Απόκριες ίσον καρναβάλι. Μουσική, χρώμα, σάτιρα, γέλιο. Το γλέντι και το φαγοπότι είναι απολαυστικό κομμάτι αυτής της ξεχωριστής στιγμής του χρόνου. Βολτάροντας στα πιο γνωστά καρναβάλια ολόκληρης της χώρας, μαζί με τα άρματα, τους Γενίτσαρους, τους Γέρους, του Κουδουνάτους και τους Μπουρανιστές, αναζητήσαμε και σας προτείνουμε σε κάθε τόπο ωραίες ταβέρνες με νόστιμο πληθωρικό φαγητό για μια αλησμόνητη Αποκριά.

66

1. To καρναβάλι της Νάουσας

Ομόψυχα και ολόψυχα συμμετέχουν οι Ναουσαίοι στο ιστορικό έθιμο της πόλης τους «Γενίτσαροι και Μπούλες». Ο ζουρνάς και το νταούλι ηχούν μέχρι την Καθαρή Δευτέρα και το δρώμενο πραγματοποιείται τις δύο Κυριακές της Αποκριάς, από τους ανύπαντρους νέους της πόλης. Η ιστορική αφετηρία του εθίμου πηγαίνει πίσω στο 1705 όταν για πρώτη φορά δόθηκε εντολή από τον Σουλτάνο για παιδομάζωμα. Οι Ναουσαίοι αντιστάθηκαν και σκότωσαν τον απεσταλμένο του σουλτάνου καταφεύγοντας στην συνέχεια ως κλέφτες στα βουνά τις μέρες της Αποκριάς. Οι Τούρκοι του κυνήγησαν και τους σκότωσαν. Την επομένη χρονιά, αντί μνημοσύνου, οι νέοι Ναουσιώτες (οι σημερινοί «Γενίτσαροι») φόρεσαν την αρματολίτικη στολή τους, κάλυψαν το πρόσωπο τους με τον «Πρόσωπο», σαν μάσκα για να μην τους αναγνωρίσουν οι Τούρκοι και έραψαν στο στήθος τους ασημικά, για να δημιουργήσουν έναν θώρακα προστασίας.

Όταν κάποιοι αγωνιστές ήθελαν να κατεβούν από το βουνό στην πόλη για προμήθειες και να δουν τους δικούς τους μεταμφιέζονταν σε «Γενίτσαρους» για να μην αναγνωριστούν αλλά και ως σημάδι ότι ήταν Ναουσαίοι και έρχονταν χωρίς πολεμική διάθεση. Ανάμεσα στο μπουλούκι των Γενίτσαρων υπήρχε πάντα η «Μπούλα», δηλαδή η νύφη, σύμβολο χαράς και ειρηνικής διάθεσης που ήταν άνδρας ντυμένος νύφη. Η ιεροτελεστία -ιερουργία παραμένει αναλλοίωτη στους αιώνες και δημιουργεί βαθιά συναισθήματα.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(129448)
      ["id"]=>
      int(129448)
      ["title"]=>
      string(25) "NAOUSA OINOMAGEIREMATA 05"
      ["filename"]=>
      string(36) "NAOUSA-OINOMAGEIREMATA-05-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(793833)
      ["url"]=>
      string(85) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/09/NAOUSA-OINOMAGEIREMATA-05-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(112) "https://www.travel.gr/food_and_drink/veroia-naoysa-edessa-5-koryfaia-estia/attachment/naousa-oinomageiremata-05/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "9"
      ["description"]=>
      string(142) "Μπάτζιο σαγανάκι στο εστιατόριο «Οινομαγειρέματα»/Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης "
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(25) "naousa-oinomageiremata-05"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(129359)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-09-29 07:53:11"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-03-06 07:50:58"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1708)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(86) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/09/NAOUSA-OINOMAGEIREMATA-05-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(86) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/09/NAOUSA-OINOMAGEIREMATA-05-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(87) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/09/NAOUSA-OINOMAGEIREMATA-05-768x1151.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1151)
        ["large"]=>
        string(87) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/09/NAOUSA-OINOMAGEIREMATA-05-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(88) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/09/NAOUSA-OINOMAGEIREMATA-05-1025x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1025)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(88) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/09/NAOUSA-OINOMAGEIREMATA-05-1366x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1366)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Οινομαγειρέματα

Μικρό όμορφο εστιατόριο στο κέντρο της Νάουσας. Υλικά από τοπικούς παραγωγούς αλλά και άγρια χόρτα ή μανιτάρια που μαζεύει ο ιδιοκτήτης από το βουνό. Θα απολαύσετε μπάτζιο (τοπικό τυρί) σαγανάκι, πεντανόστιμη τηγανιά και «Χανούμισσα», δηλαδή μοσχαράκι μέσα σε μελιτζάνα.

