Όσο περπατάς βλέπεις χρώματα. Αυτή είναι η εμπειρία που προσφέρει μια βόλτα στη γραφική Παλιά Πόλη της Καβάλας.

10

Η Παλιά Πόλη είναι γνωστή και ως συνοικία Παναγίας. Είναι γεμάτη χρώματα, αρώματα και ιστορία, προικισμένη με πλακόστρωτα σοκάκια και υπέροχη θέα. Τα σπίτια της είναι φέρουν ξύλινους εξώστες και ολάνθιστους κήπους και αυλές. Παραδοσιακά ταβερνάκια, ιστορικά μνημεία και νεοκλασικά δένουν με τη φυσική ομορφιά της Καβάλας και συμπληρώνουν την ιδιαίτερη εικόνα της.

Η βόλτα στη συνοικία της Παναγιάς ταξιδεύει τον επισκέπτη στο χρόνο, καθώς τα σοκάκια της αποκαλύπτουν την ιστορία της πόλης. Από λοιπόν ξεκινά κανείς μια περιήγηση στο κομματάκι αυτό της Ελλάδας;

Η πλατεία Καραολή είναι το ιδανικό μέρος. Περπατήστε ξεκινώντας από εκεί και σε λίγο θα συναντήσετε το Ιμαρέτ, ένα κτίριο που ήταν πάντα στοιχείο των οθωμανικών πόλεων και τους έδινε τον ξεχωριστό τους χαρακτήρα. Το Ιμαρέτ της Καβάλας βρίσκεται ακριβώς μέσα από τα τείχη της παλιάς πόλης και καταλαμβάνει έκταση 4.200 τετραγωνικών μέτρων. Θεωρείται αριστούργημα της ύστερης οθωμανικής αρχιτεκτονικής και αποτελεί σπάνιο δείγμα στη Γηραιά Ήπειρο.

Εκεί θα δείτε και την οικία του Μοχάμετ Άλη, ο οποίος γεννήθηκε στην Καβάλα και ίδρυσε το Ιμαρέτ. Το σπίτι του Μοχάμετ σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και έδρα του Ερευνητικού Κέντρου MOHA, ενώ και το Ιμαρέτ είναι πια ξενοδοχείο. Όπως σχολιάζει η πρόεδρος του Κέντρου Άννα Μισσιριάν, τόσο το MOHA όσο και το Ιμαρέτ συνιστούν σημεία συνάντησης πολιτισμών. Κάτι που διαπιστώνει κάθε επισκέπτης στην Παλιά Πόλη της Καβάλας.

Παρακάτω θα βρείτε τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στο χώρο όπου σήμερα είναι χτισμένος ο ναός, λειτουργούσε κρυφά μονή κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Στην περιοχή μάλιστα που περιβάλλει το μνημείο κατοικούσαν εκείνη την εποχή πολλοί Έλληνες χριστιανοί. Ο ναός κτίστηκε το 1957, εκεί όπου βρισκόταν ο παλιός που χρονολογούντο από τον 15ο αιώνα. Από αυτόν τον ναό πήρε το όνομά της η συνοικία της Παναγιάς.

Προχωρήστε κι άλλο μέχρι το Φάρο, ένα από τα πιο μαγευτικά σημεία της πόλης. Εδώ έρχονται οι επισκέπτες για να απολαύσουν την πανοραμική θέα και το όμορφο ηλιοβασίλεμα. Ο Φάρος της Καβάλας βλέπει τη Θάσο στο βάθος αλλά και στο Άγιον Όρος. Και το βράδυ όμως το μέρος είναι ιδανικό για μια ρομαντική βόλτα.

Και φτάσαμε στο Φρούριο, την Ακρόπολη της Καβάλας που στέκει στην κορυφή της Χερσονήσου της Παναγιάς. Η Ακρόπολη χτίστηκε για πρώτη φορά το 15ο αιώνα και από τότε έχει υποστεί πολλές ανακατασκευές, επεμβάσεις και προσθήκες, προκειμένου να οχυρωθεί από τους Βυζαντινούς, τους Ενετούς και τους Οθωμανούς. Εντυπωσιάζει με το χαρακτήρα της, αφού έχει χτιστεί από ακατέργαστες πέτρες γρανίτη της περιοχής, τούβλο και μάρμαρο. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τα απομεινάρια της, να απολαύσει μοναδική θέα από την οροφή του κεντρικού πύργου, να δει την αποθήκη πυρομαχικών και τροφίμων που αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, καθώς και το φυλάκιο που χρησίμευε ως κατάλυμα για αξιωματικούς και φρουρές.

Κατεβαίνοντας από το Φρούριο βλέπει κανείς τις Καμάρες, δηλαδή το παλιό τοξωτό υδραγωγείο και πιο χαρακτηριστικό μνημείο της πόλης. Το υδραγωγείο χτίστηκε τον 16ο αιώνα για την υδροδότηση της Παλιάς Καβάλας από μια πηγή που βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων και είναι γνωστή ως μάνα του νερού. Οι Καμάρες θεωρείται πως δημιουργήθηκαν από τον Ιμπραήμ πασά, στο πλαίσιο έργων που πραγματοποιήθηκαν την εποχή εκείνη για την ανοικοδόμηση της πόλης μετά την κατάληψη και την καταστροφή της από τους Οθωμανούς το 1391.

Σε γενικές γραμμές η παλιά πόλη της Καβάλας είναι ολόκληρη ένα μεγάλο μνημείο. Οι γειτονιές της αντανακλούν την πορεία της στο χρόνο και τα γεγονότα που βίωσε, κάτι που της δίνει σήμερα το μοναδικό της χαρακτήρα και φέρνει στον νου κομμάτια ιστορίας.