Πεϊνίρπαστα, λαχπέτζου, πατλιτζάν, λαχματζούν, κατσαπούρι. Πίτες και μοναδικές γεύσεις που οι ονομασίες τους παραπέμπουν στην ανατολή, αλλά μας έρχονται από τον βορρά -δίπλα στην μεθόριο με τη γειτονική Βουλγαρία- και τον σπάνιο υγρότοπο της Κερκίνης.

32

Οι χειροποίητες -γεμιστές η μη- πίτες του «Μεθοριακού Σταθμού» στην Βυρώνεια Σερρών, τον παλιό σταθμό τρένου του χωριού που λειτουργεί ως παραδοσιακό ταβερνείο στους πρόποδες του Μπέλλες, σερβίρονται ακόμη και ως κύριο πιάτο. Μια απλή ανάγνωση των κριτικών-σχολίων στην γνωστή ταξιδιωτική πλατφόρμα Tripadvisor, είναι αρκετή για να γίνει αντιληπτό στον καθένα η ιδιαίτερη δημοφιλία τους.

Εκτός από τις «εισαγόμενες» πίτες λαχματζούν και κατσαπούρι, οι άλλες τρεις -πεϊνίρπαστα, λαχπέτζου και πατλιτζάν- αποτελούν δημιούργημα των ανθρώπων του «Μεθοριακού Σταθμού» που κατέληξαν στην τελική γευστική μορφή τους, μετά από πολλές δοκιμές. Εξού και οι ανατολίτικες ονομασίες τους. Όλες οι πίτες ξεχωρίζουν τόσο για την χειροποίητη ζύμη τους, αλλά κυρίως για το βουβαλίσιο κιμά ή καβουρμά που περιλαμβάνουν στη γέμισή τους, μαζί με ντόπιο τυρί, μέλι.

Στην περιοχή της Κερκίνης διαβιεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός με βουβάλια στην Ελλάδα, οπότε τα πιάτα με βουβαλίσιο κρέας έχουν την τιμητική τους.

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(100130)
      ["id"]=>
      int(100130)
      ["title"]=>
      string(2) "P3"
      ["filename"]=>
      string(15) "P3-1-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(514675)
      ["url"]=>
      string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P3-1-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(106) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/pites-me-geyseis-anatolis-dipla-stin-k/attachment/p3-23/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "11"
      ["description"]=>
      string(64) "Πεϊνίρπαστα/Photo : Κοσμάς Κολόκουσας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(5) "p3-23"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(100113)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-06-06 11:10:02"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-06-06 11:13:28"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(2560)
      ["height"]=>
      int(1707)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P3-1-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P3-1-300x200.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(300)
        ["medium-height"]=>
        int(200)
        ["medium_large"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P3-1-768x512.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(512)
        ["large"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P3-1-1024x683.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(1024)
        ["large-height"]=>
        int(683)
        ["1536x1536"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P3-1-1536x1024.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1536)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1024)
        ["2048x2048"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P3-1-2048x1365.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(2048)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1365)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

«Ξεκινήσαμε με το ανατολίτικο λαχματζούν και ακολούθησαν σιγά σιγά οι υπόλοιπες πίτες. Άλλες με πλούσια γέμιση και άλλες με λεπτή στρογγυλή ζύμη. Πολλοί φίλοι μας πρότειναν υλικά και τρόπους, πάνω στους οποίους πειραματιστήκαμε καταλήγοντας σε τρεις νέες δικές μας πίτες, πεϊνίρπαστα, λαχπέτζου και πατλιτζάν, που έχουν τύχει θερμής υποδοχής από τον κόσμο» μας λέει η κυρία Στέλλα Καζάκα, μαγείρισσα του «Μεθοριακού Σταθμού».

«Όσο και αν ακούγεται περίεργο, οι πίτες μας πλέον ανταγωνίζονται τα κυρίως πιάτα και δεν αποτελούν απλό ορεκτικό. Αυτό που θελήσαμε επίσης, είναι να έχουν τοπικό χρώμα και γεύση. Για αυτό επιλέξαμε για τις γεμίσεις καβουρμά και κιμά από βουβαλίσιο κρέας. Εννοείται πως όλα μας τα υλικά είναι ντόπια, όπως τα τυριά, το μέλι κ.α.» λέει από την πλευρά του ο κ. Σαββίδης Ελευθέριος, πατέρας της ιδιοκτήτριας της επιχείρησης, παρουσιάζοντας μας μία προς μία τις πίτες, κάποιες από τις οποίες είναι by Μεθοριακός Σταθμός και θα τις βρείτε μόνο εκεί.

Οι πίτες του Μεθοριακού σταθμού

Πεϊνίρπαστα

Η γέμιση αποτελείται από τυρί, μέλι και ξηρούς καρπούς. Η πίτα, από χειροποίητο φύλλο ζύμης, καλύπτεται με ντόπιο μέλι και σουσάμι. Η ονομασία προέρχεται από το τουρκικό «πεϊνιρ».

Πατλιτζάν

Χειροποίητη κρέμα τυριού, μελιτζάνα, ντομάτα, μαϊντανός, κεφαλοτύρι στρωμένα σε τραγανή χειροποίητη πίτα. Θυμίζει το ανατολίτικο λαχματζούν, αλλά αντί για αρνίσιο κιμά χρησιμοποιούνται μελιτζάνες. Το πιάτο είναι ιδανικό για μη κρεατοφάγους και σερβίρεται καλοκαιρινούς μήνες λόγω μελιτζάνας.

