Διασχίζοντας την εύφορη πεδιάδα του Αχελώου και της Παραχελωίτιδας στην Αιτωλοακαρνανία, διακρίνονται από μακριά εκατοντάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα με σπαράγγια και ακτινίδια. Μέσα σε βαθιά αυλάκια και καλυμμένα με νάιλον για τη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών τα πρώτα και σαν τσαμπιά από σταφύλια τα δεύτερα, αποτελούν τα κύρια προϊόντα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεάπολης Αγρινίου (alfa-greekfruits.com) που εδώ και χρόνια κατέχει σημαντική θέση στην παραγωγή ακτινιδίων και σπαραγγιών στην Ελλάδα.

23

Το εύφορο έδαφος και το μικροκλίμα της περιοχής της πεδιάδας του Αγρινίου, που διασχίζει ο πλούσιος σε νερά μυθικός ποταμός Αχελώος, δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στα ακτινίδια της Αιτωλίας ενώ οι σύγχρονες εγκαταστάσεις των φυτειών με αντιχαλαζική προστασία εξασφαλίζουν σταθερή ποιότητα προϊόντος. Το ίδιο ισχύει και με το ντόπιο σπαράγγι που έχει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα και δεν μοιάζει με κανένα άλλο, ελληνικό ή ξένο σπαράγγι. Μάλιστα τα μέλη του συνεταιρισμού είναι ιδιαίτερα περήφανα για το προϊόν και όπως λένε είναι το μόνο καλλιεργήσιμο του οποίου η γεύση θυμίζει εκείνη του αυτοφυούς άγριου σπαραγγιού.

Το μεράκι, η γνώση, οι αυστηρές προδιαγραφές καλλιέργειας, ο πρωτοποριακός τεχνολογικός εξοπλισμός και βέβαια το ιδανικό οικοσύστημα της περιοχής συμβάλλουν στο τέλειο αποτέλεσμα όπως μαρτυρούν οι εξαγωγές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεάπολης Αγρινίου σε όλο τον κόσμο και τα ανοδικά νούμερα. Την περίοδο 2023-2024 ο συνεταιρισμός παρήγαγε 8.000.000 κιλά ακτινίδια και 700.000 κιλά σπαράγγια.

Η Αιτωλοακαρνανία δεν είναι ωστόσο η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που έχει κάνει «σημαία» την καλλιέργεια ακτινιδίων και σπαραγγιών. Άρτα, Πέλλα, Πιερία, Πρέβεζα και Φθιώτιδα αποτελούν επίσης περιοχές με κορυφαία παραγωγή ακτινιδίων ενώ στην καλλιέργεια σπαραγγιών κυριαρχούν Καβάλα και Έβρος. Να σημειωθεί πως το 56% της παραγωγής του πράσινου ακτινίδιου το 2020 πήγε στις εξαγωγές, ενώ σε ό,τι αφορά τα σπαράγγια το 87% της ελληνικής παραγωγής του 2021 καταναλώθηκε στη Γερμανία.

Γίνετε πιο «πράσινοι» με ακτινίδια και σπαράγγια

Όμως, αν και η Ελλάδα κατέχει κορυφαία θέση στην παραγωγή αυτών των δύο προϊόντων, οι Έλληνες δεν φαίνεται να τα επιλέγουν για την καθημερινή τους διατροφή, όπως συμβαίνει επίσης με τους Γερμανούς και τους Σουηδούς βορειότερα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος μάλιστα, που η Ε.Ε. έθεσε σε εφαρμογή ολοκληρωμένη καμπάνια ενημέρωσης, με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης ακτινιδίων και σπαραγγιών σε Ελλάδα, Γερμανία και Σουηδία, με κεντρικό μότο: «Γίνετε πιο «πράσινοι». Αισθανθείτε καλύτερα με ευρωπαϊκά φρούτα και λαχανικά».

Το πρόγραμμα EU F&V Consumption προβάλλει τα δύο αντιπροσωπευτικά προϊόντα της χώρας μας, τα σπαράγγια και τα ακτινίδια, προκειμένου να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό για τις ισορροπημένες και σωστές  διατροφικές πρακτικές, διεγείροντας ταυτόχρονα τις αισθήσεις του και προκαλώντας ουσιαστικά να τα υιοθετήσει στο καθημερινό τραπέζι. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξωτικό φρούτο γεμάτο πολύτιμα στοιχεία για το ανθρώπινο σώμα και ένα γευστικό λαχανικό με μοναδική αντιοξειδωτική δράση που βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Το ακτινίδιο, με καταγωγή από την Κίνα που εξαπλώθηκε στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο, διακρίνεται για τα άριστα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες του που διεγείρουν του γευστικούς κάλυκες χάρη στον δροσερό και αρωματικό χαρακτήρα του. Στις μέρες μας διατίθεται πλέον σε τρία είδη: Πράσινο, Κίτρινο και Κόκκινο. Το τελευταίο πρόκειται για την πιο γευστική νέα ποικιλία που κερδίζει συνεχώς το κοινό, θυμίζει τροπικά φρούτα ενώ όλες οι βιταμίνες και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά είναι ακόμη πιο υψηλά.

Όσο για το σπαράγγι, γνωστό από την αρχαιότητα, είναι λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, που το καθιστούν ανεκτίμητη προσθήκη σε κάθε διατροφή που επικεντρώνεται στην αποτοξίνωση. Πλούσιο σε βιταμίνες, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και πολλές ακόμα λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Η καλλιέργεια και περισσότερο η κατανάλωση του ήμερου σπαραγγιού έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλο τον κόσμο και με τα δύο είδη του: το λευκό σπαράγγι, εύγευστο και τρυφερό. Το πράσινο σπαράγγι, με εντονότερη γεύση και ελαφρά γλυκάδα στις κορυφές.

Η ευρωπαϊκή καμπάνια, μέσα από διαφορετικές δράσεις, τονίζει γιατί η κατανάλωση φρέσκων ακτινιδίων και σπαραγγιών, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής ενώ παράλληλα επισημαίνει την ιδιαίτερα ευεργετική τους επίδραση στην υγεία.

Οι λόγοι για να τρώμε ακτινίδια

-Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, περισσότερο από όποια άλλα φρούτα που φημίζονται για αυτή.

-Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες προάγουν την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.

-Περιέχουν βιταμίνη Ε, που συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

Οι λόγοι για να τρώμε σπαράγγια

-Τα σπαράγγια έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως τις απαραίτητες βιταμίνες Α,C & Κ1, μέταλλα και φυλλικό οξύ αλλά ταυτοχρόνως είναι λαχανικό με λίγες θερμίδες.

-Οι φυτικές ίνες που περιέχουν συνεισφέρουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος.

-Περιέχουν κάλιο, ένα μέταλλο που δρα ως ηλεκτρολύτης στον οργανισμό.

Τα ακτινίδια, με τα θρεπτικά χαρακτηριστικά τους, δεν απολαμβάνονται μόνο ως εξωτικό φρούτο όλες τις ώρες της ημέρας, αλλά και σε μια σειρά από νόστιμες παρασκευές στην κουζίνα, εμπλουτίζοντας το καθημερινό πρωινό -προσθέτοντας φρεσκοκομμένες φέτες στο γιαούρτι ή στα δημητριακά- ή φτιάχνοντας μια σπιτική και νόστιμη μαρμελάδα.

Όσον αφορά το σπαράγγι, ψητό ή βραστό, αποτελεί το τέλειο συνοδευτικό για το καθημερινό γεύμα. Τα σπαράγγια μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς και διάφορους απλούς τρόπους όπως βράσιμο, ψήσιμο στη σχάρα, στον ατμό και σοτάρισμα, ενώ συνοδεύουν ιδανικά κρέας και ψάρι και συνδυάζονται σε παρασκευές στο φούρνο και την κατσαρόλα αλλά και σε σαλάτες, φριτάτες, ομελέτες και τηγανητές πατάτες κλπ.

Στη σελίδα του προγράμματος www.asparaguskiwi.eu μπορείτε να δείτε προτάσεις για συνταγές και παρασκευές από ακτινίδια και σπαράγγια που προσφέρουν γευστικές και θρεπτικές απολαύσεις και αναζωογόνηση του οργανισμού.

Διαβάστε ακόμα:

Από το Αίγιο στο Αγρίνιο: To ημερολόγιο σε έναν off beaten προορισμό της Ελλάδας

Εκδρομή στην Τριχωνίδα, τη γαλήνια λίμνη της Ελλάδας

Αστακός: Το ησυχαστήριο της Αιτωλοακαρνανίας, πόλος έλξης των γιοτ