Ο George Washington έχει πει πως «θα προτιμούσα να βρίσκομαι στη φάρμα μου παρά να είμαι αυτοκράτορας του κόσμου», ως απάντηση στις επικρίσεις που δεχόταν για τις πολιτικές του επιλογές.

9

Αν η φάρμα του θύμιζε στο ελάχιστο, αυτή της Agreco, μπορούμε να κατανοήσουμε απόλυτα τη θέση του. Τοποθετημένη σε ένα ειδυλλιακό σημείο λίγο έξω από το Ρέθυμνο (για κάποιους το καλύτερο σημείο για να απολαύσεις ένα ηλιοβασίλεμα), γίνεται γρήγορα αντιληπτό, πως το εν λόγω αγρόκτημα είναι κάτι παραπάνω από ξεχωριστό.

Η Agreco Farm αποτελεί έμπνευση και όνειρο του πολυπράγμονος επιχειρηματία κ. Νίκου Δασκαλαντωνάκη, ιδρυτή του ξενοδοχειακού κολοσσού Grecotel. Η αρχική σκέψη ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος ο οποίος θα αποτελούσε φόρο τιμής στην παράδοση της Κρήτης. Εκεί, θα μπορούσε ανά διαστήματα να διαμένει ο ίδιος αλλά και να φιλοξενεί κάποιους συγγενείς ή φίλους. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δε συνέβη ποτέ αφού η πραγματικότητα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η μία ιδέα οδήγησε στην άλλη και σταδιακά από το 2000, ο αρχικός ελαιώνας 40 στρεμμάτων, μετεξελίχθηκε σε έναν προορισμό ύψιστης εξοικείωσης με την κρητική παράδοση και γαστρονομία, ανοιχτός σε όλους. Πρόκειται δηλαδή για μία καθαρά βιωματική εμπειρία για κάθε επισκέπτη.

Τι μπορείτε να περιμένετε από τα πρώτα λεπτά της άφιξης σας εδώ; Αρχικά, θα μονοπωλήσουν την προσοχή σας οι απέραντοι αμπελώνες και ελαιώνες που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση από ανθρώπους με βαθιά γνώση και εξειδίκευση. Όλα τα προϊόντα που θα βρείτε εδώ είναι εξαιρετικής ποιότητας και δικής τους παραγωγής. Ενδεικτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε: ποικιλίες μελιού για τις οποίες οι παραγωγοί τους είναι περήφανοι και δικαίως, ποικιλίες κρασιού, βότανα, λαχανικά, τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα -ό,τι θα μπορούσε να παραχθεί σε ένα παραδοσιακό αγρόκτημα, βρίσκεται εδώ στην πιο αγνή μορφή του. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως κάθε αγαθό παράγεται χωρίς καμία χρήση χημικών ή φυτοφαρμάκων, μέσα από παραδοσιακές μεθόδους.

Συνεχίζοντας την περιήγηση σας, θα ξεχωρίσετε τον εντυπωσιακό νερόμυλο που δημιουργήθηκε από αυθεντικές μυλόπετρες από χωριά της Κρήτης, το αλώνι όπου διαχωρίζεται ο καρπός από τα άχυρα, το ενημερωμένο και καλαίσθητο κελάρι κρασιών, το πατητήρι των σταφυλιών, το ελαιοτριβείο. Η συνύπαρξη του χθες με το σήμερα, είναι τουλάχιστον απολαυστική έως εθιστική. Θεμελιώδη ρόλο κατά την επίσκεψη σας θα διαδραματίσει η κεντρική πλατεία, όπου θα χρειαστείτε αρκετή ώρα για να την εξερευνήσετε. Μάλιστα, αν κάποιος δεν γνωρίζει τίποτα για την ιστορία της φάρμας και βρεθεί εδώ, είναι βέβαιο πως θα νιώσει ότι βρίσκεται σε ένα αυθεντικό παραδοσιακό χωριό που έχει αναπαλαιωθεί και όχι σε μία μεταγενέστερη δημιουργία. Και τι περιλαμβάνει πάντα ένα τέτοιο χωριό; Μα φυσικά, μία εκκλησία, ένα παντοπωλείο, μία ταβέρνα και ένα καφενείο. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί και η ύπαρξη Art Gallery, όπου ο ζωγράφος Αλέξανδρος Ανδρουλάκης, εκθέτει τα έργα του.

Έχει γίνει τρομερά προσεκτική δουλειά σε όλα τα επίπεδα εξ ου και ο χώρος είναι αγαπητός σε επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν τους γάμους τους εδώ. Πριν τους αναγκαίους περιορισμούς που επέβαλλε η πανδημία, υπήρχαν καλοκαίρια όπου γίνονταν πάνω από 100 γάμοι. Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε μετέπειτα η ανάγκη για την υλοποίηση ενός δεύτερου εστιατορίου, με το χαρακτηριστικό όνομα «Αντικριστό».

Εκτός από την περιήγηση στη φάρμα, την βόλτα σας για φαγητό ή την αγορά βιολογικών προϊόντων, υπάρχει μία ακόμα διαδεδομένη δραστηριότητα που μπορείτε να επιλέξετε, την περίφημη Farmer for the day. Όπως υποδηλώνει και η ονομασία, έχετε την ευκαιρία μέσα σε μία μόλις ημέρα να αναβιώσετε συνήθειες της αγροτικής ζωής και να συμμετέχετε σε αντίστοιχες δραστηριότητες. Μερικές από αυτές είναι να ζυμώσετε ψωμί και να το ψήσετε σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, να πατήσετε σταφύλια στο πατητήρι, να μαζέψετε λαχανικά, να κουρέψετε πρόβατα, να αρμέξετε κατσίκες… σαν να είστε αληθινοί αγρότες εν δράσει. Τέλος, υπάρχουν και δραστηριότητες που απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά με την επίσκεψη σε έναν ειδικά διαμορφωμένο ζωολογικό κήπο να ξεχωρίζει.

Μία επίσκεψη στη Φάρμα Agreco δεν αποτελεί την τυπική συνθήκη «ξεχάστηκα μερικές ώρες από τις έγνοιες μου». Χωρίς να την υποτιμά ή να την αποκλείει, βάζει τον σπόρο (sic) για μία ουσιαστικότερη σκέψη, πως το ιδανικό μέλλον μπορεί να κρύβεται στο παρελθόν.

www.agreco.gr