Η μπίρα είναι ένα από τα πιο γνωστά αλκοολούχα προϊόντα σε όλο τον κόσμο και έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στο χρόνο, με τους αρχαίους Αιγύπτιους και τους Μεσοποτάμιους να είναι οι πρώτοι που παρασκεύασαν το ποτό με την ιδιαίτερη γεύση, χιλιάδες χρόνια πριν. Φυσικά κατά την αρχαιότητα, ήταν προϊόν οικιακής παραγωγής, όμως όσο οι κοινωνίες εκσυγχρονίζονταν, η μπίρα βγήκε από τα στενά όρια της οικογένειας και μετατράπηκε σε εμπορεύσιμο είδος με μαζική παραγωγή που είχε σαν αποτέλεσμα την εξέλιξη του είδους, μέσω τεχνικών και εργαλείων.

17

Με την πάροδο των χρόνων, οι Κέλτες και τα αρχαία γερμανικά φύλα αγάπησαν τη μπίρα τόσο, που σήμερα θεωρείται το εθνικό τους προϊόν, διαφημισμένο στα πέρατα του κόσμου για την ποιότητά του.
Αν και οι Έλληνες έχουν δείξει ότι αγαπούν πολύ τη μπίρα, δεν είχαν αναπτύξει ιδιαίτερα τη ντόπια παραγωγή και προτιμούσαν να παράγουν πιο παραδοσιακά ποτά τόσο για την προσωπική τους κατανάλωση, όσο και για να τα εμπορευτούν. Όμως, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την παραγωγή μπίρας. Ξεκινώντας από την κουζίνα του σπιτιού τους, πειραματίζονται με πρώτες ύλες και διαδικασίες ζύμωσης απολαμβάνοντας το αποτέλεσμα της ερασιτεχνικής τους απόπειρας. Ορισμένοι από τους ερασιτέχνες ζυθοποιούς διαπιστώνουν ότι τελικά η παραγωγή μπίρας είναι γι’ αυτούς dream job και αποφασίζουν να στήσουν τη δική τους μικρή ζυθοποιία, με στόχο η μπίρα τους να αγαπηθεί από ένα μεγαλύτερο κοινό.

Οι μπίρες αυτές είναι πολύ γνωστές στις περιοχές όπου παράγονται, με τους ντόπιους να τις προτιμούν έναντι των μεγάλων και επώνυμων και τις προωθούν στα ξενοδοχεία, τα καταστήματα λιανικής και εστίασης κάνοντάς τες ολοένα και πιο δημοφιλείς. Ο κλάδος αναπτύσσεται συνεχώς και ορισμένες από αυτές τις μικροζυθοποιίες είδαν τις μπίρες τους να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Photo: Ammousa Brewery

Ammousa Brewery / Πάτρα

Η μπύρα Ammousa με έδρα την Πάτρα, δημιουργήθηκε από έναν μηχανολόγο μηχανικό και έχει κερδίσει πολλά βραβεία ποιότητας. Έχει γίνει αγαπημένη μπύρα σε ορισμένα από τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια. Θα την βρείτε σε διάφορες επιλεγμένες κάβες & εστιατόρια σε Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Κρήτη, Κέρκυρα, Μύκονο, Πόρο, Άνδρο, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και με στόχο να εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. (www.ammousabeer.gr)

Photo: Facebook Chios Beer

Μπύρα Χίου / Χίος

Η μικροζυθοποιία δημιουργήθηκε το 2009 από δύο φίλους, αρχικά με μικρή παραγωγή για τοπική κατανάλωση. Σταδιακά, οι δύο ζυθοποιοί δημιούργησαν νέες μπύρες που η ποιότητά τους αύξανε την ζήτηση, κάνοντας την μπύρα Χίου γνωστή και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Όσοι ενδιαφέρονται να δουν όλα τα στάδια της παραγωγής, μπορούν να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις και να αγοράσουν μπύρα και αναμνηστικά. Αν δεν βρίσκεστε στη Χίο, μπορείτε να προμηθευτείτε τη μπύρα Χίου από τον ιστότοπο του ζυθοποιείου. (https://chiosbeer.gr)

Photo: Facebook Nissos

Μικροζυθοποιία Κυκλάδων, Νήσος / Τήνος

Η μικροζυθοποιία Κυκλάδων ιδρύθηκε 2012 με σκοπό την παρασκευή ποιοτικής νησιώτικης μπύρας που θα συμπλήρωνε τη γαστρονομία των ελληνικών νησιών. Οι μπύρες έχουν αποσπάσει πολλές διεθνείς διακρίσεις και μετά από μια επιτυχημένη πορεία, πωλούνται σε σουπερμάρκετ, κάβες, καταστήματα με βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα σε όλη την Ελλάδα, ενώ περιέχεται σε καταλόγους μεγάλων ξενοδοχείων και χώρων εστίασης. (https://nissos.beer)