Διεύθυνση: Στεφάνου Δραγούμη 1, Τηλ: 2332023576

Χάραμα

Πετρόκτιστο όμορφο εστιατόριο μέσα σε δάσος με βελανιδιές. Εξωτερική αυλή με καταπράσινη θέα, σάλα με τζάκι. Ο ιδιοκτήτης και σεφ Στέφανος Λαφάρας ετοιμάζει τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου του, βάζοντας τη δική δημιουργική σφραγίδα: κεφτεδάκια σε άλμη, κοκκινιστά μάγουλα με χειροποίητες παπαρδέλες, αγριογούρουνο με πεντανόστιμη σάλτσα δαμάσκηνου, κλπ.

Διεύθυνση: Αρκοχώρι (7 χιλιόμετρα έξω από τη Νάουσα), Τηλ: 2332021125

2. Πατρινό Καρναβάλι, το μεγαλύτερο της Ελλάδας

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του σπουδαίου πατρινού Καρναβαλιού είναι ο κόσμος, οι καρναβαλιστές, οι ομάδες που φτιάχνουν και οδηγούν τα άρματα και που συμμετέχουν ολόψυχα κρατώντας ζωντανή την παράδοση. Το πατρινό Καρναβάλι είναι πολύ παλιό και η ιστορία του κοντεύει τους δύο αιώνες. Ξεκίνησε κάπου στα μισά του 19ου αιώνα με τη μορφή χορών σε σπίτια. Το 1864 όταν ενώθηκαν τα Επτάνησα με την Ελλάδα ήρθαν πολλοί Επτανήσιοι στην Πάτρα φέρνοντας μαζί τους και στοιχεία της ενετικής κουλτούρας του Καρναβαλιού όπως τα Μπουρμπούλια και το ντύσιμο με ντόμινο και μάσκες που κρύβουν εντελώς την ταυτότητα των γυναικών που τα φορούν. Με κάποιες διακοπές σε εποχές εθνικής δυστυχίας όπως η γερμανική Κατοχή και ο Εμφύλιος οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν πάλι το 1951 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Το φετινό θέμα του Καρναβαλιού είναι «Τι κι αν μας μπριζώνουν; Τα όνειρά μας συνεχίζουν να μας ψηλώνουν. Be Unplugged! Λοιπόν».

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(340889)
      ["id"]=>
      int(340889)
      ["title"]=>
      string(26) "Tomo’s Open Kichen Bar 2"
      ["filename"]=>
      string(27) "Tomos-Open-Kichen-Bar-2.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(571651)
      ["url"]=>
      string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/Tomos-Open-Kichen-Bar-2.jpg"
      ["link"]=>
      string(112) "https://www.travel.gr/experiences/poy-tha-fate-kala-se-7-karnavalikoys-proo/attachment/tomo-s-open-kichen-bar-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(24) "Tomo’s Open Kichen Bar"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(24) "tomo-s-open-kichen-bar-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(340842)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-03-05 13:48:54"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-03-05 13:48:59"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1364)
      ["height"]=>
      int(1704)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/Tomos-Open-Kichen-Bar-2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/Tomos-Open-Kichen-Bar-2-240x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(240)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/Tomos-Open-Kichen-Bar-2-768x959.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(959)
        ["large"]=>
        string(85) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/Tomos-Open-Kichen-Bar-2-820x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(820)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(86) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/Tomos-Open-Kichen-Bar-2-1230x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1230)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/Tomos-Open-Kichen-Bar-2.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1364)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1704)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Λαβύρινθος (Η ταβέρνα του Αντύπα)

Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα στο ιστορικό μαγειρείο με τα κρασοβάρελα που ξεκίνησε την πορεία του το μακρινό 1935. Από λαχανοντολμάδες μέχρι γαρδουμπάκια, μοσχαράκι κοκκινιστό και τα συναφή.

