Πίσω από το success story του καλλιεργητή καφέ, Δημήτρη Χριστόπουλου, κρύβεται μια τυχαία γνωριμία, ατέλειωτες ώρες σκληρής δουλειάς και η ακλόνητη εμπιστοσύνη του στο μέλλον που ξέρει να επιβραβεύει αυτούς που το πιστεύουν.

15

Πριν από 11 χρόνια, συναντήθηκε με τον άνθρωπο που θα άλλαζε για πάντα την πλοκή στο σενάριο της ζωής του, την σύζυγό του, Marlene Colmenares. Η Marlene επέλεξε την χώρα μας για διακοπές και η ζωή επέλεξε την Ελλάδα για σημείο αφετηρίας της σχέσης τους. Μετά την γνωριμία της Marlene με την οικογένεια του Δημήτρη, σειρά είχε η Κολομβία. Εκεί θα γινόταν η γνωριμία του Δημήτρη με τους δικούς της γονείς και η εκκίνηση μιας νέας ζωής, την εξέλιξη της οποίας κανείς τους δεν είχε προβλέψει.

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, που ζει στο χωριό Garzón, στην Huila της Κολομβίας, περιγράφει στο Travel.gr πώς κατάφερε να γίνει επιτυχημένος καλλιεργητής καφέ στην Κολομβία και να αλλάξει μόνος του το μέλλον του. Η ημέρα του ξεκινά στις 6 το πρωί και η πρώτη εικόνα που βλέπει είναι η φάρμα του. Αυτή η εικόνα είναι αρκετή για να νιώθει ευφορία και να μην επιθυμεί να επιστρέψει για να ξαναζήσει μόνιμα στην Ελλάδα.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Δεν θα αποκαλούσα τον εαυτό μου οικονομικό μετανάστη αλλά ερωτικό. Πριν από αρκετά χρόνια, γνώρισα την γυναίκα μου όταν ήρθε στην Ελλάδα για τουρισμό. Γνώρισε την οικογένειά μου και σε δεύτερο χρόνο μου πρότεινε να γνωρίσω και την δική της οικογένεια στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, την Μπογκοτά. Μια μεγάλη πόλη που έχει το στιλ της Νέας Υόρκης. Αρχικά, όταν εγκαταστάθηκα εκεί, δεν ένιωσα ικανοποίηση.

Η δυσαρέσκειά μου, όμως, αντισταθμίστηκε από την αγάπη μου για τον καφέ. Στην αρχή, η επαφή μου μαζί του είχε την μορφή χόμπι και όχι επαγγελματικής δραστηριότητας. Τόσο εγώ, όσο και η σύζυγός μου είχαμε επενδύσει μέρος των χρημάτων μας σε ακίνητα στην Μπογκοτά και δεν υπήρχε οικονομικό πρόβλημα.

Η δημιουργία της επιχείρησης

Λίγο μετά, αγόρασα μια φάρμα για την παραγωγή καφέ η οποία με έφερε κοντά με τους αγρότες αλλά και την μιζέρια που υπήρχε για ένα προϊόν που ουσιαστικά είναι δεύτερο σε κατανάλωση μετά το νερό και η τιμή του παίζει καθημερινά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Τους λυπήθηκα. Άρχισα να τους βοηθάω και μου κόλλησαν το παρατσούκλι «El Patron» (σσ. αφεντικό). Παρά το ότι ήταν παραγωγοί καφέ, δεν μπορούσαν καλά καλά να επιβιώσουν και να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Οι πολυεθνικές αγόραζαν -και συνεχίζουν να αγοράζουν- τον καφέ για ένα κομμάτι ψωμί. Έτσι, δημιούργησα με την γυναίκα μου την www.coldismar.com.

Κάναμε μια επένδυση σε μηχανήματα επεξεργασίας και ψησίματος του καφέ ώστε να εξαλείψουμε ως έναν βαθμό τους μεσάζοντες και να φτάνουν στα χέρια των παραγωγών περισσότερα χρήματα. Δημιουργήσαμε έναν υγιή συνεταιρισμό για ένα καλύτερο μέλλον.

