Η Ύδρα είναι νησί με κάμποσες ομορφιές, που λόγω της εγγύτητάς της στην Αττική δέχεται πολλούς επισκέπτες από την πρωτεύουσα, σε όλες τις εποχές του χρόνου –με την κίνηση να κορυφώνεται στην περίοδο από τον Μάη μέχρι (και) τον Σεπτέμβρη.

15

Ως γνωστόν, στην Ύδρα απαγορεύονται τα αυτοκίνητα. Μια ιδιαιτερότητα η οποία έχει προσφέρει πολλά στη γαλήνη και στη γραφικότητα που αποπνέει το νησί, μα βάζει δύσκολα σε όσους επιθυμούν να φτάσουν στις εκτός πόλης παραλίες. Ασφαλώς, για αυτούς που διαθέτουν δικό τους σκάφος ή είναι ασκημένοι στην πεζοπορία, δεν υφίσταται θέμα. Οι υπόλοιποι επισκέπτες, όμως, θα πρέπει να κάνουν τον προγραμματισμό τους με βάση τα δρομολόγια των θαλάσσιων ταξί, εάν θέλουν να φτάσουν σε μέρη όπως π.χ. ο Βλυχός.

Ο Βλυχός είναι παραθαλάσσιος οικισμός στη βόρεια πλευρά της Ύδρας, χτισμένος στα 4 μέτρα υψόμετρο από την ακτή. Πρόκειται για μικρό χωριό, με μόλις 19 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011), η δε παραλία του βρίσκεται στη βόρεια άκρη. Δεν πρέπει να μπερδεύεται επομένως με την παραλία Πλάκες Βλυχού, η οποία εντοπίζεται στα νοτιοδυτικά, έξω από τα όρια του οικισμού (στα 15 λεπτά περπάτημα), αποτελώντας ξεχωριστό προορισμό.

Η παραλία που ξετρέλανε το Forbes

Ο Βλυχός εντοπίζεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το λιμάνι (και πρωτεύουσα) της Ύδρας, όπου θα σας αφήσει το ιπτάμενο δελφίνι από τον Πειραιά ή το θαλάσσιο ταξί από το Μετόχι της Ερμιόνης. Αν αποφασίσετε να φτάσετε στον οικισμό πεζοπορώντας, θα πρέπει να ακολουθήσετε την επαρχιακή οδό Μανδρακίου-Μώλου, υπολογίζοντας ότι η διαδρομή θα σας πάρει 40 λεπτά. Διαφορετικά στο λιμάνι θα αναζητήσετε τα θαλάσσια ταξί που εκτελούν το σχετικό δρομολόγιο (το καλοκαίρι έχει κάθε μισή ώρα), το οποίο θα σας φέρει στον προορισμό σας μέσα σε 10 λεπτά.

Το 2019 η παραλία του Βλυχού ξετρέλανε τη Cecilia Rodriguez, ταξιδιωτική συντάκτρια του περίφημου Forbes, η οποία την κατέταξε στις 9 ομορφότερες της Ευρώπης. Πρόκειται για ακτή με μικρό βότσαλο, στην οποία έχουν στηθεί ψάθινες ομπρέλες, ξαπλώστρες και εγκαταστάσεις για ντους –λάβετε υπόψη, όμως, ότι κάποιες μέρες του Ιουλίου και του Αυγούστου (κυρίως Σαββατοκύριακα) θα είναι δύσκολο να βρείτε ελεύθερο χώρο, εάν έρθετε αργά. Άλλωστε, σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, ο μέγιστος αριθμός λουόμενων που μπορούν να φιλοξενηθούν εδώ ανέρχεται σε περίπου 150 άτομα. Επιπλέον, στην είσοδο προς το νερό οι μεγάλες πέτρες ενδέχεται να γλιστράνε αρκετά, οπότε μπείτε/βγείτε με προσοχή ή προνοήστε να φέρετε μαζί ειδικά παπουτσάκια θαλάσσης.

Τα δύο μεγάλα ατού του Βλυχού είναι τα νερά και η θέση του. Η θάλασσα εδώ είναι καθαρή, βαθιά, με μπλε και πρασινωπές αποχρώσεις, που θα ικανοποιήσουν κάθε λάτρη της κολύμβησης. Η δε γωνιά στη βόρεια πλευρά του οικισμού εξασφαλίζει ωραία θέα προς το νησάκι Δοκός, καθώς και όμορφα ηλιοβασίλεματα, εάν μείνετε εδώ μέχρι αργά το απόγευμα.

Στην όλη ειδυλλιακότητα, πάντως, ρόλο παίζουν και τα σπιτάκια του οικισμού που αρχίζουν να ορθώνονται στα βραχάκια δίπλα ακριβώς στην παραλία, δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο θέαμα με το λευκό τους χρώμα και τις γεμάτες λουλούδια και βασιλικούς αυλές τους. Μάλιστα, αν περπατήσετε προς την κατεύθυνσή τους θα δείτε και το γραφικό, παράκτιο εκκλησάκι του Αγίου Χαράλαμπου. Αναζητήστε όμως και το εκκλησάκι των Αγίων Κάρπου και Παπύλου, που χρονολογείται στο 1815, καθώς και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής πάνω στον βράχο.

Διαμονή και φαγητό στον Βλυχό

Στον Βλυχό δεν υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές υποδομές: παραμένει ένα μικρό, ήσυχο χωριό, το οποίο μπορεί να έχει τον κόσμο του τα καλοκαίρια, αλλά απευθύνεται κυρίως σε όσους αποζητούν μια ήρεμη, παραθαλάσσια εκδρομή έχοντας ως κύρια βάση την πόλη της Ύδρας. Αν αποφασίσετε πάντως να μείνετε κάποιες μέρες εδώ, θα βρείτε ότι προσφέρονται διάφορα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ερχόμενοι για μπάνιο, τώρα, θα καθίσετε στις ξαπλώστρες του beach bar-restaurant «Ενάλιον», το οποίο σερβίρει καφέ, αναψυκτικά και χυμούς, αλλά και σνακ, μπύρες, ούζο και πλήρες μενού, λειτουργώντας από το πρωί μέχρι το βράδυ όπως και τα περισσότερα μαγαζιά αυτού του τύπου στην Ελλάδα.

Αν θελήσετε ωστόσο μια διαφορετική και πιο ιδιαίτερη γευστική εμπειρία, τότε πρέπει να φάτε οπωσδήποτε στην ταβέρνα «Μαρίνα» της Μαρίνας Λεμπέση –μία από τις παλαιότερες σε όλη την Ύδρα (λειτουργεί από το 1963, έχοντας κάνει δύο ανακαινίσεις έκτοτε), η οποία ειδικεύεται στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Εδώ θα βρείτε φρέσκα πελαγίσια ψάρια και καλαμάρια, μουσακά, κόκορα με μακαρόνια, αλλά και υδραίικο καπαμά, καθώς και χειροποίητο γαλακτομπούρεκο.

Διαβάστε ακόμα:

24 ώρες στην Ύδρα

Ύδρα: 6 τοπ πεζοπορικές διαδρομές στο νησί που δεν υπάρχουν αυτοκίνητα

«Όταν συνάντησα την Λαίδη Νταϊάνα» -Η Ύδρα του συγγραφέα Χρήστου Δασκαλάκη