Οι οινικές αποδράσεις δεν έχουν εποχή. Και οι τέσσερις εποχές του χρόνου έχουν τη μαγεία τους, με τη Βόρεια Ελλάδα να διαθέτει τα πάντα. Από τις μεγάλες οινοποιητικές μονάδες που δημιούργησαν τον καταστατικό χάρτη της οινικής Ελλάδας έως ολοκαίνουργια μπουτίκ οινοποιεία.

17

Περισσότερα από τριάντα οινοποιεία, μέσα σε αμπελώνες, σε μαγευτικές τοποθεσίες, με κάβες και κελάρια παλαίωσης, και κυρίως με φιλόξενους οινοποιούς, περιμένουν να σας ξεναγήσουν και να σας μυήσουν στον κόσμο του κρασιού.

Αρχάριοι ή γνώστες οινόφιλοι, όλοι έχουν κάτι να ανακαλύψουν σε κάθε τους επίσκεψη. Από τις γεύσεις και τα αρώματα ενός κρασιού, έως την διαδικασία της οινοποίησης και την ομορφιά του τοπίου.
Προσωπικά βιώνω πάντα τις επισκέψεις μου στα οινοποιεία, ως ένα αντίδοτο στην κατάθλιψη. Όχι λόγω αλκοόλ, εξάλλου πίνω ελάχιστα. Αλλά γιατί κάθε φορά που γνωρίζω κάποιους ακόμη από τους ανθρώπους του κρασιού, βλέπω μπροστά μου τη dream team της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Συναντώ ανθρώπους με τεχνογνωσία, τόλμη, καινοτόμες πρακτικές, να παράγουν, να εξάγουν, να νοιάζονται. Να δημιουργούν στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης, να φροντίζουν το οικοσύστημα μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται, να επιχειρούν όπως θα έπρεπε.
Γνωρίστε τους και ανακαλύψτε τους ανθρώπους και τους τόπους με τον οίνο οδηγό.

Κτήμα Κυρ – Γιάννη

Κάθε οινική εξερεύνηση στη Μακεδονία θα έπρεπε να ξεκινάει από το Κτήμα Κυρ – Γιάννη. Αν μιλούσαμε για μουσική, ο Γιάννης Μπουτάρης θα ήταν ο απόλυτος ροκ σταρ. Ο πρωτοπόρος, με την αστείρευτη ενέργεια που άνοιξε δρόμους, τόλμησε και ισορρόπησε με μαεστρία τη βαθιά αγάπη και γνώση του κρασιού, με μια ανθρώπινη και συνάμα αποτελεσματική άσκηση της επιχειρηματικότητας.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(33915)
      ["id"]=>
      int(33915)
      ["title"]=>
      string(17) "dioporos_kiryanni"
      ["filename"]=>
      string(21) "dioporos_kiryanni.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(888945)
      ["url"]=>
      string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/10/dioporos_kiryanni.jpg"
      ["link"]=>
      string(106) "https://www.travel.gr/food_and_drink/dyo-oinopoieia-dyo-katalymata-kai-to-ch/attachment/dioporos_kiryanni/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "2"
      ["description"]=>
      string(138) "Η γεύση της γεωγραφίας με τη Διάπορο, ένα εμβληματικό κρασί της Κυρ- Γιάννης"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(17) "dioporos_kiryanni"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(33911)
      ["date"]=>
      string(19) "2021-10-11 14:45:32"
      ["modified"]=>
      string(19) "2021-10-11 14:47:53"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(2000)
      ["height"]=>
      int(2500)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/10/dioporos_kiryanni-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/10/dioporos_kiryanni-240x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(240)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/10/dioporos_kiryanni-768x960.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(960)
        ["large"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/10/dioporos_kiryanni-819x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(819)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/10/dioporos_kiryanni-1229x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1229)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/10/dioporos_kiryanni-1638x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1638)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Ο άνθρωπος που συνέβαλε όσο κανένας άλλος στην οινική άνοιξη που βιώνουμε σήμερα σε όλη τη χώρα, βρήκε άξιους συνεχιστές τους δύο γιους του, τον Στέλιο και τον Μιχάλη, οι οποίοι με τη σειρά τους κάνουν τα δικά τους οινικά θαύματα.

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι, λίγο έξω από τη Νάουσα και μόλις 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, είναι ένας ύμνος στο αμπέλι και τους ανθρώπους του. Οι ήπιες πλαγιές του Βερμίου, κατάφυτες από γηγενείς αλλά και διεθνείς ποικιλίες, είναι το ιδανικό σκηνικό για να μυηθεί κανείς, πρώτα απ’ όλα στη μαγεία του ξινόμαυρου, να γευτεί το σπάνιο Ασύρτικο όπως εκφράζεται στα αμπελοτόπια του Βορρά, να δοκιμάσει αφρώδεις οίνους και να δει οικογενειακές ιστορίες να μετατρέπονται, με γνώση και μεράκι, σε γλυκόπιοτα βερμούτ.


Αν θέλετε πριν την επίσκεψη να μπείτε στο κλίμα, διαβάστε το καταπληκτικό αυτοβιογραφικό βιβλίο του Κυρ-Γιάννη, «εξήντα χρόνια τρύγος», που κυκλοφόρησε φέτος από τις εκδόσεις Πατάκη.


Σημειώστε ότι το Κτήμα και οι χώροι του οινοποιείου είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ. Μιλήστε με την Ελπίδα Παλαμίδα στο 23320 51100, κλείστε ραντεβού και περιηγηθείτε στο kiryianni.gr για να πάρετε μία πρώτη γεύση.

Κτήμα Άλφα

Και από τη Νάουσα, γραμμή για το Αμύνταιο. Ένας αμπελώνας με θέα που κόβει την ανάσα, σ’ ένα μοναδικό μικροκλίμα που δημιουργούν οι λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδας. Ένα σύμπαν βορινό, με μαγευτικές ομίχλες και υγρασία που δίνει ζωντάνια στα 1.800 στρέμματα του αμπελώνα.


Ένα από τα μεγαλύτερα οινικά κεφάλαια στη Δυτική Μακεδονία, δημιούργημα δύο ανθρώπων, του έμπειρου αμπελουργού Μάκη Μαυρίδη και του χημικού-οινολόγου Άγγελου Ιατρίδη, εδώ και 25 χρόνια συνεχίζει με κλασικές οινοποιήσεις και ανατρεπτικά μπλεντ. Φυσικά και εδώ ο πρωταγωνιστής είναι το ξινόμαυρο, είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμούς με ελληνικές και ξένες ποικιλίες.
Το αφιλτράριστο tannat είναι μια καθαρόαιμη γεύση του Βορά. Το ροζέ από ξινόμαυρο υπογραμμίζει και πάλι τις ανεξάντλητες δυνατότητες αυτής της ποικιλίας, ενώ το γλυκό επιδόρπιο κρασί από γκεβουστραμίνερ και μαλαγουζιά μας κάνει περήφανους ως βορειοελλαδίτες. Περιηγηθείτε στο alpha-estate.com και μιλήστε με την Ευαγγελία Μεδίτσκου στο 23860 20111, να σας οργανώσει την επίσκεψη.

Γεύσεις, τοπικά προϊόντα

Κόκκινες ψητές πιπεριές, άλειμμα πιπεριάς, έντονα τουρσιά, λάχανο μαγειρεμένο με φρούτα, κυνήγια, λιμνίσια ψάρια. Γεύσεις του βορρά για να ανιχνεύσει κανείς τη γεωγραφία του.

Στην καρδιά της Νάουσας, το Σούρα, σούπα και καφέ, εκτός από σουρεαλιστικό όνομα έχει και πεντανόστιμες σούπες. Μερακλίδικος, παραδοσιακός πατσάς για τους σκληροπυρηνικούς και όσους επιστρέφουν από σούρα, αλλά και κοτόσουπα και βραστό, βάλσαμο για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Αληθινό φαγητό από ένα μαγαζί που ταΐζει κόσμο από το 1890.

Εκτός από τη γνωστή Σπονδή με τα αστέρια μισελέν του Τραστέλη στο Παγκράτι, υπάρχει και η Σπονδή του Άγγελου και της Παναγιώτας στη Νάουσα. Φάγαμε χοιρινό σβησμένο με ξινόμαυρο, ψαρονέφρι με κυδώνια, λαχανοσαρμάδες και φυσικά γκαβόψαρα, τον κλασικό Ναουσαίϊκο μεζέ του τσίπουρου, όπου μπαστουνάκια μελιτζάνας τηγανίζονται αλευρωμένα σε καυτό λάδι.

Ο Κοντοσώρος στο Ξινό Νερό είναι κλασική αξία της περιοχής. Ίσως η πιο δυνατή κάβα με τοπικά κρασιά, αστική ατμόσφαιρα και τοπική πειραγμένη κουζίνα.

Πού θα μείνετε

Κατ’ αρχήν, αν η βάση σας είναι η Θεσσαλονίκη, η επίσκεψη στα δύο οινοποιεία μπορεί άνετα να γίνει ως ημερήσια εκδρομή. Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε στην περιοχή, και έχετε διάθεση να ξυπνήσετε μέσα σ’ ένα δάσος με καλημέλωδα πουλιά, μία εξαιρετική επιλογή είναι το Sfendamos wood village. Μέσα σ’ ένα δάσος από σφενδάμους, οξιές και έλατα, ένα μικρό συγκρότημα με 7 ξύλινα σπιτάκια, κρυμμένα μέσα στις πλαγιές του Βερμίου, στην Κουτσούφλιανη και μία ανάσα από το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 πηγάδια. Οι ιδιοκτήτες είναι βέροι Ναουσαίοι, γνωρίζουν την περιοχή πολύ καλά και είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις γνώσεις τους με τους επισκέπτες.
sfendamos.gr

Αν θέλετε να μείνετε μέσα σε πόλη, στην καρδιά της Έδεσσας, στην παλαιά συνοικία με τα μακεδονίτικα αρχοντικά, το Βαρόσι – 4 εποχές λειτουργεί σαν χρονομηχανή. Ένα πέτρινο αρχοντικό με 10 δωμάτια, αφράτα στρώματα και πουπουλένια παπλώματα θα σας ξεκουράσει μετά τις γευσιγνωσίες κρασιού. Διαλέξτε δωμάτιο με θέα τον κάμπο της Έδεσσας.
Μην σας αποθαρρύνει το site του, απλά δεν είναι της τεχνολογίας, αλλά είναι της φιλοξενίας.
varosi4seasons.gr

Τι άλλο να δείτε στην περιοχή

Απαραίτητη η επίσκεψη στους Μακεδονικούς Τάφους της Βεργίνας. Η πρωτοποριακή μουσειολογική αντιμετώπιση, ενός ούτως ή άλλως συγκλονιστικού υλικού, δημιουργεί ένα αξέχαστο βίωμα. Ένα ολόκληρο υπόσκαφο μουσείο με όλο το χρυσάφι των Μακεδόνων Βασιλέων, σοφά παρουσιασμένο.
Η Βέροια, η Νάουσα και η Έδεσσα είναι τρεις όμορφες πόλεις που αξίζει κανείς να σεργιανίσει, ειδικά τα κέντρα τους. Οι δύο λίμνες κοντά στο Αμύνταιο, Βεγορίτιδας και Πέτρας και τα γραφικά ταβερνάκια στην όχθη του Αγίου Παντελεήμονα είναι ένα ονειρικό φθινοπωρινό σκηνικό για πεζοπορίες και ποδηλατάδες.
Ανακαλύψτε τους τόπους με τον οίνο οδηγό.