Βρεθήκαμε το Σαββατοκύριακο 18 με 19 Μαρτίου στο Ηράκλειο Κρήτης για να δοκιμάσουμε κρητικές λιχουδιές: όλα αυτά τα προϊόντα που βγάζει η κρητική γη και με πολύ μεράκι οι άνθρωποί της τα μεταμορφώνουν σε νόστιμες συνταγές. Αν, λοιπόν, βρεθείτε στο Ηράκλειο το επόμενο διάστημα, αναζητήστε τα μίνι γαστρονομικά φεστιβάλ που γίνονται στα χωριά του δήμου και δεν θα χάσετε.

16

Σε μια προσπάθεια για την ανάδειξη της κρητικής γαστρονομίας και την προβολή των τοπικών προϊόντων και πρώτων υλών ο Δήμος Ηρακλείου και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Ηρακλείου διοργανώνουν μίνι γαστρονομικά φεστιβάλ στα χωριά του δήμου. Όχι μόνο για τους επισκέπτες αλλά και για τους ίδιους τους ντόπιους, για να θυμηθούν οι παλαιότεροι αυτά που βγάζει ο τόπος τους αλλά και για τους νέους, για να μάθουν την ιστορία της γαστρονομικής κουλτούρας του νησιού. Μια δράση που εκτός από την προβολή των προϊόντων προβάλλει ταυτόχρονα και τα χωριά που φιλοξενούν τα φεστιβάλ.

Το πρώτο ξεκίνησε από το χωριό της Πυργού, 20 χιλιόμετρα, νοτιοδυτικά του Ηρακλείου. Ένα μικρό χωριό που αν βρεθείτε στο δρόμο του αξίζει να του χαρίσετε μια στάση, για να χαθείτε στα ανηφορικά στενά του. Στα δρομάκια του χωριού τα παλιά εγκαταλελειμμένα σπίτια και το παλιό ελαιοτριβείο δίνουν το στίγμα της ιστορίας του.

Να δείτε σίγουρα τη μικρή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου του 11ου αιώνα αλλά και του Αγίου Ιωάννη του 16ου αιώνα– εκεί, παραδίπλα, μάλιστα βρίσκεται ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, στο μπαλκόνι του οποίου περνώντας από το χωριό ήπιε τον καφέ του ο Ελευθέριος Βενιζέλος συναντώντας έναν ντόπιο φίλο του.

Ακριβώς από κάτω ένα όμορφο μικρό σιδερένιο καμπαναριό έχει για καμπάνα μια παλιά βόμβα του ’40. Αξίζει, όμως, να δείτε και τον κεντρικό ναό του χωριού τον Άγιο Γεώργιο, του 19ου αιώνα, μια τεράστια δίκλιτη βασιλική της οποίας τη στέγη στόλιζαν 4 λιοντάρια, πλέον μόνο το ένα έχει απομείνει, ενώ πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η μοναδική τοιχογραφία του ναού που αναπαριστά τον Δαβίδ.

Σε αυτό το όμορφο χωριό που βλέπει στις χιονισμένες κορυφές του Ψηλορείτη, λοιπόν, έλαβε χώρα το πρώτο από τα 4 μίνι γαστρονομικά φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου. Εδώ, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης έστησε τις χύτρες της και τα τηγάνια της και έβγαλε κλασικές παραδοσιακές συνταγές όπως τα φρέσκα κουκιά με πατάτες γιαχνί αλλά και την ομελέτα με χόρτα και απάκι. Γύρω γύρω διάφοροι πάγκοι από μικρούς παραγωγούς είχαν απλωμένα διάφορα καλούδια, άλλοι με χρυσαφένια μέλια, άλλοι με αφράτα κρητικά παξιμάδια σταρένια, κριθαρένια και χαρουπένια, άλλοι με μπύρες από μικρές τοπικές ζυθοποιίες κάποιοι άλλοι με χειροποίητα γλυκά, βουτήματα και μοσχομυριστά κουλουράκια ενώ σε μια μεριά ένας πάγκος με τυράκια και παγωτά από πρόβειο γάλα είχε ίσως τη μεγαλύτερη ουρά.

Σε κάποιον άλλο πάγκο, γυναίκες άνοιγαν φύλλο και έφτιαχναν τα μικρά αυτά κρητικά πιτάκια γεμάτα χόρτα και βότανα που τα βύθιζαν στο τηγάνι και μοσχοβολούσε ο τόπος. Αυτά στην αρχή, γιατί αργότερα το πρόγραμμα είχε οινογευσία, όπου ντόπιοι και επισκέπτες μυήθηκαν στις βασικές αρχές της οινοποσίας, αν και η ρακή ήταν αυτή που έρεε άφθονη στα τραπέζια του φεστιβάλ. Η γιορτή όμως δεν σταματούσε εκεί, μόνο στο φαγητό και στο ποτό, οι κρητικοί ξέρουν καλά από γλέντια και μετά την οινογευσία σειρά είχε η λύρα, όπου ένα συγκρότημα από νέα παιδιά άρχισε να παίζει κρητικές ξεσηκωτικές μουσικές κλείνοντας τη μέρα με χορούς.

Τη δεύτερη μέρα, το πρόγραμμα είχε μάζεμα άγριων χόρτων στην ύπαιθρο για να μάθουμε δηλαδή να αναγνωρίζουμε τα βρώσιμα χόρτα και είναι πολλά αυτά που βγάζει ο τόπος. Ο καιρός όμως μας τα χάλασε, ωστόσο η ομάδα του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας φρόντισε να μη λείψουν από τις μαγειρικές τους. Είχαν προνοήσει και στις κατσαρόλες τους βρήκαμε χοχλιούς με 15 διαφορετικά χόρτα, σουπιές με χόρτα και πατάτες αλλά και γιαχνερά με 20 διαφορετικά χόρτα, ένα υπέροχο πιάτο που είχε την αψάδα και την πικράδα που περιμένεις από τα άγρια χόρτα.

Δίπλα το Σωματείο Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών Ηρακλείου έκανε επίδειξη τυροκόμησης μυζήθρας και έφτιαξε μυζηθροπιτάκια που τα μοίρασε απλόχερα σε όλους. Και όσο η ομάδα του συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας έκανε βρουβόπιτες, ο σεφ Κώστας Ασσαργιωτάκης πήρε τα παραδοσιακά κρητικά προϊόντα και με μια πιο δημιουργική διάθεση μας έδειξε πως μπορούν να ενταχθούν σε πιο σύγχρονες συνταγές. Το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε παρά να κλείσει με κρητικές μουσικές αυτή τη φορά από τον γνωστό λυράρη Κώστα Σαριδάκη και φυσικά χορούς.

Το επόμενο φεστιβάλ θα γίνει αρχές Μαΐου στο χωριό του Προφήτη Ηλία, περίπου 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για τις επόμενες διοργανώσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Aβδού: Ένα μικρό χωριό στο Ηράκλειο με μεγάλη ιστορία

Mπουγάτσα: Το κορυφαίο γαστρονομικό προϊόν που αποτελεί μια εμπειρία από μόνο του στο Ηράκλειο

Μυρτιά Ηρακλείου: Στο χωριό του Καζαντζάκη ο πολιτισμός είναι παντού παρών