Διεύθυνση: Πουκεβίλ 44, Τηλ: 2610226436

Ιστιοπλοϊκός Όμιλος

Λιτός και απλός χώρος σε νησιώτικο ύφος, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα στην περιοχή Μαρίνα. Φρέσκα ψάρια, φρέσκα θαλασσινά, σωστά μαγειρεμένα. Έχει και πιάτα ημέρας. Να περιμένετε πολύ κόσμο, αλλά συνήθως το σέρβις είναι γρήγορο.

Διεύθυνση: Ηρώων Πολυτεχνείου Μαρίνα Τερψιθέας, Τηλ: 2610435905

Tomo’s Open Kichen Bar

Αισθητική που ισορροπεί ανάμεσα στο μοντέρνο και στο comfort ύφος και κουζίνα που σερβίρει σύγχρονα μεσογειακά πιάτα.

Διεύθυνση: Σαχτούρη 77, Τηλ: 2610311141

Κυκάω

Αν πεταχτείτε στο Ρίο, θα βρείτε το στέκι της ομώνυμης μικροζυθοποιίας. Σερβίρουν διάφορα απλά φαγητά και πληρώνεις μόνο την μπύρα -έχουν άπειρες ετικέτες κάθε είδους. Φέρνουν και ζωντανή μουσική και γίνεται φάση.

Διεύθυνση: Πλατάνι, Ρίο, Τηλ: 2616007652

Bodegas

Αν μετά τα άρματα και τα τραγούδια θέλετε κάτι προσεγμένο σε κρασί, το καλοβαλμένο wine bar διαθέτει πολύ μεγάλη λίστα κρασιών -ξεπερνάει τις 400 ετικέτες καθώς και φαγητό σε διεθνές ύφος.

Διεύθυνση: Ρήγα Φεραίου 147, Τηλ: 2610221113

3. Το ατμοσφαιρικό Καρναβάλι της Ξάνθης

Με θεσμοθετημένη ιστορία σχεδόν 60 χρόνων, το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας και το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα με τη σημερινή του μορφή έγινε για πρώτη φορά το 1966 (13-20 Φεβρουαρίου) υπό την ομπρέλα των «Θρακικών Λαογραφικών Εορτών Ξάνθης». Οι Απόκριες όμως, είχαν αρχίσει να γιορτάζονται ήδη από το 1926, με την ίδρυση του «Κομιτάτου των Απόκρεω», που διοργάνωνε εκδηλώσεις στην Πλατεία Δημοκρατίας. Το τελευταίο διήμερο της Αποκριάς γκαϊτατζήδες και νταουλιέρηδες παίζουν στους δρόμους, έξω από τα μαγαζιά, ανάβουν φωτιές και ψήνουν κρεατικά, στήνονται αυθόρμητα μικρά γλέντια. Κύριοι συντελεστές του Καρναβαλιού είναι σύλλογοι με μεράκι και κάθε σύλλογος έχει το δικό του στέκι με φαγητό και ράβει τις στολές του με βάση το θέμα του Καρναβαλιού και τις διαθέτει στο κοινό. Φετινό θέμα «Ιδού η Ξάνθη Ιδού και το χοροπήδημα». Το Καρναβάλι κλείνει με το κάψιμο του Τζάρου (ομοίωμα του βασιλιά Καρνάβαλου) και ένα φαντασμαγορικό σόου πυροτεχνημάτων.

Παλαιά Πόλις

Όλα τα εδέσματα της τοπικής κουζίνας βρίσκονται εδώ: τζιγεροσαρμάδες, χουνκιάρ μπεγιεντί, καβουρμά με ντομάτα και αυγό, τα παραδοσιακά «πατσάγκα», δηλαδή πιττάκια με παστουρμά και φέτα, κεμπάπ. Ακόμη, μπιφτέκι στη σχάρα με κρούστα από μπεσαμέλ τρούφας και σάλτσα γραβιέρας και ριζότο. Όμορφος, καλόγουστος χώρος.

