Μόλις μία ώρα από τη Θεσσαλονίκη μπορείτε να απολαύσετε το καλοκαιρινό σας μπάνιο, όχι σε κάποια κοσμοπολίτικη παραλία της Χαλκιδικής ή της Πιερίας, αλλά στα δροσερά νερά της λίμνης Δοϊράνης, στο νοτιοδυτικό άκρο της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας. Μπορεί στην Ελλάδα το μπάνιο σε λίμνη να θεωρείται εναλλακτική πρόταση, ωστόσο οι γείτονες -ήδη από την εποχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας- φρόντισαν να μετατρέψουν τις όχθες των λιμνών τους, Αχρίδας, Πρέσπας και Δοϊράνης, σε καλοκαιρινά θέρετρα, με οργανωμένες παραλίες, ξαπλώστρες, ομπρέλες και πολλές ανέσεις.

15

Περνώντας τον μεθοριακό σταθμό της Δοϊράνης στο Κιλκίς, γρήγορα αντιλαμβάνεσαι πως οι γείτονες έχουν επενδύσει τουριστικά στις όχθες της λίμνης σε σχέση με την ελληνική πλευρά, που η εικόνα θυμίζει Αγγελοπουλικό τοπίο. Να σημειωθεί πως η λίμνη αποτελεί φυσικό σύνορο των δύο χωρών, με το 1/3 να ανήκει στη χώρα μας και το υπόλοιπο στους γείτονες. Έχει συνολική έκταση 43,1 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μέγιστο βάθος μόλις τέσσερα μέτρα, ενώ αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Natura 2000», καθώς αποτελεί καταφύγιο για πάνω από 200 είδη πουλιών, όπως η λαγγόνα και ο αργυροπελεκάνος, ενώ φιλοξενεί πυκνή παρόχθια βλάστηση με καλάμια, ψαθιά, πλατάνια κ.α.

Η Δοϊράνη των γειτόνων αποτελείται από την παλαιά και τη νέα πόλη. Στις αρχές του 20ου αιώνα η Δοϊράνη ήταν μια μεγάλη πόλη με διώροφα μακεδονίτικα σπίτια και τον πληθυσμό να ασχολείται -κυρίως- με την αλιεία στη λίμνη.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ωστόσο, η περιοχή υπήρξε θέρετρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές με αποτέλεσμα η πόλη να καταστραφεί ολοκληρωτικά, ο πληθυσμός να σκορπιστεί και να μην ανακάμψει από τότε. Όσοι επέστρεψαν έκτισαν τη νέα πόλη λίγο βορειότερα, πάλι στις όχθες της λίμνης. Σήμερα Παλαιά και Νέα Δοϊράνη δεν ξεπερνούν τους 1.500 κατοίκους.

Μπάνιο στα νερά της λίμνης

Τους καλοκαιρινούς μήνες σ’ όλο το μήκος της δυτικής όχθης της λίμνης λειτουργούν οργανωμένες παραλίες, που θυμίζουν δημοφιλή θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας. Αμμώδεις παραλίες, ξαπλώστρες, ομπρέλες και beach bars προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, ενώ η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται από 22 °C τον Ιούνιο έως 27 °C τον Αύγουστο.

Το μπάνιο σε γλυκό νερό αποτελεί από μόνο του μια μοναδική εμπειρία. Ωστόσο, για να το απολαύσεις στο έπακρο πρέπει να είσαι έτοιμος να διαχειριστείς τη λάσπη, τα φύκια και τα καλάμια που συναντάς στα ρηχά και στις ακτές. Η αίσθηση της βρεγμένης λάσπης που απλώνεται στο δέρμα και η απαλή αντίσταση των φυκιών καθώς κολυμπάς αναδεικνύουν την άγρια ομορφιά του φυσικού τοπίου, ενώ τα καλάμια σου θυμίζουν πόσο έντονη είναι η βιοποικιλότητα της περιοχής. Για όσους πάντως βρεθούν στην περιοχή και δεν τους ενθουσιάζει η ιδέα του μπάνιου στα νερά της λίμνης, με την χαρακτηριστική πρασινωπή απόχρωση, μπορούν να δροσιστούν στη μεγάλη πισίνα που λειτουργεί στην Παλαιά Δοϊράνη, δίπλα ακριβώς στην οργανωμένη παραλία.

