Ένα τραπέζι γεμάτο χρώματα τραβάει αυτόματα το βλέμμα καθώς μπαίνει κανείς στον περιποιημένο κήπο. Βαθύ κόκκινο από τις γλυκιές τομάτες και τα τοματίνια, όλες οι αποχρώσεις του πράσινου από τα χορταρικά, τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια, τις μπάμιες, τις πιπεριές, τα αβοκάντο, κίτρινη πινελιά από τους ανθούς, μωβ από τις μελιτζάνες. Όλα του κάμπου τα καλούδια. Ένας κήπος απλωμένος, έτοιμος να συνθέσει τα πιο εμπνευσμένα κρητικά πιάτα.

5

Μικρό Λιβάδι ονομάζεται η περιοχή που βρισκόμαστε, περίπου 150 μέτρα απόσταση από την παραλία της Επισκοπής, με κατεύθυνση προς την ενδοχώρα. Η Μαλαματένια Τζιμπουκάκη, το γένος Καλοτεράκη, μαγείρισσα και οικοδέσποινα, απλώνει τα χέρια της και δείχνει τριγύρω, εξηγώντας ότι εδώ καλλιεργούνται καρπούζια, πεπόνια αλλά και φυστικιές. Το έδαφος είναι τέτοιο ώστε τίποτα δε μπορεί να αντισταθεί στην ανάπτυξή του άπαξ και φυτευτεί.
 
Η Μαλαματένια μαγειρεύει την αληθινή κρητική κουζίνα, διαλέγοντας προσεκτικά τι θα χρησιμοποιήσει, πάντα εποχικά, βιολογικά όποτε μπορέσει να βρει και όλα όσα φυτεύει η ίδια μαζί με το σύζυγό της, Αετό Τζιμπουκάκη, στο μικρό μποστάνι που συντηρούν πίσω από το κτίριο. Από το 2000, αυτή, ο Αετός, οι κόρες τους Αναστασία και Αγγελική αλλά και ο Μαχμούτ, Σύρος μετανάστης πολύτιμος βοηθός αλλά σαν κομμάτι της οικογένειας πια, ετοιμάζουν και προσφέρουν στους καλεσμένους ό,τι απολαμβάνουν και οι ίδιοι. Το «Μικρό Λιβάδι» είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, με μεγάλη επισκεψιμότητα και τους χειμερινούς μήνες.

 Στο «Μικρό Λιβάδι», η ποικιλία δεν αφήνει δικαίωμα επιλογής. Ομελέτα με αβρωνιές και σπαράγγια, ανθοί απλοί αλλά και γεμιστοί με τυρί, επιλογές ψαρικών αλλά και κρεατικών αλλά και ένας μουσακάς, μα ένας μουσακάς, αρωματισμένος με κρόκο Κοζάνης, απαλός στη γεύση σαν κρέμα παιδική.

Τα χορτοπιτάκια είναι μια ακόμα εμπειρία. Στη σχάρα ψήνονται αντί του τηγανιού, τραγανές μπουκιές γεμισμένες με καυκαλήθρες, αχατζίκους, τσιλιμπινίδια, κουρνοπόδι αλλά και μάραθο, οι οποίες ταλαιπωρούνται μόνο ελάχιστα λεπτά επάνω από τα πυρωμένα κάρβουνα που έχει στήσει με περισσή επιμέλεια ο Αετός στην κουζίνα, πριν σερβιριστούν ως αποκορύφωμα στους ανυπόμονους, ήδη ποτισμένους με εμφιαλωμένη τσικουδιά, επισκέπτες.

To καλωσόρισμα είναι γενναιόδωρο: ψωμομένες ελιές, γραβιέρα και ανθότυρο, μαζί με παξιμάδια χαρουπιού ή βρώμης βιολογικής, συνοδεία ελαιόλαδου και αλατιού χοντρού. Αργότερα, θα πρωταγωνιστήσουν το χανιώτικο μπουρέκι (χειροποίητο φύλλο, πατάτα, κολοκύθι, μυζήθρα), οι μπουμπουριστοί χοχλιοί, οι ξυδάτες αγγινάρες, το Αληθινό Κοτόπουλο, μεγαλωμένο από τους ίδιους, σερβιρισμένο με πιλάφι, τα γεμιστά αλλά και ο κόκκορας με μπάμιες.  
 
Περισσότερες Πληροφορίες: 28310 61300, 6977210097
www.mikrolivadi.gr