Διεύθυνση: Χασιρτζόγλου 7, Ξάνθη, Τηλ: 2541068685

Πηρουνιές

Ψητά κρεατικά, σωστά φτιαγμένα -παϊδάκια, πανσέτες, θρακιώτικο λουκάνικο πέταλο, κλπ.- και χειροποίητα ορεκτικά όπως η εξαιρετική μελιτζανοσαλάτα, συν επιλεγμένες ετικέτες οίνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διεύθυνση: Ύδρας 25, Ξάνθη, Τηλ: 2541303454

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(340904)
      ["id"]=>
      int(340904)
      ["title"]=>
      string(18) "pirounies xanthi 3"
      ["filename"]=>
      string(22) "pirounies-xanthi-3.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(544420)
      ["url"]=>
      string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/pirounies-xanthi-3.jpg"
      ["link"]=>
      string(108) "https://www.travel.gr/experiences/poy-tha-fate-kala-se-7-karnavalikoys-proo/attachment/pirounies-xanthi-3-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(18) "Πηρουνιές"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(20) "pirounies-xanthi-3-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(340842)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-03-05 13:58:45"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-03-05 13:58:53"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1367)
      ["height"]=>
      int(1709)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/pirounies-xanthi-3-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/pirounies-xanthi-3-240x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(240)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/pirounies-xanthi-3-768x960.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(960)
        ["large"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/pirounies-xanthi-3-819x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(819)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/pirounies-xanthi-3-1229x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1229)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/pirounies-xanthi-3.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1367)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1709)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Kookoovaya Urban Gastronomy

Κομψότατος χώρος με ελληνική κουζίνα σε σύγχρονο ύφος, καλοφτιαγμένα κοκτέιλ και ετικέτες κρασιών από όλη την Ελλάδα.

Διεύθυνση: Μαλετσίδου 2, Τηλ: 2541021223

Πήγασος

Πεντανόστιμο κοτόπουλο σούβλας, κοντοσούβλι, πανσέτα, μπριζόλα συν όλα της σχάρας και χειροποίητα ορετικά όπως τυροσαλάτα και τηγανητές πατάτες με αυγά και φέτα.

Διεύθυνση: Δημοτικής Αγοράς 1Α, Ξάνθη, Τηλ: 25410 29680

Κοττάνη

Πενήντα πέντε κάπως δύσκολα χιλιόμετρα απέχει η ταβέρνα από την Ξάνθη, αλλά μπαίνοντας θα νιώσετε ότι βρεθήκατε σε άλλη εποχή με παραδοσιακά υφαντά στους τοίχους και οντάδες (ο πάνω όροφος είναι σαν λαογραφικό μουσείο). Ο Τζεμίλ και η γυναίκα του εκτός από ωραιότατα ψητά κρεατικά φτιάχνουν μόνοι τους πίτες, όπως το παραδοσιακό πάρενικ, μια πίτα με καλαμποκάλευρο, βούτυρο λιωμένο και τυρί, πεκάν πατλατζάν (ψητή μελιτζάνα με τυρί) κλπ.

Διεύθυνση: Κοττάνη (κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα), Τηλ: 6945 009855

4. Το καρναβάλι της Σκύρου -Ο μυσταγωγικός «Χορός των Γέρων»

Κατάδυση στις αρχέγονες ποιμενικές γονιμικές γιορτές της άνοιξης για την αναγέννηση της φύσης είναι το Καρναβάλι στη Σκύρο. Κεντρικές μορφές είναι ο Γέρος και η Κορέλα. Ο Γέρος είναι ντυμένος με μια μαύρη κάπα και μία άσπρη βράκα, το πρόσωπό του είναι τελείως καλυμμένο με μία μάσκα από κατσικίσιο δέρμα και είναι ζωσμένος με κουδούνια που φτάνουν και τα 20 κιλά. Στο χέρι του κρατάει γκλίτσα. Την Κυριακή της Αποκριάς, πάνω στη Χώρα, κάτω από το Κάστρο πραγματοποιείται ο «Χορός των Γερόντων».

