Πολλές φορές η διαδρομή είναι αντάξια του προορισμού. Είναι η κουλτούρα που θέλει το ταξίδι να ξεκινάει από την ώρα που φεύγεις για ένα προορισμό και όχι από τη στιγμή που φτάνεις σε αυτόν. Είμαστε στο μέσο της εβδομάδας και έχουμε μόλις φτάσει στο Μέτσοβο.

12

Η θερμοκρασία είναι γύρω στο μηδέν και χιονίζει ελαφρά. Σκεφτόμαστε να αφήσουμε την ξενάγηση στο Μέτσοβο για αργότερα, και να πάμε στο χιονοδρομικό του Ανηλίου, ώστε να έχουμε μία εμπειρία χιονιού. Πράγματι ξεκινάμε για αυτή τη μικρή διαδρομή η οποία ωστόσο μετατρέπεται σε μία απολαυστική εξόρμηση μέσα στο χιόνι και τη φύση. Η χιονόπτωση γίνεται πιο έντονη, και όσο ανεβαίνουμε το φαινόμενο εξελίσσεται.

Ο δρόμος είναι καθαρός και ασφαλής, την ίδια στιγμή όμως το χιόνι τριγύρω είναι πολύ, και οι εικόνες μαγικές. Πελώρια έλατα έχουν σκεπαστεί με το λευκό του χιονιού, λες και φόρεσαν τα άσπρα τους για να μας υποδεχτούν. Φτάνουμε στο χιονοδρομικό κέντρο και η εμπειρία ξεκινά.

Στο μικρό σαλέ

Είμαστε στο μικρό σαλέ, καθώς το μεγαλύτερο και νεότερης κατασκευής, σήμερα είναι κλειστό. Μία τεράστια σόμπα καίει μανιωδώς και την πλησιάζουμε καθώς το κρύο είναι τσουχτερό. Είναι αληθινή απόλαυση να βρίσκεσαι μέσα σε ένα τέτοιο χώρο, με το ξύλο να κυριαρχεί, τη ζέστη να είναι ικανοποιητική και την ίδια στιγμή, έξω από το τζάμι να χιονίζει μανιασμένα. Ο φίλος μας ο Χρήστος, που ξέρει το χιόνι, αλλά και την περιοχή όσο κανείς, μας καθησυχάζει ότι ο δρόμος θα μείνει ανοιχτός και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Φυσικά και τον ακούμε και βρίσκουμε το χρόνο να απολαύσουμε μερικές στιγμές εκεί. Είναι η καλύτερη ευκαιρία να μάθουμε και μερικές λεπτομέρειες για το χιονοδρομικό. Βρίσκεται στα 1.790 μέτρα υψόμετρο, και είναι το νεότερο χιονοδρομικό resort της χώρας.

Εδώ ο επισκέπτης θα βρει πέντε πίστες για όλα τα επίπεδα των σκιέρ αλλά και των snowboarders. Για τους πολύ έμπειρους υπάρχει η δυνατότητα για καταβάσεις σε απάτητο χιόνι. Διαθέτει διθέσιο αναβατήρα 800 μέτρων, δύο ολοκαίνουργια συρόμενα 280 και 300 μέτρων, δύο baby lifts 80 και 120 μέτρων, καθώς και χιονοστρωτήρες που βοηθούν για τη δημιουργία των ιδανικών συνθηκών.

Καθώς βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του Μαρτίου, και οδεύουμε προς την Άνοιξη, σκεφτόμαστε ότι μπορεί τώρα να χιονίζει -κι αυτό δίνει μία παράταση στην ύπαρξη χιονιού στις πίστες-, ωστόσο, σύντομα η Άνοιξη θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές. Το χιόνι θα λιώσει και το χώμα θα αποκαλυφθεί. Για αυτό ακριβώς, μαθαίνουμε ότι το χιονοδρομικό κέντρο του Ανηλίου, έχει ζωή και το καλοκαίρι. Η διεύθυνση του κέντρου, διοργανώνει αγώνες ορεινού τρεξίματος, περιπατητικές διαδρομές, καθώς και διάφορες άλλες δραστηριότητες που προσελκύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους επισκέπτες.

Κατεβαίνοντας προς το Μέτσοβο, το χιόνι στο δρόμο είναι περισσότερο. Σταματάμε το αυτοκίνητο για λίγο, και ακούμε την ησυχία. Το χιόνι πέφτει απαλά πάνω στα δέντρα και δεν ακούγεται τίποτα. Είναι αυτή η μαγική στιγμή, που διακόπτεται από τον ήχο ενός δέντρου που μάλλον δεν άντεξε το βάρος του χιονιού και έσπασε. Και μετά ξανά ησυχία. Έχουμε ήδη φτάσει στο Μέτσοβο. Περπατάμε στον κεντρικό δρόμο του οικισμού, και ρίχνει κάποιες νιφάδες χιονιού. Ανοίγουμε την πόρτα και ανεβαίνουμε τη σκάλα, που οδηγεί στη σάλα στο Μετσοβίτικο Σαλόνι. Ξεκινάμε με μία ζεστή σούπα και στη συνέχεια μερικά νόστιμα ψητά και σαλάτες. Αυτό είναι το καλύτερο κλείσιμο της σημερινής ημέρας. Το ταξίδι συνεχίζεται.

Διαβάστε ακόμα:

Μαντάνια και νεροτριβές στο Ανθοχώρι Μετσόβου

Η τέχνη του αυθεντικού χειροποίητου χαλιού -Μέσα σε ένα ξεχωριστό εργαστήρι στο Μέτσοβο

Μέτσοβο: Όσα πρέπει να δείτε και να ζήσετε στο κεφαλοχώρι της Πίνδου