Λίγες μέρες μόνο έμειναν για την επόμενη φετινή αργία που μάλιστα «πέφτει» Δευτέρα και δημιουργεί ένα ωραιότατο τριήμερο το οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν όσοι δεν κατάφεραν να εκδράμουν τις μέρες του Πάσχα (αλλά φυσικά και όσοι θέλουν να ξαναφύγουν). Οι πληρότητες στους κορυφαίους προορισμούς είναι σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο αν κινηθείτε εγκαίρως θα βρείτε αυτό που ψάχνετε. Άλλωστε και το επόμενο τριήμερο, εκείνο του Αγίου Πνεύματος, δεν είναι μακριά, οπότε ξεκινήστε την αναζήτηση.

21

Παρακάτω ακολουθούν τρεις προορισμοί στους οποίους θα φτάσετε σε μία, δύο ή τρεις ώρες αν ξεκινήσετε από το κέντρο της πρωτεύουσας. Για μια μονοήμερη διαφυγή από την καθημερινότητα, για ένα Σαββατοκύριακο που θα σας ξεκουράσει και θα σας χαλαρώσει ή και για μια πλήρη εκδρομική εμπειρία που καλώς εχόντων των καιρικών πραγμάτων θα περιλαμβάνει και το πρώτο μπάνιο της σεζόν.

1 ώρα από την Αθήνα: Χαλκίδα

Είναι μάλλον η προφανέστερη επιλογή των Αθηναίων για μονοήμερη εκδρομή καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Και αυτό γιατί η πρωτεύουσα της Εύβοιας έχει τα πλεονεκτήματα ενός παραθαλάσσιου προορισμού, δηλαδή παραλίες και εξαιρετικές επιλογές φαγητού για θαλασσινά, αλλά έχει και τα πλεονεκτήματα μιας ιστορικής πόλης. Δηλαδή αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος που την καθιστούν ελκυστική ακόμα και αν ο καιρός δεν είναι καλός.

Το δικό μας αγαπημένο μας σημείο στη Χαλκίδα δεν είναι παραθαλάσσιο. Πρόκειται για το κάστρο Καράμπαμπα, ένα οθωμανικό φρούριο που χτίστηκε το 1684 και με τα κανόνια του επόπτευε τα στενά του Ευρίπου και μεγάλο μέρος του Ευβοϊκού Κόλπου. Σήμερα στον εσωτερικό του χώρου λειτουργεί έκθεση με αντικείμενα από το παλαιοχριστιανικό, βυζαντινό και οθωμανικό παρελθόν της πόλης. Αλλά μάλλον το κορυφαίο πλεονέκτημα του κάστρου είναι η ίδια η τοποθεσία του. Για να φτάσετε εκεί θα ακολουθήσετε ένα πανέμορφο περιμετρικό μονοπάτι για κάτι παραπάνω από μισό χιλιόμετρο περπατώντας ανάμεσα σε πεύκα, φραγκοσυκιές και -τώρα την άνοιξη- πολύχρωμα λουλούδια. Σταθείτε στον ανατολικό προμαχώνα και θαυμάστε την εκπληκτική θέα στην πόλη και τη θάλασσα. Σε αυτό το σημείο γίνεται σαφής η σημασία της γεωγραφικής θέσης της Χαλκίδας σε εποχές που οι πολεμικές συγκρούσεις ήταν συχνές.

Η πλέον «κλασική» εικόνα της Χαλκίδας είναι η περατζάδα στην παραλία της και το παιχνίδι των νερών του Ευρίπου. Το γεγονός ότι είναι πασίγνωστα δεν σημαίνει πως κάθε φορά που τα βλέπουμε δεν μας κάνουν εντύπωση. Εννοείται πως κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ θα κάνουμε την βόλτα που ξεκινά από την Παλαιά Γέφυρα και φτάνει μέχρι το επιβλητικό Κόκκινο σπίτι. Ενδιάμεσα σταματάμε και φωτογραφίζουμε το Μέγαρο Κοτσίκα με τους τρούλους του, ένα από τα λίγα νεοκλασικά κτίρια του παραλιακού μετώπου που διασώζονται και πια φιλοξενεί το δημαρχείο της πόλης.

