Φθάσαμε στη Λαϊκή Αγορά της Καλαμάτας μια Τετάρτη πρωί στα μέσα της Άνοιξης και αμέσως μας τύλιξε η μοναδική της ατμόσφαιρα. Η ζωντάνια κυριαρχεί παντού -φωνές παραγωγών που διαλαλούν τα προϊόντα τους, μυρωδιές φρέσκων λαχανικών και φρούτων και χρώματα που ξεπηδούν από κάθε πάγκο. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό, με τους παραγωγούς να έχουν φτάσει από τα χαράματα για να στήσουν τους πάγκους τους στις ειδικές θέσεις που έχουν προβλεφθεί για αυτούς.

14

Αν και η επίσκεψή μας έγινε Τετάρτη, μας είπαν ότι το Σάββατο η αγορά σφύζει από ακόμα περισσότερη ζωή. Είναι οι δύο μέρες της εβδομάδας (Τετάρτη και Σάββατο) που η λαϊκή αγορά λειτουργεί στο μέγιστο, με παραγωγούς από κάθε γωνιά της Μεσσηνίας να συρρέουν για να προσφέρουν τα προϊόντα τους. Το Σάββατο, ιδιαίτερα, είναι μια μέρα που πολλοί κάτοικοι της Καλαμάτας επιλέγουν για τα εβδομαδιαία τους ψώνια, οπότε η ενέργεια είναι ακόμα πιο έντονη.

Ο θησαυρός της αγοράς: Η χοντροκατσαρή τομάτα

Περιπλανηθήκαμε ανάμεσα στους πάγκους, απορροφώντας το μοναδικό παλμό της αγοράς. Στον πρώτο πάγκο που σταματήσαμε συναντήσαμε τον κύριο Ηλία, έναν γελαστό παραγωγό με καστανά μαλλιά και ρυτιδιασμένα από τον ήλιο χέρια. Το καμάρι του είναι η περίφημη «χοντροκατσαρή», η τοπική τομάτα που αποτελεί το highlight των προϊόντων της αγοράς. Με μία κίνηση του χεριού του, έπιασε μια ώριμη ντομάτα και την έκοψε στα τέσσερα, προσφέροντάς μας να τη δοκιμάσουμε επιτόπου. Χωρίς δεύτερη σκέψη, γευτήκαμε αυτόν τον κόκκινο θησαυρό. Η γεύση ήταν πραγματικά αποκαλυπτική -γλυκιά αλλά με χαρακτήρα, ζουμερή και εντελώς διαφορετική από τις συνηθισμένες τομάτες του σούπερ μάρκετ. Είναι μια γευστική εμπειρία που δύσκολα θα ξεχάσει κανείς.

Αγκινάρες Μικρομάνης και άλλοι γαστρονομικοί θησαυροί

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας, ανακαλύψαμε έναν άλλο πάγκο γεμάτο με τις φημισμένες αγκινάρες Μικρομάνης. Ο παραγωγός, μια κυρία μεσήλικη, μας εξήγησε ότι είναι από τις πιο νόστιμες ποικιλίες που υπάρχουν και ότι καλλιεργούνται με παραδοσιακές μεθόδους στα εύφορα εδάφη της περιοχής. Λίγο πιο πέρα, εντοπίσαμε φρεσκοκομμένα σπαράγγια και οβριές, άγρια χόρτα της περιοχής που αποτελούν βασικό συστατικό των τοπικών πιάτων.

Η ιστορική διαδρομή της κεντρικής αγοράς

Η Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας είναι ένας ζωντανός οργανισμός με μακρά ιστορία. Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1929 στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης. Το 1983 έγινε ανέγερση της νέας κτιριακής μονάδας και από το 1986 λειτουργεί στις εγκαταστάσεις αυτές στην οδό Σπάρτης 36. Σήμερα, στεγάζονται εδώ 80 καταστήματα χονδρικού και λιανικού εμπορίου, τα οποία είναι ανοιχτά καθημερινά, ενώ κάθε Τετάρτη και Σάββατο λειτουργεί η υπαίθρια λαϊκή αγορά, η στεγασμένη δημοτική αγορά καθώς και τμήμα βιολογικής αγοράς.

Η πλήρης γαστρονομική εμπειρία

Εδώ, δεν θα βρεις μόνο φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Υπάρχουν ψαρομανάβικα με τη θαλασσινή σοδειά της ημέρας, κρεοπωλεία με τοπικά κρέατα, και καταστήματα που πωλούν εξαιρετικά τυροκομικά προϊόντα και παραδοσιακά ζαρζαβατικά. Είναι απίστευτο το πώς όλα τα αγροτικά προϊόντα του νομού πλαισιώνουν τη δημοτική αγορά, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία.

Θησαυροί από τον Ταΰγετο και τη μεσσηνιακή γη

Καθώς περιηγηθήκαμε βαθύτερα στην αγορά, ανακαλύψαμε την πλούσια ποικιλία τοπικών προϊόντων. Βρήκαμε χόρτα, ζαρζαβατικά και φρούτα, βότανα και τσάγια και ρίγανη από τον Ταΰγετο. Μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα ένα είδος άγριο χόρτου, που βγαίνει σε υψόμετρο, τρώγεται βραστό και κάνει ρόφημα με εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες. Υπήρχαν επίσης φελίτσι και αγγουρίτσα (τοπικά χόρτα), κάστανα, καρύδια, γλυκοπατάτες, πατάτες Αρτεμισίου, σταφύλια, φράουλες και τοπικό μέλι, καθένα με τη δική του μοναδική ιστορία και γεύση. Πήραμε και ένα κεσεδάκι φράουλες, τις πλύναμε σε μία βρύση και τις απολαύσαμε επί τόπου.

Η αγορά ως τουριστικός προορισμός

Δεν είναι τυχαίο που ένας τουριστικός πράκτορας μας ενημέρωσε ότι για τους επισκέπτες που έρχονται με κρουαζιερόπλοια στην Καλαμάτα, το πιο ενδιαφέρον θέαμα -σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις- είναι η περιήγησή τους στη λαϊκή αγορά. Τις Τετάρτες και τα Σάββατα, ομάδες τουριστών ξεναγούνται στους πάγκους, και ταξιδεύουν γευστικά μέσα από τα τοπικά προϊόντα, βιώνοντας την αυθεντική εμπειρία της ελληνικής αγοράς.

Το παρόν και το μέλλον της αγοράς

Η Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας προσαρμόζεται συνεχώς στις νέες συνθήκες, εξελίσσεται και επενδύει τόσο στην αισθητική όσο και στη λειτουργική αναβάθμιση των χώρων της. Έχει γίνει κατασκευή και επέκταση νέων καταστημάτων, διαμόρφωση χώρου πρώτων βοηθειών, και απόκτηση φορητού αυτόματου απινιδωτή. Πλέον, η Αγορά θεωρείται σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος και πόλος έλξης για τους τουρίστες, όπως αναφέρεται στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» αλλά και σε πολλές άλλες εφημερίδες και δημοσιεύματα. Αδιαμφισβήτητα, η Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας είναι ένας χώρος συναλλαγής προϊόντων αλλά και ανταλλαγής ιδεών, γνώσεων και πολιτισμών.

Φεύγοντας με τις τσάντες μας γεμάτες με χοντροκατσαρές τομάτες, αγκινάρες Μικρομάνης, φρέσκα σπαράγγια και βότανα του Ταΰγετου, νιώσαμε ότι είχαμε βιώσει κάτι περισσότερο από μια περιήγηση στην αγορά. Είχαμε γευτεί την ψυχή της Μεσσηνίας, είχαμε συνδεθεί με την παράδοση αιώνων καλλιέργειας και παραγωγής, και είχαμε ανεφοδιαστεί ψυχικά μέσα από τα χρώματα, τα αρώματα και τη συναναστροφή με τους ανθρώπους της. Είναι μια εμπειρία που αξίζει να βιώσει κανείς, ιδιαίτερα τις Τετάρτες και τα Σάββατα που η αγορά δονείται από ζωή και αυθεντικότητα.

Διαβάστε ακόμα:

3 ωραίες εκδρομές που αξίζει να κάνετε από την Καλαμάτα

The Dragonfruit Farm: Μία πειραματική καλλιέργεια τροπικών φυτών στην Καλαμάτα

13 γαστρονομικές στάσεις στην Καλαμάτα