Ο περίφημος οίνος της βυζαντινής Μονεμβασίας, ο «Μονεμβάσιος – Malvasia», καθώς και άλλες γηγενείς ποικιλίες της περιοχής, συνεχίζουν την ιστορική τους διαδρομή και περιπέτεια στο οινοποιείο και τους αμπελώνες της «Οινοποιητικής Μονεμβασίας» της Έλλης και του Γιώργου Τσιμπίδη.

15

Το μοντέρνο, αυστηρό αρχιτεκτονικά, κτίριο όπου στεγάζεται η «Οινοποιητική Μονεμβασίας», σπάει το επαναλαμβανόμενο μοτίβο της γεωμορφίας της χερσονήσου Επιδαύρου Λιμηράς, μόλις δέκα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της καστροπολιτείας της Μονεμβασίας ή Malvasia κατά τη βάπτιση των Φράγκων κατακτητών των μεσαιωνικών χρόνων. Περιποιημένα παρτέρια με έφηβα φυτά και λευκό, καθαρό χαλίκι οδηγούν τον επισκέπτη μπροστά στην είσοδο του οινοποιείου με το λιτό λογότυπο στο πλάι της. Λίγα αυτοκίνητα παρκαρισμένα με τάξη στο οικόπεδο, φανερώνουν την ανθρώπινη παρουσία αφού η περιοχή είναι ήσυχη, ανενόχλητη.

Τέλη Μαρτίου και η μόνη διαδικασία που συμβαίνει στο εσωτερικό είναι η ετικετοποίηση μιας εμφιαλωμένης ποσότητας Κυδωνίτσας, μιας από τις τοπικές ποικιλίες λευκού οίνου που παράγεται στην περιοχή. Η υποδοχή είναι ζεστή, εγκάρδια. Ο χώρος της γευσιγνωσίας αλλά και της πώλησης κρασιών, πρώτη πόρτα δεξιά κατά την είσοδο στο κτίριο, είναι χαρακτηρισμένος από θερμά χρώματα, μεγάλα συμπαγή ξύλινα τραπέζια και άπλετο φως. Στο βάθος του ψηλοτάβανου σιλό, 5-6 άνθρωποι εργάζονται ήσυχα, βαφτίζοντας κάθε φιάλη προσεκτικά τοποθετώντας την ετικέτα επάνω στη γυάλινη επιφάνεια. Η αίσθηση είναι οικογενειακή, σχεδόν συνομωτική.

Ο Γιώργος Τσιμπίδης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του οινοποιείου, με χαμόγελο πλατύ και χειραψία χειρονάκτη, αφήνει για λίγο τα αυτοκόλλητα για να τριγυρίσουμε στους χώρους του ολοκαίνουργιου κτιρίου αναζητώντας τα σημεία για τη φωτογράφισή του. Ακόμη και τα σπουδαιότερα κρασιά γίνονται πιο σπουδαία όταν παντρεύονται με τους ανθρώπους που τα δημιουργούν. Η σύζυγός του Έλλη, με αύρα και διάθεση φιλοξενίας και ευγένειας, μας συναντά στο κελάρι, στην ωρίμανση των κρασιών, στον πιο «ιερό» χώρο ενός οινοποιείου, όπου και φωτογραφίζονται μαζί.

Η ιστορία της «Οινοποιητικής Μονεμβασίας»

Ο Γιώργος και η Έλλη Τσιμπίδη ίδρυσαν την Οινοποιητική Μονεμβασίας το 1997. Βασικός τους στόχος αλλά και κίνητρο ήταν η αναβίωση του οίνου Malvasia. Το μυθικό αυτό κρασί επικράτησε για πέντε αιώνες στις ξένες αγορές της Ανατολής και της Δύσης από το ξεκίνημα της παραγωγής του τον 13ο αιώνα στη βυζαντινή Μονεμβασία. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ αναφέρει τον οίνο Malvasia στον Ριχάρδο Γ’ προσδίδοντάς του περισσή σπουδαιότητα. Οι Φράγκοι κατακτητές αποκαλούσαν τη Μονεμβασία «Malvasia» βαφτίζοντας ταυτόχρονα και το τοπικό κρασί με το ίδιο όνομα. Οπότε η επωνυμία θεωρείται μια ιστορική «Ονομασία Προέλευσης». Απόδειξη της ποιότητας του κρασιού είναι η μίμηση του τρόπου παρασκευής του από τους Βενετούς και Γενουάτες κατακτητές και σε άλλες περιοχές κυριαρχίας τους, όπως στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. Με την έλευση των Τούρκων και την κατάληψη της Μονεμβασίας, οι αμπελώνες καταστράφηκαν και ο Μονεμβασίτης οίνος έφθασε στο σημείο να εκλείψει.

