Στη Φλωρεντία δεν αρκεί να πας μια φορά: Πρέπει να επιστρέψεις για να ανακαλύψεις άλλο ένα ξεχασμένο εκκλησάκι με αριστουργήματα του Μιχαήλ Άγγελου, του Τζαμπολόνια, του Γκιρλαντάιο, να χαζέψεις (και πάλι) αριστουργηματικά αγάλματα όπως τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου ή τον Περσέα του του Τσελίνι, να δεις να δύει ο ήλιος πίσω από τον τρούλο που έφτιαξε ο Τζιότο καθώς θα απολαμβάνεις το απογευματινό σου άπερολ σε μια από τις ατελείωτες ταράτσες, να φας τις περίφημες bistecche florentine υπό το φως των κεριών σε μια παραδοσιακή οστερία, να ανεβείς τα σκαλιά που κάποτε πατούσαν τα δερμάτινα πέδιλα του Δάντη, να χαθείς στα σοκάκια και να νομίζεις ότι τα φανάρια και οι αγιογραφίες στους υπαίθριους τοίχους φωτίζουν το πέρασμα σου σε άλλο αιώνα.

34

Άλλωστε εδώ μοιάζουν όλα ενιαία μέσα στον χρόνο καθώς φαίνεται να έχουν μείνει στο περίφημο Κουαρτοτσέντο που έφερε στην πόλη όλους τους κορυφαίους ζωγράφους και γλύπτες της Αναγέννησης οι οποίοι έβαλαν στοίχημα να μετατρέψουν αυτό το αστικό κέντρο της Τοσκάνης σε καλλιτεχνικό πυρήνα της Ευρώπης. Και προφανώς τα κατάφεραν: ο αρχιτέκτονας και ζωγράφος Βαζάρι βάλθηκε να ζωγραφίσει τον πιο εντυπωσιακό τρούλο που φτιάχτηκε ποτέ στην Ανθρωπότητα και ο ανταγωνιστής του Τσελίνι να φτιάξει το πιο μυθιστορηματικό άγαλμα, εμπνευσμένο, όπως και τα περισσότερα εδώ, από τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας. Ίσως τελικά να μην έχουν άδικο οι Φλωρεντίνοι που παραμένουν αρκούντως αλαζόνες με το επιβλητικό οικόσημο της πόλης τους να στολίζει ακόμα και σήμερα κάθε γωνιά και αντικείμενο της πόλης και τα αρώματα που έρχονται από την Τοσκάνη να αναμειγνύονται ιδανικά με την πιο άγρια μυρωδιά από τα αυθεντικά δέρματα που υπάρχουν παντού σε κάθε υπαίθρια αγορά και κάθε δρόμο. Το τελετουργικό έχει επίσης σημασία καθώς χαρακτηρίζεται από τον τρόπο που διακοσμούν και το πιο μικρό τουριστικό μαγαζάκι ή που αραδιάζουν οι χρυσοχόοι την πραμάτεια τους στη Πόντε Βέκιο από τον 13ο αιώνα μέχρι σήμερα, μια γέφυρα-έργο τέχνης που ούτε ο Χίτλερ δεν τόλμησε καν να απειλήσει.

Όλα αυτά δικαιολογούν το περίφημο σύνδρομο Σταντάλ που λέγεται ότι σε πιάνει στη Φλωρεντία, και το οποίο ορίζεται ως «ψυχοσωματική ασθένεια που προκαλεί ταχυπαλμία, λιποθυμία και σύγχυση» κυρίως λόγω της παρατεταμένης έκθεσης του ανθρώπου στην ομορφιά σύμφωνα με τον Γάλλο συγγραφέα ο οποίος εφηύρε αυτό τον όρο όταν πρωτοαντίκρισε τα πανέμορφα έργα των Τζόττο, Ντονατέλλο, Βαζάρι, Μπροτσίνο στη βασιλική της Santa Groce δηλαδή του Τιμίου Σταυρού, όπου επίσης βρίσκονται θαμμένοι ο Γκιλμπέρτι, ο Μπούνι, ο Μικελάντζελο, ο Γαλιλαίος και φυσικά ο Μακιαβέλλι, επίσης άμεσα συνδεδεμένος με την πόλη. Δεν υπάρχει περίπτωση σε αυτή την πόλη να μην πάθεις ότι και ο Σταντάλ ή Ρίλκε στο «Κισμέτ», ο οποίος όταν είδε τη Φλωρεντία ονειρεύτηκε να τριγυρνάει κάπου στη Σάντα Μαρία ντελ Φιότε -το πιο ερωτευμένο ζευγάρι που είχε φανταστεί ποτέ: «Είχαν αρχίσει κιόλας ν’ ανάβουνε τ’ αστέρια κι ο αιθέρας τρεμούλιαζε με τη μικρή χαρμόσυνη εσπερινή καμπάνα της εκκλησίας του Σαν Νικολό».
Εκείνος τότε παρακάλεσε: «Οδήγησε με στον Θεό» έγραφε χαρακτηριστικά. Στη Φλωρεντία έχεις άλλωστε την αίσθηση ότι βλέπεις τον Θεό στα μάτια.

Η Αφροδίτη του Μποτιτσέλι

Τολμηρή στη σύλληψη η ερωτική θεά Αφροδίτη αναδύεται μέσα από ένα όστρακο και από τη φαντασία του Μποτιτσέλι, προστατευόμενου επί σειρά ετών του Τζολιάνο ντι Πιέρο, την ερωμένη του οποίου, τη Σιμονέττα, λέγεται ότι την είχε επίσης ερωτευτεί και του ενέπνευσε τον εμβληματικό πίνακα. Η ερωτική αύρα που απογειώνει τον πίνακα μετατρέπει αυτομάτως την Αφροδίτη σε αναγεννησιακό σύμβολο δίνοντας παράλληλα έναν άλλον αέρα στη πόλη, σαν αυτό που φυσάει τα πυρόξανθα μαλλιά της. Η ίδια οργιαστική ανάταση διακρίνει και την περίφημη κοπέλα της Άνοιξης από τη γνωστή σύνθεση επίσης του Μποτιτσέλι. Αυτοί οι δυο πίνακες είναι ίσως ένας βασικότατος λόγος για να επισκεφθεί κανείς Πινακοθήκη Ουφίτσι, το μεγαλύτερο ίσως μουσείο της Ευρώπης μαζί με το Λούβρο με μερικά από τα εμβληματικά έργα στον κόσμο. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται η Galleria dell’Academia με τον αυθεντικό Δαυίδ του Μικελάντζελο -αντίγραφό του θα δει κανείς στην περίφημη Piazza della Signoria.

Piazza della Signoria

Αρκεί να σταθείς στο κέντρο αυτής της πλατείας για να καταλάβεις γιατί οι νεοπλατωνιστές φιλόσοφοι νόμιζαν ότι από εδώ ξεκινάει και τελειώνει ο κόσμος. Εδώ άλλωστε απαγχονίστηκε και κάηκε ο μοχθηρός Σαβοναρόλα, ο οποίος τόλμησε να κάψει στο κέντρο της πλατείας κορυφαία έργα τέχνης, κάτι που θυμίζει και η πλακέτα που κοσμεί το κέντρο της πλατείας. Τα επιβλητικά αγάλματα που εκτίθενται δημόσια αποδεικνύουν πόσο σημαντικό ήταν για τους Φλωρεντίνους το κοινό κτήμα των έργων τέχνης καθώς, εκτός από το αντίγραφο του Δαβίδ που «φυλάει» την είσοδο του Palazzo Vecchio με τον χαρακτηριστικό πύργο που αγγίζει τα εκατό μέτρα ξεχωρίζουν η «Αρπαγή των Σαβίνων Γυναικών» του Τζιαμπολόνια αλλά και το «Συντριβάνι του Ποσειδώνα» του Μπαρτολομένα Αμανάτι.

Ο «Περσέας» του Τσελίνι

Αρκεί να πλησιάσει κανείς τον «Περσέα με το κεφάλι της Μέδουσας» στην ίδια πλατεία για να θαυμάσει τις λεπτομέρειες ενός από τα πιο περίτεχνα αγάλματα στην Ιστορία αλλά και τις κρυμμένες αναφορές στο ίδιο το πρόσωπο του δημιουργού του Τσελίνι, ο οποίος θεώρησε ότι αυτό είναι το απόλυτο έργο της καλλιτεχνικής του ζωής. Όταν ο δούκας της Φλωρεντίας του παρήγγειλε τον «Περσέα», εκείνος απάντησε ότι του είναι αδιανόητο να κάνει ένα έργο που να μπορεί να σταθεί δίπλα στην Ιουδήθ του Ντονατέλο και τον Δαβίδ του Μικαλαντζελο στην ίδια, μάλιστα, πλατεία αλλά τελικά τα κατάφερε με τίμημα την πνευματική και σωματική του υγεία. Η δημιουργία του όπως ο ίδιος αφηγείται στην εξαίσια αυτοβιογραφία του -«Η ζωή του Μπενβενούτο Τσελλίνι», μτφ Γιώργος Λεωτσάκος, Άγρα- του έγινε εμμονή και τον αρρώστησε.

Ο καθεδρικός ναός Ντουόμο/Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε (Santa Maria del Fiore)

Νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο πως όσοι ενεπλάκησαν στον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση αυτού του ναού ή τρελάθηκαν ή εγκατέλειψαν στην πορεία: από τον πρώτο αρχιτέκτονα Ντι Κάμπιο, ο οποίος ανέλαβε στα τέλη του 13ου αιώνα να φτιάξει τον πιο εκπληκτικό ναό που θα υπήρχε στην Ιταλία μέχρι τον Βαζάρι που έκανε τον αδιανόητο τρούλο, με τον οποίο έχει κανείς την αίσθηση ότι έβαλε στοίχημα να ξεπεράσει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τον Μικελάντζελο και την Καπέλα Σιστίνα. Άλλωστε είναι προφανές ότι η δική του «Δευτέρα Παρουσία» είναι πολύ πιο πλουμιστή και γεμάτη από όλες τις ποιητικές λεπτομέρειες που περιγράφει ο Δάντης στο δικό του ομώνυμο έργο. Αλλά αν δεν έχει πιαστεί ο λαιμός σας να κοιτάτε όλες αυτές τις λεπτομέρειες στο εσωτερικό του ναού ή αν δεν έχετε μείνει με το στόμα ανοιχτό χαζεύοντας την ομορφιά, μπορείτε ακόμα να κάνετε τρεις φορές τον γύρω της πλατείας για να παρατηρήσετε το αδιανόητο εξωτερικό του. Εδώ γίνεται ο χαμός: γοτθικά και νεογοτθικά στοιχεία ανακατεύονται μοναδικά με τις μοντέρνες ύστερες προσθήκες του γκρι και του ροζ μαρμάρου τον 19ο αιώνα από τον Εμίλιο ντε Φαμπρίς. Κάποια στιγμή μάλιστα, έναν αιώνα αφότου περατώθηκε η κατασκευή του ναού το 1418, ξεκίνησε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός όπου φυσικά πλειοδότησε ο Μπρουνελέσκι ο οποίος έφτιαξε αυτής της εκπληκτικής ομορφιάς τρούλο που είναι σημείο κατατεθέν της πόλης και ξεχωρίζει, όπου και να βρίσκεσαι, όπως και το περίφημο καμπαναριό του Τζιόττο. Η Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε είναι όντως η Παναγιά που θα κουβαλάς μαζί σου για πάντα.

Μουσείο Andrea del Sarto

Από τα πιο άγνωστα αλλά υπέροχα μουσεία με τον περίφημο Μυστικό Δείπνο του γκράντε μαέστρο Ντελ Σάρτο -για τον οποίο οι μεγάλοι καλλιτέχνες της εποχής έλεγαν ότι είναι senza errori, δηλαδή αψεγάδιαστος αλλά και με διάφορους πίνακες γυναικών ζωγράφων της Αναγέννησης όπως η Πλαουτίλια Νέλι. Μην το χάσετε.

Το σπίτι-νοσοκομείο των Αθώων (Ospedale degli Innocenti)

Οι οδηγοί ξεχνούν συνήθως να αναφέρουν αυτό το αριστουργηματικό μέρος με απανωτές εκπλήξεις που έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις: σε αυτό το νοσοκομείο-ορφανοτροφείο άφηναν οι φτωχότεροι γονείς τον 17ο αιώνα τα άρρωστα παιδιά τους επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα να τα φροντίσουν χωρίς να έχουν δικαίωμα επίσκεψης ή πρόσβασης. Προκειμένου η διαμονή των παιδιών να είναι πιο ευχάριστη και ως αίτημα φροντίδας από έναν άκρως ευαίσθητο καλλιτέχνη όπως τον νεαρό Μποτιτσέλι ξεχωρίζει η ειδικά διαμορφωμένη για αυτόν τον χώρο «Παναγία με το βρέφος» ενώ εδώ βρίσκεται η πιο διάσημη νωπογραφία του Ντομένικο Γκιρλαντάιο (προσωπικός αγαπημένος), «Το προσκύνημα των μάγων». Αν κοιτάξετε τις λεπτομέρειες δίπλα στον μικρό Μαυριτανό με τη ριγέ φορεσιά θα δείτε τον ίδιο τον ζωγράφο να γονατίζει για να δεχτεί και αυτός τη χάρη. Επίσης στο πανέμορφο καφέ του που βρίσκεται στην ταράτσα του κτηρίου έχετε θέα την κουπόλα του Ντουόμο και ολόκληρη την πόλη.

Βασιλική της Αγίας Τριάδος-Σάντα Τρίνιτα

Προσωπικά μιλώντας το αγαπημένο μέρος στη Φλωρεντία με τις πιο ωραίες τοιχογραφίες που μπορεί να δει θνητός και φυσικά δεν μιλάω μόνο για την ομώνυμη εκκλησία αλλά, όπως συνήθως συμβαίνει στη Φλωρεντία, για το μικρό παρεκκλήσι που βρίσκεται στο εσωτερικό, το περίφημο παρεκκλήσι Σασέτι. Η Σάντα Τρίνιτα βρίσκεται μπροστά από την ομώνυμη πλατεία στην οδό Τορναμπουόνι και ο αυστηρός αρχιτεκτονικός ρυθμός στο εξωτερικό, άμεσα συνδεδεμένος με το Τάγμα των Βαλομβροσιανών μοναχών, σε καμία περίπτωση δεν μαρτυρά το αποκαλυψιακό εσωτερικό της σε μια πρωτόγνωρη έκρηξη ομορφιάς και χρωμάτων. Ειδικά οι νωπογραφίες του Γκιρλαντάιο στο παρεκκλήσι Σασέτι κόβουν την ανάσα: από το πορτραίτο του ομώνυμου τραπεζίτη, ο οποίος παρότι σε μεγάλη ηλικία και με πρόσωπο σκαμμένο από τις κρεατοελιές φοράει ένα πανωφόρι με ένα τόσο πανέμορφο έντονα κόκκινο που σε κάνει να αναθεωρείς όσα ήξερες για την ποικιλία των χρωμάτων έως τη σειρά των τοιχογραφιών για τον Άγιο Φραγκίσκο.

Δάντης παντού

Αν ένας ποιητής είναι συνδεδεμένος με έναν τόπο, αυτός είναι ο Δάντης με τη Φλωρεντία: από το σπίτι του, όπου μπορείτε να δείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με την καθημερινότητα και το έργο του ποιητή έως τη νεκρική του μάσκα που εκτίθεται στο Palazzo Vecchio και τον τάφο του στη Santa Croce (με το επιβλητικό του άγαλμα μπροστά στην ομώνυμη εκκλησία). Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι ο Δάντης δεν πέθανε εδώ αφού οι Φλωρεντίνοι τον είχαν εξορίσει και όταν του ζήτησαν να επιστρέψει ο ίδιος λέγεται ότι απάντησε «Δεν είναι αυτός ο δρόμος για να γυρίσω στην πατρίδα, αν μπορέσετε να βρείτε άλλον τρόπο πιο σύμφωνο με την τιμή και τη δόξα του Δάντη, θα έρθω με βήματα γοργά». Πάντως το πνεύμα του δεσπόζει παντού στην πόλη του και όταν τριγυρίσετε στα σοκάκια ψάξτε για τις δυο πέτρες του όπου λένε ότι ο ποιητής καθόταν και στοχαζόταν τους στίχους της «Θείας Κωμωδίας» (όλοι όσοι βέβαια έχουν διαβάσει τη βιογραφία του ξέρουν ότι την ολοκλήρωσε στη Ραβέννα πίνοντας ωραία κρασιά-χορηγία των πλούσιων θαυμαστών της ποίησής του). Μην ξεχάσετε φυσικά να αγοράσετε όλα τα ωραία αναμνηστικά του Δάντη -από εξαίσιες γκραβούρες σε παλαιοβιβλιοπωλεία έως αναπτήρες, τσάντες και όλα αυτά τα ωραία κιτς μεμοραμπίλια.

Το πιο παλιό φαρμακείο της Ευρώπης-Officina Porfumo Farmaceutica di Santa Maria

Σε αυτό το αριστουργηματικό φαρμακείο -που σε εντυπωσιάζει από την τρομερή αρχιτεκτονική του έως την canopy με τα αποξηραμένα φυτά που στολίζουν τους τοίχους του- οι Φραγκισκανοί μοναχοί της Βασιλικής της Santa Maria Novella έφτιαχναν, τον 14ο αιώνα, το δικό τους ροδόσταμο και θεραπευτικές αλοιφές. Είναι ωραίο να αγοράσεις αρώματα και κρέμες από εδώ, αν θες να έχεις πάνω σου το άρωμα της πόλης. Γενικότερα, πάντως, οι Φλωρεντίνοι αγαπάνε τις μυρωδιές με την πόλη να είναι γεμάτη από αρωματοποιία και κέντρα παρασκευής ειδών κοσμηματοποιας.

Λαυρεντιανή Βιβλιοθήκη

Ίσως η πιο εντυπωσιακή βιβλιοθήκη που μπορεί να βρει κανείς στην Ευρώπη με περισσότερα από 4.500 πολύτιμα χειρόγραφα και άλλους τόσους τόμους που πρωτοτυπώθηκαν εδώ. Η βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε από τον Κοσμά των Μεδίκων και εμπλουτίστηκε από τον εγγονό του, Λαυρέντιο -από όπου και το όνομα- είναι άμεσα συνυφασμένη με την ουμανιστική παράδοση της Αναγέννησης και τις διδασκαλίες του Πετράρχη και τις ιστορίες του Βοκκάκιου δίνει το στίγμα του πνευματικού κέντρου που ήταν η Φλωρεντία κατά την εποχή της Αναγέννησης. Από αυτά τα μέρη και συγκεκριμένα από το studium της Φλωρεντίας είχε περάσει και ο δικός μας Εμμανουήλ Χρυσολωράς.

Κεντρική Αγορά-Mercato centrale

Must, ειδικά αν είστε από τους ηδονοβλεψίες της δαψίλειας των ζαρζαβατικών, φρούτων και όλων αυτών των απίθανων προϊόντων που αποδεικνύουν γιατί η γη της Τοσκάνης είναι τόσο ευλογημένη. Οπωσδήποτε να αναζητήσετε την καντίνα nebrone όπου οι ντόπιοι τρώνε τον δικό τους πατσά με σέλινο και άπειρα λαχανικά αλλά φυσικά και το απαραίτητο σάντουιτς με τρούφα, ένα υλικό που στολίζει σχεδόν όλα τα πιάτα των Φλωρεντίνων.

Η μαγική περιοχή Oltrarno (μακριά από τους τουρίστες)

Η περιοχή του Oltrarno, δηλαδή της πλευράς που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Άρνο ποταμού είναι ίσως η πιο όμορφη της πόλης με τους ατελείωτους μαγικούς κήπους, το επιβλητικό Palazzo Pitti, που υπήρξε και η κεντρική κατοικία των αρχόντων της Φλωρεντίας μέχρι το 1919, και τις πανέμορφες μικρές τρατορίες. Μη χάσετε εκτός από το Palazzo Pitti, τους κήπους Μπόμπολι (Giardino di Boboli) και τους κήπους Μπαρντίνι (Giardino Bardini). Οι ντόπιοι προτιμούν μάλιστα τα στέκια γύρω από την Piazza Santo Spirito-αξίζει ένα ωραίο νεγκρόνι στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου Palazzo Guadagni.

Le Volpi e L’Uva

Piazza de Rossi 1
Πανέμορφη Enoteca, από τις πιο ωραίες που αφθονούν στη πόλη, μικρό αλλά και σημείο αναφοράς για τους ντόπιους -και όχι μόνο. Με τραπεζάκια έξω όταν οι νύχτες είναι άνυδρες, δίπλα στην Ponte Vecchio με εντυπωσιακή λίστα κρασιών. Τα πιο ωραία chianti από τη γειτονική Τοσκάνη θα τα βρείτε εδώ.

La Carraia gelato
Αυτή η μικρή αλλά η ωραιότερη τζελατερία στην πόλη με το όνομα της παρμένο από την παλαιότερη γέφυρα της Φλωρεντίας φέρνει στο νου μνήμες από γεύσεις άλλης εποχής: το παγωτό φυστίκι βάζει κάτω όλους τους Προυστ. Εξαίσιο.

Caffè gilli

Piazza della Repubblica
Καταλαβαίνεις ότι κάτι συμβαίνει εδώ με το που μπαίνεις: σε κερδίζουν το εντυπωσιακό Αρ Ντεκό περιβάλλον, η εντυπωσιακή μπάρα που μοιράζονται αρμονικά οι ντόπιοι που πίνουν όρθιοι τον εσπρέσσο τους με τους τουρίστες, τα απίστευτα κέικ στις βιτρίνες, οι πολυέλαιοι και τα γκαρσόνια βγαλμένα από το σκηνικό άλλης εποχής. Δεν είναι να απορείς ότι παραμένει το ζαχαροπλαστείο που σερβίρει το ίδιο γευστικό millefoglie με τη μυστική συνταγή από το 1733 που μπορείς να το γευτείς στην όμορφη σάλα μαζί με μια γευστικότατη γκράπα. Το πιο διάσημο, αναμφίβολα, καφέ της πόλης.

Coquinarius

Via delle Oche 11r
Το μέρος όπου μπορεί κανείς να γευτεί όλες τις ντόπιες γεύσεις: από την παραδοσιακή μπιστέκα της Φλωρεντίας έως ζυμαρικά, ταρτάρ αλλά και την καλύτερη tagliere-δηλαδή το πλατό με τα διαφορετικά ντόπια αλλαντικά, κάτι που συνηθίζουν οι Φλωρεντίνοι μαζί με το κρασί τους. Καταπληκτική και η λίστα με τα κρασιά. Και το καλύτερο; Λίγα μέτρα πιο πέρα από την Piazza del Duomo.

La Giostra

Borgo Pitti 12R
Απαραίτητο το πέρασμα από αυτό το ατμοσφαιρικό εστιατόριο που έχουν τιμήσει όλοι οι διάσημοι -από τον Έλτον Τζον έως τον Μικ Τζάγκερ με τις φωτογραφίες τους να κοσμούν τους τοίχους. Και είναι σίγουρο ότι δεν έφυγαν δυσαρεστημένοι αφού ο ιδιοκτήτης με τα απειράριθμα τατουάζ, βραχιόλια, σκουλαρίκια και τη ζεστή καρδιά κάνει ο, τι μπορεί για να φύγεις ευχαριστημένος. Αν έχετε σκοπό για ωραίες εξομολογήσεις τρώγοντας τα πιο γευστικά ιταλικά πιάτα υπό το φως των κεριών να το προτιμήσετε. Συγκλονιστικό το carpaccio χταπόδι και οι φλωρεντίνικες μπριζόλες του.

Gucci Osteria

Piazza della Signoria
Ο Μισελενάτος, διάσημος σεφ Μάσιμο Μποτούρα βάζει την υπογραφή στα πιάτα και ο Αλεσάντρο Μικέλε την αισθητική και το αποτέλεσμα είναι μια gucci βραδιά με γκουρμέ ευδαιμονία. Πιστοί στη λογική της Osteria, δηλαδή των ταπεινών υλικών που δέσποζαν στα τραπέζια των Ιταλών, αλλά με υψηλή φαντασία και με τρία αστέρια Μισελέν να αστράφτουν πάνω το μενού οι δημιουργοί της οστερία έχουν βάλει σκοπό να μην ξεχάσεις ποτέ αυτή τη βραδιά στη μικρή, καλαίσθητη σάλα της. Προσωπικά θα τη θυμάμαι για πάντα.

Ξενοδοχεία

Από το επιβλητικό St Regis, δηλαδή ένα ανακαινισμένο παλιό παλάτι βόρεια της Ponte Vecchio, που σε μεταφέρει απόλυτα στην Αναγεννησιακή εποχή έως το πολύ μοντέρνο Brunelleschi, εμπνευσμένο από τον περίφημο αρχιτέκτονα, τα ξενοδοχεία της Φλωρεντίας επιβεβαιώνουν με κάθε τρόπο την αιώνια φήμη της. Ωραίο και το ξενοδοχείο Lungarno όπου μείναμε: δεν θα ξεχάσω εκείνο το απόγευμα που έπινα το απερόλ μου χαζεύοντας τον ήλιο καθώς βυθιζόταν πίσω από τις γέφυρες του Άρνο ποταμού. Εμπειρία και το δείπνο στο πριβέ εστιατόριο του Borgo Jacopo με τους πίνακες του Πικάσο και του Κοκτό να στολίζουν τους τοίχους.