Η Λευκάδα είναι το νησί του Ιονίου πελάγους που συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με μια πλωτή γέφυρα μήκους περίπου 20 μέτρων στον ιστορικό πορθμό του Δρεπάνου. Αυτή και η Εύβοια είναι τα δυο μοναδικά νησιά στα οποία η πρόσβαση γίνεται οδικώς.

35

Η μορφολογία του νησιού είναι ορεινή στη συντριπτική της πλειοψηφία με ψηλότερο βουνό τα Σταυρωτά, με απότομες πλαγιές και ύψος 1182 μέτρα στη κορυφή Ελάτη. Τα περισσότερα αμπελοτόπια είναι ορεινά και το κλίμα, αν και ζεστό μεσογειακό, δέχεται τις κρύες επιρροές του υψομέτρου και της οροσειράς της Πίνδου λόγω εγγύτητας.

Κατά την Ενετοκρατία, προωθήθηκε και αναπτύχθηκε η αμπελοκαλλιέργεια για τη παραγωγή σταφίδας, όμως αυτό το προϊόν δεν γνώρισε την επιτυχία που πέτυχε στη Ζάκυνθο. Σήμερα, οι βεντέτες του νησιού είναι η ερυθρή ποικιλία Βερτζαμί και η λευκή Βαρδέα. Το πρώτο δίνει κρασιά με υψηλές τανίνες, χαρακτηριστική οξύτητα και πλούσιο αρωματικό δυναμικό. Η Βαρδέα, που δεν έχει καμία σχέση με τη «Βερντέα» της Ζακύνθου, δίνει κρασιά με ήπια αρωματική ένταση και μέτρια οξύτητα. Οι παραγωγοί του νησιού μπορούν να χρησιμοποιούν το ΠΓΕ Λευκάδα.

Η εγγύτητα του νησιού με την Ηπειρωτική Ελλάδα και οι όμορφες παραλίες έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού και τα περισσότερα οινοποιεία δέχονται επισκέπτες για ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές. Τα ντόπια κρέατα και τα ψαρικά βρίσκονται στο κέντρο της τοπικής κουζίνας. Ιδιαίτερα προϊόντα του νησιού είναι το σαλάμι αέρος Λευκάδας, οι φακές Εγκλουβής και το αβγοτάραχο από το ιβάρι (παραδοσιακή τεχνική αλιείας) της λιμνοθάλασσας.

Οινοποιείο Καρσάνικος

Το οινοποιείο στεγάζεται σε ένα όμορφο πέτρινο οίκημα, όπου παντρεύονται αρμονικά η παράδοση και ο σύγχρονος εξοπλισμός. Τα ιδιόκτητα ξηρικά αμπέλια της οικογένειας βρίσκονται στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη Αντζούσης και στη Καρυά σε υψόμετρο 550 μ. Η διαμόρφωσή τους, όμοια με των υπολοίπων αμπελιών της ορεινής Λευκάδας, επιτεύχθηκε μετά από ξεπέτρισμα, ισοπέδωση και επιχωμάτωση των επικλινών εδαφών της περιοχής.

Στενόμακρα αμπέλια που απαίτησαν εργασίες δεκαετιών προκειμένου να επιτευχθεί η στήριξη με πεζούλες (ξερολιθιές) της γόνιμης γης. Η ετήσια παραγωγή σταφυλιών κυμαίνεται στα 400 κιλά ανά στρέμμα και ο τρύγος πραγματοποιείται συνήθως στα τέλη του Σεπτέμβρη. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν, ο Καρασίνικος ερυθρός από Βερτζαμί και ο Καρσάνικος λευκός. Ο «Epilogos» είναι ένας γλυκός οίνος από λιαστά σταφύλια.

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού. Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τα κρασιά του οινοποιείου να δούνε εκθέματα από οινοποιητικό εξοπλισμό του παρελθόντος και την όμορφη θέα από υψόμετρο 550 μέτρων. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Διεύθυνση: Καρυά, Λευκάδας Τ.Κ. 31080

Τηλ: +30 6946954547 και +30 6944536838

email:  karsanikos@gmail.com

website: www.karsanikos.gr

Οινοποιείο Λευκαδίτικη Γη

Ιδρυτής και οινολόγος του κτήματος είναι ο οινολόγος Δημήτρης Ρομπότης. Η έμφαση δίνεται στις τοπικές ποικιλίες Βαρδέα και Βερτζαμί. Οι αμπελώνες της Βαρδέας είναι ηλικίας περίπου 10 ετών σε αργιλωπηλώδη εδάφη. Το Βερτζαμί βρίσκεται σε υψόμετρο 600 με 800 μέτρα , σε ασβεστολιθικά εδάφη. Σήμερα, παράγονται έντεκα ετικέτες ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν το λευκό «Skin contact» από τη ποικιλία Βαρδέα και το ερυθρό και ροζέ «Λευκαδίτικη Γη» από Βερτζαμί.

