Ένα από τα πιο μεγάλα και πλούσια νησιά του Αιγαίου είναι η Χίος με πολλούς μόνιμους κατοίκους και μεγάλη ιστορία.

13

Ο τουρισμός δεν ήταν ποτέ τόσο μαζικός εδώ, οπότε οι κάτοικοι συνέχισαν τις ασχολίες τους: να καλλιεργούν την γη και να παράγουν προϊόντα. Γνωστή πρώτα από όλα για τη μαστίχα της, η Χίος έχει ένα μοναδικό προϊόν που με τη σωστή προώθηση έχει γίνει γνωστό σε όλον τον κόσμο και πολλά χωριά ζουν από αυτήν την καλλιέργεια. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εσπεριδοειδή που καλλιεργούνται κυρίως στην περιοχή του Κάμπου. Βούτυρα και τυριά, εσπεριδοειδή, ούζα και αρωματικά λικέρ, κρασιά άριστης ποιότητας, χιώτικα γλυκά, παστέλια. Και όχι μόνο. Τα φρέσκα ψάρια της Χίου θα σας ανοίξουν σίγουρα την όρεξη.

Σε περίπτωση λοιπόν που επισκεφθείτε το νησί, μη διστάσετε στιγμή να πάρετε μαζί σας φεύγοντας προϊόντα από τα τοπικά μαγαζάκια.

Μαστίχα

Είναι ένα από τα πιο εκλεκτά και σπάνια προϊόντα της Ελλάδας. Η μαστίχα Χίου είναι προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), παράγεται από το δέντρο μαστιχοφόρο σχίνο και μόνο στη Χίο. Και μάλιστα όχι σε ολόκληρο το νησί αλλά μόνο στα λεγόμενα Μαστιχοχώρια της νότιας πλευράς του νησιού. ). Οι παραγωγοί κάνουν επιφανειακές τομές στον κορμό και τα κλαδιά του μαστιχόδεντρου και έτσι εκκρίνεται η φυσική αρωματική ρητίνη. Το «πολύτιμο δάκρυ» όπως λέγεται ρέει στα χαραγμένα σημεία, μετά από μερικές μέρες με τη ζέστη και την ξηρασία στερεοποιείται, συλλέγεται και καθαρίζεται. Η συγκομιδή γίνεται από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Εκτός από τις μαστίχες, θα βρείτε και μαστιχέλαιο που θεωρείται ότι έχει αντιμικροβιακή δράση. Δοκιμάστε τις τσίχλες ΕΛΜΑ που παράγει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και άλλα προϊόντα με βάση τη μαστίχα στα Mastihashop.
Info: Mastihashop, Μουσείο Μαστίχας Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), Χίος, Τηλ. 0030 22710 72927, Λ. Αιγαίου 36, Χίος, Τηλ. 0030 22710 81600

Ούζο

Εκτός από τη μαστίχα, η Χίος φημίζεται και για το αρωματικό γλυκάνισό της. Σε αυτό οφείλουν τη φήμη τους τα ούζα του νησιού, που έχουν μεγάλη ιστορία και μεθυστική γεύση. Δοκιμάστε το καζανιστό Στουπάκη, την Απαλαρίνα και τα ούζα που παράγει η ποτοποιία Τέττερη. Οι περισσότερες είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και παράγουν και αποστάγματα με μαστίχα. Τα ούζα και τα αποστάγματα θα τα βρείτε σε όλες τις κάβες και τα σούπερ μάρκετ του νησιού.
Info: Ούζο Στουπάκη, Δαφνώνας, Χίος, Τηλ. 0030 22710 77333, Απαλαρίνα, Αφών Ράλλη 3, Χίος, Τηλ. 0030 22710 22328, Ποτοποιία Τέττερη, Τάλλαρος, Χίος, Τηλ. 0030 22710 22006.

