετε πεζοπορώντας μέχρι την παραλία.

Αμυγδαλιά

Αυτή η μικρή παραλία κάτω από το ομώνυμο χωριό έχει πλατιά, λευκή αμμουδιά, κρυστάλλινα νερά και μικρό μώλο για βάρκες, ενώ οι βράχοι στα αριστερά μοιάζουν σαν γλυπτά, λόγω της αιολικής διάβρωσης. Πρόκειται για υπέροχα μοναχικό τοπίο, στο οποίο θα αισθανθείτε κυρίαρχοι της θάλασσας. Φτάνετε μέχρι εδώ οδηγώντας σε απότομο, στριφογυριστό και κατηφορικό χωματόδρομο. Με αυτοκίνητο από την Κάρυστο, μέσω Πλατανιστού, μέχρι το καβοντορίτικο χωριό Αμυγδαλιά –στη συνέχεια θα κατηφορίσετε από νέο χωματόδρομο μέχρι την ακτή.

Για τους πιο περιπετειώδεις τύπους, σημειωτέον, στον Κάβο Ντόρο υπάρχουν κι άλλες δυσπρόσιτες παραλίες. Εκείνη της Ζαχαριάς (Μύλος), για παράδειγμα, όπου εκβάλλει χείμαρρος και υπάρχει και μια όμορφη σπηλιά. Ή ο Διπόταμος, με πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα. Εδώ, μάλιστα, θα δείτε και καταρράκτη. Και οι δύο βρίσκονται στον Κάβο Ντόρο και θα τις βρείτε ξεκινώντας από την Κάρυστο. Σε αυτές θα είσαστε πραγματικά μόνοι σας.

Διαβάστε ακόμα:

Πεταλιοί: Οι «Μαλδίβες» του νότιου Ευβοϊκού απέχουν 2 ώρες από την Αθήνα

Κάρυστος: Μεσαιωνικά κάστρα, Δρακόσπιτα, ταβέρνες και ουζάδικα

Πεζονήσι: Το άγνωστο νησάκι της Εύβοιας με τα παραδείσια νερά