Στο Παραδείσι, στη Νότια Εύβοια, ένα καινούριο κύτταρο οινικής δημιουργίας έχει αρχίσει να ανθίζει. Μια οικογένεια προκομμένη, μεγαλωμένη μέσα στ’ αμπέλια, αποφάσισε να επεκτείνει τις αμπελοκαλλιέργειές της και να δώσει ένα πιο σαφές σχήμα στην αγάπη της για το κρασί. Έτσι, το παλιό οικογενειακό πατητήρι, με τις πέτρινες τοξοτές καμάρες, που είχε η οικογένεια Τριανταφύλλη στην κατοχή της, εδώ και σχεδόν ένα αιώνα, ανακαινίστηκε, και δίπλα του χτίστηκε ένα πέτρινο κομψό μπουτίκ οινοποιείο.

12

Ταξίδι στον χρόνο: Από το παραδοσιακό πατητήρι, στο σύγχρονο οινοποιείο

Φτάσαμε την ώρα που ο ήλιος γλύκανε και φώτιζε μαγικά τους καινούριους βλαστούς του αμπελιού, που φυτεύτηκε δίπλα στο οινοποιείο. Ο κύριος Γιάννης, ο πατέρας της οικογένειας, μας υποδέχθηκε και άρχισε την ξενάγηση από το πατητήρι. Οι κουβέντες του, κανονικό ταξίδι σε εικόνες αλλά και λέξεις μιας άλλης εποχής. «Τα ζώα έφερναν εδώ τις κόφες (κοφίνια) φορτωμένες με σταφύλια. Τα άδειαζαν και τα πατάγαμε, ώστε να ξεμουστιάσουν καλά. Ο μούστος συγκεντρωνόταν σε αυτό το πιθουλάκι (λινός) και με τη σέγκια (μεταλλικός κάδος που χωρούσε 8 οκάδες μούστο) τον τραβούσαμε πάνω.

Με τη βοήθεια ενός χωνιού γεμίζαμε το τουλούμι (ασκός από δέρμα ζώου, συνήθως κατσίκας). Πέντε σέγκια, γέμιζαν ένα τουλούμι. Αυτά τα φορτώναμε σε γαϊδούρια, μουλάρια και άλογα και τα πηγαίναμε στο λιμάνι, στο Μαρμάρι. Από το Μαρμάρι, μέσα σε βαρέλια, με καΐκια, μεταφέρονταν στον Βόλο. Ο Βόλος δούλευε με μούστο Καρύστου», εξηγεί ο κύριος Γιάννης και τονίζει «αν είχε ξεκινήσει η ζύμωση, άδειαζαν τον μούστο στη θάλασσα, τον πέταγαν».

Η οικογένεια πίσω από το όραμα

Ο κύριος Γιάννης λοιπόν, με τα τρία του παιδιά, αποφάσισαν, μια παλιά οινική ιστορία να την κάνουν να ανθίσει ξανά, με τους οινικούς όρους του σήμερα. Ο Βασίλης, ο γιος, είναι χρόνια μέσα στα αμπέλια και κατάφερε πλέον, 170 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα να τα καλλιεργεί υποδειγματικά με Σαββατιανό, Αγιωργίτικο και Ασσύρτικο. Η Σοφία, η πρώτη κόρη, μετά από πολυετή εμπειρία δουλειάς στον οινικό Συνεταιρισμό της Καρύστου, ρίχνει και αυτή τις δυνάμεις της στο εγχείρημα. Η δεύτερη κόρη η Άννα, σομελιέ και χρόνια συνεργάτης σε σημαντικές κάβες της Αθήνας, πηγαινοέρχεται, δίνει γραμμή, και έτσι τα κρασιά του Κτήματος Τριανταφύλλη έφτασαν στο τραπέζι μας.

Οι ετικέτες: Από το «1/2 Κιλό» στο «Silosa»

Στην αίθουσα με τις δεξαμενές και τους αμφορείς, η Σοφία, μας φέρνει κατ’ αρχήν 4 ετικέτες με την πανέξυπνη ονομασία «1/2 κιλό», λευκό, ροζέ, κόκκινο και λευκό ημίξηρο. Με σαφή αναφορά στο περιβόητο «μισόκιλο», που δεκαετίες ολόκληρες ήταν η κλασική παραγγελιά της παρέας σε κάθε ταβέρνα, η σειρά αποτελείται από 4 έντιμα, value for money κρασιά, που παραπέμπουν μεν στην αγαπημένη παρεϊστικη ατμόσφαιρα της ταβέρνας, αλλά απαντούν και στις ανάγκες του σήμερα, για καλό, εμφιαλωμένο, καθημερινό κρασί. Τέσσερις ετικέτες με κρασιά φρέσκα, ευκολόπιοτα, ικανά να μετατρέψουν το κάθε γεύμα σε γιορτή.

Η ιστορία πίσω από το όνομα «Silosa»

Τα βαριά χαρτιά του Κτήματος είναι 2 κρασιά από Σαββατιανό, σταφύλι που προέρχεται από αμπέλια άνω των 45 ετών. Το «Silosa» και το «Silosa barrel Aged». Ρωτάμε για το όνομα αυτών των δύο κρασιών και ακούμε μία ακόμη μαγευτική ιστορία της Νότιας Εύβοιας. Με την κυριαρχία των Φράγκων στον ελλαδικό χώρο, τον 13ο αιώνα, η Εύβοια χωρίζεται σε φέουδα όπου κάθε μικρός Λατίνος φεουδάρχης χτίζει το κάστρο του, ως κατοικία, οχυρωματική προστασία, αλλά και ορμητήριο για τις συχνές επιθέσεις, σε καιρούς γεμάτους ταραχές. Ένα από αυτά τα κάστρα της νότιας Εύβοια, είναι και το κάστρο της Φυλάγρας. Το προπύργιο της Φυλάγρας ονομάζεται Silosa, και επέβλεπε το πέρασμα των πλοίων προς το νότο αλλά και τον ορμίσκο Bocca di Silosa, Στόμιο της Σιωπής. Ένας όρμος που χρησίμευε ως καταφύγιο για τα προσωρινά αγκυροβόλια που έδεναν μέχρι να κοπάσει ο, συνήθως ανταριασμένος, καιρός του Κάβο Ντόρο.

Η γευστική εμπειρία

Δοκιμάζουμε το φρέσκο Silosa και απολαμβάνουμε την τραγανή του οξύτητα, μαζί με αρώματα πεπονιού και λευκόσαρκου ροδάκινου. Στη βαρελάτη εκδοχή, ώριμα εσπεριδοειδή, νότες βανίλιας αλλά και μπριός κυριαρχούν και μας εκπλήσουν. Αναδεύουμε τα ποτήρια μας, και απολαμβάνουμε το λαμπερό του χρώμα, με τις ακτίνες του ήλιου να μπαίνουν από τα μικρά, σαν πολεμίστρες, παραθυράκια του οινοποιείου. Και καταλαβαίνουμε γιατί οι άνθρωποι από το Triantafylli Estate, εμπνεύστηκαν από τον Ορμίσκο της Σιωπής και με το όνομα των δύο τους κρασιών, αποφάσισαν να ξαναφέρουν στην επιφάνεια λησμονημένες ιστορίες του τόπου τους.

Το μπουτίκ οινοποιείο φτιάχτηκε εξ αρχής με στόχο να δέχεται επισκέπτες και να τους ξεναγεί στον μαγικό οινικό κόσμο της Εύβοιας. Προς το παρόν είναι επισκέψιμο μόνο κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 6932553972, Instagram: triantafylliestate.

Διαβάστε ακόμα:

Οι κορυφαίες εμπειρίες στην Κεντρική Εύβοια

Οι κορυφαίες πολιτιστικές δραστηριότητες στην Κεντρική Εύβοια

Οι καλύτερες επιλογές διαμονής στην Κεντρική Εύβοια