Κοινό χαρακτηριστικό των ωραιότερων ιταλικών πόλεων, σημαντικό ατού της γοητείας τους και πόλος έλξης για ντόπιους κι επισκέπτες, είναι αναμφίβολα οι θεαματικές πλατείες τους.

23

Μεγαλοπρεπείς, πλαισιωμένες από μεσαιωνικά, αναγεννησιακά ή μπαρόκ ανάκτορα, εκκλησίες ή καθεδρικούς ναούς, διακοσμημένες με κρήνες και αγάλματα, αποτελούν το κέντρο της κοινωνικής ζωής, την καρδιά της κάθε πόλης. «Salotto» αποκαλούνται από τους Ιταλούς οι πιο κομψές από αυτές, το ορόσημο κάθε πόλης τους, στενά συνδεδεμένο με το χαρακτήρα και την ιστορία της.

Για τη Ρώμη είναι η Piazza di Spagna, για τη Βενετία η Piazza San Marco, για τη Φλωρεντία η Piazza della Signoria, για τη Νάπολη η Piazza del Plebiscito και, φυσικά, για το Μιλάνο η Piazza del Duomo.


Η διάσημη αυτή πλατεία, με το έφιππο άγαλμα του βασιλιά της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ Β΄, αναμφίβολα οφείλει τη φήμη της σε ένα από τα εντυπωσιακότερα γοτθικά κτίσματα στην ιστορία της αρχιτεκτονικής, έναν από τους μεγαλύτερους και πιο θεαματικούς καθεδρικούς ναούς στον κόσμο.

Το Duomo, με το ροδόχρωμο μάρμαρο της πρόσοψής του από την Candoglia του Πιεμόντε να αντανακλά το φως και το χρυσαφένιο άγαλμα της Madonnina να επιβλέπει και να προστατεύει την πόλη από τον ψηλότερο πυργίσκο της οροφής, μας ταξιδεύει σε 600 χρόνια ιστορίας και τέχνης.

Όντως, χρειάστηκαν σχεδόν 6 αιώνες για την ολοκλήρωσή του και το πιο αξιοθαύμαστο είναι ότι παρά την επικράτηση στο διάστημα αυτό, τόσων σημαντικών καλλιτεχνικών ρευμάτων, η κατασκευή δεν παρέκκλινε καθόλου από το αρχικό γοτθικό σχέδιο. Για αυτό και ο ναός αποτελεί σήμερα σύμβολο της μιλανέζικης επιμονής. Καθώς βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, θα περάσετε σίγουρα αρκετές φορές μπροστά του και θα θαυμάσετε την συμμετρική του πρόσοψη που κοσμείται από όχι λιγότερα από 3.500 αγάλματα αγίων, μαρτύρων, αγγέλων και γκροτέσκ φιγούρες.


Αξίζει να επισκεφτείτε και το εσωτερικό με το κεντρικό του κλίτος να φτάνει το εντυπωσιακό ύψος των 45 μέτρων. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι τα περίφημα βιτρό με τις υπέροχες αντανακλάσεις, ο υπέροχος ρόδακας από χρωματιστό γυαλί πίσω από το ιερό, το δεύτερο μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο στην Ευρώπη και οι 52 γοτθικές κολώνες, μία για κάθε εβδομάδα του χρόνου, που φέρουν αγάλματα στις εσοχές τους.


Για όσους επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στην ιστορία του Duomo, στο παρακείμενο Museo del Duomo θα θαυμάσουν από κοντά αυθεντικά έργα τέχνης και μέρη της πολιτιστικής κληρονομιάς του ναού. Αγάλματα, πολύχρωμα βιτρό, αρχιτεκτονικά μοντέλα, πίνακες και εκμαγεία παρουσιάζονται βάσει χρονολογικής σειράς στις 26 αίθουσες του μουσείου και δίνουν στον επισκέπτη μια σαφή εικόνα όλων των φάσεων κατασκευής του εντυπωσιακού αυτού ναού, για τον οποίο ο Mark Twain έγραψε το 1867 : «Τι θαύμα! Τόσο μεγαλοπρεπές, τόσο επίσημο, τόσο τεράστιο! Και ταυτόχρονα, τόσο ντελικάτο, τόσο αέρινο, με τόση χάρη! Ήταν ένα όραμα! – ένα θαύμα!- ένας ύμνος τραγουδισμένος σε πέτρα, ένα ποίημα σμιλεμένο σε μάρμαρο!»