Στη Μήλο πας κυρίως για τις παραλίες της. Τουλάχιστον εμείς αυτό κάναμε. Να ξαπλώσουμε στους λείους βράχους του Σαρακήνικου, να περάσουμε το στενό πέρασμα του Παπάφραγκα, να κολυμπήσουμε στα πράσινα νερά του Κλέφτικου βουτώντας από το σκάφος που μας πήγε εκεί, να πάμε στην Αλογόμαντρα, στην αμμουδερή (Α)χιβαδόλιμνη, στη Φυριπλάκα, στη χαλαρή παραλία του Παπικινού και γενικώς να ανακαλύπτουμε κάθε μέρα μια καινούρια από τις ατέλειωτες του ηφαιστειογενούς νησιού.

3

Όμως η Μήλος δεν είναι μόνο παραλίες. Θέλει χρόνο να την ανακαλύψεις, να πιάσεις τον σφυγμό που χτυπά στις καρδιές των κατοίκων της και στα σημεία τα λιγότερο ταξιδεμένα. Την προϊστορική Φυλακωπή, το μουσείο του οψιδιανού, τα λατομεία, τα θειωρυχεία, το Βάνι και τα ορυχεία Μυλόπετρας στην Κώμια. Επισκέψιμα τα ορυχεία της Αγγεριάς (μπεντονίτης) με το τεράστιο μέγεθος και τα χρώματα σε στρώσεις σαν φέτες της γης, του Τράχηλα (περλίτης) με τη μερική αποκατάσταση, της Καστριανής (καολίνης) με μερική αλλά εντυπωσιακή αποκατάσταση, τα παλιά αποκατεστημένα εν μέρει ορυχεία όπως το ορυχείο Κάβου (βαρυτίνης. Σχεδόν το μισό νησί είναι χαρακτηρισμένο Natura και εκεί, στον Χάλακα, βόσκουν τα ζώα των κτηνοτρόφων, τα «κατσίκια του Χαλάκου», όπως τα λένε οι ντόπιοι, που δίνουν τα ξεχωριστά τυριά και το κρέας τους. Εκεί και τα μελίσσια που τρυγάνε μέχρι και τρεις φορές τον χρόνο, από ανθούς, από θυμάρι και από ρείκι.

Η κουζίνα της Μήλου είναι κυκλαδίτικη, με επιρροές από τους Ενετούς που την πάτησαν και τους Κρητικούς από τα Σφακιά που έκτισαν τον Αδάμαντα, το λιμάνι της. Περπατήστε στα σοκάκια της Πλάκας και της Τρυπητής, επισκεφθείτε τα σύρματα στα Μανδράκια και στο Κλήμα, και φυσικά απολαύστε τις γεύσεις της. Λιαστό μοναδικό μπελτέ ή τοματοζούμι (τοματοπελτέ) πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί (σχιζάκια), στα σκορδολάζανα, με τηγανητές πατάτες ή αυγά, στο κατσικάκι φούρνου. «Κολλήστε» με τα πιταράκια της, γεμιστά με ξερό μηλέικο ή μανούρα, κρεμμύδι και δυόσμο, με τα χειροποίητα λαζάνια, με τις φοκάτσες της, που εκεί θα τις βρείτε ως αλατένιες (με χοντρό αλάτι και δεντρολίβανο) ή λαδένιες (από την Κίμωλο) ή τυρένιες. Απολαύστε το μέλι και τα γλυκά της, με πιο ιδιαίτερο το κουφέτο, καθώς εκτός από το μέλι και τα αμύγδαλα έχει κομμάτια λευκής κολοκύθας. Δοκιμάστε τα κρασιά του τοπικού οινοποιείου και φεύγοντας πάρτε μαζί σας τυριά, ελιές, μπελτέ, βότανα και γλυκά.