«Γέροι» ντυμένοι με τις στολές που φυλάσσονται επιμελώς στα ντουλάπια, βγαίνουν από παντού και είναι σαν να ξεπηδούν μέσα από τη γη. Στερεώνονται στην γκλίτσα τους και κινούν το σώμα τους κυκλικά κάνοντας τα κουδούνια να ηχούν γεμίζοντας τον αέρα με ένα απόκοσμο ήχο. Τριγύρω τους χορεύει η Κορέλα, άντρας ντυμένος γυναίκα που ανεμίζει ένα λευκό μαντήλι. Απίστευτη εμπειρία. Τα τελευταία χρόνια, έχει καθιερωθεί το έθιμο της Τράτας. Κάτω στην παραλία στολίζουν μια βάρκα, την ανεβάζουν στην κεντρική πλατεία, ανεβαίνουν σε εξέδρα και σούρνουν τα εξ αμάξης στις αρχές της πόλης που κάθονται από κάτω και υπομένουν αδιαμαρτύρητα την έμμετρη, αριστοφανική, σατιρική και συχνά καταγγελτική διάθεση των δημοτών τους. Αυτοσχέδια αυθόρμητα γλέντια, κεράσματα στους καρναβαλιστές από τα μαγαζιά, και κεράσματα από τους καρναβαλιστές στους γλεντιστές.

Λάμπρος

Κρεατοταβέρνα με ωραία παϊδάκια και χορταστικό μπιφτέκι ανάμεσα σε άλλο. Χαλαρή ατμόσφαιρα, μπαλκόνι με θέα θάλασσα.

Διεύθυνση: Ασπούς, Τηλ: 2222091388

Οι ιστορίες του μπάρμπα

Ωραία ψάρια και θαλασσινά μπροστά στην παραλία. Από γαύρο μαρινάτο και σκουμπρί λιόκαφτο μέχρι σουπιές με μάραθο.

Διεύθυνση: Μώλος, Τηλ: 2222091453

5. Το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι

Ένα από τα πιο αγαπημένα καρναβάλια της χώρας, το «Καρναβάλι της Κρήτης» διαθέτει συναυλίες, κεράσματα, μουσικές και παρελάσεις και μια αίσθηση ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι παντού, Η ιστορία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού ξεκινάει από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα -το 1914 αναφέρονται τα πρώτα στοιχεία διοργάνωσης εκδηλώσεων με σατιρικό χαρακτήρα. Έθιμο της παλιάς Ρεθεμνιώτικης Αποκριάς του περασμένου αιώνα, είναι και το «Κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού», που γίνεται αφορμή στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να δημιουργηθούν οι «Ομάδες» που το 1993, προσκαλούνται από το Δήμο Ρεθύμνης, υποστηρικτή και χρηματοδότη του Καρναβαλιού, να δώσουν δημιουργική πνοή στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι. Μια χαρούμενη συντροφιά λοιπόν πραγματοποίησε την αναβίωση του θεσμού πριν από 32 χρόνια, δημιουργώντας πολλές άλλες παρέες -ομάδες, που το έφθασαν στη σημερινή του μορφή. Η παρέλαση της Κυριακής ολοκληρώνεται με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου.

Αυλή

Το ιστορικό εστιατόριο της Κατερίνας Ξεκάλου προσφέρει σύγχρονη κρητική κουζίνα. Ο σεφ Βασίλης Λεωνίδου αντλεί έμπνευση από τις παραδοσιακές τοπικές συνταγές και τις υλοποιεί με κομψό τρόπο χρησιμοποιώντας εξαιρετικές πρώτες ύλες του νησιού. Σε ενετικό αρχοντικό του 1600 με μια μαγική εσωτερική αυλή.

Διεύθυνση: Ξανθουδίδου 22 και Ραδαμάνθυος, Παλιά Πόλη, Τηλ: 2831058250

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(340959)
      ["id"]=>
      int(340959)
      ["title"]=>
      string(13) "avli rethymno"
      ["filename"]=>
      string(17) "avli-rethymno.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(347486)
      ["url"]=>
      string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/avli-rethymno.jpg"
      ["link"]=>
      string(101) "https://www.travel.gr/experiences/poy-tha-fate-kala-se-7-karnavalikoys-proo/attachment/avli-rethymno/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(8) "Αυλή"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(13) "avli-rethymno"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(340842)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-03-06 07:01:22"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-03-06 07:06:22"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1536)
      ["height"]=>
      int(2048)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/avli-rethymno-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/avli-rethymno-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/avli-rethymno-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/avli-rethymno-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/avli-rethymno-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/avli-rethymno.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Hasika

Ενδιαφέρουσα κουζίνα που ανακαλεί την μαγειρική κρητική παράδοση αποδίδοντάς την με πρωτότυπη προσέγγιση και γερή δόση νοστιμιάς από τον σεφ -ιδιοκτήτη Μιχάλη Χάσικο. Τα πιάτα ισομοιράζονται στο κρέας και στα θαλασσινά.

Διεύθυνση: Αγίας Βαρβάρας 11-13, Μεγάλη Πόρτα, Τηλ: 2831021014

6. Το διονυσιακό Καρναβάλι του Τυρνάβου -«Μπουρανί»

Σε απευθείας σύνδεση με τον Διόνυσο και τη γονιμική λατρεία του φαλλού, το τυρναβίτικο καρναβάλι, κορυφώνεται με το «Μπουρανί» της Καθαράς Δευτέρας. Τεράστιοι φαλλοί παρελαύνουν πάνω στα άρματα που οι πανηγυριστές τους κρατούν σαν σκήπτρα, τους προσκυνούν, τους ιππεύουν. Ο Αριστοφάνης ζωντανεύει καθώς στο καρναβάλι του Τυρνάβου λαμβάνουν πρώτη θέση τα άσεμνα τραγούδια, τα τολμηρά πειράγματα, η σεξουαλικότητα. Το «Μπουρανί» είναι μια σούπα που μαγειρεύεται τη Μεγάλη Δευτέρα από τους ανθρώπους του συλλόγου Γαϊτανάκι -Μπουρανί και φτιάχνεται εκτός από τσουκνίδες (που κεντρίζουν και προκαλούν) και με τα άγρια χόρτα που αρχίζουν να βγαίνουν στο γύρισμα του χειμώνα προς την άνοιξη και μοιράζεται στον κόσμο από τους ανθρώπους του συλλόγου σαν ένα είδος μετάληψης στο δρώμενο.

Η παρέλαση των αρμάτων ξεκινάει μετά τις 17:30 το απόγευμα της Κυριακής της Αποκριάς. Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος μπροστά, το γκρουπ του Συλλόγου Γαϊτανάκι-Μπουρανί και τους Μπουρανιστές πίσω, μετά τα άρματα με τελευταίο αυτό με τον τετράμετρο Σάτυρο με τον μεγάλο φαλλό. Το βράδυ ο Βασιλιάς Καρνάβαλος καίγεται στην πλατεία και ανεβαίνει ο Σάτυρος με τον μεγάλο φαλλό, μένοντας εκεί ολόκληρη την Καθαρά Δευτέρα. Την Καθαρή Δευτέρα, οι κάτοικοι, οι επισκέπτες, τα όργανα και οι Μπουρανιστές (με το γαϊτανάκι και τα καζάνια) ανεβαίνουν σε πομπή στο αλώνι μπροστά στη μονή του Προφήτη Ηλία, για τη μεγάλη γιορτή του μοναδικού Μπουρανί.

Στατήρης

Ιστορικό τσιπουράδικο από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 που άνοιξε το Τυρναβίτης Κώστας Στατήρης. Μόνιμοι θαμώνες που έχουν το δικό τους τραπέζι πάντα ρεζερβέ, παρεΐστικη ατμόσφαιρα (που αποκτά μια γερή αριστοφανική διάσταση το Καρναβάλι), τσιπουρομεζέδες κάθε είδους της στεριάς και της θάλασσας και άφθονο τσίπουρο, σε έναν χώρο μοναδικό στο είδος του.

Διεύθυνση: Τύρναβος, Λ. Πολυτεχνείου, Τηλ: 2492022445

Οδός Ονείρων

Το οικογενειακό εστιατόριο του Γιάννη Θώμου σε πανέμορφο νεοκλασικό κτήριο 120 ετών, προσφέρει νόστιμο καλοφτιαγμένο φαγητό. Ανάμεσα στα μαγειρευτά, ξεχωρίζουν τα διάφορα φιλέτα με πιπέρι, δαμάσκηνα και ροκφόρ, το χοιρινό κότσι στη γάστρα, το μοσχαράκι με μελιτζάνα και μανούρι. Πολλά κρεατικά στη σχάρα, όλα ντόπια. Έχει και γαρίδες.

Διεύθυνση: Τύρναβος, Ν. Εμμανουήλ, Τηλ: 2492 026265

7. Νάξος -Το Καρναβάλι στην πατρίδα του Διονύσου

Η Νάξος, η πατρίδα του Διονύσου τιμά δυνατά τον αρχαίο θεό του οίνου και το γλεντιού. Στο όμορφο ορεινό χωριό Απείρανθος οι νέοι κι όσοι αισθάνονται ότι το λέει η καρδούλα τους και αντέχουν, φορούν στη μέση τους τις «μπούκες», τα κουδούνια των προβάτων και των κατσικιών περασμένα σε σχοινί, πάνω από την «αμπαδέλια» μια υφαντή κάπα από τρίχες κατσίκας με κουκούλα και στο χέρι τους κρατούν τη «σόμπα», ένα ξύλινο ραβδί. Κάθε Κουδουνάτος στέκει μόνος του και χορεύει τον δικό του ξέφρενο χορό εκφράζοντας τη δική του μοναδική ψυχή. Ο ήχος είναι εκκωφαντικός, τραχύς και πρωτόγονος και παντρεύεται με τον ήχο της τσαμπούνας. Πόσο πολύ θυμίζει το άλλο νησιώτικο Καρναβάλι στη Σκύρο με τους «Γέρους» δεν λέγεται. Διαβάστε περισσότερα για το έθιμο εδώ.

Στα πεδινά χωριά Γαλήνη, Εγγαρές, Μέλανες, Κουρουνοχώρι αλλά και τον ορεινό Κυνίδαρο, οι Κορδελάτοι κάνουν παρελάσεις ντυμένοι σε ευθεία αναφορά με τα έθιμα του γάμου -άλλη μια γονιμική τελετή. Φορούν για φουστανέλα την άσπρη κουρτίνα που προστατεύει το «ροό», το παραδοσιακό κρεβάτι, πάνω από μακρύ, μέχρι τα γόνατα, εσώρουχο της γιαγιάς, βάζουν στο στήθος όσα μαντήλια των νεόνυμφων της χρονιάς βρουν και στην πλάτη πολύχρωμες κορδέλες που ανεμίζουν. Μπροστά πηγαίνει ο Μπαϊρακτάρης, κρατώντας το μπαϊράκι, με σταυρό και μια ανθοδέσμη δεμένη με δύο πορτοκάλια στην κορυφή, τη σημαία του να κυματίζει και το πανδαιμόνιο των χορών κάτω από μουσικές με κυρίαρχο τον ήχο του βιολιού και του λαούτου κυριαρχεί.

Ο Αμοργινός

Καλομαγειρεμένη τοπική κουζίνα -ρόστο (μια κόκκινη μακαρονάδα με χοιρινό κρέας, σκόρδο και χοντρά μακαρόνια), αρδούμι (γαρδουμπάκια), σπληνάντερο και κοιλιδάκια φκιαστά (πατσάς με κόκκινη καυτερή σάλτσα) και θαυμάσιο ζαμπόνι, ένα σπάνιο, αρκετά λιπαρό, αρκετά αλμυρό, τρομερά νόστιμο αλλαντικό, σίγουρα μια γεύση για τολμηρούς ουρανίσκους. Δικά τους κρεατικά στα κάρβουνα -αρνιά, πρόβατα, χοιρινά και ναξιώτικο μοσχάρι και δικά τους χειροποίητα τυριά. Εξαιρετικό. Θέα μαγική στα γύρω βουνά.

Διεύθυνση: Απείρανθος, Τηλ: 2285061733

Ο Γιώργης

Σήμα κατατεθέν του μαγαζιού ο κόκορας κρασάτος, και o «καλόγερος» -στρώσεις από μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας, μελιτζάνες, ντομάτα και τυριά, Πολλά δικά τους κρεατικά ψητά (κοντοσούβλι, κοκορέτσι, γουρουνόπουλο, πανσέτες). Ανεμπόδιστη θέα από το μπαλκόνι στο απέναντι Κουρουνοχώρι.