Η πρώτη προσπάθεια αναβίωσής του έγινε το 1930 από τον Διευθυντή της γεωργικής περιφέρειας Λακωνίας, τον γεωπόνο Νικηφόρο Παμπούκη, προσπάθεια όμως η οποία δεν ευοδώθηκε λόγω των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών της εποχής.

Η Οινοποιητική Μονεμβασίας πέτυχε την αναβίωση ακολουθώντας ένα πλήρες σχέδιο δράσεων και ενεργειών, από την έρευνα, την, σημαντικότατη, αμπελοκαλλιέργεια, το σταφύλι, την οινοποίηση μέχρι την εμφιάλωση, τη διάθεση και την προβολή του τελικού προϊόντος. Μέσα από μια διαδικασία 13 χρόνων και με τη βοήθεια της κυρίας Σταυρούλας Κουράκου – Δραγώνα, οι οίνοι Μονεμβασία – Malvasia αναγνωρίζονται από το 2010 ως Π.Ο.Π. για οίνο λευκό γλυκό από λιαστά σταφύλια και οίνο λικέρ από λιαστά σταφύλια.

Σήμερα, στην Οινοποιητική Μονεμβασίας καλλιεργούν περίπου 300 στρέμματα βιολογικών αμπελώνων με σπάνιες ποικιλίες οι οποίες εκφράζουν τα χαρακτηριστικά του terroir της Μονεμβασίας. Πλέον έχουν αναδείξει, εκτός από την ποικιλία Μονεμβασιά, την Κυδωνίτσα, το Ασπρούδι και το Μαυρούδι.

Στα χωράφια

Στα τέλη Μαρτίου οι αμπελώνες δεν έχουν την πιο γοητευτική τους όψη. Αφήνοντας για λίγη ώρα την ετικετοποίηση, ο Γιώργος Τσιμπίδης με βάζει στο κάθισμα του συνοδηγού ενός τζιπ, το οποίο μοιάζει να έχει κατασκευαστεί ειδικά για να υπηρετήσει τον ιερό σκοπό της αμπελουργίας στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι παιχνιδιάρικοι χωματόδρομοι, ανάμεσα σε ελαιώνες και χωράφια, βοηθούν στην ομαλή μετάβαση από την τεχνοκρατική διαδικασία ενός οινοποιείου στην επαφή με τη φύση. Τα λόγια του ξεναγού μου βγαίνουν αβίαστα, με περισσό ενθουσιασμό καθώς περιγράφει τα επόμενα βήματά του ανακατεμένα με επεισόδια ιστορικά της μέχρι τώρα πορείας του στο χώρο των κρασιών.

Τα συμμετρικά φυτεμένα κλίματα μοιράζονται το χώμα με την πλούσια πράσινη βλάστηση της εποχής, λίγες εβδομάδες πριν αρχίσει το επόμενο στάδιο της παραγωγής φρούτων σταφυλιού. Η ημέρα είναι λαμπρή και ζεστή καθώς κινούμαστε ανάμεσα στα φυτά, σε αυτό το ηλιόλουστο, αιολικό, σχετικά ξηρό terroir. Το συγκεκριμένο κλίμα επιτρέπει τη βιολογική αμπελουργία με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.

Κατά την επιστροφή μας στο οινοποιείο, συμφωνούμε στην επιστροφή μου στην περιοχή για το ομορφότερο κομμάτι της διαδικασίας παραγωγής κρασιού, τον τρύγο, το πάτημα και τα ξενύχτια μέσα στα αρώματα των σταφυλιών, απολαμβάνοντας σε ένα ποτήρι τα αποτελέσματα αυτής της καταπληκτικής διαδικασίας. (www.monemvasiawinery.gr)

Διαβάστε ακόμα:

Μονεμβασιά: Προτάσεις διαμονής, φαγητού και βόλτας στο πιο ονειρεμένο σημείο της Ελλάδας

Γύρω από τη Μονεμβασιά: Επιβλητικά σπήλαια, εξωτικές αμμουδιές και βυθισμένες προϊστορικές πόλεις

Διαμονή στο Δωμάτιο 37, ιδιαίτερο διαμέρισμα στο αρχοντικό της τελευταίας Λαίδης της Μονεμβασιάς