Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, ένα είναι το σίγουρο: ο πανικός και οι προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι χτυπάνε κόκκινο. Από την Μακεδονία μέχρι την Κρήτη και από τα Επτάνησα μέχρι τη Λέσβο, τα γιορτινά τραπέζια σχεδιάζονται με προσοχή και λεπτομέρεια, καθώς κάθε περιοχή ετοιμάζεται να αναδείξει ευφάνταστους γευστικούς συνδυασμούς δημιουργώντας έναν πρωτότυπο γαστρονομικό χάρτη που μυρίζει μόνο Χριστούγεννα.

15

Παρακάτω, ετοιμάσαμε μια λίστα με τέσσερα πασίγνωστα αλμυρά χριστουγεννιάτικα γεύματα από όλη την Ελλάδα, αλλά κι ένα σπάνιο γλυκό-έκπληξη που αξίζει μια μοναδική θέση στο γιορτινό τραπέζι.

Λαλάγγια

Τα λαλάγγια αποτελούν τη Νο1 παράδοση για τη Μάνη και δεν λείπουν από κανένα σπίτι κατά την περίοδο των μεγάλων εορτών. Μάλιστα, η παρασκευή τους είναι τόσο σημαντική που παλαιότερα λέγεται ότι οι νοικοκυρές άφηναν στην άκρη κάθε άλλη ασχολία, για να πλάσουν αποκλειστικά και μόνο τα τραγανιστά λαλάγγια. Την παραμονή των Χριστουγέννων, λαλάγγια διαφόρων σχημάτων από απλούς κύκλους μέχρι αστεράκια έκαναν την εμφάνισή τους στο γιορτινό τραπέζι, ενώ όσοι βρίσκονταν σε καλύτερη οικονομική θέση έπρεπε να ετοιμάσουν λαλάγγια για τους φτωχότερους της πόλης. Το χαρακτηριστικό με αυτό το ιδιαίτερο κριτσίνι είναι ότι ταιριάζει τέλεια με γλυκά και αλμυρά, ενώ μπορεί να συνδυαστεί άψογα με μέλι, καρύδια, σταφίδες και κανέλα. Σήμερα, τα δημοφιλή λαλάγγια της Μάνης επιβιώνουν σε πολλά ζαχαροπλαστεία και φούρνους, ενώ μπορείτε να τα φτιάξετε κι εσείς πολύ εύκολα στο σπίτι σας δίνοντας ένα άρωμα Μάνης στο γιορτινό τραπέζι.

Σελινάτο

Ένα από τα πιο κλασικά πιάτα των Χριστουγέννων που το όνομά του και μόνο παραπέμπει απευθείας στην αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων. Άλλοτε με πράσο και άλλοτε με γλυκοπατάτες, το σελινάτο αποτελεί το καθιερωμένο must στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και μιας και το σέλινο δεν μπορεί να σταθεί μόνο του γευστικά, συνοδεύεται οπωσδήποτε από κάποιο κρεατικό. Μοσχάρι ή χοιρινό, σπανιότερα κοτόπουλο, μπορούν να συνοδεύσουν εξαιρετικά το λαχταριστό με την γλυκόξινη γεύση σέλινο δίνοντας ένα γιορτινό άρωμα στο ακόμα πιο γιορτινό τραπέζι σας. Συνοδεύεται με σάλτσα ή αυγολέμονο, ενώ αν πάλι προτιμάτε μία πιο light εκδοχή, μπορείτε απλώς να ρίξετε λίγο λεμόνι. Δημοφιλές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά κυρίως στην Λέσβο και την Μακεδονία, το σελινάτο προέρχεται από την περιοχή της Ιωνίας και εδραιώθηκε για τα καλά στην ελληνική κουζίνα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Από τότε και έχοντας υποστεί τις γαστρονομικές μεταβολές κάθε περιοχής, έχει μείνει στην συνείδηση όλων ως το νούμερο ένα γιορτινό φαγητό.

Μσούρα

Με καταγωγή από την Κεντρική Μακεδονία, το φαγητό με το περίεργο όνομα είναι μία ενδιαφέρουσα τριλογία κρέατος, λαχανικών και ρυζιού. Ουσιαστικά, η μσούρα είναι γεμιστό κοτόπουλο με ρύζι και ψιλοκομμένα συκωτάκια ψημένα σ’ ένα γεμάτο με σέλινα ταψί και το σίγουρο είναι πως ο ενδιαφέρων αυτός γευστικός συνδυασμός είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο combo, καθώς συνδυάζει όλες τις γιορτινές γεύσεις μέσα σε ένα ταψί. Προσοχή όμως! Το λαχταριστό ψητό πρέπει να στηθεί μέσα στο ταψί σε τέσσερα επίπεδα, ώστε κρέας, λαχανικά και ρύζι να ψηθούν τέλεια και αρμονικά, χωρίς να μείνει τίποτα ώμο. Βέβαια, όσο και αν σας άνοιξε την όρεξη, πρέπει να ξέρετε ότι ο χρόνος ψησίματος μπορεί να αγγίξει ακόμα και τις έξι ώρες.

Πουτρίδα

Είτε με καβόλε είτε με μάπα – κουνουπίδι και λάχανο στο τοπικό ιδίωμα αντίστοιχα – το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο πιάτο της Κεφαλονιάς δεν μπορεί να μην έχει μια θέση στο γιορτινό τραπέζι. Χοντροκομμένα κομμάτια χοιρινού μέσα σε μαλακοβρασμένο λάχανο ή κουνουπίδι με πικάντικα μπαχαρικά, σάλτσα και πιπερίτσες συνθέτουν μία αρχοντική γευστική πανδαισία που ταιριάζει τέλεια με την γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων. Όπως και να έχει, ένα είναι σίγουρο: μετά από το πολύωρο βράσιμο, λάχανο και κουνουπίδι γίνονται τόσο μαλακά που συνοδεύουν σαν πικάντικη κρέμα το λαχταριστό χοιρινό. Μόλις βγάλετε το φαγητό από την κατσαρόλα, μην ξεχάσετε να ρίξετε λίγο ρόδι, για να δώσετε μία μικρή χριστουγεννιάτικη νότα. Αν πάλι δεν είστε φαν των πικάντικων μπαχαρικών, μπορείτε απλά να τα αφαιρέσετε και να κρατήσετε λίγες πιπεριές για μία μικρή καυτερή πινελιά.

Ισλί

Ή αλλιώς γεμιστά μελομακάρονα. Ποιος δεν παραδίδεται χωρίς δεύτερη σκέψη στην μαγεία των μελομακάρονων που κάθε χρόνο αυτήν την εποχή του χρόνου γεμίζουν τα γιορτινά τραπέζια; Τι θα λέγατε, όμως, αν μαθαίνατε ότι υπάρχουν τα λαχταριστά γεμιστά μελομακάρονα που λίγοι ξέρουν και ακόμα ελάχιστοι έχουν δοκιμάσει; Με καταγωγή από την Μικρά Ασία, τα γεμιστά μελομακάρονα -γνωστά και ως μελομακάρονα Ισλί– είναι ένα κρυφό διαμάντι της χριστουγεννιάτικης γαστρονομίας που αξίζει περισσότερες από μία δοκιμές. Πλασμένα με μεράκι, χαραγμένα με τον πιο επίδοξο τρόπο και γεμισμένα απλά με καρύδια, σιρόπι και λίγο κανελίτσα για την χάρη που λέγανε και οι Σμυρνιές νοικοκυρές, τα ζουμερά μικρασιατικά μελομακάρονα σίγουρα θα κλέψουν μια θέση στη γλυκιά πιατέλα σας και θα κερδίσουν τις εντυπώσεις στο γιορτινό τραπέζι.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί αξίζει να ταξιδέψετε στο Βουκουρέστι τα Χριστούγεννα

5 χριστουγεννιάτικα χωριά της Ελλάδας για να επισκεφθείτε τις γιορτές

Χριστουγεννιάτικο Tαξίδι στα Βουνά της Ευρυτανίας