Noble Man Craft Beer Artisanal / Αθήνα

Η μικροζυθοποιία Noble Man ήθελε να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη, πρωτότυπη και μοναδική γκάμα από μπίρες με στόχο να «εκπλήξουν» την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. «Η Τέχνη και η Φιλοσοφία» σε όλα τα επίπεδα, οι artisanal τεχνικές ζυθοποίησης, τα «φευγάτα» εικαστικά και concepts για κάθε τύπο μπίρας ξεχωριστά και η αυστηρή επιλογή υλικών, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα. Θα βρείτε τις μπύρες σε καταστήματα εστίασης, σουπερμάρκετ, κάβες και ξενοδοχεία αλλά και στον ιστότοπο της ζυθοποιίας. (www.noblemenbeer.gr)

Elixi Microbrewery / Χαλκίδα

Το μικροζυθοποιείο Elixi βρίσκεται στη Χαλκίδα και είναι εστιάζει στην παραγωγή craft μπίρας που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη παστερίωσης και φιλτραρίσματος αλλά και την επαναζύμωση στη φιάλη. Παράγει μια σειρά από μπύρες με μοναδικό χαρακτήρα η κάθε μια. Πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους και τα σημεία πώλησης θα βρείτε στον ιστότοπο της Elixi. (www.elixibrewery.com)

Septem Microbrewery / Εύβοια

Η Septem δημιουργήθηκε το 2009 με σκοπό την παραγωγή φρέσκιας, μη παστεριωμένης μπύρας. Οι δημιουργοί της πιστεύουν ότι η μπύρα δεν είναι απλά ένα δροσιστικό καλοκαιρινό ποτό, αλλά ένα προϊόν που προσφέρει γαστρονομική απόλαυση, όπως αντίστοιχα το κρασί, το malt whisky και ο καφές. Παράγει μια ευρεία γκάμα από μπύρες που έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία ποιότητας. Θα τη βρείτε στην ιστοσελίδα της ζυθοποιίας. (http://septem.gr)

Noctua Microbrewery / Γκάζι

Η Noctua με σήμα την κουκουβάγια ξεκίνησε την παραγωγή μπύρας το 2016 στο κέντρο της Αθήνας, με την ξανθιά Head Twister και στην πορεία η γκάμα εμπλουτίστηκε με νέες συνταγές, όπως μαύρες, κόκκινες, ξανθιές, γλυκές, φρουτώδεις, χυμώδεις, θολές, ipa και ale μπύρες με σκοπό ποιοτική craft μπύρα. Θα βρείτε τις μπύρες με την κουκουβάγια στην ιστοσελίδα της ζυθοποιίας.(https://www.noctua.gr)

Sknipa Brewery / Θεσσαλονίκη

H μικροζυθοποιία Sknipa είναι δημιούργημα τριών φίλων έχουν ως στόχο να παρέχουν προϊόντα με σταθερή ποιότητα. Παράγουν μπύρες μη παστεριωμένες και αφιλτράριστες, με πλούσια αρώματα και γεύσεις από ντόπιες πρώτες ύλες. Μπορείτε να προμηθευτείτε τις μπύρες στον ιστότοπο της ζυθοποιίας. (www.sknipa.beer)

Canal Dive / Κόρινθος

Η κορινθιακή ζυθοποιία Canal Dive ιδρύθηκε το 2014 και αρχικά παρήγαγε απαστερίωτες και αφιλτράριστες μπύρες διατηρώντας όλα τα φυσικά συστατικά. Παράγει τρία είδη μπύρας και είναι πολύ δημοφιλή στην περιοχή. Προμηθευτείτε τις μπύρες από τον ιστότοπο της ζυθοποιίας.(https://canaldive.gr)

Κρητική Ζυθοποιία, Χάρμα / Χανιά

Το ζυθοποιείο βρίσκεται στο χωριό Ζουνάκι των Χανίων, περιστοιχισμένο από ελαιώνες και πορτοκαλεώνες. Παράγει αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπύρα με διαδικασία φιλική προς το περιβάλλον. Οι μπύρες πωλούνται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και μπορείτε να την προμηθευτείτε από την ιστοσελίδα της ζυθοποιίας. (www.cretanbeer.gr)

Διαβάστε ακόμα:

Gaia Wines: Τρία μοναδικά μονοποικιλιακά που αναδεικνύουν τρεις χαρισματικές ελληνικές ποικιλίες

5 κορυφαία εστιατόρια και τακερίες στην Αθήνα με μεξικάνικη και Tex-Mex κουζίνα

Η Ελλάδα του Κρασιού -Ήπειρος: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες