Και αν το βουβαλίσιο γιαούρτι με μέλι, χουρμάδες και βρώμη, έγινε πρόσφατα viral στη γειτονική Τουρκία, δύο αδέλφια από την Κερκίνη, «απαντούν» με το σερραϊκό superfood. Βουβαλίσιο γιαούρτι Κερκίνης, με ντόπιο μέλι, καρύδια ή μαρμελάδα κράνο, όλα βέβαια από την περιοχή.

19


Πρόκειται για τον Λευτέρη και Αδάμ Ξανθόπουλο, που διατηρούν μια μικρή κάθετη μονάδα εκτροφής βουβαλιών, παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων από βουβαλίσιο κρέας και γάλα, στο Θρακικό Σερρών. Έναν μικρό οικισμό, που αριθμεί λιγότερους από 100 κατοίκους, δίπλα ακριβώς από την λίμνη της Κερκίνης όπου διαβιεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός με βουβάλια στην Ελλάδα.


Γιαούρτι από βουβαλίσιο γάλα Κερκίνης


Όπως μας λέει ο Αδάμ, μέλος επίσης της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας, το βουβαλίσιο γιαούρτι Κερκίνης: «αποτελεί ένα ιδανικό superfoods για όλες τις ώρες της ημέρας, αφού ξεχωρίζει για την κρεμώδη υφή του και την ελαφρά ξινή του γεύση».

Το βουβαλίσιο γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνες και πρωτεΐνες, ενώ είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για το πεπτικό σύστημα. Ο ίδιος το προτείνει και ως επιδόρπιο με προσθήκη μελιού και καρυδιών ή μαρμελάδας από κράνο -μαζί με αποξηραμένα- τα οποία αποτελούν καλή φυσική πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C. Όλα τα συνοδευτικά, εννοείται πως προέρχονται από την περιοχή της Κερκίνης και του Αγκίστρου Σερρών (Καρύδια Mανδρακίου : www.karydi.gr/Τηλ. 6946006215, Μέλι : Νομές Κερκίνης www.nomeskerkinis.com / Tηλ. 6976565310, Μαρμελάδας Κράνο : Παραδοσιακά Προϊόντα Αγκίστρου «Η Παράδοση»/Τηλ. 2323041210).


Ο Αδάμ παρασκευάζει επίσης και το ξακουστό Καζάν Ντιπί, με βουβαλίσιο γάλα και ζάχαρη, που αποτελεί το πλέον δημοφιλές επιδόρπιο για ντόπιους και επισκέπτες. Η ιστορία της Πολίτικης αυτής κρέμας χάνεται στα βάθη των αιώνων, όταν ο Σουλτάνος ζήτησε από έναν υπηρέτη του, να του φτιάξει ένα γλυκό. Όταν όμως -για κακή του τύχη- ο υπηρέτης έκαψε το βουβαλινό γάλα το αποκάλεσε «Καζάν Ντιπί» στον Σουλτάνο, δηλαδή «πάτος του καζανιού», για να δικαιολογηθεί. Έτσι έσωσε το κεφάλι του και μας χάρισε ένα μοναδικό γλύκισμα, που το βουβαλίσιο γάλα έχει απογειώσει την γεύση του.


Στη μικρή οικογενειακή επιχείρηση «Κerkini’s Meat», που λειτουργούν τα δύο αδέλφια στο Θρακικό, ακριβώς πάνω στην επαρχιακή οδό Ν.Πετριτσίου – Κιλκίς, μπορείτε να βρείτε γαλακτοκομικά, κρεατικά και ζυμαρικά προϊόντα από βουβαλίσιο γάλα και κρέας, τα οποία παρασκευάζονται με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και τηρώντας όλα τα σύγχρονα μέσα ασφάλειας και υγιεινής. Καβουρμά, σαλάμι, σουτζουκάκι, λουκάνικο πικάντικο, λουκάνικο χωριάτικο κ.α. Επίσης ζυμαρικά με βουβαλίσιο γάλα ενώ μπορείτε να προμηθευτείτε βουβαλίσιο κρέας (μπριζόλα, ποντίκι, νουά κ.α.), από τα ζώα της οικογενειακής μονάδας. Πρόκειται για έναν Delicatessen χώρο, που επίσης μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας ή να απολαύσετε το παγωτό σας -τώρα που ανοίγει ο καιρός- επίσης από βουβαλίσιο γάλα.

