Μεταξύ Απειράνθου και Χώρας, στην ορεινή Νάξο, βρίσκεται το Φιλώτι. Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Κυκλάδων, με πληθυσμό περίπου 2.000 άτομα, αποτελεί το κέντρο της ορεινής Νάξου, ένα μεγάλο κεφαλοχώρι με τις δικές του ιστορίες, γεύσεις και παραδόσεις. Ορεινό, αλλά κυκλαδίτικο, το Φιλώτι φιλοξενεί ένα από τα πιο γνωστά ταβερνάκια του νησιού, όπου φάγαμε ένα από τα νοστιμότερα τυλιχτά σουβλάκια της ζωής μας. Εκεί μας υποδέχτηκε η Δέσποινα, στην οικογένεια της οποίας ανήκει η ταβέρνα Καραβασιολιός, εξηγώντας μας την ιστορία του μαγαζιού με το ασυνήθιστο όνομα, αλλά και αποκαλύπτοντάς μας λίγο από το μυστικό πίσω από το πιο γευστικό σουβλάκι του νησιού.
Αρχικά, ενδιαφερόμαστε να μάθουμε ποια είναι η ιστορία του μαγαζιού και ρωτάμε τη Δέσποινα, η οποία μας αναφέρει: «Η ταβέρνα Καραβασιολιός είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1992, όταν ο ιδιοκτήτης, Βασίλης Κρασσάς, μετά από την κτηνοτροφική του ζωή στην περιοχή του Καλαντού, στα νοτιοδυτικά της Νάξου, μαζί με τον αδερφό του, αποφάσισε να ανοίξει ένα παραδοσιακό ταβερνάκι. Στόχος τους ήταν να προσφέρουν προϊόντα τοπικής παραγωγής και να φέρουν στο χωριό νέες γεύσεις -όχι μόνο για την τοπική κοινωνία, αλλά και για τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί μας και το χωριό μας, το Φιλώτι Νάξου, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Κυκλάδων. Το μαγαζί σήμερα φημίζεται για την κρεατοφαγία του, τα νόστιμα ντόπια κρεατικά, τα τυριά, το ελαιόλαδο και φυσικά την πατάτα Νάξου».


Έπειτα, ρωτάμε το αναμενόμενο και βασικό λόγο της επίσκεψής μας στο χωριό: «Τι είναι αυτό που κάνει το σουβλάκι εδώ να ξεχωρίζει τόσο πολύ;». Και η Δέσποινα μάς απαντά: «Το σουβλάκι μας είναι χρόνια φημισμένο και ξεχωριστό για την ποιοτική και ιδιαίτερη γεύση του. Είναι ξεχωριστό, γιατί αποτελείται από χειροποίητα υλικά που φτιάχνουμε μόνοι μας: τζατζίκι, μια τέλεια γεύση σος φτιαγμένη από εμάς, φρεσκοτηγανισμένες πατάτες Νάξου, λεπτοκομμένη ντομάτα και κρεμμύδι τοπικής παραγωγής. Και τέλος, ιδιαίτερη γεύση δίνει η ποιότητα του χοιρινού κρέατος που χρησιμοποιούμε, αποκλειστικά από κρέας ντόπιας παραγωγής».


Τέλος, ρωτάμε τη Δέσποινα ποια είναι η πιο ιδιαίτερη στιγμή που έχει ζήσει μέσα στον «Καραβασιολιό» και η ίδια μας απαντά: «Η στιγμή που μου μένει πάντα χαραγμένη στην καρδιά είναι η συνάντησή μας με μια οικογένεια φαρμακοποιών από την Ιταλία, που έρχονται στο ταβερνάκι μας εδώ και 30 χρόνια. Ξεκίνησαν από τον πατέρα, μετά ήρθε ο γιος και στη συνέχεια, τα δύο μικρά παιδιά της οικογένειας. Το περίεργο είναι ότι, όλα αυτά τα χρόνια, εμείς δεν ξέρουμε ιταλικά, μόνο ελάχιστα. Και εκείνοι έχουν μάθει λίγα ελληνικά. Όμως, πάντα καταλαβαίνουμε την αγάπη, τη χαρά, την ευχαρίστηση που νιώθουν. Κάθε φορά που έρχονται στη Νάξο, είμαστε το πρώτο μαγαζί που επισκέπτονται, και με μεγάλη συγκίνηση τούς υποδεχόμαστε. Το ίδιο και όταν φεύγουν. Αντίστοιχα συναισθήματα έχουμε κι εμείς, όλη η οικογένεια της ταβέρνας. Πάντα με εκτίμηση, αγάπη και χαρά τους περιμένουμε. Σε ένα ταξίδι μας στην Ιταλία, καταφέραμε να συναντηθούμε με κάποια μέλη της οικογένειας και τους είδαμε πια με χαρά στον δικό τους τόπο».
Διαβάστε ακόμα:
Η ανεξερεύνητη βόρεια Νάξος: Οι κορυφαίες εμπειρίες
H άλλη Νάξος: Μια διαδρομή μέσα από γραφικούς οικισμούς
Νάξος: Τα μικρά παντοπωλεία με τις πιο αυθεντικές γεύσεις του νησιού -Πολύχρωμα, παραδοσιακά