Μία λιγότερο γνωστή πλευρά της Χαλκίδας είναι η μικρή συνοικία του κάστρου όπως είναι γνωστή στους ντόπιους. Μία μικρή γειτονιά που θυμίζει πώς ήταν η ζωή σε μία πόλη που έως τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα ήταν περίκλειστη σε τείχη. Στη συνοικία αυτή ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Μικρά σοκάκια ανοίγονται ανάμεσα σε παραδοσιακά διώροφα σπίτια με ακροκέραμα και σιδερένια μπαλκόνια και δημιουργούν όμορφες εικόνες τις οποίες οπωσδήποτε θα θελήσετε να αποθανατίσετε φωτογραφικά.

Οι περισσότεροι Αθηναίοι ολοκληρώνουν μία μονοήμερη εκδρομή στη Χαλκίδα με μια επίσκεψη στα ουζερί της Νέας Λαμψάκου ή της Νέας Αρτάκης. Χωρίς να λέμε πως δεν πρέπει να κάνετε το ίδιο αν βαριέστε τα μπες-βγες στο αυτοκίνητο, η ίδια η πόλη της Χαλκίδας προσφέρει εξαιρετικές γαστρονομικές επιλογές. Όπως το TSAF και το μικρό του αδερφάκι το ΤSAFAKI με τα εξαιρετικά θαλασσινά. Τo πρώτο στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο ενώ το δεύτερο βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Αν δεν θέλετε να φάτε θαλασσινά σας προτείνουμε να επισκεφθείτε το “Le Petit Savoureux” ή Σαβουράκι με τα ευφάνταστα σάντουιτς με υλικά όπως μορταδέλα Σικελίας και τα ιδιαιτέρως φροντισμένα γλυκά. Ενώ αν αγαπήσετε το Κάστρο και τη θέα του όσο εμείς θα αγαπήσετε και το Xenia Bar Café ακριβώς κάτω από το παλιό φρούριο. Σύγχρονη κουζίνα, καφές και ποτό, κυρίως όμως φοβερή θέα στον Ευβοϊκό, την πόλη και τις κορυφές της Δίρφης.

2 ώρες από την Αθήνα: Κέα

Εδώ ο τίτλος της παραγράφου είναι ελαφρώς παραπλανητικός. Η Κέα ή Τζιά όπως την λένε οι περισσότεροι, απέχει μία ώρα με το πλοίο από το λιμάνι του Λαυρίου. Από το κέντρο της Αθήνας θα χρειαστείτε άλλη μία ώρα για να φτάσετε εκεί αλλά πιθανόν η εκκίνηση σας να γίνει από κοντινότερο στο Λαύριο σημείο. Aυτά όσων αφορά τα γεωγραφικά σημεία.

‘Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που το εγγύτερο στην Αττική νησί των Κυκλάδων ήταν ένας παραμελημένος προορισμός. Πλέον οι Αθηναίοι -και όχι μόνο- γνωρίζουν αυτό που οι φίλοι της ιστιοπλοΐας ήξεραν από πάντα. Πως η Κέα έχει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του Αιγαίου όπως ο κοσμοπολίτικος πια Κούνδουρος, οι Ποίσσες και ο Οτζιάς. Διαθέτει, επίσης, μια πανέμορφη αρχοντική χώρα, την Ιουλίδα με τα κτίρια που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλερ και τις σκεπαστές στοές που έχει φιλοτεχνήσει ο Αλέκος Φασιανός.

Αλλά και ένα δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών μικρότερης ή μεγαλύτερης δυσκολίας που περνούν από μοναδικά τοπία άλλοτε ξερά και 100% κυκλαδίτικα και άλλοτε καταπράσινα όπως εκείνα στο εκπληκτικό δρυοδάσος, το μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο στο είδος του στις Κυκλάδες. Ακόμα και αν δεν σκοπεύετε να μείνετε στο νησί πάνω από ένα Σαββατοκύριακο πρέπει να θαυμάσετε τον Λέοντα της Κέας στην Ιουλίδα, ένα επιβλητικό γλυπτό που χρονολογείται από τα αρχαϊκά χρόνια, είναι σμιλεμένο πάνω στον σχιστόλιθο και έχει μήκος έξι μέτρα. Αλλά το εντυπωσιακότερο σημείο του δεν είναι το μέγεθός του αλλά το αινιγματικό του χαμόγελο.