Σιγά σιγά οι αγρότες άρχισαν να γκρεμίζουν τις καλύβες τους από μπαμπού και να χτίζουν σπίτια από τούβλα. Οι κυβερνώντες βλέποντας την προσπάθειά μου και την εισροή συναλλάγματος στους αγρότες άρχισαν να με βοηθούν με τον δικό τους τρόπο.

Με φιλότιμο επέκτεινα την εμπορική μου δραστηριότητα και προχώρησα και στην παραγωγή κακάο -βοηθώντας παράλληλα και τους παραγωγούς άλλων τροπικών φρούτων.

Η κατασκευή αεροδρομίου

Φέτος, μετά από μελέτες και πολλές συναντήσεις με πολιτικούς παράγοντες, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην κατασκευή ενός διεθνούς αεροδρομίου για να μπορούμε με αεροπλάνα να εξάγουμε τα προϊόντα μας καθώς και φρέσκα τροπικά φρούτα που δεν είναι τόσο γνωστά στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον πλανήτη. Οι μελέτες συνεχίζονται και είμαστε ευχαριστημένοι από την πορεία του project.

Αυτό το project ήταν παρατημένο από το 1950. Η αρχική πρόθεση ήταν να εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό. Έβαλα το χεράκι μου για να επανεκκινήσουν οι εργασίες και να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε τουριστικά και εμπορικά. Κάθε αεροπλάνο θα μπορεί να μεταφέρει 67 τόνους αγροτικών προϊόντων.

Η Κολομβία είναι στο βιβλίο Γκίνες για τον λόγο ότι είναι η μοναδική χώρα στον πλανήτη στην οποία μπορείς να απολαμβάνεις κάθε μέρα ένα διαφορετικό φρούτο όλες τις ημέρες του χρόνου. Θέλω να αξιοποιήσω την μοναδικότητά της και να βοηθήσω τον αγροτικό κόσμο να πάει πιο μπροστά. Αυτά τα μοναδικά σε γεύση τροπικά φρούτα δεν πρέπει να τα τρώει το χώμα. Είμαι η γέφυρα επαφής με τους εμπόρους που μπορούν να τα διαθέσουν κατάλληλα.

Ο μοναδικός άνδρας παραγωγός καφέ από την Ελλάδα

Ξέρω ότι είμαι ο μοναδικός -σε όλο τον κόσμο- άνδρας παραγωγός καφέ από την Ελλάδα και πάω για το βιβλίο Γκίνες. Είμαι πιστοποιημένος κάτοχος τίτλων ιδιοκτησίας από φάρμες με καφεόδεντρα, κακαόδεντρα και ζαχαροκάλαμα. Οι “εκλεκτές” ποικιλίες είναι ένα παραμύθι μάρκετινγκ. Γιατί για να απολαύσουμε την πλούσια γεύση του καφέ θα πρέπει απλά να αφήσουμε το δέντρο να ολοκληρώσει τον κύκλο της ποιότητας. Τα οργανικά αρώματα που δημιουργεί η φύση κατά την παραγωγή του καφέ είναι εκλεκτά, ιδίως όταν τα δέντρα είναι σε ανθοφορία.

Η ζωή στην Κολομβία

Είμαι ευτυχισμένος εδώ και δεν θα έφευγα για να ζήσω ξανά στην Ελλάδα. Θα την επισκέπτομαι για να χαίρομαι τα χρήματα που βγάζω εδώ. Είμαι ευχαριστημένος από τον τρόπο που μου έχει φερθεί η ζωή. Δεν φτάνει μόνο η τύχη. Χρειάζεται σκληρή δουλειά αλλά και πίστη που δεν πτοείται από τα εμπόδια. Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις. Χρειάζεται να πιστέψουν και οι άλλοι σε σένα. Αν ακολουθήσεις το ένστικτό σου και αρπάξεις τις ευκαιρίες όλα μπορούν να συμβούν.