Εδώδιμα και αποικιακά, στη νέα τους μορφή. Μικρά ή κάπως μεγαλύτερα μαγαζιά, με ράφια που ξεχειλίζουν από επιλεγμένα προϊόντα.

8

Μικροί Έλληνες παραγωγοί από τη Θράκη έως την Ήπειρο και την Κρήτη, χαρακτηριστικές γεύσεις από όλη τη Μεσόγειο, πινελιές της Άπω Ανατολής. Το κέρας της Αμάλθειας των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, στην προκειμένη, της αγαπημένης μας Θεσσαλονίκης. Σε μια πόλη που ο κόσμος ξέρει να τρώει και η γαστρονομία έχει ρίζες γερές, τα deli του κέντρου της είναι η αποθέωση του καλού τρόφιμου και των γκουρμέ προϊόντων. Κάθε επίσκεψη είναι και μία μικρή ανακάλυψη. Καινούρια προϊόντα, νέες γεύσεις, τολμηροί παραγωγοί. Όλο και κάτι βρίσκεις που θα δώσει στην κατσαρόλα σου μια πινελιά μοναδικότητας και στο τραπέζι σου μια αίσθηση γιορτής. Οι άνθρωποι που δουλεύουν σ ‘ αυτά, παίζουν το τρόφιμο στα δάχτυλά τους και είναι πρόθυμοι καθημερινά να μοιραστούν τις γνώσεις και το μεράκι τους.

Εδώδιμον

Αν είσαι έστω και λίγο γκουρμέ, θα έχεις περάσει το κατώφλι του και θα έχεις προσκυνήσει τις άγιες επιλογές του. Στην καρδιά της πόλης, στην πάντα εμπορική Βασιλέως Ηρακλείου, υπάρχει ένας μικρός ναός των καλοφαγάδων.
Ένα μαγαζί που κλείνει σχεδόν ένα αιώνα λειτουργίας, πλέον ονομάζεται Εδώδιμον, και εξακολουθεί να έχει ότι τραβάει η ψυχή σας. Μυρωδάτες λακέρδες, ζυμωτό ψωμί, παλαιωμένα τυριά, αλλαντικά από όλη την Ελλάδα, τραχανάδες, αφεψήματα από τον Όλυμπο, και πάνω απ’ όλα έχει τον Στάθη και τον Κώστα να σας εξυπηρετήσουν όπως πρέπει.
Βασιλέως Ηρακλείου 26, 2310 284749
edodimon.gr

Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης

Τα εγγόνια του περιβόητου Κοσμά, πριν από είκοσι σχεδόν χρόνια, άνοιξαν τα φτερά τους και δημιούργησαν μία δική τους γαστρονομική στέγη, στο κέντρο της πόλης. Ό,τι ζητάει η κατσαρόλα και το τραπέζι ακόμη και του πιο δύσκολου Θεσσαλονικιού, θα το βρει στην Κομνηνών, στον αριθμό 12. Ελληνικά αλλά και μεγάλη παλέτα εισαγόμενων από όλα τα γαστρονομικά hot point της Ευρώπης. Από καβουρμά Κερκίνης και εκλεκτό τσορίθο, έως παλαιωμένη γραβιέρα Νάξου και εκλεκτές παρμεζάνες. Και από μέλια με κρόκο Κοζάνης, έως σοκολάτες με τσίλι και τσιτσίραβλα τουρσί. Εννοείται, ότι το Παντοπωλείο διαθέτει δυνατή κάβα με κρασιά, αλλά και τσίπουρα και ούζα και μία ατελείωτη συλλογή με ντρέσινγκ από όλο τον πλανήτη. Ακριβώς δίπλα του, οι ιδιοκτήτες έστησαν και ένα μικρό βιολογικό μανάβικο με φρούτα και λαχανικά, ώστε σε μία στάση να προμηθεύεσαι όλα όσα χρειάζεσαι για να στρώσεις το τραπέζι σου.
Κομνηνών 12, 2310 244684
to-pantopolio.gr