Εσπεριδοειδή

Προϊόν γεωγραφικής ένδειξης αποτελεί το Μανταρίνι Χίου, το οποίο καλλιεργείται εδώ και δεκαετίες στο νησί. Θεωρείται πιο γλυκό, πιο αρωματικό και ιδανικό για χυμό. Σε όλο το νησί καλλιεργούνται πολλά εσπεριδοειδή γεγονός που έδωσε στη Χίο τον χαρακτηρισμό Μυροβόλος. Οι οπωρώνες στην περιοχή Κάμπος είναι οι πιο ξακουστοί και εκεί παράγονται οι χυμοί με την επωνυμία «Κάμπος Χίου» που βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα και εξάγονται και στο εξωτερικό. Και η εταιρεία «Citrus» παράγει προϊόντα με βάση τα εσπεριδοειδή, ιδιαίτερα νόστιμες είναι οι μαρμελάδες και το παραδοσιακό αμυγδαλωτό χιώτικου μανταρινιού. Μάλιστα στο κτήμα τους στον Κάμπο φιλοξενούν και ένα μικρό μουσείο για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στο νησί.
Info: Κάμπος – Χυμοί Χίου, Κάμπος, Χίος, Τηλ. 0030 22710 20771
Citrus, Αργέντη 9-11, Κάμπος, Χίος, Τηλ. 0030 22710 31513

Μαστέλο

Πολλοί νομίζουν ότι ο όρος μαστέλο αναφέρεται σε τύπο τυριού. Στην πραγματικότητα είναι η εμπορική ονομασία του μαλακού τυριού που έφτιαξε για πρώτη φορά το 1994 ο τυροκόμος Κωνσταντίνος Τουμάζος στη Χίο. Η λέξη μαστέλο είναι ενετικής προέλευσης και αναφέρεται στον ξύλινο κάδο που χρησιμοποιούσαν για τη συλλογή του γάλακτος. Το μαλακό αυτό τυρί φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα και έχει ελαφρώς αλμυρή γεύση. Είναι ιδανικό για σαγανάκι ψητό ή τηγανητό. Η εταιρεία παράγει και κατσικίσιο μαστέλο και καπνιστό.
Info: Μαστέλο, Κάμπος, Χίος, Τηλ. 0030 22710 33011

Χερίσια Χίου

Έτσι τα έφτιαχναν τα ζυμαρικά οι νοικοκυρές πριν την έλευση των βιομηχανικών ζυμαρικών, στο χέρι και με τη βοήθεια ενός μικρού καλαμιού για να αποκτήσουν τρύπα στη μέση και κατόπιν το αφαιρούσαν. Σε λίγα σπίτια φτιάχνονται ακόμα έτσι με τον παραδοσιακό τρόπο αυτά τα χειροποίητα ζυμαρικά, που έχουν πλούσια γεύση και είναι ιδανικά με σάλτσα λόγω του σχήματός τους. Θα τα βρείτε στο εργαστήριο χειροποίητων και παραδοσιακών ζυμαρικών «Τα χερίσια της Σμαράγδας».
Info: Τα χερίσια της Σμαράγδας, Σγούτα 6, Χίος, Τηλ. 0030 22710 95773

Συνταγή για χιώτικα χερίσια μακαρόνια από το Greekgastronomy.gr

Ο Γιώργος Πίττας στο greekgastronomyguide.gr, θυμάται την σύναντησή του με δύο αδελφές από την Χίο, που τον άφησαν να παρακολουθήσει όλο το τελετουργικό της παρασκευής τους. Μάλιστα, όπως σημειώνει, συμμετείχε στο ζύμωμα και στο πλάσιμο και γεύτηκε την χαρά της δημιουργίας τους πριν ακόμα τα δοκιμάσει.

Υλικά για τη ζύμη:

-1 κιλό αλεύρι
-1/4 κιλό σιμιγδάλι
-1/2 φλιτζάνι λάδι
-1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι
-κλαδάκια σπάρτου

Εκτέλεση:

-Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το λάδι και το αλάτι.
-Ρίχνουμε χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει σφιχτή.
-Φτιάχνουμε τη ζύμη πολλά ισομεγέθη βωλάκια.
-Παίρνουμε ένα κλωνάρι μακρύ σπάρτου και αρχίζουμε να τρίβουμε το ζυμάρι γύρω-γύρω στο σπάρτο με τις δύο παλάμες μας.
-Όταν διαμορφωθεί το μακαρόνι, αφαιρούμε το σπάρτο και στο μακαρόνι μένει η τρύπα.
-Απλώνουμε τα μακαρόνια για λίγο να στεγνώσουν και την επόμενη μέρα θα είναι έτοιμα.