Όσον αγορά τις επιλογές για φαγητό και ποτό: Τα περισσότερα μπαρ βρίσκονται στο Βουρκάρι ενώ αν αγαπάτε τις κλασικές ταβερνίστικες ελληνικές γεύσεις, σας προτείνουμε το Εξοχικό της Μαργαρίτας με τα ωραία κρεατικά και τις πίτες. Δεν γίνεται να φύγετε από την Τζια αν δεν έχετε περπατήσει στους δρόμους της Ιουλίδας κρατώντας (βασικά τρώγοντας) ένα κυπελάκι με παγωτό από το Τυράκειον.

3 ώρες από την Αθήνα: Καλαμάτα

Εδώ ισχύει ό,τι και για τη Χαλκίδα. Η Καλαμάτα είναι μία πόλη για όλον τον χρόνο και για όλες τις διαθέσεις καθώς το μεγάλο, για τα ελληνικά δεδομένα μέγεθός της, την καθιστά έναν ελκυστικό προορισμό για όλους τους τύπους ταξιδιωτών.

Η Καλαμάτα έχει αρκετές επιλογές για καλό φαγητό τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ. Αλλά εμείς θα αφιερώσουμε λίγα περισσότερα λόγια (και χώρο στο στομάχι μας) για το signature πιάτο της περιοχής. Τη γουρνοπούλα την οποία σας προτείνουμε να απολαύσετε σε δύο στέκια με παραδοσιακό χαρακτήρα. Τον Πλάτανο στην οδό Αρτέμιδος στο κέντρο της πόλης και τον Θίασο στην οδό Υπαπαντής.

Αυτό που ίσως δεν έχουν πολλοί στο μυαλό τους πριν βρεθούν στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας είναι το πόσο όμορφη ρυμοτομικά και πολεοδομικά είναι, και όχι μόνο στο παραλιακό της μέτωπο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με την Eurostat η Καλαμάτα είναι η πλέον πράσινη πόλη της Ελλάδας, με το 54.4% της πόλης να έχει δέντρα. Στα urban πλεονεκτήματά της είναι και το πάρκο του ΟΣΕ. Μία έκταση 50 στρεμμάτων πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης όπου κυριαρχεί το πράσινο. Το μέρος προσφέρεται για περίπατο, ποδήλατο αλλά και για να μάθετε πράγματα για την ιστορία και τη λειτουργία του σιδηρόδρομου, ο οποίος πάντως δεν εξυπηρετεί πια την πόλη.

Για τις παραλίες της Μεσσηνίας θα χρειαζόταν αφιέρωμα χιλιάδων λέξεων. Αλλά αν δεν επιθυμείτε να απομακρυνθείτε ιδιαίτερα από την πόλη και παρόλα αυτά θέλετε να κολυμπήσετε υπάρχουν καλές λύσεις. Μία τέτοια είναι η παραλία της ίδιας της Καλαμάτας, βραβευμένη με γαλάζια σημαία και με λευκόξανθη άμμο και βότσαλα και νερά ρηχά και ζεστά -που την καθιστά ιδανική για οικογένειες.

Μία άλλη επιλογή είναι οι Κιτριές, ένα γραφικό ψαροχώρι σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την παραλία που συνδυάζει τους χαλαρούς ρυθμούς με το καλό φαγητό και την πυκνή βλάστηση γύρω από την παραλία. Ή η Σάντοβα και αυτή σε κοντινή απόσταση (12 χιλιόμετρα) από την Καλαμάτα και αυτή με ένα συνδυασμό άμμου και βότσαλου αλλά και με πολλά beach bar.

Τη μέρα που θα παίρνετε τον δρόμο της επιστροφής αξίζει να κάνετε μια μικρή παράκαμψη και να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, σε απόσταση περίπου 40 λεπτών από την Καλαμάτα. Έναν τεράστιο και ιδιαίτερα προσεγμένο αρχαιολογικό χώρο που αφηγείται με μοντέρνο τρόπο τη ζωή και τον πολιτισμό μιας πόλης που ήκμασε πριν χιλιάδες χρόνια.

Διαβάστε ακόμα:

Αποστολή στην Ανδρίτσαινα: Επίσκεψη στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη και στο Λαογραφικό Μουσείο

48 ώρες στη Βυτίνα -Οι καλύτερες διευθύνσεις για ένα αναζωογονητικό weekend

Περιήγηση στην Αίγινα – Τα νεοκλασικά κτήρια, τα φιστίκια και οι αρχαιολογικοί χώροι