Οι πιο όμορφες και πολυσύχναστες παραλίες της λίμνης βρίσκονται στην Παλαιά Δοϊράνη, με πιο διάσημη αυτή που απλώνεται δίπλα στον πεζόδρομο που φτάνει έως τα σύνορα με την Ελλάδα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο πεζόδρομος μεταμορφώνεται σε πολύχρωμη αγορά με πάγκους street food, χειροτεχνίες, τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά, ενώ παραδοσιακές ψαροκαλύβες και ξύλινες προβλήτες διατηρούν την αυθεντικότητα του παρελθόντος. Οι ψηλοί φοίνικες που σκιάζουν τη διαδρομή χαρίζουν έναν εξωτικό αέρα στην καρδιά των Βαλκανίων.

Λασποθεραπεία

Το ήπιο μεσογειακό κλίμα της περιοχής ευνοεί την ανάπτυξη ενδημικών ειδών φυκιών μέσα στη λίμνη. Ορισμένα από αυτά εκπέμπουν φυσικό ιώδιο, γεγονός που τα καθιστά πολύτιμους φυσικούς συμμάχους της υγείας. Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες αξιοποιούνται στην αντιμετώπιση ρευματισμών, δερματικών παθήσεων, αλλά και αναπνευστικών προβλημάτων. Πολλοί παραθεριστές αλείβουν το σώμα τους με τη θρεπτική λάσπη και κάθονται στον ήλιο ώστε το μείγμα να “στεγνώσει” πάνω στο δέρμα τους. Στο τέλος του τελετουργικού, ένα δροσερό μπάνιο στη λίμνη ή με ντους καθαρίζει και αναζωογονεί την επιδερμίδα. Η φήμη της λίμνης ως φυσικού ιαματικού προορισμού εξαπλώνεται, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών που επιλέγουν τη Δοϊράνη όχι μόνο για αναψυχή, αλλά και για ιατρικό και τουρισμό ευεξίας, αν και οι υποδομές στον τομέα αυτό είναι ακόμη πρωτόγονες.

Η παραλίμνια περιοχή είναι γεμάτη ξενοδοχεία, φιλόξενα καφέ και εστιατόρια που προσκαλούν τους επισκέπτες να απολαύσουν τοπικές λιχουδιές απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα. Εννοείται πως τα πιάτα με ψάρια από τη λίμνη, κυρίως κυπρίνο, είναι τα πλέον δημοφιλή. Η πιο διάσημη συνταγή είναι το ψάρι σε καλάμι. Χαρακτηριστικό αυτής της σπεσιαλιτέ είναι ότι το ψάρι τυλίγεται γύρω από ένα καλάμι και έτσι τοποθετείται στη σχάρα. Το καλάμι προστατεύει το ψάρι ενώ ψήνεται, το εμποδίζει να καεί και του δίνει ασυνήθιστο άρωμα.

Η περιοχή αποτελεί ιδανικό προορισμό και για τους λάτρεις της ιστορίας. Τα πεδία μαχών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου είναι σήμερα επισκέψιμα στον λόφο πάνω από τη Δοϊράνη. Ο δήμος Δοϊράνης, μέσω του Κέντρου Τουριστικών Πληροφοριών κοντά στην παραλία της παλαιάς πόλης, προσφέρει οργανωμένες περιπατητικές περιηγήσεις στους λόφους που διαδραματίστηκαν μάχες στη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου. Επίσης διαδρομές στις όχθες της λίμνης και μέσα στην παλαιά πόλη που διασώζονται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, (1848), κτισμένη επάνω σε έναν επιβλητικό βράχο, και ο προσφάτως ανακατασκευασμένος Πύργος του Ρολογιού (1372) που προσφέρει μοναδική θέα.

Διαβάστε ακόμα:

Δοϊράνη: Η μαγεία ενός τόπου πάνω στο σύνορο

Στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων στο Κιλκίς

Πίτες από τη Μακεδονία που αξίζει να δοκιμάσετε έστω μία φορά