Γάλα και κρέας από βούβαλο


Ενημερωτικά το βουβαλίσιο γάλα έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε λίπος από το αγελαδινό, με λιγότερη όμως χοληστερίνη. Παρόμοια περιεκτικότητα σε λακτόζη και υψηλότερη σε πρωτεΐνες, βιοενεργά πεπτίδια γάλακτος, ασβέστιο και βιταμίνες Β. Περιέχει επίσης ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης Α, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου. Καθώς και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες D και C, σίδηρο, νάτριο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο.


Να θυμάστε πως όλα τα αυθεντικά γαλακτοκομικά προϊόντα από βουβάλι έχουν περισσότερα λιπαρά από τα αντίστοιχα αγελαδινά. Είναι με πιο πλούσια και «γεμάτη» γεύση – χαρακτηριστικό παράδειγμα το γνήσιο ιταλικό τυρί μοτσαρέλα.


Δεν είναι όμως μόνο το γάλα. Το κρέας του βουβαλιού περιέχει ελάχιστο λίπος, περίπου 2%, και λίγη χοληστερίνη. Λιγότερη από το μοσχάρι, το ψαρονέφρι ή το κοτόπουλο. Πρόκειται για ένα άπαχο, καθαρό και υγιεινό κρέας, με βαθυκόκκινο χρώμα, σχετικά λίγες θερμίδες και πλούσιο σε πρωτεΐνες (>20%).


Για όσους και όσες μετράνε τις θερμίδες στις μερίδες τους, 100 γρ. βουβαλίσιου κρέατος δίνουν στον οργανισμό 130 θερμίδες. Η αντίστοιχη ποσότητα κοτόπουλου 140-165 θερμίδες και βοδινού 260-300 θερμίδες. Επίσης έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κρεατίνη, σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο και βιταμίνες Β. Ιδανικό για όσους/ες χρειάζονται πρωτεΐνες κορυφαίας βιολογικής αξίας ή πρέπει να προσέχουν τα λιπαρά και το νάτριο που προσλαμβάνουν.


Ο Ελληνικός Βούβαλος της Κερκίνης


Στην άκρη του παρυδάτιου δάσους της λίμνης Κερκίνης, ο Αδάμ και ο Λευτέρης διατηρούν τη δική τους φάρμα βουβαλιών, τηρώντας απαρέγκλιτα τα γενετικά στοιχεία του ελληνικού νεροβούβαλου, για λογαριασμό του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Νέας Μεσημβρίας που είναι υπεύθυνο για την τήρηση του γενεαλογικού βιβλίου των Ελληνικών Βουβαλιών.


Σύμφωνα με την παράδοση ο Ελληνικός Βούβαλος, απόλυτα προσαρμοσμένο στους υγροτόπους και κοινό σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία, έφτασε στην Ελλάδα από την Ασία, την περίοδο της εκστρατείας του Πέρση βασιλιά Ξέρξη (πρώτο μισό 5ου αιώνα πΧ) κατά των Ελλήνων.



Η πρώτη εμφάνιση μεγάλων πληθυσμών βουβάλων στην Ελλάδα, τοποθετείται τον 13ο αιώνα. Το 1952 εκτρέφονταν μόνο στη Μακεδονία και τη Θράκη περίπου 71.000 βούβαλοι. Ο αριθμός τους άρχισε να μειώνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του αιώνα μας αριθμούσαν μόλις 1000 βούβαλοι. Η υλοποίηση ενός μεθοδικού προγράμματος προστασίας και διατήρησης του είδους, ως σπάνιας φυλής, είχε ως αποτέλεσμα ο πληθυσμός να ανακάμψει, αγγίζοντας τους 2000.

Ο Ελληνικός Βούβαλος είναι μαύρος στο χρώμα και χωρίς πολύ πυκνό τρίχωμα. Ενηλικιώνεται στον 5ο χρόνο της ζωής του, διαθέτοντας τεράστια μυϊκή δύναμη και το βάρος του -στην ηλικία αυτή- φτάνει στα αρσενικά και θηλυκά 550 και 450 κιλά αντίστοιχα. Τα κέρατά του είναι γυριστά και χοντρά, φτάνοντας ακόμη και τα 40 εκ. μήκος. Το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι από τα πιο ανθεκτικά και αξιόλογα στο ζωϊκό βασίλειο. Αγαπημένη του συνήθεια είναι το λασπόλουτρο, το οποίο το βοηθά στις υψηλές θερμοκρασίας του καλοκαιριού να δροσίζεται και να αποφεύγει έντομα και τις ακτίνες του ήλιου.