Μάνη, ο τόπος των αντιφάσεων. Η ομορφιά της κάνει την εμπειρία των διακοπών μια ανάμνηση που κάθε φορά που ανασύρεται, κινητοποιεί σώμα και συναίσθημα. Ήλιος, Πέτρα, Ελιά και Θάλασσα. Όλα τα σύμβολα του ανεξάντλητου φυσικού πλούτου της χώρας μας βρίσκονται εκεί.

8

Η Αλύπα είναι μια από τις παραλίες που σε μυούν στη μαγεία με την οποία ευλογήθηκε η Μάνη και είναι κρυμμένη ανάμεσα στα πυργοχώρια της. Βρίσκεται στον όρμο της Νύμφης, σε απόσταση 14,1 χλμ. από τον οικισμό της Αρεόπολης και έμπροσθεν του ομώνυμου οικισμού.

Η ακτή έχει μήκος 55 μέτρα. Ολόλευκα, μεγάλα βότσαλα, διάφανα νερά και πλούσιος βυθός συνθέτουν το σκηνικό της. Ένας μικρός κόλπος περιτριγυρίζεται από πέτρινα σπίτια και τους χαρακτηριστικούς μανιάτικους πύργους.

Η ταινία του Τζον Κασσαβέτη Tempest και το διαφημιστικό για το Ούζο Πλωμαρίου έβαλαν τον φακό να αποτυπώσει το κάλλος της. Η εμπειρία, όμως, της εξερεύνησής της δεν συγκρίνεται με το θέαμα μέσα από την οθόνη. Μια όαση που θα σας κάνει να αυξήσετε τα ψυχικά σας αποθέματα. Οι σειρήνες του τουρισμού δεν την έχουν αγγίξει και ο χαρακτήρας της δεν έχει αλλοιωθεί ούτε από τον χρόνο, ούτε από τον Άνθρωπο.

Ο προσωπικός σας χάρτης ταξιδιωτικών εξερευνήσεων και καταγραφών θα πρέπει να την συμπεριλάβει. Όχι μόνο μια φορά. Το μπάνιο γίνεται με την ιδιωτικότητα που χρειάζεται το σώμα και η ψυχή για να ξεκουραστούν πραγματικά. Ένα τοπίο που θα σας παρασύρει εκεί που ο χρόνος κυλά αργά κι απολαυστικά.

Λίγο παραπάνω, θα συναντήσετε το Νύφι. Οι οικισμοί του δεν έχουν χάσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους. Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις συναντώνται σε μικρή έκταση.

Στη συνέχεια, πέντε χιλιόμετρα μετά από τον παραθαλάσσιο οικισμό της Κοκκάλας, θα βρείτε τον οικισμό του Αγίου Κυπριανού. Αξίζει να κάνετε μια στάση για μια βουτιά σε μια επίσης πανέμορφη και ήρεμη παραλία, την Άμπελο, με καθάρια νερά και κατάλευκα βότσαλα.

Στη συνέχεια, θα συναντήσετε το χωριό Λάγια με τα στενά σοκάκια, τους πύργους και τα πυργόσπιτα και την Βάθεια, έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς οικισμούς της Μάνης. Στέκεται στην κορυφή ενός ελαιόφυτου λόφου, περιβαλλόμενος από μανιάτικους πύργους που υμνούν τον μοναδικό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής αυτού του τόπου.