Όταν ιδρύθηκαν το 2005 οι «Απολλωνιάτισσες», ο 1ος Γυναικείος Αγροβιοτεχνικός Συνεταιρισμός του νομού Δωδεκανήσου, δεν περίμεναν ούτε οι ίδιες την επιτυχία του εγχειρήματός τους, καθώς 16 χρόνια αργότερα, έχουν καταφέρει να καταξιωθούν στην ελληνική αγορά, να επεκτείνουν ραγδαία τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό και με οδηγό τη δημιουργικότητα να χτίσουν ένα ευοίωνο μέλλον.

8

Αν αναλογιστούμε τις πολλές προσπάθειες λειτουργίας Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών ανά την Ελλάδα, οι οποίες τελικά δεν ευδοκίμησαν στην πορεία του χρόνου, η ερώτηση έρχεται αβίαστα. Τι έκαναν σωστά αυτές οι γυναίκες; «Το δέσιμο της ομάδας είναι το μυστικό για τη βιωσιμότητά της. Να αγαπάνε και να πιστεύουν αυτό που κάνουν», μας λέει η πρόεδρος τους Ειρήνη Πλάτση, συνεχίζοντας «Ξεκινήσαμε την προσπάθεια 40 γυναίκες από τα Απόλλωνα, αυτό το προικισμένο ορεινό χωριό που απέχει 50 χλμ. από την πόλη της Ρόδου. Τελικά όμως, μόνο 9 είχαν την υπομονή και την επιμονή να υπερπηδήσουν τις δυσκολίες. Αρκεί να αναφέρω ότι τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεως του Συνεταιρισμού δουλεύαμε χωρίς μισθό, επενδύοντας το σύνολο των κερδών μας σε εξοπλισμό και τεχνογνωσία. Γυναίκες διαφόρων ηλικιών και χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον, καταφέραμε μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση (σεμινάρια, ημερίδες) να ανταποκριθούμε στις κοινωνικό-οικονομικές προκλήσεις της εποχής βασιζόμενες στο μεράκι, την πίστη και τη δημιουργική διάθεση».

Η συζήτηση μας γίνεται στο κατάστημα τους στη Ρόδο, ανάμεσα σε γλυκίσματα, κουλουράκια, και έναν λειτουργικό αργαλειό. Βλέπετε, η ζήτηση των προϊόντων ήταν τέτοια, που δεν αρκούσε το αρχικό παρασκευαστήριο – κατάστημα στα Απόλλωνα. Έτσι μεταφέρθηκε το χωριό στην πόλη. Τι είναι όμως όλοι αυτοί οι γλυκείς πειρασμοί τριγύρω μου και ποιος έχει την μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό; «Σίγουρα το μελεκούνι» απαντάει η κα Πλάτση. «Πρόκειται για το παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου που έχει ως βασικά του συστατικά το σουσάμι και το μέλι και αναφέρεται στην Ιλιάδα ως ‘’ίνντριον’’, δηλαδή πλακούντας από μέλι . Δεν είναι λίγοι οι ντόπιοι που μας λένε ότι το άρωμα, ξυπνάει μνήμες από το γλέντι που γινόταν κατά την παρασκευή του, προκειμένου να προσφερθεί ως βασικό κέρασμα στους γάμους».

Κατόπιν κινητοποίησης πέντε παραγωγών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το μελεκούνι πιστοποιήθηκε το 2019, ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης, δίνοντας νέα δυναμική στην προώθησή του.
Οι Απολλωνιάτισσες παρασκευάζουν ακόμη, τραχανά, πλιγούρι, κουλουράκια με χυμό πορτοκάλι και ελαιόλαδο, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ, ζυμωτό ψωμί, αλλά και ιδιαίτερα καλαίσθητα τσαντάκια που υφαίνουν στον αργαλειό.

Εξυπακούεται βέβαια ότι τα προϊόντα τους βασίζονται σε αγνές πρώτες ύλες, από τους τοπικούς παραγωγούς. Ο τρόπος που τα παρασκευάζουν στηρίζεται αυστηρά στον παραδοσιακό τρόπο των γιαγιάδων τους γι΄ αυτό και δεν χρησιμοποιούν καθόλου μηχανές. Είναι όλα χειροποίητα. Έτσι διατηρείται αναλλοίωτη η διατροφική πολιτιστική κληρονομιά και φροντίζουν έτσι ώστε να μεταλαμπαδεύσουν από γενιά σε γενιά τις προφορικές συνταγές που κληρονόμησαν. Η απαράμιλλή γεύση όμως, έπρεπε να συνοδευτεί από τη διασφάλιση της ποιότητας, της υγιεινής και της ασφάλειας των προϊόντων τους, εφαρμόζοντας το σύστημα HACCP. Το εργαστήριό τους στα Απόλλωνα, είναι πιστοποιημένο από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τους καταναλωτές και ενισχύοντας βεβαίως την επιχειρηματική τους υπόσταση. Ειδικότερα για τη δράση τους στο εξωτερικό, η κίνηση αυτή αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς τα προϊόντα τους αγοράζονται πλέον με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς, μέσω διαδικτύου.

Άξια προβολής είναι βέβαια και η ευαισθητοποίηση τους σε περιβαλλοντικό επίπεδο, καθώς οι Απολλωνιάτισσες χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας, ανακυκλώνουν το χρησιμοποιημένο ελαιόλαδο, και συμμετέχουν ενεργά στις περιβαλλοντικές δράσεις που διοργανώνονται σε τοπικό επίπεδο.
Όσο για την κοινωνική τους προσφορά, αποτελεί τρανή απόδειξη της ποιότητας που διακατέχει τις ίδιες. Παρέχουν βοήθεια διανέμοντας τρόφιμα στον Ερυθρό Σταυρό, στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων, σε άπορες οικογένειες και μετανάστες. Ο Συνεταιρισμός, στηρίζει ενεργά την προσπάθεια του κοινωνικού φαρμακείου Ρόδου και συνδράμει στο έργο του πολιτιστικού φορέα και του σχολείου του χωριού, προσφέροντας αφιλοκερδώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του.

Λίγες γυναίκες από ένα ορεινό χωριό 700 κατοίκων της Ρόδου, κατάφεραν, η κάθε μία ξεχωριστά, να συνεισφέρουν στο οικογενειακό εισόδημα, ενισχύοντας την τοπική οικονομία, αποτρέποντας την αποδυνάμωση του τοπικού πληθυσμού, εντάσσοντας στον τουριστικό χάρτη τα Απόλλωνα και αυξάνοντας την επισκεψιμότητά του.

Ναι, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Το επιτυχημένο επιχειρηματικό εγχείρημα που κατάφεραν «Οι Απολλωνιάτισσες» οδήγησε σε μία σειρά από δημοσιεύματα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και βέβαια είναι άξιες συγχαρητηρίων.
Όσο για το αν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερα απαιτητικές προκλήσεις του μέλλοντος, δεν έχουμε καμία αμφιβολία.