Εμβληματικό προϊόν της Αίγινας είναι το κελυφωτό φιστίκι. Ο πρώτος οργανωμένος φιστικιώνας στο νησί εγκαταστάθηκε την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα από τον Νικόλαο Περόγλου που πιθανόν έφερε σπόρους από τη Συρία. Το 1994 το φιστίκι Αιγίνης εντάχθηκε στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και το 1996 καταγράφηκε ως προϊόν ΠΟΠ στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

16

Η καθιέρωση του φεστιβάλ φιστικιού Fistiki Fest (από το 2008) που τιμάει το εμβληματικό προϊόν του νησιού, το διάσημο φιστίκι Αιγίνης, λειτούργησε ως κίνητρο για την επαναφορά του στο προσκήνιο και την ανάδειξη της πλούσιας γαστρονομικής παράδοσης του νησιού.

Η Αίγινα διαθέτει αξιόλογο αλιευτικό στόλο και μια ψαραγορά με αδιάλειπτη λειτουργία 70 και πλέον ετών. Ένα από τα ψάρια που κόντεψαν να εξαφανιστούν από τη ρύπανση του Αργοσαρωνικού αλλά τώρα πλέον έχουν κάνει και πάλι την εμφάνισή τους είναι οι «κατσούλες», ξαδέλφια του μπαρμπουνιού, με απαλό πορτοκαλί χρώμα. Παραδοσιακά, μαγειρεύονται τηγανισμένες σε βούτυρο με τη συνοδεία σάλτσας ντομάτας. Άλλη μια παραδοσιακή συνταγή είναι η «τηγανόσουπα». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ψάρι μαγειρεμένο στο τηγάνι με λαχανικά και ελάχιστο νερό ή και καθόλου νερό μέχρι να δημιουργηθεί λίγος, πυκνός νόστιμος ζωμός.

Αν και άγνωστη, η τυροκομική παράδοση του νησιού, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Πιο χαρακτηριστικό προϊόν το «γκερεμέζι»: μαλακό ξινό τυρί, το «γιαουρτοτύρι», (από γιαούρτι και φέτα) και τα «τσίγαρα» από βούτυρο γάλακτος.

Το Φεστιβάλ φιστικιού ενέπνευσε πολλούς σεφ και δημιούργησαν νέα αλμυρά πιάτα με φιστίκι. Από τις επιτυχημένες προσπάθειες είναι η σκορδαλιά με φιστίκι Αιγίνης και το πατέ φιστικιού που το βρίσκεις σχεδόν παντού. Όσον αφορά τα γλυκά, το φιστίκι κυριαρχεί: γλυκό του κουταλιού φιστίκι, μαρέγκες με φιστίκι, μακαρόν με φιστίκι, παστέλι με φιστίκι κλπ. Όσον αφορά το κρασί, στο νησί καλλιεργούνται πλέον ελάχιστα αμπέλια. Η αιγινήτικη ρετσίνα παράγεται για αυτοκατανάλωση, όπως και το εξαιρετικό λιαστό κρασί.

Πού να φάτε

Νώντας: Ιστορική ταβέρνα που μετράει 80 χρόνια ζωής. Πάνω στη θάλασσα, με χαρακτηριστικό λουλακί πάτωμα, ξύλινη βεράντα και θέα στο νησάκι της Μονής, προσφέρει καλοτηγανισμένα και καλοψημένα φρέσκα ψάρια, αλλά και παραδοσιακές πίτες με χωριάτικο φύλλο και σπιτικά γλυκά του κουταλιού. Ζητήστε να δοκιμάσετε την τοπική συνταγή «τηγανόσουπα». (Αίγινα, Πέρδικα, 2297 061233, www.nontasfishrestaurant.gr)

ΑΓΟΡΑ: Ατμοσφαιρικό cult μεζεδοπωλείο με έμφαση στα ψαρικά (γνωστό και ως «Γελαδάκης») σε γραφικό σοκάκι μέσα στην ψαραγορά. Καλό τηγάνι και μεγάλη σειρά από μεζέδες. (Αίγινα, Ηρειώτη Παναγή, Ψαραγοράς, 2297027308)

Ουζερί «Ο Σκοτάδης»: Ψαροφαγία περιωπής πάνω στο λιμάνι της Αίγινας από το 1945 με θέα τα πολύχρωμα ψαροκάικα. Ο σημερινός ιδιοκτήτης Γιώργος Λυκούρης ενσωματώνει ευφάνταστα στο μενού σύγχρονες τεχνικές και ντόπια φρέσκα ψάρια και λαχανικά. Πιάτα που ξεχωρίζουν σκορδαλιά με μπακαλιάρο ή με τηγανητό σαλάχι, πολλά ωμά, κριθαρότο θαλασσινών. Καλά μελετημένη λίστα κρασιών και αποσταγμάτων. (Λ. Δημοκρατίας 46, Αίγινα Τηλ.97 024014, www.facebook.com/people/Ουζερί-Ο-Σκοτάδης)

Αχιβαδάκι: Ψαροταβέρνα πάνω στο κύμα, με θαλασσινές γεύσεις από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Δοκιμάστε πολίτικη σουπιά, γαρίδες σαγανάκι. ψητές σαρδέλες, κουτσομούρες και κατσούλες. (Αίγινα, Παραλία Βροχείων, 2297 024001, www.facebook.com/people/Αχιβαδάκι-Achivadaki/100037579939184)

Καβουρόπετρα: Οικογενειακή ταβέρνα πάνω στη θάλασσα με υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα. Απλώνει τραπεζάκια σε σκεπαστή βεράντα και σερβίρει φρέσκα ψάρια (πολύ καλό τηγάνι) αλλά και σαρδέλα στα κάρβουνα και κους κους με καραβίδες. (Αίγινα, Λιμανάκι Καβουρόπετρας, στο δρόμο για τη Σουβάλα, 2297 023001, www.facebook.com/Kavouropetra)

Το στέκι του κυνηγού: Στην κεντρική πλατεία του ορεινού χωριού, η ατμοσφαιρική ταβέρνα προσφέρει κλασικά ελληνικά μαγειρευτά και κρεατικά σχάρας. Δοκιμάστε κόκορα κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι, χορτόπιτες ψημένες στον ξυλόφουρνο και μπριζόλες στα κάρβουνα. (Αίγινα, Ανιτσαίο, 2297031210, www.facebook.com/ToStekiAnitseo/ )

Αιγινήτισσα: Ψαροταβέρνα στον ομώνυμο κόλπο με την αμμουδερή παραλία. Φρέσκο ψάρι και μαγειρευτά ημέρας στον ξυλόφουρνο. Χαρακτηριστικά πιάτα, λιγκουίνι με θαλασσινά, τηγανητά μύδια με σκορδαλιά φυστικιού και χταπόδι γιουβέτσι. Φρέσκα τοπικά προϊόντα και καλή λίστα κρασιών. Αιγινα, Περδικα-Αιγινήτισσα, 2297061546, https://www.facebook.com/Aiginitissa/)

Διαβάστε ακόμα:

Αίγινα: Απόδραση στο αγαπημένο νησί των Αθηναίων

Αίγινα: Καταγάλανα νερά, μαγευτικά ηλιοβασιλέματα και μια πανδαισία γεύσεων

Οι ειδυλλιακοί κολπίσκοι της νότιας Αίγινας