H Ελευσίνα είναι μια περιοχή της Περιφέρειας Αττικής με μεγάλο αρχαιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Για τον αρχαίο κόσμο ήταν μια πολύ σημαντική πόλη, γεγονός που τεκμηριώνεται από τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή. Η εκδρομή στην Ελευσίνα γίνεται στο πλαίσιο της γνωριμίας μας με την Αττική, η οποία αποτελεί έναν ασφαλή κι ελκυστικό πολυδιάστατο προορισμό για αξέχαστες διακοπές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

7

Η πόλη ιδρύθηκε γύρω στο 2000 π.Χ. και -μαζί με την Αθήνα, την Ολυμπία, τη Δήλο και τους Δελφούς- αποτελούσε μία από τις 5 ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας όπου διοργανωνόταν μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της εποχής, τα Ελευσίνια Μυστήρια προς τιμή της θεάς Δήμητρας. Η λατρεία της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης ήταν πολύ σημαντική για τους αρχαίους Έλληνες, και το Ιερό, έγινε πολύ γρήγορα διάσημο πανελλαδικά. Στην εποχή του Σόλωνα τα Ελευσίνια περιλαμβάνονται στις Αθηναϊκές γιορτές ενώ επί Πεισίστρατου η πόλη θωρακίζεται με τείχος. Κατά την κλασική και ρωμαϊκή εποχή η περιοχή αποκτά δόξες και εντυπωσιακά κτίρια αρχίζουν να ανεγείρονται, με το πέρασμα των χρόνων όμως και την εμφάνιση του Χριστιανισμού το Ιερό σιγά σιγά εγκαταλείπεται. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η πρώτη στάση σας οφείλει και πρέπει να είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας.

Μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα και μνημεία είναι η Ιερά Αυλή, το σημείο που κατέληγε η Ιερά Οδός -η οποία ξεκινούσε από τον Κεραμεικό – και ήταν χώρος όπου συγκεντρώνονταν οι πιστοί, ο ναός της Προπυλαίας Αρτέμιδος, τα Μεγάλα και τα Μικρά Προπύλαια, το Τελεστήριο σχεδιασμένο από τον Ικτίνο, μια τετράγωνη αίθουσα με έξι εισόδους που στο κέντρο του βρισκόταν το ανάκτορο του Ιεροφάντη, το Μυκηναϊκό Μέγαρο αλλά και το Καλλίχορον Φρέαρ όπου σύμφωνα με τον μύθο, αυτό ήταν το σημείο στο οποίο κάθισε η θεά Δήμητρα να ξαποστάσει στην προσπάθειά της να βρει την Περσεφόνη την οποία είχε απαγάγει ο θεός Πλούτωνας.

Το αρχαιολογικό μουσείο στο οποίο εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές όπως το υπερμέγεθες άγαλμα μιας Κιστοφόρου Κόρης, θα είναι δυστυχώς προσωρινά κλειστό λόγω ανακαίνισης μέχρι το 2022, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Ελευσίνας ως Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023.

Η Ελευσίνα, πέρα από την ιστορία και το φαγητό, είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την Τέχνη. Τη σημασία της ιστορικής αυτής πόλης έρχεται να τονίσει η ανακήρυξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης «Ελευσίνα 2023», στο πλαίσιο της οποίας διοργανώνονται πλήθος θεατρικών και άλλων εκδηλώσεων τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα 2023eleusis.gr