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(40590)
      ["id"]=>
      int(40590)
      ["title"]=>
      string(20) "4 viologika sapounia"
      ["filename"]=>
      string(31) "4-viologika-sapounia-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(824098)
      ["url"]=>
      string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/4-viologika-sapounia-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(111) "https://www.travel.gr/food_and_drink/mono-i-thessaloniki-tha-mporoyse-na-echei/attachment/4-viologika-sapounia/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "2"
      ["description"]=>
      string(205) "Βιολογικά σαπούνια, βότανα και τσάγια από απάτητες βουνοκορφές, και ευλογημένο ελαιόλαδο, ειδικότητα του olicatessen"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(20) "4-viologika-sapounia"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(40575)
      ["date"]=>
      string(19) "2021-11-03 09:34:28"
      ["modified"]=>
      string(19) "2021-11-03 09:48:13"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/4-viologika-sapounia-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/4-viologika-sapounia-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/4-viologika-sapounia-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/4-viologika-sapounia-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/4-viologika-sapounia-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/4-viologika-sapounia-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(false)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Olicatessen

Στον παλιό Φραγκομαχαλά της Θεσσαλονίκης, στα Άνω Λαδάδικα, είναι ένα πανέμορφο μαγαζί, ταμένο να μας μάθει από λάδι. Ως βορειοελλαδίτισσα, δηλώνω ειλικρινώς, ότι από καλό ελαιόλαδο έμαθα στην Πελοπόννησο. Μύρισα φρουτώδη πρωτόλαδα, γεύτηκα πικρά αγουρέλαια, και σιγά-σιγά άρχισα να αντιλαμβάνομαι τις εκπληκτικές πολυμορφίες και δυνατότητες αυτής της ευλογημένης τροφής.
Ο Αλέξανδρος Στεφανίδης, μηχανικός περιβάλλοντος και παθιασμένος με το καλό ελαιόλαδο και την αειφορία, αποφάσισε εδώ και οχτώ χρόνια να δημιουργήσει ένα σπίτι για τα εκλεκτά τρόφιμα και να μυήσει τους Θεσσαλονικείς στο καλό ελαιόλαδο. Έστησε ένα μαγαζί κόσμημα, με ξύλινους πάγκους και ράφια, νοσταλγικά τσιμεντοπλακάκια στο πάτωμα και εκατοντάδες καλούδια στα ράφια.
«Πειραματιζόμαστε με δύσκολα προϊόντα, όταν πιστεύουμε ότι έχει νόημα να υποστηριχθεί μία γαστρονομική παράδοση ή συγκεκριμένοι παραγωγοί. Πριν λίγο καιρό φέραμε αμυγδαλωτά απ’ όλη την Ελλάδα και κάναμε ένα αφιέρωμα σ’ αυτό το μαγικό προϊόν. Τριάντα δυσεύρετοι κωδικοί αμυγδαλωτών, κυρίως από τα νησιά, γέμισαν το μαγαζί», μου λέει με πάθος ο Αλέξανδρος. «Το βασικό κόνσεπτ είναι ελληνικά προϊόντα και μόνο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και του Πάσχα φέρνουμε κάποια εισαγόμενα, όπως για παράδειγμα τα ιταλικά πανετόνε».
Το μαγαζί, εκτός από παντοπωλείο είναι και ένας χώρος που διοργανώνει σεμινάρια γευσιγνωσίας, για το ελαιόλαδο, το κρασί, το τυρί και όποιο τρόφιμο χρήζει ιδιαίτερης εμβάθυνσης. Έως τώρα πραγματοποιήθηκαν 1209 (!) σεμινάρια, τα μετράμε ένα-ένα, μου εμπιστεύεται ο Αλέξανδρος, και το πάθος μας μεγαλώνει όσο βλέπουμε την ανταπόκριση του κόσμου. Ντόπιοι Θεσσαλονικείς, αλλά και τουρίστες, γνωρίζουν και εμβαθύνουν στον γαστρονομικό μας πλούτο, στο πατάρι του olicatessen. Φεύγοντας έβλεπα τα ράφια: άθερμο πετμέζι του Καραγγελή, μία εκπληκτική γκάμα με βότανα και τσάγια, όλα τα ποντιακά ζυμαρικά της Αγροζύμης, τραγανά περέκ, σύκα από την Κύμη, μελεκούνια από τη Ρόδο, λάδια από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αυτός ο πλούτος της ελληνικής γης και οι προσπάθειες εκατοντάδων παραγωγών σε λίγα τετραγωνικά, μου έκλειναν αισιόδοξα το μάτι για το αύριο της γαστρονομίας μας.
Βίκτωρος Ουγκώ 4, Άνω Λαδάδικα
231 3030286
olicatessen.gr

