Ένα γλυκό, μια πόλη, μια ιστορία. Το Armenonville. Στενά συνδεδεμένο με τη Θεσσαλονίκη· οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από την καταγωγή του, αλλά και το ιδιαίτερο όνομα του, πολλές.

7

Οι γαστρονομικοί θρύλοι της πόλης λένε ότι συνδέεται με την παραμονή των γαλλικών στρατευμάτων σε αυτή, κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, εξού και η γαλίζουσα κατάληξη. Άλλοι αναφέρονται σε ένα γλυκό το οποίο ήρθε από την Ανατολή και συγκεκριμένα από τους Αρμένιους, στις αρχές του αιώνα. Η ουσία βέβαια είναι αλλού. Το γλυκό αυτό στέριωσε στην πόλη και για πολλές δεκαετίες αποτελούσε μία κλασική απόλαυση όλων των παλιών ζαχαροπλαστείων. Πρόκειται για ένα παρασκεύασμα, το οποίο θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε ανάμεσα στο συμβατικό γλυκό και το παγωτό. Είναι βελούδινο και ταυτόχρονα μαλακό σαν μία παγωμένη μους. Είναι ένα σεμιφρέντο. Μέσα στη μους του, θα βρείτε κομμάτια μαρέγκας η οποία δίνει στο σύνολο μια μαστιχωτή υφή, αλλά και καραμελωμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Οι πρόσκαιρες αγάπες

Με το πέρασμα των χρόνων, εξαιτίας και τις δυσκολίας του στην παρασκευή, παραγκωνίστηκε από πρόσκαιρες αγάπες μέχρι τη στιγμή που έκανε ένα εντυπωσιακό και κυρίως ακόμη πιο νόστιμο come back. Η δυναμική του επιστροφή, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ένα μαγαζί που φτιάχτηκε για αυτό το γλυκό και δανείζεται μάλιστα και το όνομά του. Πρόκειται για το Armenonville, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Μητροπόλεως και φτιάχτηκε από δύο εργατικές και εμπνευσμένες παιδικές φίλες, την Ευγενία Καλατζή και την Έλενα Κογιμτζή.

Η γεωπονική που οδήγησε στη ζαχαροπλαστική

«Η οικογένεια μου, διατηρούσε ζαχαροπλαστεία, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Χαλκιδική» θα πει στο travel.gr η Ευγενία, η οποία από μικρή συνήθιζε να μπλέκεται στα πόδια του πατέρα της μέσα στο κατάστημα. «Μου άρεσε το ζαχαροπλαστείο. Όσο ήμουν παιδί, για εμένα αποτελούσε ένα όνειρο να καταφέρω μία μέρα να δουλέψω εκεί. Έβλεπα όλα αυτά τα τεράστια για τα παιδικά μάτια κουζινικά και τα ήθελα όλα. Θυμάμαι ακόμη την πρώτη φορά που σαν παιδί ο πατέρας μου, μου ανέθεσε να κάνω κάτι και εγώ». Από τότε βέβαια τα πράγματα άλλαξαν δραματικά. Όπως μας διηγείται μετά την ενηλικίωσή της συνέχισε στο πανεπιστήμιο όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Γεωπονική. «Τελειώνοντας τη σχολή, είχε ήδη γίνει σαφές μέσα μου ότι δεν θα ασχοληθώ με τα φυτά. Η ζαχαροπλαστική καραδοκούσε». Κάπως έτσι μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση και άρχισε να εργάζεται κανονικά στο ζαχαροπλαστείο. «Εργαζόμουν στην παραγωγή και η Έλενα στις πωλήσεις. Πριν από πέντε χρόνια, αποφασίσαμε να μπούμε και οι δύο στην παραγωγή, για να μάθουμε την τέχνη. Στόχος μας από τότε, ήταν να εξελίξουμε τις συνταγές, και ιδιαίτερα αυτή του Armenonville».

Ο επαναπροσδιορισμος του Armenonville

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Έλενα, αναφέρεται στην πρόκληση για τον επαναπροσδιορισμό του Armenonville και την επανείσοδό του, στην καθημερινότητά μας. «Το Armenonville ήταν πάντα το αγαπημένο μας γλυκό και καθότι δύσκολο και χρονοβόρο στην παρασκευή του, ήταν πάντα στόχος μας, η ανάδειξη του και η επαναφορά του στην πόλη αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Έτσι ο στόχος μας να το θυμηθούν οι παλιοί και να το μάθουν οι νέοι εδώ και 3 χρόνια πήρε σάρκα και οστά και η Μητροπόλεως 102 έχει γίνει σημείο αναφοράς για το παραδοσιακό αυθεντικό γλυκό».

Η κλασική συνταγή και οι παραλλαγές

Πέρα από το παραδοσιακό Armenonville, στο μικρό αυτό πανέμορφο κατάστημα στο κέντρο της πόλης, θα βρείτε μία παραλλαγή με σοκολάτα, αλλά και το lemonville με κρέμα λεμονιού, μαρέγκα και την κλασική βάση. Μία άλλη ενδιαφέρουσα παραλλαγή, είναι το chios mastic το οποίο είναι φτιαγμένο με μαστίχα Χίου, αναμεμειγμένη στην κρέμα του και με μία στρώση κανταΐφι. Με πορτοκάλι, με γλυκιά καραμέλα και αλάτι Ιμαλαϊων, με αλμυρή καραμέλα και sauce σοκολάτας αλλά και διάφορες ακόμη παραλλαγές, ολοκληρώνουν την εμπειρία. Η Θεσσαλονίκη μας περιμένει.

Armenonville / Μητροπόλεως 102 Θεσσσαλονίκη