«Του χρόνου το καλοκαίρι θα πίνουμε Negroni στο μεσαιωνικό κάστρο της Άνω Σύρου» μου είχε πει ή μάλλον με είχε απειλήσει ο Χρήστος Γκόλφης, δημιουργός και πρώην ιδιοκτήτης του Kouchico, ενός μπαρ που έχει γράψει – και γράφει – την δική του ιστορία στο νησί αλλά και γενικότερα στην ελληνική μπαρ σκηνή.

8

«Θα είναι ένα καινούργιο concept με πολλές αναφορές στις Κυκλάδες. Κάτι άλλο από αυτό που κάναμε εδώ στο Kouchico». Εκείνη την βραδιά δεν είπαμε τίποτα άλλο για αυτά τα σχέδια του Χρήστου. Μείναμε να απολαύσουμε το πότο μας μιλώντας για βιβλία, μουσική και γενικότερα περί ανέμων και υδάτων. Εδώ να κάνω μια παρένθεση και να σας αναφέρω ότι μπορεί ο Χρήστος να έφυγε από το Kouchico, το άφησε όμως σε καλά χέρια, σε εκείνα της ομάδας του αθηναϊκού μπαρ Beauty Killed the Beast.

Επιστροφή όμως στο μυσταγωγικό Theosis, όπως ονομάζεται το καινούργιο μαγαζί του Χρήστου. Στεγάζεται σ’ ένα σπίτι του 1850 που βρίσκεται χωμένο μέσα στα στενά και όμορφα σοκάκια της Άνω Σύρου.

«Προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε και να σεβαστούμε την ιστορία του οικήματος» μου λέει ο Χρήστος καθώς με ξεναγεί. Μαζί του σε αυτό το νέο project είναι ο Νίκος Σωτηρόπουλος, υπεύθυνος του μπαρ και δημιουργός της cocktail list, όπως επίσης και η graphic designer Νατάσα Πολύζου που έχει επιμεληθεί όλα τα εικαστικά. Ενώ τριγυρίζουμε στο χώρο όπου βρίσκεται η μπάρα του μαγαζιού, που πραγματικά χωράνε όλα και όλα δύο άτομα, τον ρωτάω για την έμπνευση του ονόματος του: «Δανειστήκαμε το όνομα από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, σύμφωνα με τους οποίους η θέωση είναι μια κατάσταση στην οποία θα βρεθεί η ψυχή μόλις αποκοπεί από το σώμα και αγγίξει το θεϊκό στοιχείο» μου εξηγεί. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να ακούσω κάτι λιγότερο ψαγμένο.

Στα ίδια «ψαγμένα» χνάρια είναι και η λίστα με τα κοκτέιλ. Την έχουν ονομάσει «The leftovers of the lovers», τα ποτά έχουν ονόματα όπως hedone, apatheia, catharsis και αφηγούνται τον μύθο του Έρωτα και της Ψυχής. Είναι 9 στο σύνολο τους και το καθένα βασίζεται σε κάποιο κλασικό ποτό, που εδώ αποκτά όμως έναν πιο κυκλαδίτικο χαρακτήρα. Χρησιμοποιούν πολλά βότανα, τοπικά υλικά, εποχιακά φρούτα, παίζουν με τις σωστές αναλογίες και τα κοκτέιλ σερβίρονται χωρίς πολλά και περιττά στοιχεία. Έχουν όλα έντονες και ξεκάθαρες γεύσεις όπως για παράδειγμα το Ensynesthisis που φτιάχνεται με τεκίλα, cordial θυμαριού και τοματάκια τσέρι αλλά και το απολαυστικό Psyche με ρούμι, καρότο, τροπικά φρούτα, φασκόμηλο και falernum.

Μεγάλη βάση έχουν δώσει επίσης και στην λίστα με τα αποστάγματα. Δύσκολα συναντάς τόσο καλά ενημερωμένες λίστες μακριά από την Αθήνα – αυτό όμως έκανε άλλωστε και στο Kouchico ο Χρήστος. Έτσι εδώ βρίσκουμε περί τις 60 ετικέτες, αρκετές από τις οποίες σπάνιες, και όλες πάντως premium. Στο παλιό πλυσταριό του οικήματος έχουν κάνει το κελάρι τους, και εκεί «κρύβουν» τα κρασιά που όλα τους είναι ελληνικά, άλλα βιολογικά, άλλα τοπικά, άλλα βιοδυναμικά. Έχουν και μπύρες φυσικά, που προμηθεύονται από ελληνικές μικροζυθοποιίες. Έχουν προσέξει ακόμα και το κομμάτι του καφέ, όπου συνεργάζονται με την ελληνική εταιρεία Area 51 και διαθέτουν έναν μοναδικής προέλευσης καφέ από τη Βραζιλία.

Τέλος, το Theosis διαθέτει και ένα gift shop, όπου μπορείτε να βρείτε πολλά και ενδιαφέροντα αντικείμενα όπως χειροποίητες μαξιλαροθήκες και τσάντες από οργανικό βαμβάκι, κεραμικά, μεταξοτυπίες καθώς επίσης και κοσμήματα.

Αγίου Σεβαστιανού, Πιάτσα, Άνω Σύρος, 22810 88958, Facebook: Theosis Syros