Λαχπέτζου

Μια γεμιστή πίτα που ο μοναδικός καβουρμάς, πάντα χειροποίητος, από βουβαλίσιο κρέας έχει την τιμητική του. Συνοδεύεται από πιπεριές, κρεμμύδι, μαϊντανό και πραγματικά … λιώνει στο στόμα.

Λαχματζούν

Η κλασική παραδοσιακή ανατολίτικη πίτα, αλλά αντί για συνηθισμένο κιμά, στρωμένο με κιμά από βουβαλίσιο κρέας, κρεμμύδι, ντομάτα, μαϊντανό και κεφαλοτυρι.

Κατσαπούρι

Πρόκειται για τη γνωστή παραδοσιακή πίτα της Γεωργίας (της χώρας του Καυκάσου) με χειροποίητο «ανεβατό» ζυμάρι, δηλαδή με μαγιά ή φυσικό προζύμι. Μέσα εχει κόκκινη, πράσινη πιπεριά και διάφορα τυριά τα οποία αναμειγνύονται (φέτα, κεφαλοτύρι, γκούντα, μοτσαρέλα κ.α.). Συνοδεύεται με σως γιαουρτιού με δυόσμο και από επάνω σουσάμι.

Μανιταρόπιτα

Πίτα, πάντα με χειροποίητο φύλλο, γεμιστή με κρέμα γάλακτος, μανιτάρια και διάφορα κίτρινα τυριά.

Σταθμός με ιστορία

Ο «Μεθοριακός Σταθμός» αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή της Κερκίνης, ενώ έχει διακριθεί πολλές φορές έως σήμερα από τη δημοφιλή ταξιδιωτική πλατφόρμα Tripadvisor. Βρίσκεται «πνιγμένος» μέσα στα πλατάνια, σε μια ήσυχη περιοχή δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές (Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη), ανάμεσα στην λίμνη της Κερκίνης και στους πρόποδες του όρους Μπέλλες, που αποτελεί φυσικό σύνορο με τη γειτονική Βουλγαρία.

Ο «Μεθοριακός Σταθμός» δεν μας ταξιδεύει μόνο στις μοναδικές του γεύσεις, αλλά και στη νεότερη ελληνική ιστορία. Πρόκειται για τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού Βυρώνεια Σερρών, που λειτουργούσε έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Το καλοκαίρι του 1913, και κατά τη τελική φάση του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, στον σταθμό της Βυρώνειας, τότε Χατζή Μπεϊλικ, εγκαταστάθηκε το Ελληνικό Στρατηγείο. Κάτω από τον ίσκιο των αιωνόβιων πλατανιών, Κωνσταντίνος και Βενιζέλος χάραξαν ουσιαστικά τα σημερινά βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Μια χάλκινη αναθηματική πλάκα, στον κορμό ενός αιωνόβιου πλατάνου, υπενθυμίζει στους επισκέπτες τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν μέρος στον ίσκιο του πριν από 109 χρόνια ακριβώς. Στο εσωτερικό, εκεί που παλαιότερα ήταν η Αίθουσα Αναμονής, υπάρχουν ιστορικές φωτογραφίες από εκείνο το τετ α τετ Κωνσταντίνου – Βενιζέλου στο Χατζή Μπεϊλίκ, που διπλασίασε ουσιαστικά τα σύνορα της χώρας.

Το παράδειγμα του «Μεθοριακού Σταθμού» αποτελεί ένα άριστο δείγμα σωστής και λειτουργικής αξιοποίησης αλλά και διάσωσης, ενός δημόσιου περιουσιακού στοιχείου από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Το κτίριο μισθώνεται από την ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., που διαχειρίζεται τα ακίνητα του ΟΣΕ, που ευτυχώς λειτουργεί με εξωστρέφεια. Παράλληλα έχει καταφέρει να «δέσει» αρμονικά την ιστορικότητα του σημείου με τη γεύση, τον πολιτισμό και την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος.

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(100148)
      ["id"]=>
      int(100148)
      ["title"]=>
      string(3) "P12"
      ["filename"]=>
      string(14) "P12-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(545360)
      ["url"]=>
      string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P12-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(107) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/pites-me-geyseis-anatolis-dipla-stin-k/attachment/p12-16/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "11"
      ["description"]=>
      string(104) "Η παλιά δρεζίνα αποτελεί ατραξιόν/Photo : Κοσμάς Κολόκουσας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(6) "p12-16"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(100113)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-06-06 11:11:17"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-06-06 11:32:10"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1705)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P12-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P12-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P12-768x1153.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1153)
        ["large"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P12-682x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(682)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P12-1023x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1023)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P12-1364x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1364)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Από το 2013, που λειτουργεί ο «Μεθοριακός Σταθμός» προσφέρει μοναδικά πιάτα στους επισκέπτες. Κυρίως από παράγωγα του βουβαλίσιου κρέατος και πίτες με πικάντικες γεύσεις Ανατολής, που ικανοποιούν κάθε απαιτητικό ουρανίσκο. Αν βρεθείτε στην περιοχή της Κερκίνης, επισκεφθείτε τον «Μεθοριακό Σταθμό», απολαμβάνοντας πατροπαράδοτες συνταγές μέσα σ΄ ένα καταπράσινο περιβάλλον εκεί που γράφτηκε ιστορία. Πραγματικός ιστορικός σταθμός απόλαυσης.

Διαβάστε ακόμα:

Ένα γαστρονομικό καλοκαιρινό όνειρο στην Κρήτη

Οι πρώτες ύλες και η μοναδική κουζίνα της Νάξου

Mια γαστρονομική ανακάλυψη στις Πρέσπες