Τα Κύθηρα είναι ένα νησί απαράμιλλης ομορφιάς με υπέροχες ακτές, σμαραγδένια νερά και πολλές δραστηριότητες που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες τουρίστες. Βρίσκεται νότια της Πελοποννήσου ενώ είναι γνωστό και με την ενετική ονομασία Τσιρίγο.

16

Το 1984 ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε την ταινία «Ταξίδι στα Κύθηρα» με τον Μάνο Κατράκη, τη Μαίρη Χρονοπούλου και τον Διονύση Παπαγιανόπουλο. Μάλιστα, η ταινία απέσπασε δύο βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών και προτάθηκε και για Χρυσό Φοίνικα.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, το νησί είναι ο τόπος γέννησης της Αφροδίτης. Όσοι έχουν πάει, λατρεύουν το νησί με τα καταγάλανα νερά, τα παραδοσιακά χωριουδάκια με τους γραφικούς κολπίσκους, τα κάστρα, τα μνημεία αλλά και τα σπήλαια.

Ένα νησί με πολλά σπήλαια

Τα Κύθηρα έχουν αρκετά σπήλαια. Το Σπήλαιο Μυλοποτάμου, το Σπήλαιο Χουστή και το Σπήλαιο Καλάμου, ενώ στη λίστα έρχεται να προστεθεί ο σπηλαιώδης ναός στην Αγία Πελαγία και το μικρό Καταφυγάδι. Όλα τους έχουν μία ιστορία πολλών χιλιάδων χρόνων και αποτέλεσαν σταθμό για τη ζωή των κατοίκων.


Το σπήλαιο Μυλοποτάμου


Λίγα χιλιόμετρα έξω από το ομώνυμο χωριό, με κατεύθυνση την παραλία του Λιμνιώνα, θα βρείτε το σπήλαιο που έχει έκταση περίπου 2.000 τ.μ. και είναι το μεγαλύτερο του νησιού. Λόγω της τοπικής παράδοσης είναι γνωστό και ως «Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας», καθώς λέγεται πως εκεί βρέθηκε το σώμα της, όπως μαρτυρούν τοιχογραφίες στην είσοδο του σπηλαίου που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα και παραμένουν σε άριστη κατάσταση εξαιτίας της έλλειψης φωτός, της υγρασίας αλλά και της σταθερής θερμοκρασίας. Ωστόσο, υπάρχει και η θεωρία πως το σπήλαιο ήταν αφιερωμένο στην «Του Θεού Σοφία» και με την πάροδο των χρόνων έγινε γνωστό με το όνομα της αγίας. Εκτός όμως από τις τοιχογραφίες, υπάρχει και μία μικρή εκκλησία μέσα σε αυτό που είναι αφιερωμένη στην Αγία Σοφία.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Πάρις και η Ωραία Ελένη κατά τη φυγή τους από την αρχαία Σπάρτη βρήκαν καταφύγιο σε αυτό το σπήλαιο και παντρεύτηκαν στον προθάλαμό του.
Για πρώτη φορά εξερευνήθηκε λεπτομερώς και χαρτογραφήθηκε το 1955 από το ζεύγος Πετρόχειλου. Στο σπήλαιο υπάρχουν τέσσερις λίμνες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες που έχουν διάφορες αποχρώσεις λόγω της μορφολογίας των πετρωμάτων. Δυστυχώς, φέτος δεν είναι επισκέψιμο καθώς γίνεται η αποτύπωση του.
Δώδεκα λεπτά με το αυτοκίνητο προς τη νότια πλευρά του νησιού θα βρείτε την παραλία Λιμνιώνα. Εκεί, αφήνετε το όχημά σας και περπατώντας μία μικρή απόσταση θα βρεθείτε μπροστά στην Πράσινη Λίμνη, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο φωτογενή σημεία του νησιού.

×
play button
PLAY FULL VIDEO


Το σπήλαιο της Χουστής


Χωμένο μέσα στο έδαφος, κοντά στην περιοχή Διακόφτι, θα συναντήσετε το Σπήλαιο της Χουστής. Στη σπηλιά με τα δύο επίπεδα ανακαλύφθηκαν ευρήματα και πέτρινα εργαλεία τα οποία χρονολογούνται από το 4.000 π.Χ. Ο χώρος πιθανολογείται πως κάποτε λειτουργούσε ως ιερό, ενώ η ιστορία αναφέρει πως οι κάτοικοι της περιοχής όταν έβλεπαν κάποιο πλοίο να πλησιάζει, κρυβόντουσαν μέσα σε αυτό και τοποθετούσαν σκίνους στην είσοδο ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί.

×
play button
PLAY FULL VIDEO


Το σπήλαιο Καλάμου


Στον μικρό οικισμό «Σπηλίες», στα νότια του νησιού, δίπλα σε μία καταπράσινη ρεματιά βρίσκεται το σπήλαιο Καλάμου ή σπήλαιο της Αγίας Σοφίας. Στην είσοδό του είναι χτισμένο ένα μικρό εκκλησάκι και ενδείκνυται η επίσκεψη να γίνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή της άνοιξης που η βλάστηση είναι έντονη και η ρεματιά γεμάτη νερό καθώς η ομορφιά του φυσικού τοπίου είναι πραγματικά υπέροχη.

Το σπήλαιο του Μυλοποτάμου (Αγίας Σοφίας) είναι το μεγαλύτερο και το νησί έχει ακόμα δύο που έχουν την ίδια ονομασία. Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας κοντά στο χωριό της Αγίας Πελαγίας και το σπήλαιο Αγίας Σοφίας Καλάμου. Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως τα σπήλαια Μυλοποτάμου και Καλάμου επικοινωνούσαν και μία φορά που οι κάτοικοι έκλεισαν μία γάτα στο σπήλαιο του Μυλοποτάμου, βγήκε μερικές ημέρες μετά στο σπήλαιο Καλάμου.
Οι σπηλαιολόγοι Γιάννης και Άννα Πετρόχειλου ήταν οι πρώτοι που εξερεύνησαν τα σπήλαια των Κυθήρων αλλά και σπήλαια στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο όπως το σπήλαιο του Διρού στη Μάνη.
Μετά το σπήλαιο Αγίας Σοφίας στην Αγία Πελαγία που αποτελεί έναν σπηλαιώδη ναό, υπάρχει ένα ακόμα, κάπως πιο «άγνωστο» και αυτό είναι το σπήλαιο Καταφυγάδι που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Μερμηγκάρι και αποτελεί καταφύγιο για την πανίδα της περιοχής. Έχουν εντοπιστεί όστρακα και κεραμικά από τη Μινωική και Μυκηναϊκή Εποχή, ενώ είναι αρκετά μικρό και στενό.

Οι θαλάσσιες σπηλιές

Όμως, τα Κύθηρα έχουν και πολλές θαλάσσιες σπηλιές που μπορείτε να εξερευνήσετε με καταδυτικό εξοπλισμό. Μία από τις πιο εντυπωσιακές και πιο φημισμένες, είναι η Σπηλιά Χύτρας στη βραχονησίδα νότια από το λιμάνι του Καψαλίου. Είναι προσβάσιμη μόνο με σκάφος και η καλύτερη ώρα είναι το απόγευμα καθώς ο ήλιος που ετοιμάζεται να δύσει φωτίζει με ιδιαίτερα χρώματα τον βυθό.

Διαβάστε ακόμα:

4 μέρες στα Κύθηρα: Οδοιπορικό σε ένα επιβλητικό νησί

Καλαδί: Η ονειρική παραλία των Κυθήρων με τα 162 σκαλοπάτια

Οι καλύτερες παραλίες των Κυθήρων