Και ένα Μπαρ Φέτας

Μόνο η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που θα μπορούσε να έχει ένα μπαρ φέτας. Απαστράπτον, φωτεινό, με ατμόσφαιρα που ισορροπεί ανάμεσα σε deli και μπαρ, το μπαρ φέτας «Μία Φέτα», κλείνει ήδη οχτώ χρόνια γαστρονομικής ζωής, πάνω στην Παύλου Μελά. Δημιούργημα μιας τολμηρής και προκομμένης οικογένειας, η οποία ξέρει από τυρί όσο λίγοι, αποτελεί ουσιαστικά το τελευταίο στάδιο μιας καθετοποιημένης παραγωγικής μονάδας. Η οικογένεια Κουρέλλα διαθέτει, εκτός από ένα διάσημο για τα βιολογικά του τυριά τυροκομείο στα Γρεβενά, δικές της φάρμες, χωράφια όπου παράγονται οι πρώτες ύλες για την τροφή των ζώων, ένα εργοστάσιο ζωοτροφών και φυσικά το τυροκομείο. Οπότε είπε να φτιάξει και ένα μπαρ φέτας για να μας κάνει να δούμε με καινούριο μάτι ίσως το πιο παραδοσιακό ελληνικό τυρί. Εκτός από τις φέτες, πρόβεια, αιγοπρόβεια, βαρελίσια, το μπαρ έχει μια μεγάλη ποικιλία από όλα τα τυροκομικά προϊόντα του τυροκομείου Κουρέλλα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, βιολογικά. Γάλα, κεφίρ, ξυνόγαλα, γιαούρτια, λευκό κατσικίσιο τυρί. Μεγάλο εύρημα τα μοσχοτύρια τους, όπου η φέτα τυροκομείται με ντομάτα ή ελιές και αρωματικά της ελληνικής φύσης. Εκτός από γαλακτοκομικά προϊόντα, το μπαρ δικαιώνει το όνομά του, σερβίροντας καθημερινά αυθεντικά ελληνικά πρωινά, με αφράτες αυγόφετες, κανελωμένα ριζόγαλα και πίτες, με προεξάρχουσα την τσουκνιδόπιτα. Όσο κυλάει η μέρα, λίγα πιάτα ορίζουν, αυτό που θα λέγαμε καινούρια γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Στη φθινοπωρινή μας επίσκεψη δοκιμάσαμε βελουτέ καστανόσουπα, βελουτέ γραβιέρας με μαύρη τρούφα και χειροποίητες ραβιόλες γεμιστές με τυρί. Φεύγοντας, με την ευδαιμονία της καλής τροφής στο στόμα μου, ονειρευόμουν μπαρ φέτας σε όλο τον κόσμο, να γίνονται γαστρονομικοί πρεσβευτές του πολυαγαπημένου μας τυριού και του γαστρονομικού μας πολιτισμού και κατηφόρισα αισιόδοξη προς τον Λευκό Πύργο.
Παύλου Μελά 14
2310 221120
miafetafetabar.gr