Πολύ πλούσια τα εδάφη της Κω, παράγουν πληθώρα κηπευτικών, έχουν ελαιώνες και αμπελώνες. Η κτηνοτροφία είναι αναπτυγμένη (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοιρινά, κοτόπουλα) όπως και η τυροκομία. Η μεγάλη ακτογραμμή προσφέρεται για αλιεία και στο νησί μπορείτε να βρείτε αρκετά μεγάλη ποικιλία φρέσκων ψαριών και θαλασσινών. Διάσημο είναι το αρωματικό θυμαρίσιο μέλι Αντιμαχείας -μπορείτε να το δοκιμάσετε στο σχετικό φεστιβάλ μελιού στην Αντιμάχεια όπως και πολλά τοπικά γλυκά που αρτύζονται με μέλι. Στο νησί λειτουργούν επισκέψιμες μελισσοκομικές μονάδες.

6

Το πιο χαρακτηριστικό τυρί της Κω είναι το «τυρί της Πόσας» ή κρασότυρο (ΠΓΕ) σε κυλινδρικό σχήμα με αυλακώσεις στην κρούστα που το περιβάλλει. Πρόκειται για ένα ελαφρώς αλμυρό τυρί από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, με βουτυράτη υφή και ελαφρώς υπόξινη επίγευση. Ωριμάζει μέσα σε οινολάσπη («πόσα») από κόκκινο κρασί για ένα μήνα και αποκτά εξωτερικά ένα ερυθρωπό χρώμα ενώ το εσωτερικό του παραμένει κάτασπρο. Άλλα τυριά που παράγονται στα τυροκομεία του νησιού είναι το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα και η μυζήθρα.

Η τοπική κουζίνα περιλαμβάνει ορισμένες πληθωρικές και πολύ νόστιμες συνταγές με κρέας. Πολύ χαρακτηριστικό πιάτο είναι το χοιρινό με πλιγούρι, το χοιρινό ή μοσχάρι με ρεβίθια στο φούρνο, το αρνάκι γεμιστό με ρύζι, τη συκωταριά, σταφίδες και αρωματικά χόρτα, ψημένο στο φούρνο, η πηχτή. Άλλα πιάτα είναι οι χταποδοκεφτέδες, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί (μόνο με ρύζι χωρίς κιμά) τα γεμιστά κολοκυθολούλουδα με ρύζι και αρωματικά βότανα, το «εβρέικο» (ομελέτα με κομμάτια ντομάτας και κρεμμύδια) και η «Κατίνα», πίτα με το «τυρί της Πόσας», κρεμμύδια και αυγά που παρασκευάζεται κυρίως τον Δεκαπενταύγουστο. Πιάτα με ζυμαρικά είναι τα πιτάρδια (χειροποίητα ζυμαρικά μαγειρεμένα σε ζωμό) και οι μακαρούνες, επίσης χειροποίητα ζυμαρικά που σερβίρονται με μαγειρεμένο χοιρινό και τριμμένη ντόπια μυζήθρα.

Ανάμεσα στα γλυκά, ξεχωρίζει το θαυμάσιο γλυκό του κουταλιού ντοματάκι αλλά και οι ιδιότυπες ανοιχτές λαμπρόπιτες (τυρόπιτες) με μυζήθρα που πασπαλίζονται με τριμμένο πιπέρι και κανέλα. Επίσης, οι σαρσουμάδες (τηγανητό γλυκό αρτυμένο με μέλι) και η μαϊριά (μια κρέμα με νισεστέ αρτυμένη με ανθόνερο, καρύδια και κανέλα) και οι μαρμαρίτες (τηγανίτες που φτιάχνονται τα Θεοφάνεια και σερβίρονται με ζάχαρη ή μέλι. Παλιά φτιάχνονταν πάνω σε ειδικό θερμαινόμενο μάρμαρο, εξού και το όνομά τους). Δημοφιλή αναψυκτικά είναι η αρκετά γλυκιά κανελάδα με βάση την κανέλα (διατίθεται εμφιαλωμένη) και η σουμάδα.

Η Κως διαθέτει εκτεταμένους ελαιώνες που παράγουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και πολύ εύγευστες επιτραπέζιες ελιές. Ξεχωρίζουν οι πράσινες τσακιστές ελιές και οι «χαμάδες»: πολύ ώριμες ελιές που αλατίζονται αμέσως μόλις μαζευτούν και προσφέρονται άμεσα προς κατανάλωση. Ο αμπελώνας της Κω, παράγει από το 2008 τους οίνους ΠΓΕ Κως (Τοπικός Οίνος Κω). Η καλλιέργεια των αμπελιών στο νησί έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων και ο «Κώιος οίνος» ήταν ξακουστός σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο. Σήμερα, οι ποικιλίες που καλλιεργούνται από τα τοπικά οινοποιεία, ελληνικές και διεθνείς είναι η ποικιλία Syrah, το Ασύρτικο, η Κυδωνίτσα, η ποικιλία Grenache Rouge, η Μαλαγουζιά, το Chardonnay, το Merlot, το Cabernet Sauvignon και υπάρχουν δύο επισκέψιμα οινοποιεία.