Διεύθυνση: Μέλανες, Τηλ: 2285062180

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(340990)
      ["id"]=>
      int(340990)
      ["title"]=>
      string(16) "tou vasilarakiou"
      ["filename"]=>
      string(20) "tou-vasilarakiou.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(230749)
      ["url"]=>
      string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/tou-vasilarakiou.jpg"
      ["link"]=>
      string(104) "https://www.travel.gr/experiences/poy-tha-fate-kala-se-7-karnavalikoys-proo/attachment/tou-vasilarakiou/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(34) "Στου Βασιλαρακιού
"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(16) "tou-vasilarakiou"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(340842)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-03-06 08:03:57"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-03-06 08:04:08"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1080)
      ["height"]=>
      int(1350)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/tou-vasilarakiou-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/tou-vasilarakiou-240x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(240)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/tou-vasilarakiou-768x960.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(960)
        ["large"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/tou-vasilarakiou-819x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(819)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/tou-vasilarakiou.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1080)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1350)
        ["2048x2048"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/tou-vasilarakiou.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1080)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1350)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Στου Βασιλαρακιού

Πολύ ψαγμένο κρεατομάγαζο, ενωμένο με το παλιό χασάπικο που βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία. Φοβερή ποιότητα των κρεάτων, όλα ντόπια, ωραίες κοπές, σπουδαίο ψήσιμο: σιτεμένο μοσχάρι, διάφραγμα, picanha, rib eye, κόντρα μπριζόλες και T-bone steaks αλλά και μπιφτέκια με δυόσμο, συκωταριά, τηγανιά. Δικά τους λουκάνικα ενώ το μενού τιμά τα διάσημα ναξιώτικα τυριά: παλαιωμένη γραβιέρα και αρσενικό, ανθότυρο, μυζήθρα, ξινομυζήθρα τουλουμοτύρι. Καλή λίστα κρασιών.

Διεύθυνση: Κυνίδαρος, Τηλ: 2285 032088

Ο Χάρης

Μπορεί το μαγαζί να είναι ξακουστό για την αφράτη ομελέτα του, με τα 10 αυγά η μικρή (η μεγάλη γίνεται με 14), στην πραγματικότητα όμως η ταβέρνα είναι η επιτομή της καλής τοπικής κουζίνας. Κατσικάκι και κουνέλι λεμονάτο, γίδα κοκκινιστή από χέρι που ξέρει από λεπτότητα, μαστορικά ψητά στα κάρβουνα -μπιφτέκια, μπριζόλες, λουκάνικο από τρία είδη κρέατος: μοσχάρι, χοιρινό και αρνί. Ορισμένα κρεατικά είναι δικά τους ενώ έχουν και δικά τους λαχανικά.

Διεύθυνση: Εγγαρές, Τηλ: 2285062266

Πλατιά

Γλυκύτατη οικογενειακή ταβέρνα με πολλά μαγειρευτά -μελιτζάνες ρολάκια γεμιστά με γραβιέρα, γεμιστά κρεμμύδια, σουτζουκάκια, «καλόγερος», κόκορας κοκκινιστός. Ακόμη, κρεατικά στα κάρβουνα όπως μπιφτέκια, παϊδάκια, μπριζόλα χοιρινή υπέροχα, πανσετάκια μαριναρισμένα. Δικό τους το ξινοτύρι, πολλά άλλα ντόπια τυριά και ντόπια κρεατικά.

Διεύθυνση: Γαλήνη, Τηλ: 2285 062617

Μάρω

Διάσημο ταβερνάκι, με τα άπαντα της τοπικής ναξιώτικης κουζίνας, ζεστή ατμόσφαιρα στο εσωτερικό και μικρό λαογραφικό μουσείο δίπλα. Βγάζει και τραπεζάκια (πολλά) έξω. Το μενού περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα ρόστο, αρδούμι (γαρδουμπάκια), σπληνάντερο και κοιλιδάκια φκιαστά (πατσάς με κόκκινη καυτερή σάλτσα) πολλά ψητά κρεατικά και ψαρικά.

Διεύθυνση: Χώρα, Πλατεία Πρωτοδικείου, Τηλ: 2285025113

*Τηλεφωνήστε πριν πάτε σε οποιοδήποτε από τα εστιατόρια που προτείνουμε για να κάνετε οπωσδήποτε κράτηση.

Διαβάστε ακόμα:

Μπουρανί: Το διονυσιακό καρναβάλι του Τυρνάβου

Η μαγεία του Βενετσιάνικου Καρναβαλιού της Κέρκυρας -Ξεφάντωμα με καντρίλιες και λανσιέδες

Γιατί αξίζει να ταξιδέψετε στο Γαλαξίδι το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας