Φτάνοντας στο Ροβανιέμι, την πρωτεύουσα της φινλανδικής Λαπωνίας, ο νους μικρών και μεγάλων πηγαίνει κατευθείαν στο ξύλινο εργαστήρι του Άη Βασίλη όπου πρασινοντυμένα ξωτικά φορτώνουν πυρετωδώς στα έλκηθρα των ταράνδων τα δώρα που ο Άη Βασίλης θα μοιράσει στον πλανήτη.

18

Όσο ειδυλλιακή και αν ακούγεται, η παραμυθένια αυτή εικόνα είναι πολύ κοντά στο πραγματικό χωριό του Άη Βασίλη που απέχει κάτι λιγότερο από 10 χιλιόμετρα από τη μικρή πόλη του φινλανδικού βορρά και μόλις 2 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της πόλης.

Η σχέση του Ροβανιέμι με τον Άη Βασίλη ξεκίνησε με έναν μάλλον απροσδόκητο τρόπο το μακρινό 1950, όταν η Ελεανόρ Ρούσβελτ αποφάσισε να επισκεφθεί άρον άρον την Λαπωνία και οι ντόπιοι δημιούργησαν αναγκαστικά ένα ταπεινό ξύλινο σαλέ, για να υποδεχτούν την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Το μικρό ξύλινο σαλέ είναι ο πρόγονος του σημερινού αχανούς χωριού του Άη Βασίλη και στέκει σαν προάγγελος της τεράστιας ανάπτυξης που ακολούθησε.

Μέχρι το 1984, το Ροβανιέμι περνούσε μάλλον απαρατήρητο, μιας και οι θαρραλέοι πολικοί τουρίστες κατευθύνονταν προς το απομονωμένο Korvatunturi. Τότε ήταν που οι μικροί τουριστικοί επιχειρηματίες του Ροβανιέμι αποφάσισαν να μεταφέρουν την πατρίδα του Άη Βασίλη στην περιοχή τους, μιας και το Ροβανιέμι ήταν η μόνη πόλη στην βόρεια Φινλανδία που είχε τότε αεροδρόμιο.

Με την ιστορία του Άη Βασίλη έτοιμη χάρη στα σκίτσα του Τόμας Ναστ, το Ροβανιέμι δεν άργησε να ταυτίσει την ύπαρξή του με τον άγιο των Χριστουγέννων και να γίνει ένας από τους κορυφαίους χριστουγεννιάτικους προορισμούς στην Ευρώπη.

Το χωριό του Άη Βασίλη είναι στην πραγματικότητα ένα τεράστιο θεματικό πάρκο – κάτι σαν την Ντίσνεϊλαντ – με την μόνη διαφορά ότι, αν και 100 τοις εκατό χριστουγεννιάτικο, παραμένει ανοιχτό 365 ημέρες τον χρόνο προσφέροντας μία τεράστια γκάμα δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες και όλα τα είδη ταξιδιωτών. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, η είσοδος στο χωριό του Άγιου Βασίλη είναι εντελώς δωρεάν, καθώς σύμφωνα με την σκανδιναβική φιλοσοφία, ο ποιοτικός χρόνος της οικογένειας πρέπει να είναι προσβάσιμος σε όλους. Βέβαια οι προσφερόμενες δραστηριότητες στο τεράστιο θεματικό πάρκο των Χριστουγέννων δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση, καθώς οι επισκέπτες, ανάλογα με το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων τους, διαλέγουν τι προτιμούν να επισκεφθούν περισσότερο πληρώνοντας το σχετικό αντίτιμο.

Πρώτος σταθμός στο χαοτικό χωριό του Άη Βασίλη, μα φυσικά, ο ίδιος Άη Βασίλης. Ακριβώς στο κέντρο του χριστουγεννιάτικου χωριού βρίσκεται το Γραφείο του Άγιου Βασίλη, όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να μιλήσουν με τον αγαπημένο άγιο και να ταχυδρομήσουν τα γράμματά τους με την ταχυδρομική σφραγίδα του επίσημου Γραφείου του Άη Βασίλη. Ουσιαστικά το ταχυδρομείο του Άγιου Βασίλη είναι παράρτημα του εθνικού ταχυδρομείου της Φινλανδίας και αν θέλετε να κάνετε μία έκπληξη στους αγαπημένους σας, μπορείτε απλά να ταχυδρομήσετε ένα γράμμα και ο Άη Βασίλης να το στείλει εκεί που εσείς θέλετε. Καλά διαβάζετε. Το Ταχυδρομείο του Άη Βασίλη μπορεί να στείλει οτιδήποτε οπουδήποτε.

Προσοχή όμως. Ο Άγιος Βασίλης δουλεύει με ωράριο και μπορείτε να τον βρείτε μόνο ώρες γραφείου. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, ο Άγιος Βασίλης έχει προσωπική ζωή και μπορείτε να γνωρίσετε και την Κυρία του Άη Βασίλη. Αν και φαίνεται αστείο, λίγα μέτρα μακριά από το Γραφείο του Άη Βασίλη καταμεσής των πανύψηλων ελάτων που στολίζουν την περιοχή βρίσκεται η κατοικία της Κυρίας Άη Βασίλη. Το σπίτι της Κυρίας Άη Βασίλη, αν και πιο ήσυχο από το πολύβουο Γραφείο του Άη Βασίλη, είναι εμφανώς επηρεασμένο από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των παλιών σκανδιναβικών σπιτιών, ενώ πληρώνοντας το εισιτήριο μπορείτε να περιηγηθείτε ελεύθερα στο εσωτερικό του μεγάλου διώροφου σπιτιού.

Αν πάλι ενδιαφέρεστε περισσότερο για μία αξέχαστη πολική εμπειρία, μπορείτε να «παίξετε» με το σύνορο του Βόρειου Πόλου. Καλά διαβάζετε. Βγαίνοντας από το Γραφείο του Άη Βασίλη, βρίσκεται το σύνορο που χωρίζει τον παραμυθένιο Βόρειο Πόλο από τον υπόλοιπο κόσμο. Αν και πρόκειται για παραπλάνηση, καθώς η νοητή γραμμή περνάει μόλις ελάχιστα χιλιόμετρα βορειότερα από το θεματικό πάρκο, μπορείτε κυριολεκτικά να σταθείτε με το ένα πόδι στο Βόρειο Πόλο και με το άλλο στον απλό καθημερινό κόσμο κοιτώντας το μεγάλο θερμόμετρο που μοιάζει σχεδόν πάντα κολλημένο κάτω από το μηδέν. Και όλα αυτά κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του μεγάλου χιονάνθρωπου που στέκει αγέρωχος να υποδέχεται τους επισκέπτες στο Γραφείο του Άη Βασίλη.

Η περιήγηση στο χωριό του Άη Βασίλη δεν σταματά εδώ. Αν σας ενθουσιάζει η άγρια ζωή του αρκτικού κύκλου, μπορείτε να δοκιμάσετε μία βόλτα με έλκηθρο που σέρνουν χάσκι μέσα από χιονισμένα μονοπάτια με αμέτρητα έλατα. Μιας και το χωριό του Άη Βασίλη είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο, η βόλτα με τα χάσκι είναι ένα must που δεν γνωρίζει εποχή. Γνωστά και ως πολικά σαφάρι, οι βόλτες με το έλκηθρο αποτελούν παραδοσιακό τρόπο μετακίνησης για τους Σάμι και τους Εσκιμώους που ζουν στον αρκτικό κύκλο, ενώ ακόμη και χωρίς χιόνια, το αρκτικό τοπίο παραμένει αινιγματικό και ανεξερεύνητο με τα πυκνά δάση ελάτων και τους ταράνδους να βόσκουν ανενόχλητοι μέσα στην άδεια τούνδρα. Το εισιτήριο στο πάρκο των χάσκι διαρκεί όλη την μέρα, ενώ περιλαμβάνονται εξορμήσεις για όλα τα γούστα και τις ηλικίες. Είναι σημαντικό πως οι Φινλανδοί δίνουν μεγάλη σημασία στην σωστή ανατροφή των χάσκι και ελέγχουν πολύ προσεκτικά τις συνθήκες στις οποίες αναπαράγονται και αναπτύσσονται με γνώμονα πάντα την προστασία των ζώων.

Η επίσκεψη στο χωριό του Άη Βασίλη δεν μπορεί να αφήσει εκτός τον Κόσμο του Χιονάνθρωπου. Σε απόσταση 30 λεπτών από το χωριό του Άη Βασίλη, βρίσκεται ένα από τα πιο περίεργα μίνι resort στον κόσμο. Ο λόγος για το Arctic Snow Hotel, ένα ξενοδοχείο λαξευμένο εξ’ολοκλήρου στον πάγο με την κάπως κυνική επιγραφή «Ντυθείτε ζεστά» στην είσοδο να προετοιμάζει τους επισκέπτες για την – πραγματικά – κρύα διαμονή.

Αν και κάπως ιδιαίτερο, το εκκεντρικό αυτό ξενοδοχείο έχει δημιουργήσει και μία άλλη γνωστή ατραξιόν στο χωριό του Άη Βασίλη: την Παγωμένη Ντίσκο. Ουσιαστικά, η Παγωμένη Ντίσκο είναι ένα μπαρ λαξευμένο στον πάγο, όπου επισκέπτες και θαμώνες μπορούν να απολαύσουν παγωμένα ποτά χορεύοντας με χαλαρή μουσική υπό το άγρυπνο βλέμμα των δεκάδων παγογλυπτών που υπάρχουν στον χώρο.

Αν πάλι η επίσκεψη στο ice hotel δεν σας ενθουσιάζει, μπορείτε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στον πάγο κάνοντας ice sliding. Στον Κόσμο του Χιονάνθρωπου υπάρχουν δεκάδες πίστες για όλα τα επίπεδα, όπου όλοι και όλες μπορούν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους στο δημοφιλές σκανδιναβικό σπορ γλιστρώντας όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένα πάνω στον πάγο. Οι προδιαγραφές ασφαλείας είναι αρκετά υψηλές και τα ατυχήματα στις πίστες των χειμερινών σπορ είναι εξαιρετικά σπάνια. Άλλωστε, οι σκανδιναβικοί λαοί λατρεύουν όσο κανείς άλλος τα πολικά σπορ.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(146315)
      ["id"]=>
      int(146315)
      ["title"]=>
      string(38) "maria-vojtovicova-_HsNZhNDVOw-unsplash"
      ["filename"]=>
      string(49) "maria-vojtovicova-_HsNZhNDVOw-unsplash-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(658396)
      ["url"]=>
      string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/maria-vojtovicova-_HsNZhNDVOw-unsplash-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(131) "https://www.travel.gr/experiences/travel/sto-chorio-toy-agioy-vasili-sti-laponia/attachment/maria-vojtovicova-_hsnzhndvow-unsplash/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(39) "Βόρειο Σέλας/Photo: Unsplash"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(38) "maria-vojtovicova-_hsnzhndvow-unsplash"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(146264)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-11-21 09:53:16"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-11-21 09:55:50"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(99) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/maria-vojtovicova-_HsNZhNDVOw-unsplash-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(99) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/maria-vojtovicova-_HsNZhNDVOw-unsplash-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(100) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/maria-vojtovicova-_HsNZhNDVOw-unsplash-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(100) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/maria-vojtovicova-_HsNZhNDVOw-unsplash-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(101) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/maria-vojtovicova-_HsNZhNDVOw-unsplash-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(101) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/maria-vojtovicova-_HsNZhNDVOw-unsplash-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Το χωριό του Άη Βασίλη κρύβει, όμως, και πολλές εκπλήξεις για τους λάτρεις του Βόρειου Σέλαος. Όσοι επισκέπτες ενδιαφέρονται, έχουν την δυνατότητα να περιμένουν υπομονετικά σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους την ακαριαία εμφάνιση των πρασινωπών λάμψεων που σχίζουν τον ουρανό. Αν πάλι «αντέχει» το πορτοφόλι σας, μπορείτε να νοικιάσετε ένα γυάλινο ιγκλού πολύ κοντά στο χωριό του Άη Βασίλη για να κοιμηθείτε γαλήνια μέσα στο κατάλευκο τοπίο υπό το φως των πολικών λάμψεων.

Διαβάστε ακόμα:

10 πολυτελή ski resorts της Ευρώπης -Πού θα ζήσετε τις πιο λαμπερές στιγμές των φετινών γιορτών

Χριστούγεννα στην Ευρώπη με παιδιά: 5 κορυφαίοι προορισμοί για οικογενειακές διακοπές

Βόρειο Σέλας: 5 περιοχές του πλανήτη όπου η φύση ανάβει τα δικά της φώτα