Το Οινοποιείο είναι επισκέψιμο και το ραντεβού συνιστάται αλλά δεν είναι απαραίτητο. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Διεύθυνση:  8χλμ της επαρχιακής οδού Νυδριού – Βασιλικής

Τηλ: +30 26450 95200

email: info@lefkaditikigi.gr

website:  www.lefkaditigi.gr

Πλαγιές Λευκάδας

Το οινοποιείο βρίσκεται σε ένα από τα πιο ψηλά χωριά της Λευκάδας τον Άγιο Ηλία και έχει θέα προς τον κάμπο της Βασιλικής. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 2003 και εμπνευστής του εγχειρήματος είναι ο Γιώργος Σολδάτος, γέννημα θρέμμα Άιλιώτης, με οικογενειακή παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, που συνεχίζεται αδιάκοπα για πολλές γενιές. Το οινοποιείο επενδύει στις τοπικές ποικιλίες Βαρδέα, Βερτζαμί, Πατρινό, Χλώρη και Περαχωρίτη. Επίσης, καλλιεργείται η διεθνής ποικιλία Merlot. Όλα τα αμπέλια βρίσκονται σε πέτρινες αναβαθμίδες και έχουν τη παραδοσιακή διαμόρφωση «κύπελλο». Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να προστατευτούν και συντηρηθούν τα παλιά αμπέλια του κτήματος.

Το οινοποιείο, αν και δεν είναι επισκέψιμο, δίνει τη δυνατότητα για επίσκεψη κατόπιν ραντεβού.

Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και στα Ιταλικά.

Διεύθυνση: Άγιος Ηλίας Λευκάδας 31100  

Τηλ: +30 697 7607593 και +30 697 8126901

Οινοποιείο Σύφλογο

Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1994 από τη Μαρία και το Διονύση Παπανικολόπουλο σε ένα μικρό, ορεινό χωριό της Λευκάδας. Ο γιος τους, Βασίλης Παπανικολόπουλος, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του ως Χημικός Μηχανικός ανέλαβε τα ινία του κτήματος. Η συνολική έκταση των αμπελώνων είναι 20 στρέμματα, σε υψόμετρο 500 μέτρων. Καλλιεργούνται μόνο τοπικές ποικιλίες, κάποιες από τις οποίες έχουν πλέον ξεχαστεί και κινδυνεύουν να χαθούν. Οι πιο γνωστές είναι το Βερτζαμί και η Βαρδέα, ενώ για το Μαυροπάτρινο, τη Χλώρη και το Ασπροβέρτζαμο γίνεται ολοένα μία αξιόλογη προσπάθεια αναβίωσης.

Η καλλιέργεια είναι βιολογική και η κύρια παραγωγή του οινοποιείου είναι κρασιά ήπιων παρεμβάσεων που διατηρούν το χαρακτήρα της ποικιλίας και του terroir, χωρίς φιλτράρισμα και χωρίς θειώδη. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το «orange» κρασί από τη ποικιλία Χλώρη, το ερυθρό «Μπρούσκο» από Βερτζαμί και το ξηρό ροζέ από Μαυροπάτρινο.

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και το ραντεβού είναι απαραίτητο. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Διεύθυνση:  Πλατύστομα Λευκάδας, Τ.Κ. 31 080

Τηλ: +30 698 10 66 871

email: info@siflogo-lefkada.gr

website:  www.siflogo-lefkada.gr

Επιμέλεια κειμένου: Πάνος Τζίμας DipWSET

Διαβάστε ακόμα:

Η Ελλάδα του Κρασιού -Κεφαλονιά: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες

Νάουσα: Βιώνοντας την «ιεροτελεστία» του τρύγου στους πρόποδες του Βερμίου

Μουσείο Οίνου Σάμου: Ταξίδι στην οινική ιστορία του νησιού